Mijn Levensboek / René Schupp
Over mijzelf
Ik ben René Schupp, en gebruik soms ook wel de schuilnaam utopia.
Ik ben een man en woon in Kerkrade (Nederland) en mijn beroep is Gepensioneerd.
Ik ben geboren op 02/01/1941 en ben nu dus 83 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Schrijven. Lezen, Muziek, Tai Chi..
FILOSOFIE: Bij het recht om te zeggen wat je denkt, hoort de plicht om te denken over wat je zegt.


Categorieën
  • 00. HOMEPAGE (1)
  • 01. ALGEMEEN (4)
  • 02. FAMILIE (29)
  • 03. GESCHIEDENIS (10)
  • 04. SCHOOL (4)
  • 05. WONEN (10)
  • 06. SPORT (3)
  • 07. ARBEID (4)
  • 08. SOLDATENLEVEN (13)
  • 09. HUWELIJK EN GEZIN (9)
  • 10. MUZIEK (6)
  • 11. KORTE VERHALEN (23)
  • 12. BRIEVEN EN GEDICHTEN (8)
  • 13. VRIJWILLIGER (6)
  • 14. BEWUSTWORDING (5)
  • 15. LITERATUUR (7)

  • Verhalen & Gedichten
    01-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13.0 VRIJWILIGER
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijwilligers zijn erg belangrijk voor de samenleving; het levende bewijs van solidariteit. Vele handen maken licht werk; samen staan we sterk. Kennis, ervaring en tijd beschikbaar stellen aan de gemeenschap; niet alleen nuttig voor jezelf, maar ook verrrijkend voor anderen.

    NHOUD
    13.1 SLACHTOFFERHULP
    13.2 PARKBEHEERDER
    13.3 KERKBESTUUR
    13.4 VERENIGING VAN EIGENAREN
    13.5 MANTELZORG

    01-08-2012, 00:00 geschreven door schupp

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:13. VRIJWILLIGER
    02-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13.1 SLACHTOFFERHULP
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vanaf mei 2001 t/m juni 2002 als vrijwilliger werkzaam geweest bij Bureau Slachtofferhulp Nederland; Regio Noord- en Midden Limburg. Hulpverlening aan slachtoffers van misdrijven en verkeersongevallen. De hulp bestond hoofdzakelijk uit de volgende taken: Hulp verlenen bij de verwerking van de schokkende gebeurtenis. Geven van informatie en advies. Hulp bieden bij de afwikkeling van schade.

    TRAINING EN INZET
    In januari 2001 begonnen met de basistraining slachtofferhulp; gevolgd door overige trainingen: persoonlijke effectiviteit; verkeerstraining; seksueel geweld; telefoontraining en creatief denken. Vanaf mei 2001 ingezet als vrijwilliger; aanvankelijk met enkele lichte zaken. Echter door vakantie opvang al vrij snel belast met zware zaken. In bepaalde zaken toonden een aantal cliënten enorm claimgedrag; maar ook zaken in crimineel milieu. Het werd allemaal wat veel. Daarnaast waren er familieomstandigheden en zaken in de vriendenkring, die aandacht vroegen. Door dit alles de keuze gemaakt om als vrijwilliger bij slachtofferhulp te stoppen. Een moeilijke beslissing.

    EXITGESPREK (18-09-2002)
    Op eigen verzoek gestopt met de werkzaamheden (juni 2002). Als afronding een exitgesprek; in overleg na de vakantie periode gehouden. Door teamleidster vastgelegd. In oktober 2002 een afschrift van gehouden exitgesprek en een keurig ´Getuigschrift´ ontvangen. Een en ander vertrouwelijk van aard.

    EVALUATIE
    Het werk bij slachtofferhulp was heel interessant en leerzaam. Daadwerkelijk als vrijwilliger iets betekenen voor een slachtoffer. Huisbezoek bij cliënten om een luisterend oor te bieden en praktische ondersteuning. De sfeer op het bureau was prima. Bij binnenkomst altijd een rondje om mensen te begroeten en even een praatje te maken. Het onderling contact was heel plezierig. Er was een zodanige verhouding, dat er ruimte was om elkaar te vertellen wat er speelde. In alle openheid en respect voor elkaar. Deze houding was ook terug te vinden in de groepsgesprekken. Vrijwilliger bij slachtofferhulp was een enorme verrijking. Heb slachtofferhulp en medewerkers in het hart gesloten; kijk met een warm gevoel terug op deze periode. Dankbaar en zinvol voor de medemens; maar ook een verbreding van eigen horizon.

    02-08-2012, 00:00 geschreven door schupp

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:13. VRIJWILLIGER
    03-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13.2 PARKBEHEERDER
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met dit hoofdstuk is een volledig boek te vullen. Beperk mij echter tot de hoofdlijnen.Vanaf november 2006 t/m oktober 2007, samen met Claire als beheerdersechtpaar werkzaam geweest. Door zeer ernstige incidenten met bewoners en nare ervaringen met de eigenaar de werkzaamheden beëindigd. De meningen over veiligheid en taakstelling liepen sterk uiteen. Kennelijk werden de taken door beheerder en echtgenote (te) serieus genomen; op hypocriete wijze weg gemanipuleerd! 

    BUNGALOWPARK
    Het predicaat ’Bungalow & Chaletpark’ is ruim genomen; een kleinschalig bosperceel met enkele motelkamers, diverse woningtypen en caravans. Weinig faciliteiten. Dag en nacht vrij toegankelijk; nauwelijks zicht op in- en uitgaande personen. Naast een aantal ‘vaste’ bewoners eveneens huisvesting werkvolk van verschillende nationaliteiten. Sporadisch dagjesmensen of vakantiegasten aanwezig.

    TOEZICHT EN CONTROLE
    Met betrekking tot de aanwezigheid van verschillende nationaliteiten met hun specifieke gebruiken en gewoonten, toezicht en controle noodzakelijk. Accenten van beheerdersechtpaar lagen dan ook op het waarborgen van een veilig en prettig leefklimaat. Maar ook het nemen van maatregelen bij niet naleven van de gedragsregels. Ondanks verantwoordelijkheid wilde de eigenaar geen voorzieningen aanbrengen om een en ander te waarborgen. Eigenaar regelmatig aangesproken op zijn verantwoordelijkheid.

    • Naar aanleiding van een aantal incidenten, werden door politie regelmatig surveillance gehouden. In ieder geval na een geweldsdelict op zondag 20 mei 2007, omstreeks 06.15 uur. Zie onderstaand artikel Dagblad De Limburger.

    DAGBLAD DE LIMBURGER ( 21-05-2007)
    'Twee onbekende mannen hebben zondagmorgen vroeg de beheerder van Chaletpark De Brenkberg in Schinveld opzettelijk aangereden. De man werd wakker omdat er om zes uur ´s morgens onbekenden rond de dienstwoning van het park rondliepen. Toen hij ging kijken en vroeg wat ze op het terrein deden, gaf de bestuurder vol gas, waardoor de beheerder werd geschept en vervolgens op de grintweg terecht kwam. Hierdoor heeft hij lichamelijk letsel opgelopen; gekneusde ribben, bloeduitstortingen en schaafwonden. Terwijl slachtoffer in het ziekenhuis is behandeld heeft recherche het bosperceel afgezet en een uitvoerig onderzoek opgestart.'

    • Uitgebreid recherche onderzoek; middels kentekenregistratie bleek auto gestolen te zijn. Op later tijdstip zijn daders achterhaald; bleken in Duitsland een crimineel verleden te hebben. In verband met een aantal openstaande zaken, in overleg met Officier van Justitie, als zodanig in Duitsland berecht.

    03-08-2012, 00:00 geschreven door schupp

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:13. VRIJWILLIGER
    04-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13.3 KERKBESTUUR
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ruim twee jaar (2009-2011) als secretaris van samenwerkende Parochies ´Kerkrade-Noord´ in functie geweest; in beginsel op neutrale basis. Feiten en omstandigheden waren van dien aard, dat ik om principiële reden, de functie per 15 november 2011 heb neergelegd. Men kan erover schrijven, praten of proberen los te laten. In ieder geval is de intentie aanwezig om mijn hoofd vrij te maken van veelvuldige gedachten rondom dit thema......

    SECRETARIAAT
    In deze periode is ´Secretariaat Nieuwe Stijl´ op de rails gezet; een periode van spitten en zaaien. Situaties geïnventariseerd en geanalyseerd; conclusies en aanbevelingen hebben plaatsgevonden. Als zodanig is een uitvoerig verslag aan bisdom gepresenteerd. Ondanks de noodzaak van een aantal maatregelen, heb ik mij van verdere procedures onthouden. Bestuur heeft bij individuele installatie de eed afgelegd om naar eer en geweten taken uit te voeren en de gemeenschap als zodanig te dienen. Met dit doel voor ogen en een grondige analyse van 'Oorzaak en Gevolg´ kon ik een en ander niet meer verenigen. Om genoemde reden heb ik besloten de functie kerkmeester (secretaris) neer te leggen. Inmiddels is door het bisdom per genoemde datum ´eervol ontslag´ verleend.

    GRENZELOOS CONTACT
    Met betrekking tot neerleggen van de functie heeft de Deken van Kerkrade een artikel geplaatst in het parochieblad ´Grenzeloos Contact´. Enerzijds waardeer ik de lovende woorden over mijn functioneren; anderzijds betreur ik dat bij velen de indruk is gewekt dat ik om gezondheidsredenen ben opgestapt. Helaas meerdere malen als zodanig hierop aangesproken. Feiten en omstandigheden waren van dien aard dat neutraal functioneren niet meer mogelijk bleek.

    SPREKEN IS ZILVER / ZWIJGEN IS GOUD
    Schriftelijk aan de Deken kenbaar gemaakt, indringend behoefte te hebben om de daadwerkelijke reden van mijn vertrek nogmaals te onderstrepen. Helaas wordt in alle talen gezwegen. Kennelijk wordt standvastig en consequent stelling nemen, niet door ieder in dank aangenomen. Door bovenstaande ervaringen enorm teleurgesteld en ontgoocheld in het Kerkelijk Instituut; blijf echter zoeken naar de waarden van ons dagelijks bestaan.

    DANKWOORD
    Uiteraard dank aan de vele vrijwilligers in de parochiecluster voor hun inzet; hierbij in het bijzonder de kerngroep van de ´Blijde Boodschap.´ Zeer prettige en nauwe samenwerking. Vooral de ondersteuning en (soms) diepgaande gesprekken. Met pijn in mijn hart en dank voor het in mij gestelde vertrouwen. Groot respect en bewondering; met toewijding en liefde werd parochiezaaltje beheerd door mevrouw (B). Helaas bleken gestelde doelen niet haalbaar. Lief en leed van de parochie werd door allen gedeeld. Gezellige maar vaak ook beladen gesprekken.

    DILEMMA
    Reeds eerder verzonden inventarisatie 2009/2010 heb ik ervaren als een dilemma; heeft gediend als onderbouwing van mijn besluit. Vooralsnog is een persoonlijk (uitgebreid) boek en Internet (aangepaste versie) een uitlaatklep. Behoefte om louter en alleen persoonlijke gevoelens weer te geven; tevens om zin te geven aan intensieve tijdbesteding en deze niet als verloren tijd te beschouwen.

    INVENTARISATIE (2009 /2010)
    Betreffende inventarisatie bestaat uit totaal 76 (zesenzeventig) pagina´s; vanwege de aard en karakter niet bedoeld om volledig op deze plaats weer te geven. In origineel komen details in ruime mate en gedetailleerd aan de orde; worden daar waar nodig met naam of toenaam benoemd.

    VERTROUWELIJK
    Uiteraard is een origineel van deze inventarisatie in bezit van auteur. Eveneens als handreiking ter beschikking gesteld aan bisdom Roermond en de Deken van Kerkrade. Voor de goede orde zijn gegevens door auteur als ´Vertrouwelijk´ geclassificeerd; echter behoudt zich het recht voor, om hier op gepaste wijze mee om te gaan.

    DOEL
    Het doel van de inventarisatie is meervoudig; verzamelen van informatie en handreiking om verantwoorde keuze te maken. Ruim twee jaar eenzame worsteling tegen ´Kerkelijk Instituut´ waarbij besluit van bisdom reeds bij voorbaat vast stond. Bestuursleden gericht op 'eigen' parochie; nauwelijks sprake van ondersteuning of samenwerking in clusterverban

    RUBRIEKEN
    In grote lijnen is inventarisatie ingedeeld in een aantal rubrieken; deze zijn vervolgens onderverdeeld in gedetailleerde hoofdstukken:

    • Organisatie
    • Beheer
    • Kerken en kapellen
    • Gebouwen en terreinen
    • Specifiek kerkgebeuren
    • Statistische gegevens
    • Conclusies en aanbevelingen

    ALGEMEEN
    Inventarisatie is in beginsel opgestart medio 2009; vervolgens is deze momentopname nader uitgewerkt met aanvullende informatie van 2010. Met betrekking tot het kerkgebeuren; zijn beschikbare gegevens verzameld met toestemming van Monumentenwacht Limburg; uiteraard met bronvermelding.

    • Onderhavig document pretendeert niet om volledig te zijn; tracht een duidelijk beeld te scheppen en hoofdzaken van bijzaken te scheiden. In beginsel bedoeld voor intern gebruik; biedt mogelijkheden om orde te scheppen in organisatiestructuur en het nemen van adequate maatregelen.
    • Mogelijkheid is niet uitgesloten dat het kan dienen als kapstok voor een eventueel onafhankelijk extern adviesbureau; om organisatie, procedures en bestuurlijke competenties door te lichten middels een zogeheten AUDI

    SPECIFIEK
    Reeds langere tijd de opdracht van het bisdom om een clusterbestuur te vormen; tevens om op termijn een van de kerken aan de eredienst te onttrekken. Door allerlei oorzaken en omstandigheden ernstige stagnatie ontstaan in geformuleerde doelstelling. De overgang van drie kerkbesturen naar een clusterbestuur; een moeizaam en geleidelijk proces. Mutaties binnen het kerkbestuur; formele overdrachten hebben niet plaats kunnen vinden. Heel veel zaken zijn blijven liggen en is ieder voor zich opnieuw het wiel aan het uitvinden. Met betrekking tot beschreven details het volgende:

    • Onbegrijpelijk hoe dit jaren heeft kunnen standhouden. Gebeurtenissen kunnen we niet veranderen; we kunnen en dienen ervan te leren. Herindeling van taken en goede afspraken noodzakelijk. Door middel van een instructieboek c.q. parochieplan wordt de hoop uitgesproken duidelijke structuur te brengen en gestelde doelen te bereiken.

    TENSLOTTE
    Uiteraard bestaat inventarisatie uit een intern onderzoek; waarbij indringend advies is gegeven om voor de goede orde een extern onafhankelijke organisatie in te schakelen. Bisdom heeft waardering en dank uitgesproken voor enorme hoeveelheid werk dat is verzet. Enerzijds heeft intern een vervolg onderzoek plaatsgevonden door financiële afdeling van bisdom. Anderzijds heeft een extern onderzoek en advies plaatsgevonden door voormalig econoom van bisdom.

    • Het is niet aan mij om hier verder over te oordelen; bisdom is uiteindelijk verantwoordelijk op welke wijze men met beschikbare informatie wenst om te gaan. Mijn persoonlijke keus om de functie neer te leggen is naar mijn gevoel de enige en juiste keuze. 
    • Na jarenlang touwtrekken is uiteindelijk de kogel door de kerk; zowel letterlijk als figuurlijk. Middels decreet is invulling gegeven aan reeds eerder voorgenomen besluit van de bisschop om de parochiekerk ´De Blijde Boodschap´ te sluiten.
    • Plechtige eucharistieviering en ´verhuizing´ met processie heeft plaats gevonden op 26 februari 2012. Voor de bewoners van Rolduckerveld een pijnlijke gebeurtenis; immers in eerder stadium werd Norbertuskerk eveneens aan deze wijk onttrokken.
    • Gespreksnotities en correspondenties, met bisdom, particuliere- en overheidsinstanties, onafhankelijke adviescommissie; door secretaris vastgelegd.

    Verslag opgemaakt d.d.18 april 2011

    04-08-2012, 00:00 geschreven door schupp

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:13. VRIJWILLIGER
    05-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13.4 VERENIGING VAN EIGENAREN

    Door onze aankoop van een appartement in Kerkrade werden wij automatisch lid van Vereniging van Eigenaren. De eigenaars zijn van rechtswege lid van de Vereniging van Eigenaren (afgekort tot VvE).  Het doel van de VvE is het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de eigenaren van de appartementsrechten.

    • In de periode van 2004 t/m 2012 in functie geweest als voorzitter van de VvE. Als zodanig de contacten onderhouden met de beheerder, adviescommissie en bewoners. Evenzo de vergaderingen uitgeschreven en voorgezeten. Tevens voor de goede orde en het algemeen belang, onderstaand huishoudelijk reglement samengesteld. Na overdracht van het stokje, beschikbaar in de advies commissie.

    STATUTEN
    De regels waaraan de leden van de VvE zich hebben te houden staan omschreven in de statuten van de VvE. Het geheel aan statuten bestaat in ieder geval uit de notarieel opgestelde splitsingsakte en kan worden uitgebreid met een huishoudelijk reglement.

    HUISHOUDELIJK REGLEMENT
    In het huishoudelijk reglement worden zaken van meer huishoudelijke aard geregeld conform artikel 44 van de splitsingakte.

    BEWONERS
    Voor alle bewoners is het huishoudelijk reglement van toepassing. Bij niet naleven worden ze hierop aangesproken door het bestuur conform artikel 29 van de splitsingakte. 

    BEZOEKERS
    Bezoekers worden gastvrij als gasten behandeld; in de gemeenschappelijke ruimten dienen ze de huisregels ie respecteren. Bij niet naleven dienen ze hierop aangesproken te worden. In principe door de gastheer / gastvrouw.

    WERKNEMERS DERDEN
    Deze dienen eveneens de huisregels in de gemeenschappelijke ruimten te respecteren. Bij niet naleven dienen hier op aangesproken te worden. In principe door opdrachtgever.

    KLACHTEN
    Specifieke klachten kunnen worden doorgegeven aan de beheerder van de VvE.



    05-08-2012, 00:00 geschreven door schupp

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:13. VRIJWILLIGER
    06-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13.5 MANTELZORG

    De thuiszorg is de afgelopen jaren flink versoberd. Er verandert veel, mensen moeten steeds vaker een beroep doen op mantelzorgers. Als gevolg van de vergrijzing van de bevolking en decentralisatie van de maatschappelijke ondersteuning zal het beroep op mantelzorgers steeds groter worden. Mantelzorg is een heel mooi iets, waar onze gezondheidszorg eigenlijk niet meer zonder kan. 

    • Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten: familieleden, vrienden, kennissen en buren. Kenmerkend is de reeds bestaande persoonlijke band tussen de mantelzorger en zijn of haar naaste. Hierbij gaat het om langdurige onbetaalde zorg. 
    • Mantelzorgers kiezen er niet voor om te gaan zorgen: het overkomt hen, omdat ze een emotionele band hebben met degene die zorg nodig heeft. Mantelzorgers besteden heel veel tijd aan dagelijkse zorg en kunnen hier niet zomaar mee stoppen. In principe het aanspreekpunt en de eerste lijnzorg.
    • Al jaar en dag belast met de zorg voor onze naaste buren. In principe is met persoonlijke ervaringen een heel boek te vullen. Echter om privé reden is dit hoofdstuk beperkt tot een algemene omschrijving.

    06-08-2012, 00:00 geschreven door schupp

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:13. VRIJWILLIGER
    Mijn favorieten
  • http://sway.com
  • http://blog.seniorennet.be/schupp
  • http://www.korpscommandotroepen.nl
  • http://www.demijnen.nl
  • http://www.gerardlenting.nl
  • http://www.kkm-lambertus.nl

    Gastenboek
  • Gedicht in dialect "WEIHNACHTE "
  • DA Whitcher
  • Goedemiddag blogmaatje
  • Wens u nog een fijne zondag
  • Wens u nog een fijn weekend

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!