Ditjes en datjes over Sharm-El-Sheikh en hotel Sunrise Garden/View
05-11-2009
niet laten voorbij gaan.....
Caïro:
Als je de kans hebt om deze stad te bezoeken mag je je die zeker niet laten ontglippen aangezien Caïro zowat de meest fabelachtige stad ter wereld is . Hoewel Caïro aan de voet van de piramides ligt, stamt de hoofdstad van Egypte uit een veel latere periode, namelijk de overheersing van Egypte door de Abbasieden, een stroming van de Islam.
Caïro ontpopte zich al snel tot één van de meest vooraanstaande steden van de Islamitische wereld, waardoor ook vandaag nog ontelbare prachtige vroeg-islamitische gebouwen en moskeeën de stad een droom maken om in rond te slenteren. Vooral de grote bazaar, waar je gegarandeerd in verloren loopt, en de citadel op de top van de heuvel boven de stad mag je niet missen!
In Caïro vind je ook het Egyptisch Museum terug, waar de belangrijkste vondsten uit de pharaonische tijden tentoongesteld worden, zoals de schatten van Toetanchamon. Ook de mummyzaal is meer dan een bezoek waard!
Een excursie vanuit Sharm el Sheikh naar Caïro wordt bijna altijd gecombineerd met een bezoek aan de drie piramides van Gizeh, aangezien deze vlak aan de rand van de stad liggen. Een comfortabele bus brengt je in ongeveer zes uur van Sharm el Sheikh naar Caïro. Door deze lange verplaatsing is het dus aan te raden om een tweedaagse excursie naar Caïro te boeken om maximaal te kunnen profiteren van je bezoek aan deze wereldstad. Een andere mogelijkheid is een binnenlandse vlucht van Sharm naar Caïro, maar dit kost uiteraard snel tientallen euro's extra, hoewel zeker niet overdreven duur.
Op slechts enkele kilometers van Eilat bevindt zich de Jordaanse havenstad van Aqaba, dat tevens een heuse toeristische badplaats is. Aqaba is gemakkelijk te bereiken vanuit Sharm el Sheikh met een bus naar Nuweiba of Taba en dan de ferry naar Aqaba. Vele reisbureaus bieden deze excursie aan wegens het unieke karakter ervan.
Eindbestemming is niet Aqaba, maar wel de hoofdstad van de Nabateeërs, het spectaculaire in de rotsen uitgehakte en enkel via een nauwe kloof toegankelijke Petra, bekend van de Indiana Jones film "Raiders of the Lost Ark". In combinatie met Petra wordt meestal een bezoek gebracht aan het prachtige woestijnlandschap van Wadi Rum en even bijkomen op de mooie zandstranden van Aqaba.
Als je in de Sinaï verblijft zou het wel eens de moeite kunnen lonen om een excursie te maken buiten de landsgrenzen van Egypte, wegens de nabijheid van de grens met Israël. De toeristische havenstad Eilat bevindt zich op slechts twee uur rijden van Sharm el Sheikh en is een echt shoppingparadijs aangezien de hele stad is uitgeroepen tot een taksvrije handelszone.
Als je dan toch in Israël bent kan je misschien ook een bezoek brengen aan één van de vele bezienswaardigheden dat dit kleine landje bezit, zoals de oude heilige stad Jeruzalem, of een zwembeurt in de extreem zoute Dode Zee.
Je kan kiezen uit een bus of het vlietuig als transportmiddel naar Israël. De grensformaliteiten zijn enorm vereenvoudigd de laatste jaren om het grensoverschrijdende toerisme te steunen en je krijgt geen Israëlische stempel in je paspoort om te vermijden dat je bepaalde Arabische landen niet meer in mag.
In Egypte houden ze niet van half werk. Dus bedachten ze dat er bij een nieuwe hotel ook maar gelijk het grootste zwembad ter wereld moest worden aangelegd.
Het zwembad zal een oppervlakte gaan bestrijken van zo'n negen voetbalvelden. Nu maar hopen dat de badgasten niet verdwalen...
Het zwembad komt te liggen in het toeristische Sharm El Sheikh en zal een slordige 8 hectare groot worden. Gevuld met kristalhelder water, daarachter een stukje strand en dan de helderblauwe zee. Het projectje van een Chileense projectontwikkelaar moet ergens in juli gerealiseerd zijn.
Het zwembad wordt drie kilometer lang en komt te liggen aan een strip met appartementen, vijfsterrenhotels, een museum en een winkelcentrum. City of Stars is de naam van het bescheiden complex aan de Rode Zee.
Ondanks een aarzelende start is een belangrijk deel van de kustlijn van het Sinaï schiereiland nu beschermd natuurgebied waar strenge regels gelden met betrekking tot toerisme en andere mogelijk vervuilende activiteiten. Hieronder worden de drie belangrijkste opgesomd met een kleine beschrijving:
Ras Abu Gallum: Groot nationaal park met een bedouinen dorp en beperkte accommodatiemogelijkheden in traditionele hutten. Dit park bezit prachtige landschappen en ongerepte snorkel- of duikplekken, de ideale plek om je één te voelen met de natuur. Er zijn geen winkels of bars en het voedsel wordt bereid door de lokale bedouinen families of je safarigids.
Dit is de Sinaï op zijn best en doet vermoeden hoe Dahab eruit moet gezien hebben zo'n 30 jaar geleden. Het is mogelijk om dit park als een dagtrip te bezoeken, maar een overnachting zal je veel meer doen beseffen hoe prachtig de omgeving wel niet is.
Nabq: Nationaal park met iets uniek voor de Sinaï: Mangrove moerassen. De belangrijkste troeven van dit park zijn de natuurlijke oases, scheepswrakken en een goed informatiecentrum dat gedetailleerde informatie over de fauna en flora en de geschiedenis van het park geeft, meer dan de moeite van een bezoek waard.
Een aanrader is het kayaken in de mangrove moerassen en kan zonder problemen gereserveerd worden. Basis hutten zijn beschikbaar voor overnachting en opnieuw is dit zeker aan te raden om in contact te komen met de natuur.
Ras Mohammed: Dit nationaal park is wereldberoemd onder diepzeeduikers omdat het uitzonderlijk mooie duikplekken bezit op een boogscheut van Sharm el Sheikh. Een haaienobservatieplatform geeft je de kans een glimp op te vangen van de alomtegenwoordige haaien. Verder zijn er paadjes door de mangroven, prachtige rotsformaties en woestijnlandschappen. Er is geen accommodatie, maar kamperen is geen enkel probleem, hoewel er geen winkels of café's zijn om inkopen te doen.
Deze excursie is een aangename manier om eens een avond niet in een bar of een discotheek door te brengen en een vleugje lokale cultuur op te snuiven. Bij het vallen van de avond verlaat je je hotel richting de woestijn, waar je in een grote bedouinentent,opgeslaan tussen de bergen, hartelijk verwelkomd wordt door rasechte bedouinen.
Dahab, Zuid Sinai, Egypte. Gelegen aan de kust van de Golf van Aqaba ligt het bedouinendorp Dahab. Een klein plaatsje met 1300 geregistreerde bewoners, onstaan uit een weekendverblijf voor kibboets werkers, wat langzaam maar zeker opgroeit tot een volwassen badplaats voor duik, surf, eco en cultuurtoeristen van over de hele wereld.
Kenmerkend, en in tegenstelling tot de volwassen badplaatsen van Egypte, is toch wel het relaxte karakter van Dahab. Alles draait hier om een ontspannen verblijf. Het strand wat oneindig groot is en altijd wel een rustig plekje biedt om lekker te zonnen, de zee met al z'n mooie duik en snorkelplekken, de restaurants met kussens en goede muziek om heerlijk onderuit na te genieten van weer een bijzondere dag, Dahab heeft het allemaal.
De woestijn is de tegenhanger van al het prachtige onderwaterleven. Oneindigheid krijgt hier weer betekenis evenals stilte, ruimte en contact.
Contact met de natuur, met jezelf en natuurlijk met het woestijnvolk. De bedouinen leven hier al duizenden jaren en wie de tijd neemt om een woestijnsafari te maken en met deze mensen een paar uur of dagen door te brengen komt al snel tot de ontdekking dat het leven toch wel iets heel bijzonders is.
Hoe waardevol een druppel water kan zijn en hoe lekker op vuur gebakken brood smaakt, het zijn de primaire behoeftes die hier volledig duidelijk worden. Leven en overleven in z'n meest pure eenvoud.
Het programma bestaat meestal uit een traditionele bedouinenmaaltijd gevolgd door een bedouinendansvoorstelling. Af en toe zal je ook een buikdansvoorstelling te zien krijgen, maar dit heeft niets te maken met de authentieke bedouinencultuur.
Na afloop kan je genieten van een prachtige wolkeloze sterrenhemel, zonder enige bron van lichtvervuiling kilometers in de omtrek.
Vergeet ook niet je ogen de kost te geven bij de primitieve levensomstandigheden van de Bedouinen. Ezels en kamelen zijn nog steeds de grootste bron van inkomen voor deze woestijnbewoners en het is niet moeilijk te begrijpen waarom vele jonge bedouinen reeds naar de stad getrokken zijn om een ander leven op te bouwen. Vele kan je terugvinden als jeepchauffeur tijdens een excursie omdat ze de woestijn als hun broekzak kennen en nooit de weg kwijtraken.
Bij alle woestijnsafari's heb je zeker nood aan een goede gids met kennis van zaken over het terrein en de weersomstandigheden. Meestal zal dit een Bedouinengids zijn en aangezien deze van kinds af aan opgroeien in de woestijn ben je bij hen meestal in zeer goede handen. Om het meeste uit je safarin te halen zal je toch echt enkele nachten in de woestijn moeten doorbrengen, ver weg van de beschaving, en hoe kan dit beter dan in een bedouinententje?
Alle safari's passeren langs verschillende oases, bronnen en dadelpalmtuinen, wat gegarandeerd mooie herinneringen en nog mooiere foto's oplevert. Geen enkel verblijf op het Sinaï schiereiland is volledig zonder meerdaagse woestijnsafari, dit is gewoon een must!
Van 29 tot en met 31 oktober vindt in Egypte een heel bijzonder festival plaats: The Annual Characters of Egypt. Dit wordt georganiseerd ter ere van de vele stammen die er in Egypte leven . Zij zwerven al door het land sinds de tijd van de faraos, maar ze zijn vergeten, uitgesloten en onbegrepen. Ze leven een nomaden leven en behouden hun unieke normen, waarden en geheel eigen cultuur. En dit allemaal gevormd in de schoonheid van de woestijn. Het is tijd om deze stammen beter te leren kennen.
Voor het festival komen elf stammen uit de Egyptische woestijn samen, te weten de Siw, Matrouh, Farafra, Aswan, Al-Arish, Sharm El Sheikh, Mount Sinaï, Dahab, Nuweida, the Red Sea Mountain, Range en Marsa Alam. Tijdens het festival, dat plaatsvindt in het Wadi El Gamal National Park bij Marsa Alam, gaan de stammen een vriendschappelijke competitie met elkaar aan.
Zo staan er bijvoorbeeld een kamelenrace en een wedstrijd bergbeklimmen op het programma. Hierbij zijn bezoekers van harte welkom. Zij kunnen bij the Annual Characters of Egypt ook kennismaken met de klederdracht, de sieraden en de cullinaire lekkernijen van de diverse stammen. Muziek, dans en poëzie maken het festival compleet. Bezoekers kunnen ook blijven overnachten: het is mogelijk om in het hart van de Wadi El Gamal te overnachten in een tent. Een bijzondere belevenis, want s avonds vertellen de bedoeïnen en dichters verhalen rond het kampvuur. s Ochtends worden er lokale specialiteiten geserveerd als ontbijt. Al met al een bijzondere en unieke ervaring!
Een andere veelvuldig bezochte plaats in de Sinaï woestijn is de coloured canyon. Wat deze canyon onderscheidt van de tientallen andere canyons is de overvloed aan natuurlijke kleurenrijkdom in de rotswanden. De verticale rotswanden, uitgesleten door de zeldzame regenbuien, zijn spectaculair om te zien en een feest voor de fotografen onder ons! Als je goed kijkt kan je zelfs grote aantallen fossielen terugvinden. Deze fossielen en de vele kleuren van de rotsformaties zijn een bewijs van een lange geschiedenis van het schiereiland onder het zeeniveau.
Het meest indrukwekkende deel van de canyon is ruim 700 meter lang en op sommige plaatsen bereiken de rotswanden een hoogte van 80 meter.
Deze wanden zijn als beeldhouwwerken en je zal er allerlei vormen en ook fossielen in kunnen bespeuren.
De canyon biedt U een kleuren spektakel met rood, paars, geel, wit en op sommige plaatsen goud en zilverachtige tinten, waar U tijdens de 2 tal uren durende wandeltocht kan van genieten.
Deze excursie is ideaal om even bij te komen van een drukke duikvakantie of als je het zonnen beu bent en wordt meestal gecombineerd met een andere bezienswaardigheid, zoals het St Catharina klooster of een oase midden in de woestijn, onder de naam "Jeep Safari". Zoals de naam het zelf zegt is deze excursie enkel mogelijk met behulp van een 4x4 terreinwagen aangezien je aanzienlijke stukken woestijn moet doorkruisen om er te geraken.
De golf van Aqaba is een ongeveer 2000 meter diepe scheur in de bodem van de zee. Aan het zuidelijke puntje van de Golf liggen de eilanden van Tiran. Hier wordt de Golf smaller en ondieper. Met de wisseling van de getijden, stroomt grote hoeveelheden water door deze scheur en zorgt voor sterke stromingen. In het midden van de Straat van Tiran bevinden zich vier riffen. Ze zijn genaamd naar vier britse Geologen Gordon, Woodhouse, Thomas en Jackson. De stromingen rond deze riffen zorgen voor veel uitzonderlijke scholen vissen en bijzonder koraal. Je komt hier grote baracudas, makrelen, snappers en ook haaien tegen.
Ras Mohammed is gelgen in het extreem zuidelijkste puntje van de Sinai-Peninsula. Hier ontmoet de Golf van Aqaba de Golf van Suez. De bodem van de zee ligt meer dan 1000 meter diep . Het onderwater leven hier is uniquer dan op andere plekken in de Rode Zee. Er zijn sterke stromingen het hele jaar door die zelfs voor ervaren duikgidsen moeilijk te voorspellen zijn. Juist door deze stromingen is er veel voedsel voor verschillende vissen van klein tot groot . Geen andere duikplek in de noordelijke punt van de Rode Zee heeft zoveel te bieden aan verscheidenheid aan vissen en koralen als hier in Ras Mohammed.
Overal langs de kustlijn ontstaan koraalriffen. Er zijn veel interessante aspecten in dit gebied zoals: de watertemperatuur is in de zomer maanden 28C en in de winter ligt de temperatuur rond de 20C. Erg zelden regent het hier (alleen in de winter maanden), ook door de lichte stromingen is het zicht altijd optimaal.
Winkelen in het Midden-Oosten werkt anders dan in de Kalverstraat. Tien vragen en antwoorden. In de soek is afdingen verplicht.
1. WAT ZIJN DE BESTE PLEKKEN?
De Arabische wereld is een winkelparadijs. Prachtige lantaarns, handgemaakte kleden, beschilderde schalen, geborduurde spreien, waterpijpen, leren tassen, koperen dienbladen en heel veel andere juweeltjes kun je hier voor een zacht prijsje op de kop tikken.
Alleen... je moet wel weten waar. Markten zijn vaak de beste plek; de lokale bevolking koopt er ook. In de soek van Damascus, Marrakesh en Caïro vind je de prachtigste dingen voor een heel aantrekkelijke prijs, maar winkelen op een markt kan ook erg vermoeiend zijn.
Schroom niet ook eens een gekoeld winkelcentrum of een souvenirwinkel te bezoeken. Hier kun je op je gemak rondkijken en word je veel minder lastiggevallen. .
2. WANNEER EN WAAR MOET JE AFDINGEN?
In de bazaar is afdingen een must en een sport. Een verkoper zou verbaasd opkijken als je de prijs die hij vraagt meteen zou betalen. Maar afdingen gebeurt zeker niet overal. In de supermarkt zou de caissière het maar vreemd vinden als je tijdens het betalen begint af te dingen. Hetzelfde geldt voor winkelcentra.
In sommige toeristische winkels is het wél weer het proberen waard. Zeker in Egypte en Syrië zul je dan dikwijls een betere prijs krijgen.
3. HOE DOE JE DAT, AFDINGEN?
Probeer in te schatten wat iets zo'n beetje zou moeten kosten. Als je de tijd hebt, is het goed om in een paar winkeltjes te informeren naar de vraagprijs. Kies dan de winkel waar je het mooiste exemplaar hebt gezien en maak een praatje. Lach, vraag de prijs en bied vervolgens de helft.
De verkoper zal waarschijnlijk zeggen dat dit toch echt veel te weinig is. Hij zal dan iets onder zijn oorspronkelijke prijs gaan zitten. Jij doet hetzelfde. Langzaam maar zeker bereik je een prijs die zo'n 30 tot 40 procent onder de vraagprijs ligt.
Neem de tijd en wees bereid om weg te lopen. Meestal word je teruggeroepen. Is dat niet het geval, dan bood je waarschijnlijk écht te weinig. Je kunt het dan altijd een paar uur later weer proberen.
4. MOET JE BOOS WORDEN?
Afdingen is echt een kunst. Veel verkopers hebben er plezier in. Hoewel het soms lijkt alsof het er erg serieus of bijna agressief aan toe gaat, is dat bijna altijd een spel. Doe zaken als je in een goede stemming bent. Dan heeft iedereen plezier en krijg je waarschijnlijk de beste prijs.
Echt boos worden is voor niemand een oplossing. Wees ook niet te verlegen, dat zijn de verkopers ook niet.
5. WAAR MOET JE VOOR OPPASSEN?
Zorg dat niemand je iets aansmeert. Neem nooit voor de lol een aap of slang op je nek (Marokko!); je betaalt een hoop geld voor die ene leuke foto.
6. HOE HERKEN JE KWALITEIT?
Geloof niet zomaar alles wat een verkoper zegt. Koop je leer, neem dan een tissue mee om de kleur te testen. Spuug op de tissue en wrijf over het leer. Geeft de kleur af, dan gebeurt dat ook als je de tas draagt. Ook de geur is veelzeggend. Een tas die ontzettend stinkt, zal die geur niet snel verliezen.
Hou er rekening mee dat sjaaltjes en geverfde doeken niet altijd kleurecht zijn. Er zijn wel trucs om de kleur erin te houden. Weken in huishoudazijn en veel zout en koud water kan helpen.
7. ZIJN ER VERSCHILLEN IN PRIJZEN?
Er zijn prijsverschillen per land en per winkel. Zo is Egypte goedkoper dan Syrië en Syrië weer goedkoper dan Libanon. Voor dezelfde sprei betaal je in Beiroet twee keer zoveel. Vaak betalen locals een andere prijs dan toeristen.
8. HOE ZIT HET MET DE TAAL?
Arabisch spreken is meestal niet nodig. Verkopers spreken vaak een beetje Engels of Frans. Wel vinden veel mensen het erg leuk als je een paar woordjes leert zoals 'hoe gaat het' en 'dankjewel'.
Handig is het ook om tot tien te kunnen tellen. Als je de mogelijkheid hebt, neem dan iemand mee die de taal spreekt. Die kan voor je afdingen en zal minder gauw worden afgezet.
9. HOE MOET IK BETALEN?
In welke valuta? Pinnen, wisselen of traveller's cheques?
Op markten is het handiger om contant af te rekenen. In winkels en supermarkten is het meestal geen probleem om met een creditcard te betalen.
Alle Arabische landen hebben pinautomaten waar je met je pinpas geld kunt opnemen. Het is een stuk eenvoudiger om geld te pinnen in plaats van te wisselen. Wisselkantoortjes zijn lang niet altijd open en meestal moet je daar commissie betalen.
Het is handig om zowel dollars als euro's op zak te hebben, maar het is het voordeligst om in de lokale valuta af te rekenen. Zorg altijd voor gepast geld en kleine coupures.
10. VERDER NOG IETS?
Ga ook voor de sfeer, niet alleen om te kopen. Trek schoenen aan die lekker lopen, want shoppen in de Arabische wereld is een vermoeiende ervaring.
Als je taxi's neemt tijdens het winkelen, spreek dan vooraf de prijs af. De meeste taxi's hebben geen meter en vinden een ritje met toeristen een perfecte kans om wat extra te verdienen.
Wanneer u niet durft duiken of snorkelen is misschien de onderzeeboot een goed idee. Deze hangt net onder het wateroppervlak zodat je heerlijk kan genieten van de koralen en de talrijke gekleurde vissen.
Je zit er wel in een kleine ruimte met een dertigtal mensen. De temperatuur kan nogal hoog zijn. Ook niet geschikt voor mensen die schrik hebben in een kleine ruimte.
TIP: vergewis er u van dat de ramen geen groene aanslag hebben want dan kan je geen fatsoenlijke foto maken. Dan kan je beter mee met een boot met een glazen bodem - die zijn minder duur.
Het Katharinaklooster, Sinaï-klooster of Sint-Catharinaklooster
(Grieks: Μονὴ τῆς Ἁγίας Αἰκατερίνης) op het schiereiland Sinaï is een van de oudste en beroemdste kloosters ter wereld.
Het klooster en het gebied er om heen vormt de Autonome Orthodoxe Kerk van de Berg Sinaï die jurisdictioneel valt onder het Patriarchaat van Jeruzalem. Het klooster wordt door Griekse monniken bewoond.
Het volledig ommuurde klooster werd tussen 548 en 565 gebouwd in opdracht van keizer Justinianus I van Byzantium om de monniken bescherming te bieden tegen aanvallen. Daarvoor bevond zich er reeds een Mariakapel waarvan de oudste vermelding teruggaat tot de non Egeria die erover schreef in een reisverslag tussen 381 en 384. Het strijdt zodoende met het Klooster van Sint Antonius om de titel van 's werelds oudste nog gebruikte klooster.
Het klooster ligt in het hartje van de zuidelijke Sinaï woestijn, niet ver van het dorpje Milga, onder de 2285 m hoge Djebel Moesa (Mozesberg).
Het is gebouwd op de plaats van een eerdere Mariakapel die hier door monniken voor pelgrims, op zoek naar de voetsporen van Mozes, was opgetrokken. Volgens de legende is het de plaats waar Mozes de brandende braambos aantrof.
Tot de schatten van het klooster behoren (of: behoorden) handschriften en iconen uit de vroege geschiedenis van het christendom. Het meest waardevolle handschrift is de Codex Sinaiticus, een bijbel uit de 4e eeuw.Ook bewaart het Sint-Catharinaklooster de Codex Syriaticus, een handschrift uit de 5e eeuw.
Het klooster heeft een uitzonderlijk mooie collectie iconen, waarvan sommigen uit de 6e en 7e eeuw. Deze oudste iconen zijn ondanks de iconoclastische periode bewaard gebleven. Sommige zijn uitgevoerd in encaustiek of wastechniek en doen denken aan Fayoem-portretten. .
Op de plek van het bijbelse Brandende Braambos, van waaruit God tot Mozes sprak, liet Keizerin Helena in 337 een kapel oprichten. Sinds de Middeleeuwen is St. Catharina de patrones van het klooster. Catharina werd in de 4e eeuw vanwege haar Christelijk geloof gedood. Volgens de legende werd haar lichaam door engelen weggevoerd. Haar stoffelijke resten werden 6 eeuwen later gevonden door monniken bovenop de berg Catharina.
De ingang van het klooster en de muren in het zuiden en westen zijn nog oorspronkelijk, de andere muren zijn na een aardbeving in de 14e eeuw herbouwd. Het klooster wordt gedomineerd door de Kerk van de Transfiguratie, ook wel St. Catharinakerk genoemd.
De heiligste plaats van het klooster is de Kapel van het Brandende Braambos, recht achter het koor van de kerk (basiliek). De struik die hier nog te zien is schijnt een stek te zijn van het bijbelse braambos. Om het klooster tegen moslims te beschermen werd in 1106 een moskee opgericht. Het klooster is een heilige plaats voor Joden, Christenen en Moslims.
De begraafplaats ligt in de boomgaard. Na verloop van tijd worden graven geruimd en de beenderen en schedels overgebracht naar het knekelhuis, gevestigd in de kapel van St. Triphonius.
In het jaar 2000 bezocht paus Johannes-Paulus II dit klooster.
Sinds 2002 staat het Katharinaklooster op de werelderfgoedlijst van UNESCO
is een 2285 meter hoge berg in het Sinaïgebergte. De berg ligt op het zuidelijke gedeelte van het schiereiland Sinaï.
Vanaf de top van deze 2285 meter hoge berg heb je een waanzinnig uitzicht over de omliggende bergketen. Het mooiste moment is wanneer de zon langzaam opkomt in de morgen achter de toppen en een mystieke gloed het op deze grote hoogte overneemt. Een pittige klim, maar je wordt beloond met deze unieke 'beleving'.
Je vertrekt 's avonds laat met je gids en start de tocht berg opwaarts. Na de zonsopgang bovenop de berg, daal je weer af en kom je rond 8.00 uur 's ochtend weer terug in het dal.
Daar sta je voor de deur van het Sint Catherine's Klooster, die om 9.00 uur open gaat. Op zondagen en Egyptische feestdagen is het klooster niet toegankelijk, maar ook dan is het al een indrukwekkend gezicht van buitenaf.
De naam Sinaï is waarschijnlijk afkomstig van de Sumerische maangod Nanna die door de Babyloniërs Sin werd genoemd. Horebberg stamt uit het Hebreeuws en betekent 'berg van God'.
Op deze ruim 2200 meter hoge berg ontving de profeet Mozes volgens de overlevering de tien geboden.
Tips:
Op de top kan het zeer koud zijn, warme kleding is aanbevolen !
Luchthaven: De internationale luchthaven van Sharm el Sheikh bevindt zich slechts op enkele kilometers van Sharm el Sheikh en de resorts van Na'ama Bay.
Huurauto: In Egypte rijdt men rechts en snelheidsbeperkingen worden zelden gerespecteerd. All-in verzekering is aangeraden. Internationale rijbewijzen worden aanvaard als je een auto wenst te huren.
De toestand van de wegen evolueert in de goede richting. de grote verkeerswegen zijn mooi geasfalteerd. Omdat niemand zich aan de verkeersregels houdt, kunnen er snel gevaarlijke situaties op de baan ontstaan, zeker als je als toerist niet gewend bent aan de lokale manier van rijden.
Openbaar vervoer: De bus is een ideaal transportmiddel in Egypte: Door de goede hoofdwegen kunnen grote afstanden in beperkte tijd worden afgelegd en de kostprijs is enorm laag.Als toerist op een excursie zal je echter meestal in een privébus ergens naartoe gebracht worden, maar zelfs dan is de prijs nog aanvaardbaar..
In Egypte vindt je ook overal minibusjes (service taxi's) die je voor enkele ponden afzetten waar je maar moet zijn, zolang het langs hun route ligt. Heel gemakkelijk, snel en supergoedkoop..
Op plaatsen waar er geen of weinig publiek transport aanwezig is kan je genoodzaakt zijn te liften, waarbij je een kleine fooi geeft aan de bestuurder. Toch oppassen geblazen !!!!
Fiets: Door de hitte is fietsen in de Sinaï niet aan te raden. Ook de onveilige verkeerssituatie en het totale gebrek aan voorzichtigheid van de lokale automobilisten zijn een reden om de fiets aan de kant te laten.
Taxi: Privé taxi's zijn een luxe in Egypte en zijn dan ook gevoelig duurder dan het openbaar vervoer. In Sharm el Sheikh betaal je gemiddeld zo'n 20 pond voor een taxirit, maar aan de luchthaven kan dit oplopen tot zo'n 50 pond. Spreek vooraf een prijs af anders kom je voor verassingen te staan
Praktische tips voor een reis naar Sharm el Sheikh:
Nog enkele praktische tips voor een reis naar Sharm el Sheikh:
Taal: De Egyptenaren spreken Arabisch, maar in de grote steden of op toeristische plaatsen zoals Sharm el Sheikh zijn er heel veel mensen die ook een woordje Engels, Frans, Duits, Russisch en zelfs Nederlands spreken.
Geld: De officiële munteenheid in Egypte is de Egyptische Pond. Deze wordt gineh genoemd in het Arabisch. Iedere Pond bestaat weer uit 100 Piaster. De wisselkoers van één Euro is ongeveer 8 Pond, maar op het moment dat u dit nu leest kan het weer volledig anders zijn. Controleer daarom dus altijd de waarde van het geld voordat u ergens gaat wisselen! Euro's en Dollars worden bijna overal aanvaard in Sharm el Sheikh, maar je zal waarschijnlijk wisselgeld krijgen in de lokale munt. Banken zijn over het algemeen geopend van 8.30 uur tot 14.30 uur van zondag t/m donderdag. Tijdens de Ramadan ' 2009' was het van 9 tot 11u en van 21 tot 23 uur. In de voormiddag zag je dikwijls geen 'kat'. Sommige banken in de toeristische gebieden zijn wat langer geopend en zelfs in het weekend open. Bij een aantal banken vindt u pinautomaten en ook in de meeste grote hotels kan je geld opvragen met je creditkaart. Vraag uw eigen bank naar de mogelijkheden, zij hebben de aktuele informatie. Credit Cards worden door bijna alle hotels en restaurants geaccepteerd en ook in de modernere souvenirwinkels kunt u meestal met de belangrijkste creditcards betalen.
Elektriciteit: Sharm el Sheikh is volledig toegespitst op de westerse toerist en dus is ook elektriciteit geen enkel probleem: 220 vol en Europese stekkers zijn de norm, maar een reisadaptor, kan altijd handig zijn als je niet in een luxe of middenklasse hotel verblijft.
Eten: Verwacht geen culinaire hoogtepunten van de Egyptische keuken, hoewel er voldoende mogelijkheden zijn om een goede variatie aan gerechten voorgeschoteld te krijgen: Eerst en vooral zijn er de 'street snacks' waarvan fuul, falafel (taamiya) en kebab de bekendste zijn. Deze zijn overheerlijk en bijna gratis en ook zeer veilig aangezien ze vers voor je ogen bereid worden. Voor uitgebreidere gerechten moet je in een restaurant terecht, waar je vooral veel kip en lamsvlees op je bord zal krijgen, maar ook een lekker gestoomd duifje, de lokale specialiteit is een aanrader. Omdat je niet kan zien hoe vers de vis of het vlees zijn en onder welke hygiënische omstandigheden het bereid wordt, is het raadzaam om te vertrouwen op raadgevingen van reisleiders of toeristen die reeds langere tijd in de stad verblijven vooraleer een restaurant uit te kiezen. Water uit de kraan wordt afgeraden van te drinken, maar er is uiteraard ook bronwater in flessen te koop.
Religie: 90% van de bevolking is Moslim, de resterende 10% zijn Koptische christenen. Bij een bezoek aan de vele moskeeën, kerken of kloosters zijn bedekte schouders en knieën verplicht.
Verkeer:In Egypte rijdt men rechts en ongedisciplineerd. Wees wel heeeeeeeeeeeeeeel voorzichtig!