Jammer dat de koeien niet achter een houten hek staan. Maar het past wel een beetje bij de achtergond. Dit kun je niet verzinnen een weiland met koeien en een Chinook. Ik ben te lui om de foto aan te bieden aan kranten. De laatste keer vertelde de hoofdredacteur dat ik mijn foto en artikel voor de eeuwige roem kwijt mocht. Betaling kan er niet meer af. Terecht dat de adverteerders het ook laten afweten. Wat brengen streekbladen nog voor nieuws? Vanachter een scherm en met een telefoon kun je geen krant maken. Die koeien hebben de Chinook een poepie laten ruiken.
Sinds de 70-iger jaren van de vorige eeuw maak ik hekkenfoto's. Ik probeer nog steeds een hek met regenboog voor de lens te krijgen. Natuurlijk kan ik die boog fotosjoppen, maar dat is mijn eer als fotograaf te na. Nooit heb ik ervan kunnen dromen dat ik een plaatje als dit te kunnen maken. Nu kan ik eindelijk mijn boek uitgeven. Dit wordt de foto van de omslag.
Deze moeder met baby is misschien wel verdwaald. Misschien was zij op zoek naar het consultatiebureau. Zou die baby nog iets opgestoken hebben van het leger? Misschien heeft haar vader wel iets met het leger te maken. Dat kan natuurlijk ook.
In mijn legertijd ben ik nog een poos oefengewonde geweest. Toen werd ik in een ziekenbak over de Lüneburger Heide rondgereden. Ergens heb ik nog een foto waar ik met mijn brancard onder de arm bij een kroeg in Fallingborstel sta. Het interieur is wel aangepast aan de tijd. Deze jongedame krijgt vast een spannend verhaal te horen over dit vervoermiddel.
Het leger schijnt een theater geworden. Hospikken van nu kunnen tot vreugde van de kinderen in Lekkerkerk prachtige wonden maken. Daar werd druk gebruik van gemaakt.
Vroeger kreeg ik nooit een pistool of geweertje om met te spelen. Mijn ouders waren overigens geen anti-militairisten. Als je 18 was kreeg je vanzelf een oproep om je te laten keuren voor het Nederlandse leger. Ik ben daarvoor goedgekeurd geweest geworden. Ik heb het vaderland 18 maanden en één schrikkeldag vrijgehouden van ongewenste bezoekers. Een sergeant heeft mij geprobeerd te overtuigen dat dat belangrijk was; mijn vrouw en kinderen zouden veilig over straat moeten kunnen. Sinds het dienstplichtig leger is opgeheven voelen veel vrouwen en kinderen zich niet meer zo veilig. Deze kanonschutter en zijn fotograferende moeder hebben een leuke middag gehad bij het hedendaagse leger.
Op het oude ijsbaanterrein stond een deel van het leger opgesteld. Zo konden de polderbewoners kennismaken met de besteding van een deel van hun belastingafdrachten. Dat was voor veel bewoners de kans om hun kind op de foto te zetten. Deze kinderen gaar in een opgehesen voertuig het album in.
Ik heb nu ongeveer 5000 prenten gedigitaliseerd. Binnenkort komen er 10 '"kleurboeken" met elk 32 "kleurplaten" op de markt. Ik heb het scenario geschreven voor een film over verlichterie-kunst. Daar hoop ik binnenkort aan te beginnen. Het boek van Goeree heb ik niet goed gedigitaliseerd. De bladzijden moeten allemaal even groot zijn, dat bleek bij een proefdruk van de eerste 24 bladzijden. Binnenkort begin ik met de cursussen, want het moet wel met waterverf, maar de techniek is heel anders dan bij eenaquarel.
Twee bijeenkomsten tegelijkertijd De bibliotheekvestiging in Lekkerkerk is de afgelopen weken grondig verbouwd om de inhuizing van de St. WON (Welzijn Ouderkerk Nederlek) mogelijk te maken. Op woensdag 16 oktober om 10.00 uur zal wethouder C. van der Graaf van de Gemeente Nederlek samen met wethouder T. Segers van de gemeente Ouderkerk de vernieuwde locatie aan de Talmastraat 1 officieel openen.
Ik vraag me af of er mensen op het gemeentehuis werken die wel eens denken.
Toen ik het persbericht de eerste keer las, dacht ik eerst aan een aprilgrap of aprilvis. Maar ziet de erste krant heeft het persbericht over deze innovatie al geplaatst. Ze hebben zelfs al een foto geplaatst van het beschuit met muisjes. Het is in Holland gebruikelijk dat bij geboorte van een kind, de gasten die komen feliciteren op een beschuit met muisjes wordt getrakteerd. Ik ga woensdag kijken hoe de burgemeester die baby's persoonlijk welkom zal heten in haar gemeente. De camera zal ik meenemen om de beelden vast te leggen.
Käse Legenden und Geschichten Op de website kaesewelten Staat: "Im Mittelalter übernahmen dann hauptsächlich die Klöster und die Bauern die Herstellung von Käse, so dass bereits im Mittelalter einige der noch heute bekannten Käsesorten entstanden. So findet bspw. im Jahre 1115 der Gruyère, 1150 der Chester, 1184 Gouda und Edamer, 1200 Emmentaler und bayrischer Handkäse und 1282 der Appenzeller erstmals urkundliche Erwähnung. Op de website kaesewelten is een link "Käse Legenden und Geschichten jetzt bei Amazon.de kaufen". Maar Amazon meldt: "Es wurden keine Ergebnisse für "Käse Legenden und Geschichten" in Käse gefunden." Het boek schijnt niet te bestaan. Ik heb geen ander geschrift kunnen vinden waar over Goudse kaas geschreven wordt in 1184. Misschien is de geschiedenis een legende. Wel heb ik een boeiend boek gevonden uit 1877 HANDBOEK VOOR DEN KAASMAKER, geschreven door Dr. P. J. Hollman. Daarin geeft hij een hele lijst planten die schadelijk zijn voor de kwaliteit van de melk: "hij moet er ook bijzonder op letten dat zich op zijne weiden geene schadelijke gewassen ontwikkelen." Het boek kan misschien de voorstanders van kleurige weiden meer wijsheid brengen.
De groene weiden in de Krimpenerwaard zijn de bakermat van de Nederlandse boerenkaas. Julius Cesar schrijft in zijn verslagen: 'De Bello Gallico' (Over de Gallische Oorlog) in boek 6 over zijn tweede tocht naar Germanië (53 v. Chr.) belangrijke beschrijvingen van de Galliërs en Germanen. Daarin lezen wij: "Op landbouw leggen zij zich niet toe; hun voedsel bestaat hoofdzakelijk uit melk, kaas en vlees." Sinds de Middeleeuwen werd Nederlandse kaas al naar het buitenland geëxporteerd. Stolwijk, ook Stolk genoemd, is beroemd vanwege de kaas die er wordt gemaakt. Tot in de achttiende eeuw vond wekelijks een drukbezochte kaasmarkt plaats. In Stolwijk zou ook de oorsprong van het woord 'kaaskoppen' liggen. In 1751 en in 1760 richtten overstromingen grote schade aan in Stolwijk. Hierna werd kaasmarkt voortaan in Gouda gehouden. In de Aardbol - Beschrijving der Nederlanden 1841 blz 167: "De wekelijkse markt is in Gouda aanzienlijk, inzonderheid worden de beestenmarkten zeer druk bezocht; terwijl ook de handel in kaas, en wel de zogenoemde stolksche kaas (naar het naburige Stolwijk aldus geheten), voor het bestaan der inwoners van zeer groot belang mag geacht worden." Ook J.L. Terwen noemt in 1858 in 'Het koningrijk der Nederlanden' het Stolkse of Goudse kaas.
De uitnodiging voor deze NOVITEIT in Nederland (misschien wel voor de hele wereld en het bijbehorende universum) ontving ik zojuist. Deze bezigheden van bestuurders en hun adviseurs en knechten zullen er stellig voor zorgen dat de crisis snel omgezet wordt in vooruitgang en groei voor de dorpssamenleving van Nederlek. De nieuwe Nederlekkers zullen een betere toekomst hebben dan hun voorgangers dankzij dit 'Welkomstfeest' grgrgrrgrgrgrgrrgoeten
Ben ik nou gek, gewoon oud, seniel, kinds wereldvreemd geworden?
Zoals ieder jaar heeft deze week weer de kaaskeuring plaatsgevonden in Berkenwoude in Cultureel Centrum de Zwaan. De keuring wordt georganiseerd door de Bond van Boerderijzuivelbereiders De te keuren kazen werden ingezonden door 19 boerderijen waar kaas gemaakt wordt in de Krimpenerwaard. De smaak van boerenkaas is wezenlijk anders dan die van fabriekskaas. Boerenkaas is kaas die op de boerderij bereid is met melk van de koeien van diezelfde boerderij. De traditionele kaasboerderijen wordt vaak al generaties lang kaas gemaakt. De kennis van het kaasmaken in combinatie met de liefde voor het vak resulteert in de smaakvolle kazen. Eèn van de kenmerkende eigenschappen van Boerenkaas is de verscheidenheid in geur en smaak. Per kaasboerderij proef je de verschillen. Ook per seizoen varieert de smaak. Geen gestandaardiseerd product dus, maar een product dat puur en ambachtelijk wordt bereid. Dit geeft Boerenkaas altijd een unieke, rijke en krachtige smaak. Om één kilogram Goudse kaas te maken is ongeveer tien liter melk nodig. Goudse boerenkaas ten minste 48 % vet in de droge stof bevatten. We spreken van '48+ kaas'. Jonge kaas ca. 4 weken gerijpt; Belegen ca. 6 maanden gerijpt; Oude kaas ca. 13 maanden gerijpt. 's Avonds werden de kazen bezichtigd en werden de keuringsresultaten besproken.
Oma stempelde bij wijze van demonstratie op haar hand en toen ook op de hand van Leander. Lange tijd zijn de stempels niet meer op tafel geweest. Zaterdag heeft Leander kleurkrijtjes en ook de stempelpennen uit de kast gehaald. Ik dacht dat hij kleurplaten aan het kleuren was, maar het bleek dat hij zijn armen zat te stempelen. Zo zie je maar hoe alle problemen zouden kunnen ontstaan. Het zijn de grote mensen die onbedoeld kinderen op het slechte pad brengen
Leander is morgen jarig. Zaterdag had hij zijn armen versierd. Van oma heeft hij een stempelpen gekregen. "Wat kun je met zo'n ding?" zal hij gedacht hebben. Op een papiertje stempelen is ook niet de moeite, want dat ziet er niet uit en het wordt nooit wat. Op z'n armen leek het hem wel leuk. Voor je als grootvader door heb wat je kleinzoon bezighoudt zien zijn armen eruit of hij uit een tatooshop komt. Zijn moeder zal zijn armen wel weer schoon krijgen voor hij zijn verjaardag viert