Ik ben Vera Steenput
Ik ben een vrouw en woon in Dendermonde (België) en mijn beroep is Lerares Volwassenenonderwijs.
Ik ben geboren op 12/01/1961 en ben nu dus 63 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Kijk bovenaan deze blog..
Deze gebeurtenissen zijn alweer 5 jaar geleden. Twee jaar geleden schreef ik het gedicht.
el ‘aalamoe yanDHor x De wereld kijkt.
saba2Taashar diisambar alfayn wa 2ashra x 17 december 2010 : Mohammed Bouazizi Mohammed Bouazizi ash’aala annaar fii tuunis x steekt Tunesië in brand entelaq tawrat el-yasamiin x De jasmijnrevolutie begint.
meSr x Egypte el-aHdiya dedda Moebarak x schoenen tegen Moebarak ikhwaan el-moeslimiin x de moslimbroeders el-itteraab x onrust
el-yaman Jemen ayyaamoe l-ghadab x dagen van woede el-baHrayn Bahrein el-iHtizjazjaat x protesten
liibiyaa Libië bayt bayt x van huis tot huis dar dar x van pand tot pand zenga zenga x van steeg tot steeg el-mawt lil-khawana x verraders moeten dood wallakin el-KhaDhafi qoetil x maar Qadhafi sterft zelf
el-jazaa’ir x Algerije el-maghreb x Marokko el-urdun x Jordanië filasTiin x Palestina
lubnaan x Libanon el-2iraaq x Irak el-kuwayt x Kuwait DHaaqoe minna rabii2i l-2arabii x zij proeven van de Arabische lente x zij proeven van de Arabische lente
wa suuriyaa x en Syrië, aaaah suuriyaa ! x o Syrië ! el-yawm damoeka x vandaag jouw bloed wallakin mataa ed-democratiyya? x maar wanneer democratie ?
Op woensdag 23 maart ging ik naar de tentoonstelling over Pieter Jan De Smet : een aanrader en bovendien gratis.
Voor wie meer wil weten : onderstaande tekst komt van de website van het Caermersklooster in Gent.
the Call of the Rockies - Pieter Jan De Smet en de Indiaanse tragedie
Als missionaris bij de Indianen van het Columbia Plateau en de Plains is de jezuïet Pieter Jan De Smet (Dendermonde 1801—Saint Louis 1873) een bevoorrechte getuige van een belangrijke fase in de ontstaansgeschiedenis van de Verenigde Staten van Amerika. Van dichtbij maakt hij mee hoe de jonge natie aan haar grootscheepse westwaartse expansie begint. Die gaat ten koste van de oorspronkelijke bevolking, die in een recordtempo haar traditionele woongebieden en levenswijze, waarin de nomadische bizonjacht centraal staat, verloren ziet gaan.
Schitterende negentiende-eeuwse indiaanse kledingstukken en wapenrusting illustreren de leef- en denkwereld van de Indianen, zoals door De Smet uitvoerig beschreven in zijn talloze brieven. Daarnaast worden De Smets reizen en indiaanse ontmoetingen geëvoceerd met kaarten, tekeningen, schilderijen, foto’s en documenten.
De tentoonstelling focust op de rol van De Smet, niet alleen als missionaris, maar ook als pleitbezorger van de Indianen, als advocaat van de vrede en bemiddelaar met de Amerikaanse regering. De rode draad is het levensverhaal van De Smet, zijn reizen en talrijke ontmoetingen met de verschillende volkeren in het gebied ten westen van de Rocky Mountains en de vallei van de Boven-Missouri. De expo stopt niet bij het overlijden van De Smet in 1873, maar trekt het Indiaanse verhaal en dat van de talrijke missionarissen, die in zijn voetsporen traden, door tot vandaag.
05.02.2016 → 01.05.2016
Inlichtingen Open van 10 tot 17 uur (toegang tot 16u30) Gesloten maandag
Goede punten voor Dendermonde en proficiat aan Christina !
Dankzij de Marnixring en het stadsbestuur krijgen de inwoners van Dendermonde een mooi poëtisch cadeau.
Bron : Het Laatste Nieuws DENDERMONDE 05/03/2016 - 02u39
GEDICHTEN CHRISTINA GUIRLANDE KRIJGEN PROMINENTE PLEK IN CENTRUM Ros Beiaardstad heeft stadsdichter Christina Guirlande.
Foto Geert De Rycke
Dendermonde heeft voortaan een eigen stadsdichter. Christina Guirlande (77) uit Grembergen zal twaalf gedichten maken over de Ros Beiaardstad, voor elke maand één. Die komen vanaf april op prominente plaatsen in het stadscentrum. "We hopen dat dit ook het stadsbestuur kan inspireren", zegt de Marnixring, die het initiatief voor het project nam. NELE DOOMS
Marnixring Dendermonde stelde Christina Guirlande aan als stadsdichteres naar aanleiding van de uitreiking van de veertiende Prudens Van Duyseprijs. Guirlande (77) kan bogen op een heel uitgebreid palmares. "Ik schrijf al sinds mijn dertiende", zegt ze. "Toen gebruikte ik al het pseudoniem Guirlande, dat vond ik in een jeugdboek. Leven als kind in een naoorlogs dorp was het thema van mijn eerste gedichten. De Schelde speelde daarin een grote rol. Nog altijd ben ik overigens in de ban van de Schelde. Als onderwijzeres schreef ik voor de leerlingen verhalen, gedichten en toneelstukjes, die gepubliceerd werden in de tijdschriften van Averbode. Ondertussen heb ik een vijftigtal jeugd- en kinderboeken, dichtbundels en novellen op mijn actief en meer dan 750 verhalen, gedichten en korte essays in tijdschriften. Gedichten voor volwassenen werden gebundeld in tien dichtbundels."
Guirlande twijfelde dan ook niet toen ze de vraag kreeg om stadsdichter van Dendermonde te worden. "Met plezier", zegt ze. "Al viel ik wel compleet uit de lucht toen ik de vraag kreeg. Het is leuk dat ik in opdracht kan schrijven. Dat is het liefste wat ik doe. Je schrijft dan dingen waar je anders niet toe zou komen, vaak met een verrassend resultaat. Het vraagt ook meer concentratie. Het is een uitdaging."
Poëtische wandeling
Guirlande schrijft twaalf gedichten over Dendermonde zelf en nog een bijkomend werk over Prudens Van Duyse. "Al die gedichten komen op grote panelen op bijzondere locaties in het stadscentrum", zegt Jo Van den Bossche van Marnixring. "Guirlande zal te lezen zijn aan onder andere het kerkplein, Sas, begijnhof, Bogaerdbrug, Grote Markt, enzovoort. Ook aan het standbeeld van Prudens Van Duyse komt een werk. Later zullen we ook alle gedichten bundelen in een boek en ze tentoonstellen in de wandelgangen van het ziekenhuis van Dendermonde."
Een eerste serie van zes gedichten verschijnt vanaf eind april in het straatbeeld. Nog eens zes komen er in juni. Afsluiten gebeurt met het laatste gedicht in september. Dan vindt er ook een feestelijke zitting plaats in Zaal Sestich van de bibliotheek. "De gedichten vormen de rode draad voor een poëtische wandeling door de historische stadskern", zegt Els Van Thuyne van Marnixring. "De route zal beschikbaar zijn bij de toeristische dienst van de stad. Wij willen met dit project ook hulde brengen aan Guirlande zelf, die een grote Dendermondse dichteres is. We hopen dat dit initiatief ook het stadsbestuur kan inspireren, zodat er in de toekomst nog stadsdichters komen", weet Van Thuyne.