De geschiedenis van het neogotische kasteel van Marnix de Sainte Aldegonde gaat terug tot de 9de eeuw toen een feodale burcht werd opgericht aan de oever van de Schelde. Door een loopwijziging van de Schelde omstreeks 1240 kwam het kasteel aan de Oude Schelde te liggen. Op het einde van de 18de eeuw kwam het domein in het bezit van de familie de Marnix.
Het huidige uitzicht van het kasteel dateert van het einde van de 19de eeuw, toen het werd herbouwd onder leiding van architect Hendrik Beyaert. Thans wordt het kasteel bewoond door de 14de graaf van Marnix de Sainte Aldegonde en zijn echtgenote gravin Amélie.
Het kasteel herbergt in zijn bijgebouwen een zeldzame maar prachtige koetsenverzameling. Met enige fantasie kan men zich hier het vroegere leven op een kasteel voorstellen
In het zorgvuldig onderhouden kasteel wandelden we door het groot salon, het kleine salon, de rookkamer, de eetkamer, de bibliotheken, de kantzaal. We zagen meubelen Louis XV, Chinees porselein, stoelen uit 1753 met borduurwerk van de fabels van La Fontaine, gravures van Pieter Breughel de Oude, kantwerken uit de 18de en 19de eeuw, schilderijen uit de 17de eeuw, kortom teveel om op te noemen.
Via de wenteltrap (120 treden van de kelder tot het hoogste punt van het kasteel) kwamen we in de kelder bij een permanente tentoonstelling over de beroemde Philips de Marnix van Sainte Aldegonde, in 1583 burgemeester van Antwerpen en rechterarm van Willem de Zwijger.
Met wat heimwee naar vroegere tijden verlieten wij dit sprookjesachtig kasteel en begaven wij ons naar Puurs, waar wij onze maag vulden mat paling in t groen of asperges met zalm.
Frans Kerremans
|