Inhoud blog
  • Stijn - Op de radio - DM 23 02 2023
  • 'Dat geleuter over cancelcultuur in Vlaanderen, mensen toch' - DM 11/02/2023
  • We moeten terug naar de essentie: eerst de taal - DM 27 08 2022 - Bart Eeckhout
  • Philippe Van Parijs: Taal en Rechtvaardigheid
  • Meer Latijn leidt tot meer welzijn. Zeker op termijn. - DM, 24/06/2022 - pag.22
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Taaldemocratie
    Taalkundig-culturele democratie kan slechts gerealiseerd worden door gebruik van een Gemeenschappelijke, Eenvoudige, Neutrale, Tweede (= G.E.N.T.) taal, zoals het Esperanto.
    30-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marianne Thyssen krijgt Schumanmedaille
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    http://www.knack.be/nieuws/europa/marianne-thyssen-krijgt-schumanmedaille/site72-section25-article35751.html

    Dan Van Herpe zegt (op dinsdag 30 juni 2009 18:20:23)

    Proficiat, mevrouw Thyssen! Nu, o.a. wat transport en toerisme betreft, graag ook nog wat meer aandacht voor het communicatieprobleem van de modale Europeaan ten gevolge van het ontbreken van een gemeenschappelijke EU- taal. Hiervoor is een democratisch, sociaal, niet-discriminerend taalbeleid nodig dat een communicatiemogelijkheid voor 'iedere' burger nastreeft en dat van iedereen een (kleine) inspanning vraagt. Meer info: http://blog.seniorennet.be/taaldemocratie

    *********************************************************************

    obx zegt (op dinsdag 30 juni 2009 20:02:25)

    @Dan Van Herpe

    Engels is de snelst groeiende taal ter wereld, onderandere in China, India en Brazillië. Tevens de meest gebruikte taal op het internet en met de snelst groeiende woordenschat.

    Esperanto geen 'neutrale' taal, maar een onzinnig en opdringerig experiment dat ver buiten de realiteit ligt.

    Voorstanders hebben blijkbaar dan ook nog de pretentie om Engelstaligen die geen Esperanto willen leren uit te maken voor racisten...

    *********************************************************************

    Dan Van Herpe zegt (op woensdag 1 juli 2009 09:08:33)

    Aan obx

    - De wet van de jungle dus: het recht van de sterkste.
    - Wordt het Engels ons dan niet opgedrongen?
    - Het opdringen/opleggen van een etnische taal als 'lingua franca' is hoe dan ook een vorm van taalkundig racisme. De NESsy's (native English speakers) zijn 's werelds eersterangsburgers.
    - Invoering van Esperanto als Gemeenschappelijke, Eenvoudige, Neutrale, Tweede (=G.E.N.T.) taal doet geen afbreuk aan het belang van kennis van het Engels, noch aan de meerwaarde van meertaligheid.

    *********************************************************************

    Dan Van Herpe zegt (op donderdag 2 juli 2009 08:35:25)

    Aan obx: ter overweging

    Oerrocker maakt met "Sloppel Tervuere" plaat in dialect. (DS 2 juli 2009, pag. 40)

    KLOOT PER W: "We spreken nu bijna allemaal een soort Urbanus-Vlaams, een vervolkst ABN, maar onze dialecten zijn zoveel rijker. Het is voor mij echt een openbaring om alles te kunnen zeggen zoals ik het wil, om songs te schrijven in mijn eigen taal, de taal waarin ik denk en spreek. Dat heb ik in het Engels nooit gekund, en dat kan volgens mij niemand in België. Ik besef nu dat alles wat ik ooit gemaakt heb tekstueel in feite prutswerk was. Nu pas voel ik me volledig koosjer als artiest. In deze taal ken ik alle woorden en nuances en kan ik mijn eigen identiteit uitdrukken."

    Wie het Engels als lingua franca aanvaardt, degradeert alle non-NESsy's (Native English Speakers) tot taalkundige prutsers, communicatief gehandicapten, kortom: tweederangsburgers!

    http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=NV2C84E4&word=Kloot+Per+W&saved=1#reageer

     

    30-06-2009 om 00:00 geschreven door Dan Van Herpe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Citaat van Kloot Per W, (oerrocker) - DS 2 juli 2009, pag. 40
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Oerrocker maakt met "Sloppel Tervuere" plaat in dialect.

    "We spreken nu bijna allemaal een soort Urbanus-Vlaams, een vervolkst ABN, maar onze dialecten zijn zoveel rijker. Het is voor mij echt een openbaring om alles te kunnen zeggen zoals ik het wil, om songs te schrijven in mijn eigen taal, de taal waarin ik denk en spreek. Dat heb ik in het Engels nooit gekund, en dat kan volgens mij niemand in België. Ik besef nu dat alles wat ik ooit gemaakt heb tekstueel in feite prutswerk was. Nu pas voel ik me volledig koosjer als artiest. In deze taal ken ik alle woorden en nuances en kan ik mijn eigen identiteit uitdrukken."

    Wie het Engels als lingua franca aanvaardt, moet er zich van bewust zijn dat alle non-NESsy's (Native English Speakers) taalkundige prutsers zijn en blijven. M.a.w.: communicatief gehandicapten!

    http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=NV2C84E4&word=Kloot+Per+W&saved=1#reageer

    02-07-2009 om 08:30 geschreven door Dan Van Herpe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frans is gewoon realistischer - DS online 25 07 09
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Frans is gewoon realistischer

    • zaterdag 25 juli 2009

    Hoe mooi het integratieverhaal bij Sporting Lokeren ook klinkt, veel Nederlands hoor je er niet praten in de spelersgroep. In Engeland wordt gepraat over het invoeren van een verplichte test Engels voor al wie in de Premier League speelt (onder meer Rode Duivel Marouane Fellaini is al op de vingers getikt wegens zijn trage vorderingen op dat gebied). Ook in Nederland helpt bij de meeste clubs geen lievemoederen. Zweden, Brazilianen of Ghanezen: er wordt bij Ajax en PSV in het Nederlands getraind. Niet zo bij Lokeren, waar nochtans wel taalcursussen worden ingericht voor de spelers, maar dan wel vooral cursussen Frans en Engels.

    Lees verder op: http://www.standaard.be:80/Artikel/Detail.aspx?artikelId=552D262A

    ***************************************************************************

    Reacties

    Alle 1 reacties

    Op 25 juli 2009 omstreeks 09u03, zei Dan Van Herpe:

    Een spoedcusus (1 weekend) Esperanto zou ook al heel wat communicatieproblemen kunnen oplossen. En dan moet IEDEREEN een (kleine) inspanning doen. (http://blog.seniorennet.be/taaldemocratie) 
     
    *******************************************************************************
    Op 26 juli 2009 omstreeks 09u29, zei Dan Van Herpe:

    Steven Temmerman : 'Het probleem van Vlaanderen is in de eerste plaats het domme Vlaamse klootjesvolk, dat het spelletje van de Franstaligen meespeelt. Ook is het onvoorstelbaar dat men, gezien de politieke en taalkundige context van dit onland, nog altijd niet het Engels als tweede taal in Vlaanderen heeft ingevoerd.'

    Voor het Frans: klauwend op de achterste poten. Voor het Engels: kwijlend op de knieën! 

    Professor Vermeersch, ooit door de Knacklezers verkozen tot grootste intellectueel van Vlaanderen: 'We hebben ook dringend een internationale taal nodig. Als je Engels als internationale taal blijft gebruiken, zijn veel mensen zwaar benadeeld. Een kunstmatige internationale taal zou niemand een voorsprong geven. Iedereen kan dat perfect leren in een jaar tijd.' (HN - De laatste 48 uren van Etienne VERMEERSCH – 11,12 oktober 2008) 

    David Rothkopf, directeur van het bedrijfsadviesbureau Kissinger Associates: 'It is in the general interest of the United States to encourage the development of a world in which the fault lines separating nations are bridged by shared interests. AND IT IS IN THE ECONOMIC AND POLITICAL INTERESTS OF THE UNITED STATES TO ENSURE THAT IF THE WORLD IS MOVING TOWARD A COMMON LANGUAGE, IT BE ENGLISH; that if the world is moving toward common telecommunications, safety, and quality standards, they be American; that if the world is becoming linked by television, radio, and music, the programming be American; and that if common values are being developed, they be values with which Americans are comfortable.' ( 'In praise of cultural imperialism ?' Foreign Policy,Summer 1997).

    25-07-2009 om 00:00 geschreven door Dan Van Herpe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is het wenselijk dat leerlingen meer gestimuleerd worden om Duits als tweede vreemde taal te leren?

    http://www.onzetaal.nl/homofkuit/uitslag.php?keuze=oneens

    Hom of kuit

    Is het wenselijk dat leerlingen meer gestimuleerd worden om Duits als tweede vreemde taal te leren?

    Meningen van bezoekers van deze website

    Naam

    Opmerking

    Dan Van Herpe
    23.10.2009 16:33

    Ik denk dat het veel democratischer en vooral praktischer is dat IEDEREEN een Gemeenschappelijke, Eenvoudige, Neutrale, Tweede (= G.E.N.T.) taal, zoals het Esperanto, zou leren. Communicatie met anderstaligen mag niet het voorrecht zijn van een sociaal-economisch-intellectuele minderheid. Dit doet geen afbreuk aan het belang en de meerwaarde van meertaligheid voor wie daartoe gemotiveerd is op basis van interesse en/of noodzaak. Zie: http://blog.seniorennet.be/taaldemocratie

     

    23-10-2009 om 16:39 geschreven door Dan Van Herpe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    24-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is het wenselijk dat leerlingen meer gestimuleerd worden om Duits als tweede vreemde taal te leren? Tweede reactie van Lydia Lindemann

    Tweede reactie van Lydia Lindemann (07/12/2009).

     

    Wereldwijd is op dit ogenblik Engels de voertaal. In Europa dus ook.

    Daar Duits in Europa de meest gesproken moedertaal is en voor Nederland en België de grootste handelspartner, ligt het voor de hand deze taal ook te leren. Dat is voor Nederlands-taligen niet zo'n groot probleem.

     

    40 jaar geleden hadden wij op school( in Leuven)  een leraar die zich enorm inzette voor het Esperanto.Beetje geiten-wollen-sokken-figuur, dus die sprak ons niet zo aan.

     

    Ik ben zelf 3-talig opgevoed en heb Engels-Duits gestudeerd. Gedurende mijn studie zijn ook "kunstmatige talen "besproken.

    Talen groeien binnen een groep en hebben naast een affectieve ook een sociale en historische component ( vandaar na de wereldoorlogen Engels als wereldtaal).

     

    Dat het leren van een taal iets met democratie vandoen heeft, is voor mij nieuw ( dan zouden alle Walen perfect Nederlands moeten leren!) maar dan zouden we internationaal nog steeds Engels en in Europa Duits moeten leren.

     

    Economisch gezien zijn veel verschillende talen ook prima: als taaltrainer leer ik buitenlanders Nederlands en geniet ervan.

     

    Met vriendelijke groet,

    Lydia Lindemann

    Taalpro

     

    *********************************************************************************************************

     

    Mijn reactie (07/12/2009):

     

    LL: Wereldwijd is op dit ogenblik Engels de voertaal. In Europa dus ook.

     

    DVH: Volledig akooord. De Europese taal- en onderwijspolitiek zou hierop moeten afgestemd zijn: iedereen moet Engels leren als tweede taal. Men kan dit echter niet maken omdat het principe van de gelijkheid van de talen hiermee in het gedrang komt. Dus zegt Europa (hypokriet): iedereen moet minimum (!) twee vreemde talen leren. Dit is 1/ onrealistisch, want niet voor iedereen haalbaar wegens enorme investering van tijd, geld en energie, en dus: 2/ ondemocratisch en 3/ dit lost het communicatieprobleem in de EU niet op.

     

    LL: Daar Duits in Europa de meest gesproken moedertaal is en voor Nederland en België de grootste handelspartner, ligt het voor de hand deze taal ook te leren. Dat is voor Nederlands-taligen (DVH: pech voor onze Waalse broeders!)  niet zo'n groot probleem.

     

    DVH: 1/ Mij niet gelaten, maar zie vorige argumentatie.  2/ De Duitse mark was destijds de sterkste Europese munt. Toch lag het niet voor de hand deze munt als Europese munt te nemen. Neen, men verkoos een ‘kunstmatige’, neutrale  munt: de Euro, die alle andere heeft vervangen. Waarom kan men dan geen gemeenschappelijke taal nemen die alle burgers, talen en culturen respecteert?

     

    LL: 40 jaar geleden hadden wij op school( in Leuven)  een leraar die zich enorm inzette voor het Esperanto.Beetje geiten-wollen-sokken-figuur, dus die sprak ons niet zo aan.

     

    DVH: 1/Als basis om een taal af te wijzen toch maar dunnetjes,niet? 2/Het groene gedachtengoed heeft lange tijd ook dat imago meegedragen, maar we hebben nu toch Kopenhagen, hé!

     

    LL: Ik ben zelf 3-talig opgevoed en heb Engels-Duits gestudeerd.

     

    DVH: Ik hoop dat u inziet dat u zeer bevoorrecht bent, zelfs elitair. Iets (b.v. meertaligheid) wat elitair (voor een minderheid) is, staat haaks op democratisch (=voor een meerderheid) en kan in een democratie dus ook nooit de norm worden. 

     

    LL: Gedurende mijn studie zijn ook "kunstmatige talen "besproken.

     

    DVH: Iedere standaardtaal is ‘kunstmatig’, want gestandaardiseerd.

     

    LL: Talen groeien binnen een groep en hebben naast een affectieve ook een sociale en historische component ( vandaar na de wereldoorlogen Engels als wereldtaal).

     

    DVH: Het Esperanto groeit en gedijt binnen een wereldwijd verspreide gemeenschap en heeft evenzeer een affectieve, sociale en historische component. Men moet alleen bereid zijn het te willen zien. Daarvoor moet men het  Eo onbevooroordeeld tegemoet treden en objectief en wetenschappelijk verantwoord bestuderen. Op mijn blog staan verschillende teksten die een tip van de sluier kunnen oplichten.

     

    LL: Dat het leren van een taal iets met democratie vandoen heeft, is voor mij nieuw ( dan zouden alle Walen perfect Nederlands moeten leren! )maar dan zouden we internationaal nog steeds Engels en in Europa Duits moeten leren.

     

    DVH: Dat het leren van talen iets met (ontbreken van) democratie van doen heeft,  weten ze in Oost-Europa maar al te goed: iedereen werd verplicht Russisch als tweede taal te leren. Engels werd/wordt de wereld opgelegd door een militair-financieel-economische supermacht en heeft het Frans, tot voor de wereldoorlogen de taal van de elite, verdreven. Wat talen betreft, geldt dus ook de wet van de jungle: het recht van de sterkste. De arrogantie van de macht!  Democratisch, niet?

     

    LL: Economisch gezien zijn veel verschillende talen ook prima:

    DVH: volledig akkoord, maar daar heeft de modale burger geen boodschap aan.

    LL:  als taaltrainer leer ik buitenlanders Nederlands en geniet ervan.

    DVH: Ik twijfel er niet aan en wens u zelfs nog veel succes toe.

     

    Met vriendelijke groet,     Met vriendelijke groet,

     

    Lydia Lindemann             Dan Van Herpe

     

    Taalpro                               Taaldemocraat

     

     

     

     

     

    24-10-2009 om 00:00 geschreven door Dan Van Herpe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Week van de Taal - brief naar KLARA
     
    ----- Oorspronkelijk bericht -----
    Verzonden: dinsdag 27 oktober 2009 16:41
    Onderwerp: Week van de taal

    Geachte,

     

    In deze Week van de Taal zou ik een kritisch geluid willen laten horen over de Europese taalpolitiek. Het Europees beleid, dat meertaligheid als norm stelt, biedt noch voor de modale burger, noch voor de intellectueel, een oplossing voor zijn communicatieprobleem tengevolge van de taalverscheidenheid binnen de EU:  algemene meertaligheid  is niet realistisch en geeft geen enkele garantie om zich verstaanbaar te kunnen uitdrukken op het grondgebied van de EU. Een  eenvoudige, eerlijke, economische en efficiënte oplossing voor dit probleem, met name: het Esperanto als Gemeenschappelijke, Eenvoudige, Neutrale, Tweede (=GENT) taal, wordt volkomen genegeerd. Deze brugtaal bewijst nochtans al meer dan 100 jaar dagelijks, ook op het internet,  haar degelijkheid en deugdelijkheid.  De reden voor de afwijzing is de ARROgante en  hypoKRIETe houding van de  intelligentSIA die ik bij deze herdoop tot  ARROKRIETSIA.

     

    Ik verklaar mij nader.

    1.       Arrogant.

    - Meertaligheid is goed voor het intellectuele (macho) imago: men is zoveel  malen man als men talen spreken kan. Dit is in grote mate voorbehouden aan een intellectueel-sociaal-economische elite. Wie geen 3,  4 of meer talen spreekt, kan onmogelijk een echte intellectueel zijn.  Een intellectueel die zich respecteert, haalt de neus op voor een eenvoudige plantaal:  je kan er niet mee uitpakken op je c.v. omdat die taal voor “iedereen” haalbaar is.

    - Door de neerbuigende houding van de arrokrietsia  wordt  de gewone burger de enige tegelijk democratische, economische en efficiënte mogelijkheid om zich Europees (en bij uitbreiding: wereldwijd) verstaanbaar uit te drukken, ontzegd.

     

    2.       Hypokriet.

    - Officieel streeft men meertaligheid en multiculturaliteit na, maar officieus wordt één taal, het Engels, als lingua franca gebruikt. Hierdoor wordt  het monopolie van de angelsaksische cultuur bevestigd en versterkt en krijgt de NESsy (Native English Speaker) zo maar de status van  eersterangsburger in de schoot geworpen.

    - Journalisten, die verondersteld worden de maatschappij, en dus ook het politiek (taal)beleid,  kritisch tegen het licht te houden, schieten schromelijk te kort. Je hoeft echt geen universitair diploma te hebben om in te zien dat een dergelijk taalbeleid ondemocratisch, inefficiënt en discriminerend is. Integendeel: het aantal, al dan niet universitaire, diploma’s lijkt in deze omgekeerd evenredig te zijn met de graad van kritische zin, intellectuele nederigheid, openheid van geest en gezond verstand. Vele academici zijn in hetzelfde bedje ziek. Hun Clintoniaanse afkeer voor ‘dát taaltje’ weerhoudt hen ervan om de mogelijkheden van een plantaal, wat betreft communicatie, interculturele dialoog, uitbreiding van de culturele horizon enerzijds en kennis van zowel de moedertaal als vreemde talen anderzijds, op een objectieve, wetenschappelijk verantwoorde wijze te onderzoeken.

     

    Meer hierover op  http://blog.seniorennnet.be/taaldemocratie

     

    Ik weet het: het is tegen het zere been, maar de waarheid heeft, zeker in de Week van de Taal, ook haar rechten.

     

    Met vriendelijke taalgroeten,

     

    Dan Van Herpe

    Taaldemocraat

    Koningin Fabiolalaan 2

    2360 Oud-Turnhout

     

    27-10-2009 om 16:54 geschreven door Dan Van Herpe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe tweetaliger we zijn, hoe minder talen we spreken. UIt:: Taalschrift

    “Hoe tweetaliger we zijn, hoe minder talen we spreken”

    Marc van Oostendorp - 18/10/09

    “We worden een soort Britten of Amerikanen die toevallig thuis nog hun eigen taal spreken”, vindt Marc van Oostendorp. Hoe meer en hoe beter we Engels spreken, hoe minder goed we Frans, Duits of andere talen kennen, stelt hij vast. Tweetaligheid tast onze geroemde meertaligheid aan. Of denkt u daar anders over?

    http://taalschrift.org:80/discussie/005173.html

    Reactie

    Dan Van Herpe - 4/11/09

    Taal is in de eerste plaats een communicatiemiddel. We leren een vreemde taal om ons verstaanbaar te kunnen uitdrukken (= actief taalgebruik) in een anderstalig land/milieu. In de tweede plaats ook om kranten, boeken te lezen of naar TV of film te kijken (= passief taalgebruik).

    De E.U. telt alleen al 23 officiële talen. Is het dan niet de logica zelve voor een gemeenschappelijke taal te kiezen? Dit zou een topprioriteit in het Europees taalbeleid moeten zijn. Het bereiken van spreekvaardigheid op een aanvaardbaar niveau in één vreemde taal vereist reeds een immense investering van tijd, geld en energie en is bijgevolg slechts voor een intellectueel-sociaal-economische minderheid weggelegd. Meertaligheid als norm 1/ is dus niet realistisch en 2/ lost bovendien het internationaal communicatieprobleem niet op. Hou dit dus voor wie daartoe gemotiveerd is op basis van noodzaak en/of interesse.

    Het Europees taalbeleid is hypokriet: officieel streeft men meertaligheid en multiculturaliteit na, officieus wordt het Engels als lingua franca gebruikt waardoor het monopolie van de angelsaksische cultuur wordt bevestigd en versterkt en waardoor de NESsy (native English speaker)de status van eersterangsburger zo maar in de schoot geworpen krijgt.

    Als we een tweede maal de logica laten spelen, dan zou men de voorkeur moeten geven aan een oplossing die voor “iedereen” HAALBAAR en voor iedereen AANVAARDBAAR is. Ze moet dus EENVOUDIG en NEUTRAAL zijn: een plantaal, zoals het Esperanto.

    Bij een groot deel (waaronder ik NIET professor Van Oostendorp reken) van de intelligentsia staat het aantal diploma’s echter omgekeerd evenredig tot de mate van logica, openheid van geest en intellectuele nederigheid. Hierdoor wordt de gewone burger de enige tegelijk democratische, economische en efficiënte mogelijkheid om zich Europees (en bij uitbreiding: wereldwijd) verstaanbaar uit te drukken, ontzegd.

    Meer hierover op http://blog.seniorennet.be/taaldemocratie

     

    05-11-2009 om 09:50 geschreven door Dan Van Herpe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.L'ESPERANTO ACCUSE DE TOUS LES MOTS - Germain Pirlot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vient de paraitre dans CHOUETTE (n°126, novembre 2009)

    Edité à 28.000 exemplaires et distribué dans les entités de Eghezée, Fernelmont, Incourt, La Bruyère, Perwez, Ramillies, Wasseiges

     

     

    Espace citoyen

     

    L'ESPERANTO ACCUSE DE TOUS LES MOTS

     

    A peine couronné par le Prix Nobel, Obama se voit chargé de tous les maux sur des blogs étasuniens.

    Ses détracteurs l'accusaient déjà de socialisme, de nazisme, d'islamisme, d'architecte de camps de concentration pour opposants, ... Maintenant il est la cible d'une nouvelle attaque : non seulement ce serait un nazi, mais il aurait en outre l'abominable intention d'obliger tous les Etasuniens à étudier ... l'espéranto !!!

     

    Et les blogueurs de se déchaîner. Ainsi, à travers Obama, l'espéranto est accusé de vouloir répandre l'universalisme à travers le monde et, ipso facto, de s'opposer à la puissance et à la prédominance des Etats-Unis.

     

    Bref, cette langue "redevient" dangereuse, comme sous tous les régimes totalitaires d'Europe ou d'Asie, qui ont persécuté les espérantistes pour différentes raisons selon le célèbre adage : "Celui qui veut battre son chien l'accuse de rage". C'est ainsi qu'Hitler les a envoyés dans des camps de concentration sous l'excellent prétexte que c'était la langue des juifs et des communistes, alors que Staline leur a offert d'agréables séjours dans les goulags parce que c'était la langue des cosmopolites et de la petite bourgeoisie. Des espérantistes ont également subi diverses formes de persécutions dans d'autres pays à différentes époques : Chine, Japon, Corée, Portugal, Roumanie, ...

     

    Il est vrai qu'il n'est pas très difficile de relier l'espéranto à l'une ou l'autre idéologie, vu qu'il existe des dizaines de "fakaj asocioj" ou associations spécialisées l'utilisant comme principale langue de travail : athéistes, bahaïsmes, bouddhistes, oecuménistes, catholiques, protestants, islamistes, évangélistes, orthodoxes, ...ouvriers, syndicalistes, mondialistes, communistes, anarchistes, pacifistes,... enseignants, musiciens, scouts, journalistes, médecins, cheminots, économistes, scientifiques, philosophes.,.. philatélistes, homosexuels, naturistes, végétariens, ...aveugles, handicapés, ...

     

    Sincèrement, je ne comprends pas que l'on fasse autant de cas autour d'une langue que d'aucuns qualifient de "langue morte" ... mais c'est aussi une forme très raffinée de sadisme que d'enterrer une "langue vivante" !!!

     

    Germain Pirlot

     

    05-11-2009 om 20:03 geschreven door Dan Van Herpe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elke burger heeft recht op internet - DS 6 november 2009 - pag. 1 - Evita Neefs
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=FB2HK0TI&ref=krantenkoppen

     Onderwijs, vrije meningsuiting en toegang tot informatie zijn grondrechten van elke burger. En om die te kunnen uitoefenen is het internet essentieel, erkent de Europese Unie. De toegang kan dus niet zomaar worden afgesloten.


    Reacties

    Alle 27 reacties

    Op 06 november 2009 omstreeks 12u33, zei Dan Van Herpe:

    Elke burger heeft ook recht op een mogelijkheid tot communicatie met anderstaligen, zowel op als buiten het internet. Dit is niet mogelijk via een taalbeleid dat meertaligheid als norm stelt. Dit is slechts mogelijk via een gemeenschappelijke taal. Wanneer maakt het Europees parlement eens werk van de leuze “eenheid in verscheidenheid”? En bij voorkeur zonder schending van het democratisch principe van de gelijkheid van de talen… Meer hierover: http://blog.seniorennet.be/taaldemocratie

     

     

    06-11-2009 om 00:00 geschreven door Dan Van Herpe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Om even bij stil te staan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vertaling van de esperantotekst onder de foto van Barroso.

    Europa zou Frans gesproken hebben als Napoleon zijn plannen had kunnen
    realiseren,
    Duits als Hitler zou gewonnen hebben,
    Russisch als Stalin succesvol zou geweest zijn.
    Gelukkig faalden zij.
    Daarom hebben wij het recht om vrij ... Engels te spreken.

    07-11-2009 om 14:55 geschreven door Dan Van Herpe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom wel geld geven aan een stilist en niet aan een taalcoach? DS - Taalcoach - 14/15 november 2009 - pag. C4/C7

    Jan Theys: ‘Iedereen een taalcoach’

    Theys die bij Double T artiesten als K’s Choice en Arid onder zijn vleugels had, noemt het niveau van Belgische Engelstalige songteksten ‘vaak schabouwelijk’. Hij heeft het over ‘foute woorden, verkeerde uitdrukkingen, vervoegingen en verbuigingen die niet kloppen’.

    Bart Peeters: ‘Bescherm de originaliteit’

    ‘Maar we worden toch nooit goede native speakers, dus is het onzinnig om dat proberen te zijn.’

    16-11-2009 om 12:29 geschreven door Dan Van Herpe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haiku

    Engels is zilver
    in veeltalig Europa
    Esperanto: goud!

    21-11-2009 om 10:24 geschreven door Dan Van Herpe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tom Dice rechtstreeks naar Eurosongfestival - DS Online - 26-11-09

    Tom Dice rechtstreeks naar Eurosongfestival

    • donderdag 26 november 2009
    • Auteur: Kristof Hoefkens

      BRUSSEL - Het VRT-programma 'Eurosong' wordt geschrapt. Tom Dice werd door de VRT gekozen als Belgische inzending voor het Eurosongfestival in 2010 in Oslo.

    Reacties:

    Op 26 november 2009 omstreeks 15u47, zei Dan Van Herpe:

    Waarom na Sanomi (Urban Trad in 2003) en O Julissi Na Jalini (Ishtar 2008), beide in verzonnen talen, eens geen lied in een levende en volwaardige 'verzonnen' (plan)taal, met name: Esperanto? Internationale aandacht verzekerd, en daar gaat het hem toch om, niet?

    http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=NA2ISEJ2&utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=middagmail

     

    26-11-2009 om 19:04 geschreven door Dan Van Herpe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom ben ik nu opeens een afschuwelijk rechts mens? Mia Doornaert - DS Online 28 november 2009

    Waarom ben ik nu opeens een afschuwelijk rechts mens?

    • zaterdag 28 november 2009
    • Auteur: Tom Naegels

    Op 29 november 2009 omstreeks 08u45, zei Dan Van Herpe:

    Tom Naegels: Waarom bent u zo pessimistisch over een 'Verenigde Staten van Europa'?

    Mia Doornaert: (…) De EU is voor de overgrote meerderheid van de Europeanen een zakelijke overeenkomst. Er is geen gedeelde emotionaliteit. Niemand van ons kan kranten lezen die pan-Europees zijn. Er is ook geen taal om dat in te doen.

    Mijn reactie: Er is wel degelijk een taal om emotionaliteit (en nog veel meer) te delen. Het probleem is dat ‘men’ ze niet wil. Zelfs Chinezen kunnen de Belgische (http://esperanto.cri.cn/581/2009/11/20/1s105666.htm ), de Europese (http://esperanto.cri.cn/581/2009/11/20/1s105636.htm) en de internationale (http://esperanto.cri.cn/index.htm) politieke gebeurtenissen lezen in die taal. Waarom zouden de Europeanen dat niet kunnen? Daar is echter openheid van geest, een beetje gezond verstand en een vleugje intellectuele nederigheid voor nodig. ..

    Zie ook: http://blog.seniorennet.be/taaldemocratie

     

    29-11-2009 om 11:31 geschreven door Dan Van Herpe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EU moet burger ankerpunt bieden - Evita Neefs - DS online
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    EU moet burger ankerpunt bieden

    • zaterdag 12 december 2009
    • Auteur: Evita Neefs

    COMMENTAAR — Europa moet tastbaarder en zichtbaarder worden voor zijn burgers. Dat was de boodschap die Herman Van Rompuy de Europese regeringsleiders meegaf op zijn eerste top als Europees ‘president'.


    http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=KH2JJCSK

    Op 12 december 2009 omstreeks 19u21, zei Dan Van Herpe:

    Een nieuw wervend (én sociaal) project met onmiddellijke relevantie voor de burger? Wat dacht u van een gemeenschappelijke taal die alle burgers met elkaar verbindt? De EU moet resoluut gaan voor de enig mogelijke oplossing van het communicatieprobleem: één gemeenschappelijke taal. Die taal mag echter de EU niet opdelen in 'native speakers' en 'communicatief gehandicapten'. Het moet een neutrale taal zijn die iedereen moét/kán leren, met een minimale investering van tijd, geld en energie: een plantaal, zoals het Esperanto (Eo). Dit komt ook de intellectueel-sociaal-economisch zwaksten ten goede en doet geen afbreuk aan de meerwaarde die meertaligheid biedt aan wie gemotiveerd is op basis van noodzaak/interesse. Geef het Engels wat het Engels toekomt: de status van belangrijk(st)e wereldtaal en geef het Eo wat het Eo toekomt: de status van G.E.N.T-taal: Gemeenschappelijke, Eenvoudige, Neutrale, Tweede taal. In haikuvorm uitgedrukt: Engels is zilver, in meertalig Europa, Esperanto: goud!

     

    13-12-2009 om 00:00 geschreven door Dan Van Herpe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kompilatie van officiële Esperantocursussen in universiteiten en hogescholen (versie januari 2010)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    ‘Samideano’ Germain Pirlot stelde reeds in 1977 een lijst samen van universiteiten en hogescholen waar Esperanto als officieel vak wordt onderwezen. Deze lijst werd op geregelde tijdstippen geactualiseerd. De laatste (14de!) aanpassing gebeurde in januari 2010.

     

    http://egalite.freeweb.hu/listo/listindex.htm


    Meer info over Esperanto: http://esperanto.start.be/   http://nl.lernu.net/ 

    18-01-2010 om 00:00 geschreven door Dan Van Herpe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soort permanent Pinksteren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    dinsdag 26 januari 2010

    Soort permanent Pinksteren

     

     

    http://kijklees.blogspot.com/2010_01_01_archive.html

     

    1 reactie

     

    Taaldemocraat zei...

    “Europa moet tastbaarder en zichtbaarder worden voor zijn burgers.” Dat was de boodschap die Herman Van Rompuy de Europese regeringsleiders meegaf op zijn eerste top als Europees ‘president'. “Wij moeten een club vormen die werkt voor eenzelfde doel, hield hij de regeringsleiders voor. En hij voegde eraan toe dat hun top-vergaderingen moeten resulteren in beslissingen die onmiddellijke relevantie hebben voor de burger. Volgens hem heeft de Unie een nieuw wervend project nodig. (De Standaard (12 december 2009) - Evita Neefs: “EU moet burger ankerpunt bieden.”)

    Een nieuw wervend (én sociaal) project met onmiddellijke relevantie voor de burger? Wat dacht u van een gemeenschappelijke taal die alle burgers met elkaar verbindt? De EU moet resoluut gaan voor de enig mogelijke oplossing van het communicatieprobleem: één gemeenschappelijke taal. Die taal mag echter de EU niet opdelen in 'native speakers' en 'communicatief gehandicapten'. Het moet een neutrale taal zijn die iedereen moét/kán leren, met een minimale investering van tijd, geld en energie: een plantaal, zoals het Esperanto (Eo). Dit komt ook de intellectueel-sociaal-economisch zwaksten ten goede en doet geen afbreuk aan de meerwaarde die meertaligheid biedt aan wie gemotiveerd is op basis van noodzaak/interesse.

    Geef het Engels wat het Engels toekomt: de status van belangrijk(st)e wereldtaal en geef het Eo wat het Eo toekomt: de status van G.E.N.T-taal: Gemeenschappelijke, Eenvoudige, Neutrale, Tweede taal.

    In haikuvorm uitgedrukt: Engels is zilver, in meertalig Europa, Esperanto: goud!
    (http://blog.seniorennet.be/taaldemocratie)

    31 januari 2010 11:10

     

    31-01-2010 om 15:23 geschreven door Dan Van Herpe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gsm vertaalt terwijl u spreekt - DSonline 09 februari 2010
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gsm vertaalt terwijl u spreekt

    Nieuwe smartphone Google combineert spraakherkenning met vertaalcomputer

     

    ·         dinsdag 09 februari 2010

    ·         Auteur: Elke Mussche

     

     

    NVT - Binnenkort kunnen we telefoneren met iemand die een andere taal spreekt, zonder ook maar één woord van die taal te kennen. Google werkt aan software die telefoongesprekken simultaan kan vertalen.

    Wordt talen leren overbodig? Wel als het van Google afhangt. De internetgigant werkt aan een smartphone met de kwaliteiten van een tolk die simultaan het telefoongesprek vertaalt. Telefoontje in het Japans of het Chinees? Geen probleem, aldus Franz Och, hoofd van de vertaaldienst van Google. 'De nieuwe dienst moet binnen enkele jaren beschikbaar zijn', zegt hij aan de Britse krant The Sunday Times.

    …

    'Elke dag verbetert de werking van de vertaalcomputer van Google omdat de database steeds groter wordt, maar gecombineerd met spraakherkenning mag je geen hoogwaardige vertalingen verwachten. Standaardzinnen moeten wel mogelijk zijn. Een eerste stap is dat je korte zinnen inspreekt om bijvoorbeeld de weg te vragen in een vreemd land of iets te bestellen op restaurant.'

     

    *****************************************************************************

     

    Geachte mevrouw,

     

    Betreft: reactie op uw artikel: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=GEL2M0N9N&kanaalid=724

     

    En zeggen dat er al meer dan 100 jaar een eenvoudige taal bestaat die met een minimale investering van tijd, geld en energie door “iedereen” kan geleerd worden. Een taal waarover Maurice Genevoix, permanente secretaris van de Académie Française, stelde : “Esperanto is in staat om de subtielste schakeringen van de gedachte en van het gevoel uit te drukken. Bijgevolg kan Esperanto gedachten weergeven op een juiste, literaire en esthetische wijze. De taal schenkt zelfs voldoening aan de meest achterdochtige en eigenzinnige geesten en is geen reden tot ergernis voor de voorstanders van de nationale talen .” (Vraaggesprek met Pierre Delaire op Chaine Nationale - Parijs, 18 februari 1955)

    Stel je voor dat men die taal al die tijd verwerpt vanwege kunstmatig!

    Nog liever veel tijd, geld en energie besteden aan iets ... kunstmatig, dat slechts in beperkte mate, in beperkte omstandigheden, voor een beperkt aantal mensen nuttig kan zijn, dan het gezond verstand gebruiken. Een mens is toch een raar (en hypokriet) wezen, niet?

     

    Met vriendelijke groet,

     

    Dan Van Herpe
    Koningin Fabiolalaan 2
    2360 Oud-Turnhout

     

    014/45.13.29

     

    http://blog.seniorennet.be/taaldemocratie

     

    09-02-2010 om 17:00 geschreven door Dan Van Herpe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe multicultureel zijn onze gevangenissen ? Radio 1: De Ochtend - 15 februari 2010

    Hoe multicultureel zijn onze gevangenissen?

    Niet minder dan 110 verschillende nationaliteiten zitten er opgesloten in onze Belgische gevangenissen.  Hoe gaan ze daar allemaal mee om ?  Paul Dauwe, directeur van de hulpgevangenis Leuven Centraal.

     

    Reactie: Communicatieprobleem in gevangenis


    Waarom geen snelcursus Esperanto? Alle dagen 2 uur cursus en na 4 weken zullen velen zich al behoorlijk uit de slag kunnen trekken. Het zou tegelijkertijd een nuttige bezigheid zijn.

    http://nl.lernu.net/
    http://blog.seniorennet.be/taaldemocratie

     

    15-02-2010 om 00:00 geschreven door Dan Van Herpe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    10-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Europa-gevoel moet groeien - DS woensdag 10 maart 2010 - Auteur: Evita Neefs
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Geachte mevrouw,
     
    "Maar voor Europa is, bijvoorbeeld, een eenheidstaal niet aanvaardbaar. De EU heeft 23 officiële talen en dat aantal kan alleen uitbreiden, niet verminderen. Zonder respect voor de taal van zijn onderdanen verliest de Unie in de ogen van de burgers haar bestaansrecht."
    Geen eenheidstaal, wel een 24ste officiële taal, een G.E.N.T-taal: Gemeenschappelijke, Eenvoudige, Neutrale, Tweede taal, zoals het Esperanto. Een (brug)taal met respect voor andere talen en culturen. Waarom blijft men de mogelijheid negeren om mensen met elkaar te laten communiceren op een eenvoudige, eerlijke, economische, efficiënte, democratische, niet-discriminerende manier via een G.E.N.T-taal?
     
    Ik verwijs in dit verband ook naar mijn bijdrage van 12 december 2009 op uw artikel: "EU moet burger ankerpunt bieden".
     
    Zie ook: http://blog.seniorennet.be/taaldemocratie (bijdrage van 13/12/2010) 
     
    Met vriendelijke groeten,
     
    Dan Van Herpe
    Taaldemocraat
    Koningin Fabiolalaan
    2360 Oud-Turnhout
     

    10-03-2010 om 08:04 geschreven door Dan Van Herpe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!