oude en nieuwe bewoners in de Spiegelstraat in Vlaardingen
Oude en nieuwe bewoners van de van der Spiegelstraat in Vlaardingen ontmoeten elkaar. De oude bewoners ontmoeten elkaar tijdens een zaterdag 22 april gehouden reunie. Er waren ruim honderd oud-bewoners gekomen. Voor de foto gingen zij naar hun oude portiek-ingang. Bij een van die portieken kwamen de huidige bewoners even kijken naar de plotselinge belangstelling in hun straat.
Er komen nog meer foto's van de reunie
Deze dames boden producten aan uit de Krimpenerwaard. Geitenkaas en appelsap. Deze foto heb ik naar de krant gestuurd. Er was ook een wedstrijd wie de beste cake kon bakken. Er waren 6 inzenders. De eerste prijs ging naar mevrouw Benschop uit Benschop. Zij kreeg 92 punten(van de 100) Het hoofd van de jury, Dirk Noomen, chef banketbakkerij , van bakkerij Vlaam uit Gouda, vertelde dat haar cake zo in de winkel verkocht kon worden. De adere dames hadden de temperatuur van de oven te laag.
Vandaag was ik bij de reunie van de bewoners van de Spiegelstraat in Vlaardingen. In de 'Hollandiaan-kantine' was betegeld met spiegels. Ik heb er een paar foto's gemaakt. Plotseling ging het grote licht uit en moest ik helaas stoppen met fotograferen
Vrijdagmiddag kregen 21 inwoners van Nederlek (Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk)van burgemeester C. Veerhoek een Certificaat Inburgering uitgereikt. Daarover schrijf ik een artikele in de krant met een interview met een van hen, Lyudmila uit Oekraïne. Zij voelde zich erg gelukkig dat zij haar certificaat kreeg uitgereikt.
Vanmiddag was ik op de Krimpenerwaardfair op de kaasboerderij van de familie Hoogerwaard aan de Lageweg in Ouderkerk aan den IJssel. Daar is twee dagen een fair, de bezoekers kunnen er kennismaken met allerlei facetten van het leven op het platteland. Ook staan er tenten en kramen van ondernemers, maar op het eerste gezicht verkochten ze niet veel. Morgen is er nog een dag. Dit was de kraam van de geitenkaasboerderij uit de Krimpenerwaard. Dat is echt een uitzondering want het is hier een echte 'koeienpolder'
Tweede Paasdag waren we in Ossendrecht naar een optreden van 'Volushka'. We hebben genoten van de muziek en dansen. Ik zal later nog een paar foto's plaatsen. Ze zijn vandaag teruggegaan naar huis. Hopelijk komen ze weer spoedig naar deze landen om ons te laten genieten van hun muziek.
Tom de Bruin deed het gesprek in de studio. Technicus Ed Koning zat achter de knoppen en de productie was in handen van Nina de Werk. Ik haalde eerst Lidwien op in Rotterdam en daarna Marieke om foto's te maken. We waren wat laat bij de studio en de voorbespreking die we vooraf zouden hebben verviel. Hijgend en wel klommen we achter de microfoon en vrijwel meteen begon de uitzending. Vrijdag had ik een papier met wat punten erop bij Tom ingeleverd met een CD erbij met de muziek erop. Helaas had Tom de CD met muziek niet bij zich in de studio. In allerijl moest ik een lijst maken van nummers die gedraaid moesten worden. De nummers die eigenlijk op het programma stonden waren daar niet bij. Ik had zo maar een handje CD's meegenomen. Als u wilt luisteren: www.lokaleomroepkrimpen.nl ga dan naar programma's en open bij dag: zaterdag. Klik vervolgens 12:00 Seniorenradio Jong van Hart aan. Daarna in het nieuwe venster de onderstreepte zin: Alle beschikbare uitzending online van Seniorenradio Jong van Hart aanklikken. Als u dan zaterdag 15 april 2006 aanklikt kunt u de uitzending beluisteren. Het duurt bijna een uur. Veel luisterplezier.
Ik was uitgenodigd om zaterdagmiddag een uur lang te spreken over muziek uit Rusland en hoe mijn interesse daarin ontstaan is. Of ik ook wat wilde zingen.
Ik vroeg aan Lidwien of zij aan de uitzending m,ee wilde werken. Met een vrouwenstem klinkt het waarschijnlijk beter.
Lidwien en ik zingen drie liederen. Stenka Razin's dream, dat ik een van de mooiste liederen vind. Op www.barynya.com kunt u dit nummer gratis downloaden. Het is een prachtige web-site die de moeite waard is om te bekijken en te beluisteren. Van deze muziek lopen de rillingen je over de rug en krijg je tranen in de ogen, zelfs als je geen woord Russisch verta. Hier kun je horen dat muziek als uit het hart komt het ongeacht de taal overkomt.
Morgen gaan we naar Ossendrecht daar is een optreden van Volushka. Op hun web-site( in het Nederlands) www.volushka.nl-web.net veel foto's.
Nog een foto van de vier koorleden. Ditmaal met de dirigent Mykola Gobdych in hun midden. Dinsdag 11 april treden ze op in het concertgebouw in Brugge. Vrijdag 14 april in de Doelen in Rotterdam. Woensdag 12 aril in de grote kerk in Vlaardingen. Daar ga ik misschien luisteren naar het verschil van beleven van de muziek in een kerk en een concertzaal.
Maandagavond 10 april was een concert van het Kiev kamer koor in het Fulco theater in IJsselstein. Voor de pauze zongen ze uit de paasliturchie en na de pauze moderne volksliederen uit Oekraine. Theo Hop gaf vooraf deskundige uitleg. Al bij het eerste lied, een processielied, voel je dat muziek emotie is. Het hele concert was een muzikaal genot van dit topkoor. www.theohop.nl zal het programma in zijn web-site zetten. Die is trouwens de moeite waard voor iedereen die interesse heeft in Russisch Orthodoxe muziek. De foto's heb ik na afloop gemaakt voor de krant. Die zal op de voorpagina komen.
Vorige week was ik voor de krant bij een groepje dames die dekentjes maken voor de afdeling neonatologie voor het Sophia kinderziekenhuis van het Erasmus MC in Rotterdam. In Nederland worden in 10 centra ongeveer 4000 kinderen per jaar te vroeg geboren. Marrie geeft Quilt-cursussen in haar atelier in Lekkerkerk. een van de deelneemsters werkt op die afdeling. Zij bedacht toen dat die dekentjes heel geschikt zouden zijn voor die afdeling. De gemaakte dekentjes stralen wartmte en betrokkrnheid uit. Het kindje ligt nu onder een warm dekentje en lag voorheen onder een wit laken. Er blijven steeds weer nieuwe dekentjes nodig, omdat de ouders het graag als aandenken mee naar huis nemen.
Donderdagmiddag was op het gemeentehuis de receptie van een van de leden van ons mannenkoor. Hij werkte 25 jaar bij de gemeente. Veertig mannen in vol ornaat: smoking, zingmap en feestgezicht in de hal van het gemeentehuis. Om vier uur waren we aan de beurt om te zingen. Het kon niet; de dirigent was er nog niet. Tot vijf uur hebben veertig zangers in de hal gewacht, pils gedronken en nog eens gewacht. Geen dirigent. Toch naar binnen. Na een handje schudden zongen we 'het hoeralied' daarna ein prosit en nog vele dagen (dat is een verbastering van mnogaja ljeta). Het klonk voor geen meter. Ik schaamde me dat het koor waar ik lid van ben niet in staat is een paar liedjes te zingen als er geen dirigent bij is.
Ik heb nog aangeboden een paar kozakkenliederen te zingen, dat lukt me zonder dirigent. Maar dat mocht niet. Volgende week zing ik life voor de radio. Dat mag wel.
Toch maar stoppen met het mannenkoor?
Op het Raam in Gouda vond ik dit pand. Het monumentschild zit keurig op de gevel. Ik had zelf een ander beeld bij het begrip monument.
Zoeken op internet vond ik:
''Een enkelvoudig blauwwitte schild wordt toegepast in uiteenlopende situaties, namelijk:
* bij cultuurgoed dat wel algemene, maar geen speciale bescherming geniet
Het gebruik van het blauwwitte schild is aan strikte regels onderworpen en markeringstekens die erop lijken zijn verboden.
Naast een herkenningsfunctie ten tijde van buitengewone omstandigheden heeft het schild als positief effect, dat het mensen attendeert op het feit dat het om uitzonderlijk cultuurgoed gaat, waarvan het voortbestaan niet vanzelfsprekend is.''
De gemeente Gouda gaat hier wat merkwaardig om met een pand dat ze zelf tot monument benoemd hebben. Van de web-sit van de gemeente haalde ik de volgende informatie
''Wat gebeurt er met de monumenten?
Op de de locatie zijn de volgende monumenten aanwezig:
· Raam 36/38 en 40, woonhuizen, gemeentelijk monument
· De Bakkerij, Raam 56/58, gemeentelijk monument
· De Watertoren, geen adres, rijksmonument
· De Plateelfabriek, Raam 28, 30 en 32, rijksmonument
De staat van de panden is dusdanig dat de panden vermoedelijk worden gesloopt op de gevels na. Die worden gerestaureerd.''
Een poos geleden maakte ik een foto vanaf de Vest in Gouda van de decorgevels. Nu heb ik een foto gemaakt vanaf de Raam. Als er ontwikkelen zijn, zal ik weer foto's maken.
Dit gebouw wordt in het Streekcentrum het Ooisvaarsdorp Het Lievelt de watertoren genoemd. Vroeger werden daar de eieren van de ooievaars uitgebroed. Nu wordt het tijdelijk gebruikt als kantine voor de mensen die aan het werk zijn in het centrum. Een nieuwe kantine is in aanbouw. Dan lrijgt de watertoren de bestemming als zaadhuis. Daar zullen de tomatenzaden worden bewerkt en opgeslagen.
Met ingang van 20 mei zullen er 123 soorten tomaten worden uitgeplant in het streekcentrum. Tomatenzaden en tomaten planten van de 123 soorten zijn nu al te bestellen. Als iemand interesse heeft in de lijst, kan men die aanvragen, even een berichtje achter laten of een mailtje.
Vrijdagmiddag 31 maart opende de Commissaris van de koningin in Zuid-Holland het streekcentrum. Hij overhandigde bij een toespraak een envelop met een subsidie-toekenning van de provincie voor een kwart van de som die nodig is voor molenstenen in de molen. Hier loopt hij naast de heer Jan de Groot voorzitter van de stichting.
Vandaag waren we vanwege de verjaardag van mijn broer Hans op bezoek bij oom Gijs in D'n Horstgraaf in Venlo. Bij de uitgang zag ik een spiegel. Ik maakte enkele opnamen om een spiegelfoto toe te voegen aan mij collectie zelfportretten.