Reeds meer dan twintig jaar ben ik lid van de Attenhovense Kookclub voor Mannen. Wij koken om de 14 dagen. Ons team bestaat uit 9 personen. Hieronder een recept, eigen aan onze streek nl. Haspengouw. Er wordt gebruik gemaakt van Binkbier uit Kerkom en stroop uit Vrolingen.
HASPENGOUWSE SUDDERPOT
Benodigdheden: 4 personen
1,2 Kg vleesribben (magere ribben, dus niet teveel vet !!!!!)
1,5 flesje binkbier
2 dikke ajuinen
4 appels (Jonagold)
4 volle soeplepels appelsiroop van Vrolingen
2 geutjes azijn
100 gr bakboter
peper en zout
verse tijm, laurier, gesneden bieslook
Werkwijze:
- boter bruinen in de sudderpot, de ribben bestrooien met peper en zout en goed bruin aanbakken
- de ajuinringen toevoegen samen met azijn, bier, appelsiroop, laurier en tijm
- het geheel laten “bijna - gaar” sudderen
- appels schillen, klokhuis verwijderen, in halve maantjes snijden en bij het vlees voegen
- verder het geheel goed gaar laten stoven zonder deksel
- indien nodig wat demi - glace toevoegen
- zonodig binden met een bruine roux
Serveertip:
- Op elk bord 3 ribben leggen en halve - maanappeltjes schikken
- Overgieten met de saus en bestrooien met de gesneden bieslook
- Opdienen met:
- meergranen Eurobrood en boerenboter
- ofwel pompoenpuree afgewerkt met peterselie (naargelang het seizoen)
Gerookte zalm, guacamole, rivierkreeftjes. De gerookte zalm in blokjes snijden. Gesnipperde sjalot toevoegen Wat olijfolie, limoensap, bieslook toevoegen. Afkruiden met peper en zout. Guacamole Rijpe avocado mixen tot gladde saus. Gesnipperde look toevoegen, alsook sambal oelek of gesnipperde pepertjes (niet teveel, eerst proeven). Afsmaken peper en zout. Tomaat ontvellen en ontpitten en in blokjes snijden. Een vinaigrette maken. (2/3 olijfolie, 1/3 azijn naar keuze, een beetje citroensap, peper en zout en honing)
AFWERKING Kan in glas of ring Eerst een laagje gemengde sla (+ wat vinaigrette) Dan de zalm Daarna de guacamole Dan de tomatenblokjes Vervolgens nog wat sla Dan de rivierkreeftjes Tenslotte nog wat vinaigrette.
Sedert dit kookseizoen probeer ik soms een cursiefje te schrijven over onze kookbelevenissen. Deze kan je lezen in volgende bijlagen:
|