Ik ben Hugje
Ik ben een vrouw en woon in oostende (belgie) en mijn beroep is verleden tijd. .
Ik ben geboren op 18/08/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Gedachten en herinneringen tollen in mijn hoofd. Het zijn er vele na twintig jaar intens leven en genieten.Ik schrijf ze hier neer om ze niet te vergeten. Maar er is ook vandaag, en morgen, en overmorgen,live will go on...Ook dàt moet ik onthouden !
the king , the queen, the cat, the dragon and I...
.... en heel wat herinneringen aan wat voorbij is. Welkom bezoeker!
21-05-2006
dagdenkertjes
- ... de 'king' wordt volwassen, de kat wordt oud en vadsig, het rode monster start en de blauwe regen bloeit volop. De wereld bleef niet stilstaan ... tenzij in mijn hart en hoofd. -
Luxor 2003 - ( pas teruggevonden verslag van de reis. Geschreven op 20/04/2003)
Voor de 12de keer naar Egypte gaan lijkt in de ogen van velen "madness". Voor ons is het een soort van "thuiskomen" geworden. We genieten er telkens weer van en dit keer is zelfs één van de mooiste van onze Egyptereizen geworden!
Het zag er naar uit dat door de oorlog in Irak de reis niet zou doorgaan. Velen annuleerden, wij besloten toch te gaan. Er was geen vlucht op Luxor, dus moesten we landen in Hurghada en de rit van 5 uur door de woestijn, via Qena erbij nemen. Ahmed en Mustafa kwamen ons oppikken met de taxi, vonden dit toch"more safe", ondanks het militair convooi. Dat convooi bestond uit 1 bus, 1 auto (de onze) en 3 militaire voertuigen. Het was snikheet, de baan lag er verlaten bij. "No tourists because of the bloody war".
In Luxor hadden we de vorige keer een heel leuk hotelletje ontdekt, op de "westbank", ver weg van de toeristische luxehotels. Een nederlandse, gehuwd met een Egyptenaar zijn de uitbaters. Waw, prachtige "roofgarden", leuke gezellige kamers, een binnentuin en een ontspannen, vriendelijke sfeer. De prijs was ook "waw" 650 Bfr per kamer per nacht, ontbijt inbegrepen! We hadden nog nooit zo goedkoop gelogeerd en nog nooit zo goed! Elke morgen bleven we aan het ontbijt tot 11.30, met onze koffie op de zetels uitgestrekt, te genieten van de zon, de Nijl, de sfeer. Onze vrienden die mee waren vonden dat we "leefden zoals Allah in Egypte"! lol
Eric en ik hebben alles wat er te zien is van oudheden al verschillende keren bezocht, maar telkens is er wel iets dat pas open of terug open is, of dat we jaren geleden bezochten en terug wilden zien. De tempel van Merenpthah (zoon van Ramses II en de farao van Mozes) was pas open, een paar mooie kleine graven in Dra Abou Naga waren een 2de bezoekje waard, en in El Kocha loodste de opzichter ons in een lage uitgehouwen gang die vol lag met mummies. Het was effe schrikken, na een gehurkt klauteren door een donkere gang opeens een mummiehoofd te zien in het licht van de zaklamp.
Ondanks het militaire verbod om nà 17u nog in de heuvels te gaan hebben we dat toch maar gedaan, Ahmed is als goeie Egyptenaar een kei in onderhandelen met bewakers!
De tempel van Hatsjetsoet lag beneden ons, de zon ging onder, we voelden ons vreemd verbonden met het verleden. Achteraf dronken we thee, halverwege de heuvel, bij bewakers die in één van de graven wonen en ver weg uit het zicht van de militairen.
Een feloekatochtje op de Nijl is altijd een relaxerende ervaring, wij hebben het voordeel dat we niet lastig gevallen worden met aanbiedingen voor het (niks waard) "banana-island", we hebben een fantastische schipper (vriend van Ahmed, of course) die ons de Nijl opvaart, aanlegt aan de oever waar we het willen en ons tenvolle laat genieten. Heerlijk, vooral als RA naar de onderwereld zakt in het westen en de oever en de palmen in een rode gloed zet.
De vrienden wilden het graf van Nefertari bezoeken (prachtig! Eric en ik hadden het geluk dit te kunnen doen toen het pas terug open was) , maar "sorry, closed for restauration" en kozen toen voor de alombekende Toet (ank-amon). Klein maar fijn, het enige graf dat ongeschonden teruggevonden werd, de schatten zijn enorm en Toetje was een faraoke van niks, in de andere graven moeten immense schatten gelegen hebben.
Het fameuse KV55 is nog steeds niet te bezoeken, nog voor lang niet, de opgravingen zijn nog bezig. In dat heuveltje liggen 50 zonen van Ramses II begraven.
De " traditionele " ezeltocht naar de heuvels was er ene met hindernissen ! Eerst zag ik Eric op zijn rug van zijn ezel duiken, zijn benen in de lucht en de slappe lach was pas over toen de ezel van Im het zelf nodig vond zich te gaan leggen op zijn rug. Ik had net de tijd om te roepen " Im, spring !" toen het beest door zijn poten ging. Im nam een duik en kwam plat op haar buik in het zand terecht. Ze krabbelde al mopperend recht terwijl de ezel vrolijk met zijn pootjes in de lucht graaide, rechtsprong en er dan als de weerlicht vandoor ging met de bewaker roepend achter hem aan. Im zat van kop tot teen onder het zand en stof en we dachten dat we nooit meer zouden bijkomen van het lachen. Ik heb haar dan maar mijn ezel gegeven en die koppigaard zelf onder handen gepakt, ik heb wel ergere ezels getemd, lol. Beest is braaf geweest van dan af aan! Uiteindelijk zaten we boven de valleien te mijmeren over al de vergane glorie die daar beneden ligt. Maar... het zal een slechte tijd voor ezels geweest zijn, want op de terugtocht bijt de ezel van Eric de bewaker in zijn hand, bijt daarop ook de ezel van Im in zijn achterste en gaat ervandoor met Eric op zijne rug. Zijn doel? Een vechtpartijtje met een andere ezel gaan doen, gepaard met een heleboel "ia's" en gesnuif . Eric is net op tijd kunnen springen en belandde zacht in een mesthoop. Wij kwamen toen helemaal niet meer bij! De "stella" achteraf op het dakterras bij Sayeed heeft gesmaakt !
De 11 dagen zijn voorbij gevlogen, de teruchtocht door de woestijn bij volle maan was luguber en het convooi bestond dit keer uit 50 bussen. "The war is over, the tourists are back"! Goed voor hen, ze leven van het toerisme, maar wij hadden bijna alles voor ons alleen die dagen dat we er waren!
HEERLIJK!
december 2004 - laatste reis naar Luxor samen februari 2006 - met diezelfde vrienden uit dit verslag de asse van Eric uitgestrooid over de heuvels. Onze 14de en laatste reis naar Egypte!
- eerste moederdag zonder mijn moeder én zonder mijn man, kinderen heb ik niet meer. Ik was dan wel zijn moeder niet maar het was een dag waarop hij nooit vergat te zorgen dat een boeket op tafel stond tegen dat ik uit bed kwam. Twintig jaar lang met moederdag een boeket en een geschenk, het ene soms groter dan het andere. Meestal een zinnetje gekrabbeld op een kaartje of stukje papier over wat ik voor mezelf kon gaan kopen. Soms kocht ik het zelfs niet, de intentie en die krabbels waren al meer dan genoeg. Ik bewaarde ze allemaal.
Heerlijke herinnering, pijnlijke herinnering....
Maandag is kleine 'koning Charles' 1 jaar. Volwassen. Hij en ik gaan samen vieren, een ferme wandeling langs de Noordzee, in het zand langs de branding ... -
- ... lappe ! De wereld is voor een stuk afgesloten voor me. Mijn GSM heeft het deze morgen plots begeven. Knopjes werken niet meer, kan niet meer bellen, sms versturen of zelfs berichtjes die me gestuurd worden niet meer lezen. Dat zal de wraak van het lot zijn omdat ik hier een stukje schreef over de schadelijke gevolgen voor de gezondheid van GSM-masten (haha). Gelukkig is er nog mail, de vaste telefoon en mijn hond (die nooit antwoord geeft, maar waar ik toch tegen kan babbelen). Op zo'n momenten beseft een mens hoe belangrijk sommige toestellen in je leven zijn. Vroeger kon ik soms de wens uitspreken om op een verlaten eiland te gaan zitten. E lachte dan en gaf steevast als antwoord : " als je maar je GSM en PC kan meepakken zou je het daar misschien wel enkele dagen uithouden...". Wel ... de helft van die communicatiemiddelen is nu weg en ik voel me al ferm afgesloten van de wereld ... De verlaten eilanden zullen het zonder mij moeten stellen, zoveel is nu zeker ! Binnen enkele weken, als de verse centen er zijn kijk ik meteen uit voor een nieuw toestel. Zoveel is ook zeker ! -
- ( ... vallen, struikelen, zijn evenwicht verliezen... Overal gebeurde het, op elke reis, in elke stad maakte hij op de één of andere manier kennis met de grond. Altijd, in die ene hand de camera, in de andere een loodzware tas waar boeken, informatie, lege films, volle flessen water en nog meer van dat moois in zat. De oplossing leek voor de hand te liggen in het kopen van een rugtas. Maar die 'rug'tas werd gebruikt als 'hand'tas. En hij bleef vallen...
Thermissos lag als een adelaarsnest hoog in de bergen tegenaan de Turkse kust. Een steile klim op een vochtig paadje. De rotsige steenbrokken boden hier en daar een goed houvast. Op sommige plaatsen vormden boomwortels een ideaal struikel-obstakel. We klommen puffend omhoog, hij achter me aan, met in zijn ene hand de camcorder, aan de andere de 'rug'tas ... Plots een kreet. De tas viel tegen de grond en met de camcorder stevig geklemd trippelde hij verder, met beide armen molenwiekend in de hoop toch nog zijn evenwicht terug te vinden. De richting waarin hij koers zette was niet vooruit, niet achteruit, niet naar de rotsmassa links, maar naar rechts, regelrecht op weg naar de beboste, steile helling van de afgrond. Na de boomwortel als oorzaak van de vreemde trippelpartij was het de boom zelf die de vaart naar en in de afgrond stuitte... Terwijl hij mopperend de tas ging oprapen ben ik het bijna bestorven van het lachen. Hij keek me scheefweg wat boos aan ...
Nadien is de rugtas datgene geworden waar ze voor bestemd was ... een tas om op de rug te dragen ... ) - ( foto : sirince - turkije )
Hoe is het mogelijk dat sommige mensen altijd ontevreden zijn ? Uit schrik dat iemand anders meer aandacht zou krijgen ? Omdat ze de zon niet in het water kunnen zien schijnen voor een ander ? Uit vrees dat een ander het beter zou hebben ?
Dat voortdurende ontevreden zijn is toch enkel zelfbeklag? Zelfbeklag, angst en wantrouwen.
Een ander het licht in de ogen niet gunnen is dat licht uitdoven voor jezelf !
( ... 29 april 2006, feest in het Kursaal. Het 5-jarige bestaan van seniorennet. Een schitterende, perfecte organisatie.
Het deed deugd om te zien dat 50-plussers niet altijd de 'lost generation' zijn, maar ook actieve mensen die met hun tijd mee kunnen. Het deed geen deugd om terug te denken aan het feest op oudejaar 2004. Het Casino/Kursaal was pas vernieuwd. Hij zat op de trappen in de Delvaux-zaal. Moe, uitgeput, verzwakt en in een strijd waarvan hij wist dat hij die zou verliezen. We zijn naar huis gegaan, hij was dringend aan rust toe. Samen thuiskomen was er toen nog bij ... )
- ... de tuin is van tussen het onkruid zichtbaar aan het worden. Niet evident voor een vrouw om zakken afval te sleuren, keien om te harken, aarde aan te voeren ... Twee zaken beletten de vlotte gang van zaken. Erge rugpijn ( op te lossen met dagelijks Feldene te nemen ) en een bewoond lijsternest tussen de resten van de wingerd ( hier is het wachten tot de jongen het nest uitgevlogen zijn ). Boeiend om die lijsters gade te slaan en een aangename rustpauze tussen keien versleuren en afval opruimen. -
- uren getater over allochtonen en autochtonen op alle zenders. Verdedigend gebabbel van beide 'kanten'. Een nieuwe vloedgolf van haat tegen moslims en noord-afrikaanse jongeren. Hooi op de vork van bepaalde partijen. En een intensieve zoektocht naar een jonge criminele moslim ...
Blijkt de moordenaar van Joe een Pool te zijn ... Wat een verlies van energie en tijd.
Is dit om te lachen of om te huilen? Duidelijk bewijs toch in hoeverre de media in staat is om de publieke opinie een bepaalde richting in te duwen?
Wie schreef ook weer " het gevaar komt uit het Oosten " ? Het "oosten" is niet enkel bewoond door " kroesharige messentrekkers met donkere huid " ( sorry voor de uitdrukking ) zo blijkt nu . Misschien zal dit nu eens duidelijk worden ... -
- ( de kracht van de motor, het padangpadang-geluid en de trillingen op het stuur. De wind komt van rechts ... het westen, denk ik. Terug op de weg. Op weg naar ergens en naar nergens. Vanaf nu alleen... De 'point of no return' is bereikt. Er is geen weg terug. Die weg die nu voor me ligt is onzeker, ongekend. Hij zal lang zijn, maar ik heb al de tijd ... niks hoeft, niks moet. De weg die zich voor me zal ontplooien moet ik volgen. Waar die heen zal leiden moet ik ontdekken.
De motor helt tegen de wind gestuurd door mijn gevoel. Terug op weg ... na al die maanden. ) -
vervolg van het verhaal over de GSM-masten en looptelefoontjes in Humo in hun antwoordrubriek 'open venster'. Blijkbaar heeft de reportage zijn effect gehad. Even op de site gaan zoeken waar hier zendmasten staan ... Het zijn er maar 3 in de nabije omtrek en op veilige afstand. Hoop ik. Ik heb de stekker van de looptelefoon uitgetrokken en zal me een toestel met draad aanschaffen. One never knows...
Gisteren gezien op het nieuws : compleet rookverbod in Zaventem. Rokers zijn de nieuwe leprozen in onze maatschappij want ze schaden de volksgezondheid. Vanmorgen gelezen in Humo : GSM-masten zijn ontzettend schadelijk voor de volksgezondheid. Er is geen verbod tegen het oprichten ervan op daken van scholen, ziekenhuizen, crèches (!). Integendeel het wordt aangemoedigd !
Waar zijn we (zij, wij, jullie, gij, ik...) mee bezig? Struikvogelpolitiek ?
Er is onlangs een rapport vrijgegeven over de invloed die de ramp in Tjernobyl had op de volksgezondheid. Het blijkt een fabeltje dat het radio-actieve stof Belgie niet bereikte.
- (...Jij besefte dat heel goed. Je zei dat het de oorzaak was van het herbeginnen van je ziekte. Je had gelijk ... op veel vlakken had je gelijk. Toen de reportage op televisie uitgezonden werd heb ik dat luidop geroepen ook al kon je me niet meer horen ! ...) -
(... de mannen gingen eerst. Op verkenning vooraleer wij, vrouwen, de lage tunnel in kropen. Het leek de moeite waard. Ik draaide me even om voor we op onze knieën de smalle gang inkropen. Ze keken ons na, de ene met twijfels op het gelaat de andere met een glimlach. Het was er stikdonker, bedompt en er ging een muffe geur. Ik kroop voorop, camera in aanslag. De grafbewaker achterop, met een zaklamp die betere tijden gekend had. We verbeten onze angst, spraken elkaar moed in, probeerden niet te denken aan wat onder, naast en boven ons kon meekruipen. Een gemompel in het arabisch deed ons halt houden. Een figuur in djelabai schoof naast ons naar voren en knipte de zaklamp aan.
Wie tierden.
In het schrale licht zagen we een hoofd ... tanden ... nog een hoofd ... vormeloze donkere vodden ...tenen ... Stuk voor stuk, fragment per fragment, telkens de smalle, gelige straal van de zaklamp zich verplaatste ... Ik drukte de knop van de camera in, wist niet meer of die afgesteld was of niet en vluchtte op handen en knieën de tunnel uit. Gemummificeerde menselijke resten in de hoop op eeuwig leven van de ziel. Nu een zekere bron van inkomsten voor hun verre nazaten ... ) ( foto : de mummies in het graf van nefer-rompet )