zomaar wat foto's en teksten KLIK OP DE FOTO OM TE VERGROTEN veel kijkplezier op mijn blog................ LARGER VIEW: PRESS ON PHOTO have a nice day
27-12-2009
Kerstmis 2009 kerkkoor Con Amore Krimpen aan den IJssel
Con Amore zong tijdens de H. Mis van Kerstmis in de Bron in Krimpen aan den IJssel. Van de dienst zijn geluidsopnamen. Na bewerking komt er misschien iets van de muziek op deze blog. Het koor zong de Con Amore mis en kerstliederen.
FEESTELIJKE STEMMING IN WINKELCENTRUM "de Crimpenhof"
In winkelcentrum "de Crimpenhof" hebben de winkeliers gezorgd voor een kerststemming. Personeel met kerstmanmutsen, ballen en bomen en zelfs een kerstmanduo die onder kerstklanken vriendelijk lachend hun ronde deden langs de winkels. Buiten lagen bergen sneeuw en een ijsvlakte. Klanten moesten maar zien hoe ze met hun aankopen bij hun voertuig kwamen. De foto's met een hoog 'verborgen-camera-gehalte' zal ik maar niet plaatsen. Winkeliers, dat zijn toch ondernemers, zouden daar best aan mogen denken. Dan ook iets ondernemen om hun centrum voor de klanten bereikbaar te houden in wintertijd.
Voor de kerstdagen probeerde ik inkopen te doen in het winkelcentrum "de Crimpenhof". Rondom het centrum zijn speciale parkeerplaatsen voor invaliden. Maar niemand schijnt zich te hebben afgevraagd hoe die mensen van de parkeerplaats naar het centrum komen door het poollandschap dat er vorige week ontstond. In mijn eigen dorp was het nog bonter. Daar hadden de winkeliers een pad sneeuwvrij gemaakt. Dat bleek niet voor de bezoekers, maar om hun borden met aanprijzingen en hun koopwaar buiten uit te stallen. Toen onze koelkast niet meer wilde koelen hebben wij dankzij een internetwinkel binnen 2 dagen een nieuwe koelkast in huis. Keurig geplaatst, oude koelkast en verpakking van de nieuwe afgevoerd. De koop bleek bovendien veel voordeliger dan in de winkelcentra in mijn omgeving. De koelkast was voor de kerstdagen gevuld, maar niet met inkopen van Albert Heijn. Die houdt zijn winkel voor veel klanten, die slecht ter been zijn, onbereikbaar.
Vanmiddag kwam ik terug van revalidatie. Ik had de camera bij me; er was weinig verkeer dus kon ik even stoppen om een foto te maken. Eigenlijk moet ik even naar de overkant om wat sneeuwfoto's te maken in Kinderdijk. Iedereen had het over het slechte weer dat op komst was. Sneeuw en ijzel en meer slechte berichten zoals thuis blijven. Achteraf blijkt dat ik naar Kinderdijk had kunnen gaan.
Vanmiddag even een foto gemaakt onder de overkapping voor de tomaten. Er lag de laatste dagen een flink pak sneeuw op. Het is steving genoeg gebleken. Inmiddels heeft het al wat storm, regen en sneeuw doorstaan. De komende zomer kunnen mijn tomatenplanten buiten staan zonder dat de planten nat worden van de regen.
De oogst van dit jaar is erg meegevallen. Heel wat zaden van soorten uit Rusland zijn weer in voorraad.
Thymen bij Rembrandt, het konijn. Het waterflesje bevriest steeds en moet met regelmaat ververst worden. Hij krijgt nu extra hooi en stro om de winter door te komen.
Deze foto is als herinnering waar hij nu woont. Als hij gaat verhuizen heeft hij nog een winterfoto van het huis waar hij zijn eerste jaren doorbracht.
"Tomaten hebben steunsel noodig van stokken of latwerk van een Meter hoog. De eenvoudigste en doelmatigste kweekwijze is echter om de planten op één stengel te houden. Bij elke plant steekt men een stok, waar de stengel van tijd tot tijd aangebonden wordt. Ter hoogte van een Meter nijpt men den top in, opdat de lengtegroei gestuit wordt en de groeikracht den vruchten ten goede komt. Hoe men de planten ook kweekt, alle zijscheuten die zich voorts ontwikkelen, moeten zorgvuldig en tijdig weggesneden worden. Laat men dit na, dan verwildert het gewas en draagt het weinig of geen vrucht. Zijn deze ten naastenbij volwassen, dan kan men de bladeren, waarvan de vruchten omgeven zijn, voor een deel wegsnijden, opdat het rijpen door de zon bespoedigd wordt. Vruchten, die in het late najaar, bij het dreigen van vorst, nog niet rijp zijn, doch reeds een lichtroode tint krijgen, kan men op een warme plaats, voor een raam op het zuiden, laten narijpen. Er zijn vele milddragende soorten van Tomaten, met groote en kleine, gladde en geribde, roode en gele vruchten. Ze worden op verschillende wijzen toebereid, met of zonder andere spijzen, in soep en saus, gestoofd en ingelegd, en zelfs door wie er van houdt, rauw gebruikt. Om in te leggen kunnen ook de onrijpe groene vruchten dienen." voor een prent ben ik uitgeweken naar een ander boek "Geïllustreerde flora van Nederland uit 1909. Aan de vruchtvorm is te zien dat die toen niet mooi rond en glad waren.
Vandaag ruim 200 tomaten geoogst. Er zijn nog volgroeide tomaten die zullen de komende dagen kleuren. Als deze tomatenplant volgens de 'voorschriften' was behandeld had de plant ongeveer 20 tot 30 tomaten opgeleverd. Door alle dieven te laten groeien en de plant niet te toppen heeft ze meer dan 400 tomaten gedragen. Recent kocht ik een boekje van D. Turkenburg: "Turkenburg's handboekje voor het kweeken van groenten in den vrijen grond" Daar is de tomaten onzin reeds beschreven. Het boekje is uit 1915. Volgende keer zal ik meer gegevens over tomaten geven. Mijn kleinzoon staat hier naast de nieuwste aanwinst die ik naar hem vernoemd heb. Timofejoesjka is de koosnaam voor Thymen. Het komt van Тимофей (Timotheus) hij was een leerling van Paulus.
Zojuist kwam Thymen op bezoek. Hij wilde niet op de foto zoals ik dat wilde. De tomatenplant staat voor het grootste gedeelte in de schaduw, omdat de zon laag staat. Hij kijkt niet zo vrolijk de wereld in, maar dat komt omdat hij het niet leuk vond om opgetild te worden.
Timofejoesjka - Тимофеюшка tomaten uit eigen tuin in november
Om een indruk te geven hoe de plant eruit ziet nu een foto van de hele plant. Hij staat in een pot van ongeveer 45 cm, maar kan ook in een kleinere pot of in de volle grond. Zoals op de foto duidelijk zichtbaar heb ik nooit dieven verwijderd. Door dieven zou ik een groot deel van de oogst gemist hebben. In de tomatengoten, aan de zuidgevel, staan ook nog steeds rassen in bloei. Veel soorten hebben het na de nachtvorsten opgegeven. Enkele planten hebben nu weer nieuwe uitlopers gemaakt en beginnnen weer in bloei te komen alsof het voorjaar is. Maar die zullen waarschijnlijk niet meer tot wasdom komen. het is wel duidelijk dat veel rassen bij lagere temperaturen vruchtzetten en veel langer doorgaan dan de deskundigen altijd verteld hebben. Is is een kwestie van raskeuze als u lekkere tomaten uit eigen tuin wilt eten.
Zojuist een foto gemaakt van de nieuwste aanwinst bij de tomaten. Een eenzaam zaadje zat vorig jaar in een pakketje dat uit Oekraïne kwam. Dit jaar geplant. De cherrytomaten zijn qua smaak beter dan wat in de winkel aangeboden wordt. Het is geen ras dat geschikt is voor de beroepsteelt. Voor de tuin, terras of balkon is het een uitstekende ras, hoewel de tomaatjes snel de neiging hebben open te barsten, maar dat komt de smaak ten goede. Dus plukken en eten. Er zitten nu nog zeker honderd rijpe vruchten in de plant. Terwijl we al drie keer nachtvorst gehad hebben. Ondanks alles gaat de plant vrolijk door met vruchtzetting. Nog steeds komen er nieuwe bloemen die weer kleine tomaatjes nalaten. We hebben dit ras Timofejoesjka (Тимофеюшка)genoemd, naar onze kleinzoon.
Vandaag is het weer volop tomatenoogst. Er zijn meer tomaten dan ik het aankan met plukken, fotograferen, wegen, beschrijven en zaad uit de tomaten halen.
Deze prachtige tomaat heb ik gekregen van uit de Verenigde Staten. Hij had hem gekregen in de Oekraïne. Het is misschien een vrucht die er niet zo mooi uit ziet, maar de smaak is goed. Helaas kan ik geen vragen meer stellen over de soort, want de man is overleden en zijn dochter kan geen adres van vinden uit de Oekraïne. Ze weet alleen dat haar vader de soort al een aantal jaren had. Hij had enkele zaden meegebracht vans een van zijn reizen. Ik heb nu van 4 tomaten de zaden geoogst. De rest hebben we opgegeten.
Музей Армии в г. Делфт (Нидерланды) организовали казачий 25 октября & 24 выходных
На входе была обстановка казачий лагерь.
Het legermuseum in Delft (Nederland) organiseerde 24 & 25 oktober een kozakkenweekend. Bij de ingang was een kozakkenkamp ingericht. Bij wijze van verrassing voor de bezoekers schoot een enkele kozak met een geweer of pistool. Op de binnenplaats kaatst het geluid dan tegen de wanden. De kozakken genoten zichtbaar van hun schietdag.