- Stekken : Bij stekken is het zeker om zuivere nakomelingen van de moederplant te bekomen . De beste tijd om stekken te snijden is van half juni en gans de maand juli . De twijgen moeten reeds wat verhout zijn vooraleer er stekken uit te snijden . Stekken van jonge planten groeien beter dan stekken van volgroeide planten . Stekken van esdoorns snijd u vlak onder een knop zon twintig cm lang met drie a vier bladparen waarvan u de onderste twee verwijderd en de andere halveert om verdamping te voorkomen . Let op dat u de onderste knoppen niet beschadigd maar u mag wel wat bast verwijderen ( *cambium blootleggen ) .Een weinig stekpoeder bevordert de wortelvorming .( te bekomen in tuincentra )
Stekken laten wortel maken in gelijke delen turf en rivierzand .Voor esdoorns laat u de stekken zo een zeven cm uitzitten want stekken bij esdoorns blijkt niet zon succes te hebben . De aarde lichtjes aangieten zodat de stek goed met aarde vast zit . Miniserre maken door af te dekken met folie . Beschermen tegen de zon en een temperatuur aanhouden van 18 20 °C. ,na drie a vier weken moeten de stekken groeien . Dan langzaam aan beluchten . Eenmaal afgehard kunnen de stekken over gezet worden in potten zonder de wortels te beschadigen . Daarna kan lichtjes bemest worden . Tijdig stekken is het beste zodat de bewortelde stekken nog een koude schok kunnen krijgen zonder vorst te moeten verduren .
- Enten : Is een manier van vermeerderen waarbij twee delen van verschillende bomen ( planten ) maar wel van hetzelfde ras , samengevoegd worden , vergroeien en verder als één boom verder leven . Wordt ook wel griffelen genoemd . Voor de Japanse esdoorns gebeurd het enten in de zomer en voor de andere esdoornsoorten in de winter . Bij enten van Japanse esdoorn variëteiten gebruikt men de onderstam van A.Palmatum ( groene esdoorn , sterkere soort ) van ongeveer 1 cm dikte onderaan de stam en die voor het enten wat aan de droge kant is gehouden om de sapstroom te verminderen . Snijd de stam zo laag mogelijk schuin door ( 4 cm schuine snede ) . Neem een geschikte ent met ongeveer dezelfde dikte als de onderstam die u smorgens snijd , ongeveer 15 cm lengte met 4 a 5 knoppen , blad verwijderen . Snijd deze ent ook schuin af ( 4 cm snede ) zodat u juist uitkomt onder een knop . Maak in beide delen een inkeping van 1,5 cm en schuif de ent op de onderstam , let er wel op dat het cambium van beide delen op elkaar aansluit . Bind alles goed samen met doorzichtig plastiek . De top van de ent sluit u af met entwas . Zodra de snijvlakken callus vormen kan u de plastiek verwijderen en eventuele scheuten die op de onderstam komen dient u te verwijderen . Deze methode noemt copulatie of plakenten en heeft de minste littekens na vergroeit te zijn !( Belangrijk bij bonsai )
-Zijenten : Hierbij wordt de onderstam niet afgeknipt maar maak onderaan de stam een insnede van ongeveer 2 a 3 cm . Snij aan de ent onderaan een even lange snede in een spievorm . Breng beide delen samen cambium op cambium en bind stevig vast met plastiekband . Breng de geënte boom in een ruimte op 20°C. Bij callus vorming mag het bovenste deel van de onderstam geleidelijk aan weggenomen worden .
-* Huwelijksenten : Kan toegepast worden op de plaats waar u een tak wenst op de stam bij bonsai .Snijd een stuk schors en cambium weg in lengte richting , zo ongeveer 4 cm , op de dienst doende stam . Neem nu een ander boompje en neem ook een gelijk stuk weg op een tak die u wil aanenten . Zet beide delen te samen , zorg ervoor dat het cambium op cambium zit van de beide delen , anders lukt het niet ! Alles stevig vastbinden en laten vergroeien . Wanneer alles goed aan elkaar hangt kan u het boompje waarvan u een tak griffelde losknippen , de tak groeit dan verder via de bonsai . Na enkele jaren kan u dan de stomp die nog overbleef eveneens inkorten en wegwerken . Over de wonde groeit dan ook callus en is het bijna niet te zien dat u die tak aanente , als u alles volgens de regels van de kunst uitvoerde tenminste .
- Oculeren : is een knop wegnemen en op een andere plaats op de stam terugzetten . Die knop kan van een andere soort esdoorn zijn . Maak een T insnede in de bast op de plaats waar u een tak wenst . Een oog ( knop ) snijden als de sapstroom goed op gang is dan laat de bast goed los van het hout . Het oog inschuiven in de T snede en op maat snijden . Alles goed dicht binden met doorzichtig plastiek , de knop natuurlijk uit de plastiek laten .
- Afleggen : Om af te leggen laat men een zijscheut lang door groeien ,snijd dan op de plaats die onder de grond zal komen de bast onderaan weg en zet vast in de grond . Na beworteling in de herfst kan de zijscheut dan van de moederplant verwijderd worden .
* cambium is de zeer dunne groene laag tussen bast en spinthout .
* bonsaitip : aanenten van een tak .
Categorie:Planten vermeerderen
|