Soja doorgelicht : de schaduwzijde van een wonderboonxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De Nederlandse prins Willem Alexander en prinses Maxima bezoeken deze week Argentinië. Naast de passie voor Maxima, tango en voetbal delen we nog iets met dit land: de sojaboon. In Argentinië wordt dit gewas op grote schaal verbouwd, zodat onze kippen, varkens en koeien er letterlijk mee vetgemest kunnen worden. Dit ogenschijnlijk onschadelijke boontje levert een bijdrage aan de verpaupering van grote delen van Argentinië, maar ook van Brazilië en Paraguay. Nederlandse maatschappelijke organisaties vinden het hoog tijd dat de sojaboon eens nader bekeken wordt.
Volgende week verschijnt hun publicatie: Soja doorgelicht: de schaduwzijde van een wonderboon. Dit handzame boek is uitgegeven door de Nederlandse Sojacoalitie.
Argentinië is na de Verenigde Staten en Brazilië, s werelds grootste sojaproducent. Nederland is na China, s wereld grootste soja-importeur. Hoewel soja bij veel mensen vrij onbekend is, wordt het verwerkt in meer dan zestig procent van alle producten die in de supermarkt liggen.
Om de groeiende honger naar soja te stillen worden in Latijns-Amerika op grote schaal bossen gekapt en wordt land van kleine boeren omgevormd tot grootschalige sojaplantages. Kernwoorden in de publicatie zijn: landconflicten, genetische manipulatie, moderne slavernij, milieuvervuiling, ontbossing, afname van de werkgelegenheid en het steeds minder verbouwen van lokale voedselgewassen. Naast een beschrijving van bovenstaand, wordt ook ingegaan op de relatie met Nederland en Europa en wat er in zowel de producerende als importerende landen aan actie kan worden ondernomen. Een voorbeeld is het vaststellen van richtlijnen waaraan de sojaproductie zou moeten voldoen, net zoals we bij hout gedaan hebben. Daarnaast kan het publiek gestimuleerd worden om minder en bewuster vlees eten.
Belangrijke spelers zoals de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi), Unilever, Nutreco, ABN AMRO, Rabobank en betrokken Nederlandse ministeries zeggen dat ze inmiddels de problemen serieus nemen. Op dit moment ontbreekt het echter nog aan concrete stappen om de gesignaleerde misstanden aan te pakken. Hiervoor is het wel hoog tijd. Het is onverteerbaar dat de bevolking en de natuur in de sojaproducerende landen de prijs betalen voor ons goedkope stukje vlees en ons nu wel heel goedkope glaasje melk.
De Nederlandse Soja Coalitie is een samenwerking tussen Both ENDS, Cordaid, FairFood, Greenpeace NL, Kerkinactie, Milieudefensie, ICCO, IUCN-NL en Solidaridad. Zij dringt er bij alle relevante spelers op aan om bij te dragen aan het terugdringen van de negatieve impact van soja.
http://www.wervel.be/
|