Mijn Levensboek / René Schupp
Over mijzelf
Ik ben René Schupp, en gebruik soms ook wel de schuilnaam utopia.
Ik ben een man en woon in Kerkrade (Nederland) en mijn beroep is Gepensioneerd.
Ik ben geboren op 02/01/1941 en ben nu dus 83 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Schrijven. Lezen, Muziek, Tai Chi..
FILOSOFIE: Bij het recht om te zeggen wat je denkt, hoort de plicht om te denken over wat je zegt.


Categorieën
  • 00. HOMEPAGE (1)
  • 01. ALGEMEEN (4)
  • 02. FAMILIE (29)
  • 03. GESCHIEDENIS (10)
  • 04. SCHOOL (4)
  • 05. WONEN (10)
  • 06. SPORT (3)
  • 07. ARBEID (4)
  • 08. SOLDATENLEVEN (13)
  • 09. HUWELIJK EN GEZIN (9)
  • 10. MUZIEK (6)
  • 11. KORTE VERHALEN (23)
  • 12. BRIEVEN EN GEDICHTEN (8)
  • 13. VRIJWILLIGER (6)
  • 14. BEWUSTWORDING (5)
  • 15. LITERATUUR (7)

  • Verhalen & Gedichten
    04-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4.3 OVS

    De OVS was een bedrijfsschool. Het doel van deze school was om jongens op te leiden voor het mijnbedrijf. Vanaf veertienjarige leeftijd kon men toegelaten worden.  De opleiding duurde drie jaar. Aantrekkelijke opleiding; geen huiswerk en een kleine vergoeding van 12 gulden per week. Dat was al een aardig zakcentje. Om die reden was de keuze dan ook snel gemaakt.

    EERSTE JAAR (1955)
    Op 6 januari 1955 begon ik aan de opleiding; deze was gebaseerd op het principe van de scouting. Veel aandacht voor normen en waarden, discipline, sport en natuur. Bij het hijsen van de vlag werd  steeds de OVS-wet opgedreund.

    OVS-WET
    Op mijn eer kan men vertrouwen.
    Ik wil trouw blijven aan ouders, leiders en land.
    Ik wil ridderlijk zijn.
    Wat ik doe, doe ik goed.
    Ik wil spaarzaam zijn.
    Ik blijf opgewekt onder alle omstandigheden.
    Ik wil een beschermer zijn van de natuur.
    Ik wil gehoorzaam zijn zonder tegen te spreken.

    VAKANTIE
    Mijn vakantie in 1955 bij opa en oma van der Linden in Maassluis op de Zuiddijk 68. Een grote familie met 14 kinderen. Aanvankelijk woonden zij in de Sandelijnstraat; een smalle straat met kleine woningen. Via een steegje kwam men uit aan de Zuidvliet. Enkele jaren na de oorlog kochten zij een huis op de Zuiddijk. Via de voorzijde had men een ruime blik over de lager gelegen woningen. De tuin aan de achterzijde lag eveneens op een lager niveau. In de kamer was een soort muurkast en via een steile trap kwam men in de werkkeuken en de daarachter gelegen tuin. In de tuin stonden een aantal konijnenhokken; regelmatig reed opa op zijn bakfiets om groenvoer te plukken of hout te sprokkelen. Vaak stond er konijnenbout op tafel. Ook niet te vergeten de bergen aardappelen die geschild moesten worden om al die hongerige monden te voeden.

    Wie van neven of nichtjes herkent het niet: "Rijstepap met zelfgemaakte bessensap. Maar ook het lekkere witbrood besmeerd met echte boter en rietsuikerstroop." Heerlijk, jammie jammie.Tijdens deze vakantiemaand kwam neef Karel uit Den Haag, in de weekeinden op bezoek. Samen aan het havenhoofd keken we naar de zeeschepen die voorbijkwamen. Mijmerden over de verre zeereizen van onze opa.

    Wij speelden tikkertje met kinderen uit de Sandelijnstraat. Een van de meisjes trok mijn bijzondere aandacht. Het was een knappe verschijning en ik probeerde regelmatig haar aandacht te trekken door haar aan te tikken. Zij was een nichtje van mijn moeder. In latere jaren was Feija Moerman enige tijd werkzaam als serveerster in een kroeg aan het havenhoofd van Maassluis.

    TWEEDE JAAR (1956)
    Het tweede jaar gingen we eerst één dag per week werken in diverse bovengrondse afdelingen. Dit werd opgevoerd tot drie maal per week. In colonne marcheerden de jongens van de school ´Beerenbos´ naar het Mijnbedrijf aan de ´Nieuwstraat´. Deze tocht van ongeveer 2½ km ging via een landweg dwars door de weilanden en akkers van de abdij.

    STEMPELS LOSSEN
    Bij het lossen van houten stempels uit spoorwagons hielden we onderling wedstrijd wie de meeste stempels kon dragen. Door ex-ondergrondse mijnwerkers werden de stempels op maat gezaagd, in kolenwagens geladen en ondergrond afgevoerd. Ex-ondergrondse mijnwerkers hadden reeds stoflongen opgelopen; werden bovengronds geplaatst en deden lichte werkzaamheden. Zij hadden dit dan ook dubbel en dwars verdiend. Bij gelegenheid liep ik wel eens naar de afdeling waar vader inmiddels werkte, om hem te begroeten.

    GRENSLIJN
    Aan de Nieuwstraat stonden tientallen woningen waarin mijnwerkers woonden. Het was een grauwe staat; in het midden van de straat bevond zich een hoge afrastering. Zo werd Nederlands van het Duits grondgebied gescheiden. Regelmatig waren er patrouilles van Nederlandse Douaniers of Duitse Tolbeambten om het smokkelen te voorkomen. Uiteraard was de grenslijn niet van toepassing voor het ondergronds mijnbedrijf. Het concessiegebied liep tot ver in Duitsland.

    DAKPANNEN
    Door het bouwbedrijf van de mijn werden van de woningen de dakpannen vervangen. Door de school werden enkelen van ons uitbesteed om dakpannen van een vrachtwagen te lossen om ze hierna aan de dakdekkers aan te reiken. Met drie man stonden we verdeeld op de ladder; de pannen werden onderling doorgegeven. Ik stond bovenaan en elke keer als ik de dakdekker een aantal pannen aanreikte zei deze: "Dank je wel..., dank je wel..., dank je wel"!

    STEENAFVAL
    Nabij de school was een onmetelijke steenberg. Jaar na jaar was het steenafval aangevoerd dat uit de kolen was geschift. Door de vele mijnverzakkingen werd dit gesteente nu teruggewonnen. Door een grijper werd het gesteente op een transportband gestort; naar een breekinstallatie getransporteerd en vervolgens ondergronds afgevoerd. De pijlers die inmiddels afgebouwd waren, werden nu door middel van een enorme hoogdrukmachine en pijpenstelsel, met water en gruis dicht gespoten.

    KOFFIE
    Laurens (D), zat achter de kraanmachinist in een soort vliegtuigstoel. Elke keer als de machinist de grijper had gevuld en deze boven het transportband had gedraaid, moest Laurens aan een koord trekken waardoor de grijper zich opende. Het leek ons erg leuk en we benijdde hem.

    Daar men reeds geruime tijd met de afgraving bezig was, had zich een tiental meters hoger een soort steen gletsjer gevormd. Plotseling begon de steenmassa te schuiven. De kraanmachinist zag dit, sprong uit de kraan en riep: "De berg komt omlaag". Laurens schrok, maar kon niet meer op tijd uit de kraan komen.

    De machinist rende terug naar de kraan en greep naar de koffiekan die naast de voorstoel stond. Laurens aan zijn lot overlatend rende hij wederom weg. Even later werd de kraan door de steenmassa grotendeels bedolven. Nu was er niemand meer die Laurens benijdde. Met man en macht werd gewerkt om hem te bevrijden; hetgeen na een tiental minuten lukte. Nadat Laurens van de schrik was bekomen werd hartelijk gelachen om de machinist, die zijn koffiekan boven alles stelde. Vaker werd deze dan ook geplaagd met: "Koffie.....koffie.....!"

    DERDE JAAR (1956)
    Het derde jaar gingen we eerst één dag per week ondergronds. Dit werd opgevoerd tot drie maal per week. Vooraf hadden wij een excursie waarbij oudere mijnwerkers ons in de maling namen. Om stoer te doen naar de jongere opleidingsgroepen hadden we ons goed zwart gemaakt. In een opbouwende frequentie was men vertrouwd geraakt met ondergrondse en bovengrondse werkzaamheden. Vervolgens ging men op de leeftijd van minimaal 17½ jaar in vast dienstverband ondergronds in de functie van sleper. Afhankelijk van prestatie werd je bevorderd tot hulphouwer. Uiteindelijk werd je via verdere opleiding bevorderd tot houwer. Uiteraard scheelde dat een behoorlijke duit in het loonzakje.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (6)

    08-07-2015
    2015708caihuali
    puma shoes
    kate spade handbags
    louis vuitton handbags
    replica watches
    herve leger
    louboutin shoes
    true religion jeans
    five fingers shoes
    kate spade outlet
    cheap soccer jerseys
    coach factory outlet
    dansko outlet
    air jordan shoes
    true religion outlet
    cheap soccer jerseys
    coach outlet
    ghd
    jordan 4
    custom mlb jerseys
    ray ban sunglasses
    air max 90
    christian louboutin outlet
    michael kors uk
    hermes outlet
    mulberry outlet
    kate spade outlet
    real madrid jersey
    oakley sunglasses
    the north face outlet
    barcelona jersey
    foamposite shoes
    tiffany jewelry
    adidas shoes
    swarovski uk
    salomon running shoes
    cheap nfl jerseys
    nike air max uk
    nike free uk
    babyliss pro
    timberland boots
    converse all star
    rolex watches uk
    juicy couture outlet
    nike air max uk
    swarovski jewelry
    michael kors handbags
    dallas cowboys jersey
    evening dresses
    tory burch outlet
    cheap snapbacks
    minnesota vikings jerseys
    karen millen dresses
    thomas sabo uk
    hollister clothing store
    nike trainers
    burberry handbags
    links of london
    nike roshe run
    louis vuitton handbags
    cheap jordans
    cheap ray ban sunglasses
    bottega veneta outlet
    chanel outlet
    ray ban sunglasses
    san antonio spurs jerseys
    baltimore ravens jerseys
    converse shoes
    cartier watches
    valentino outlet
    cheap oakley sunglasses
    hollister shirts
    instyler ionic styler
    calvin klein underwear
    tiffany and co
    kate spade handbags
    lululemon outlet
    kobe bryants shoes
    oakley sunglasses
    cheap jordans
    michael kors canada
    adidas wings
    supra footwear
    michael kors uk
    moncler coats
    salomon shoes
    toms shoes
    atlanta falcons jersey
    indianapolis colts jerseys
    michael kors outlet
    ray ban sunglasses online
    rolex watches
    nba jerseys
    karen millen uk
    lebron james shoes
    oakley sunglasses
    longchamp handbags
    the north face uk
    cheap oakley sunglasses
    lululemon
    tods shoes
    longchamp outlet
    supra shoes
    foamposite gold
    polo ralph lauren outlet
    ray ban sunglasses
    iphone 6 plus cases
    louis vuitton outlet
    boston celtics jersey
    pandora
    nike outlet store
    ghd hair straighteners
    coach factory outlet
    stuart weitzman boots
    denver broncos jerseys
    oakley sunglasses canada
    calvin klein outlet
    the north face clearance
    tory burch outlet online
    new england patriots jerseys
    lebron shoes
    snapback hats
    kansas city chiefs jerseys
    louis vuitton
    roshe run men
    cheap mlb jerseys
    michael kors handbags
    prada outlet
    michael kors outlet
    coach outlet store
    tods shoes
    michael kors outlet
    ralph lauren uk
    mont blanc
    beats by dre
    asics shoes
    oakley sunglasses
    burberry outlet online
    nike huarache
    burberry handbags
    new york giants jerseys
    christian louboutin outlet
    cheap oakley sunglasses
    tory burch shoes
    marc jacobs
    valentino shoes
    michael kors outlet
    coach outlet
    fivefingers shoes
    michael kors outlet online
    herve leger dresses
    tory burch outlet online
    ralph lauren outlet
    mlb jerseys
    giuseppe zanotti outlet
    cartier bracelet
    air force 1 shoes
    chelsea jersey
    ralph lauren outlet
    nike free 5.0
    lacoste shirts
    gucci outlet
    air max 2015
    chicago blackhawks jersey
    cheap nba jerseys
    instyler
    los angeles clippers jerseys
    tory burch outlet online
    discount oakley sunglasses
    ray ban wayfarer
    cheap football shirts
    prada shoes
    new balance shoes
    marc jacobs outlet
    hermes belt
    chicago bulls jersey
    michael kors outlet online
    salvatore ferragamo
    air force one shoes
    abercrombie and fitch
    tommy hilfiger outlet
    air max 2014
    tory burch outlet
    abercrombie and fitch
    true religion
    louis vuitton handbags
    thomas sabo
    polo lacoste pas cher
    insanity
    air max 90
    ralph lauren outlet
    hollister clothing
    manchester united jersey
    chanel outlet
    pandora jewelry
    oakland raiders jerseys
    louis vuitton uk
    insanity workout
    nike free
    gucci handbags
    arizona cardinals jerseys
    tods outlet
    soccer shoes
    asics running shoes
    coach outlet
    oakley sunglasses
    coach outlet online
    kate spade outlet
    cheap toms
    coach outlet online
    cheap nike shoes
    tory burch outlet
    nike roshe
    burberry outlet
    timberland shoes
    abercrombie and fitch
    giuseppe zanotti
    ed hardy t-shirts
    ray ban
    celine outlet online
    canada goose outlet
    louis vuitton outlet
    koby bryant shoes
    links of london uk
    washington redskins jerseys
    air jordan 4
    nhl jerseys
    north face outlet
    pandora jewelry
    new york knicks jersey
    philadelphia eagles jerseys
    toms outlet
    chanel 2.55
    tiffany and co jewelry
    lebron james shoes
    ed hardy clothing
    new orleans saints jerseys
    discount oakley sunglasses
    mont blanc pens
    fred perry polo shirts
    michael kors handbags
    san francisco 49ers jerseys
    coach outlet canada
    mac cosmetics
    ysl outlet
    true religion jeans
    hermes birkin
    ugg boots
    christian louboutin uk
    kobe 9
    puma sneakers
    nfl jerseys
    cheap nhl jerseys
    true religion jeans
    michael kors outlet
    cheap wedding dresses
    ralph lauren polo shirts
    mcm handbags
    abercrombie
    green bay packers jerseys
    gucci shoes
    michael kors outlet uk
    cleveland cavaliers jersey
    nike running shoes
    burberry outlet
    chicago bears jerseys
    prada handbags
    adidas outlet
    coach outlet
    fred perry sale
    hollister uk
    adidas outlet
    michael kors outlet
    north face jackets
    mulberry uk
    coach outlet online
    mcm bags
    true religion outlet
    soccer jerseys
    lacoste polo shirts
    ferragamo shoes
    miami dolphins jerseys
    swarovski crystal
    coach outlet
    tiffany and co
    kate spade outlet
    pittsburgh steelers jersey
    ray ban uk
    chanel handbags
    los angeles lakers jerseys
    michael kors outlet online
    kate spade outlet
    mizuno running
    beats headphones
    ray ban sunglasses
    ugg uk
    new york jets jerseys
    louis vuitton outlet
    fitflop shoes
    iphone 6 cases
    hollister
    futbol baratas
    fitflop
    louis vuitton handbags
    lacoste outlet
    tory burch outlet
    ray ban sunglasses uk
    ray ban sunglasses
    oakley sunglasses
    celine outlet
    vibram fivefingers
    air jordan shoes
    kate spade handbags
    seattle seahawks jerseys
    michael kors outlet
    tods outlet
    toms shoes
    burberry outlet
    air jordan 13
    mbt shoes
    hollister clothing
    the north face outlet store
    oakley sunglasses
    air jordan 11
    hollister pas cher
    kobe shoes
    miami heat jersey
    new balance 574
    burberry outlet
    louis vuitton outlet
    true religion jeans
    pandora charms
    cartier love bracelet
    air jordan shoes
    golden state warriors jerseys
    ray ban
    babyliss
    michael kors uk
    the north face jackets
    mac makeup
    abercrombie
    monster beats
    chanel outlet
    vans shoes
    oklahoma city thunder jerseys
    christian louboutin sale
    kate spade uk
    polo ralph lauren outlet
    ray ban sunglasses
    jordan 11
    kobe 9 elite

    08-07-2015, 09:12 geschreven door 2015708caihuali


    28-03-2014
    Dhr.
    Beste Ben,

    Ik ben opzoek naar dat liedje van: O.V.S.Lied van Staatsmijn Hendrik - De hemel is ho ho hoog, de schacht is zo diep
    ik werk in het donker, waar de arbeid mij riep

    Indien mogeelijk toezending gewenst,

    Mvrgr. Jacques Leenders

    28-03-2014, 23:16 geschreven door Jacques Leenders


    15-01-2010
    O.V.S. lied

    Ik zoek de zang noten en de tekst van het ( O.V.S.Lied van Staatsmijn Hendrik )

    Het gaat ongeveer zo:

    De hemel is ho ho hoog, de schacht is zo diep
    ik werk in het donker, waar de arbeid mij riep

    ik den dat dit komt van de zanger Sjef Diederen
    maar vind dit niet bij zijn liederen
    kunt u mij daar bij helpen de volledige tekst en zang noten te vinden

    Met vriendelijke Groeten
    Theo Jeurissen

    15-01-2010, 16:58 geschreven door Th. Jeurissen


    07-05-2007
    OVS-lied
    Hallo,Mijn vader, Alphons Close,  vervaardigde in 1946 tekst en melodie van het OVS-lied. Het origineel is in mijn beztit. Liefhebbers kunnen gratis kopieën ontvangen. Even een e-mailtje!Ben Close.Vriendelijke groet

    07-05-2007, 12:02 geschreven door B.A.Th. Close


    12-12-2006
    OVS
    Hallo Gerard,De flarden van het door u genoemde OVS-lied herken ik; echter kan ook niet meer de volledige tekst. Google bood helaas ook geen uitkomst. Mogelijk dat u e.e.a. via de website: demijnen.nl aan de weet kunt komen.Vriendelijke groet,René Schupp

    12-12-2006, 15:16 geschreven door René Schupp


    03-12-2006
    O.V.S.-geschiedenis.
    Mijn vrouw heeft deze site gevonden en zal hem bij gelegenheid verder bestuderen. Ikzelf ben nu werkzaambij het nationaal mijncentrum van de voormalige Oranje  Nassau 1.Waar wij naar op zoek zijn is het O.V.S. lied, flarden daarvan weten we nog maar 't grootste gedeelte ontbreekt. Kunt U ons daarin verder helpen, er zitten o.a de regels in : de zon schijnt daarboven op het Limburgse land en ik houd mijn gedachten naar boven gericht want hier is het donker en boven 't licht.Verder is het voor U misschien interessant om onze website eens te behijkenonder www.nationaalmijncentrum.eu Ik hoop in ieder geval van U te mogen vernemen.Succes met U pagina en tot wederhoren. Glück Auf.Groeten van Gerard. 

    03-12-2006, 14:31 geschreven door Gerard Meesters.


    Mijn favorieten
  • http://sway.com
  • http://blog.seniorennet.be/schupp
  • http://www.korpscommandotroepen.nl
  • http://www.demijnen.nl
  • http://www.gerardlenting.nl
  • http://www.kkm-lambertus.nl

    Gastenboek
  • Gedicht in dialect "WEIHNACHTE "
  • DA Whitcher
  • Goedemiddag blogmaatje
  • Wens u nog een fijne zondag
  • Wens u nog een fijn weekend

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!