Tahin of sesampasta kan eenvoudig gemaakt worden door sesamzaadjes in een pan te roosteren en steeds te blijven roeren tot de eerste zaadjes openbarsten en opspringen.Dan worden ze in een graanmolen die ook vochtige recipienten kan verwerken geplet zodat er een smeuige pasta verkregen wordt die gemakkelijk zonder andere toevoegingen op brood kan gesmeerd worden.Eventueel kan deze pasta gemengd worden met vloeibare chicoreistroop om te zoeten(verkrijgbaar in elke reform-, dieet- of natuurwinkel en zoveel gezonder dan suiker) of met een beetje fijn zeezout volgens uw smaak.Ikzelf gebruik voor het pletten van de zaden een eenvoudige "samap" handmolen (vooraan op de foto).Dit is een zeer goed molentje voor o.a. het malen van graan,soja,noten(voor het maken van hazelnoot- of pindapasta,de zogenaamde "pindakaas").Achteraan op de foto een elektrisch molentje,echter alleen maar geschikt voor granen.
Nu onze zuurdesem op punt staat zijn we klaar om aan het eigenlijke brood te beginnen.Houd er bij de aanvang rekening mee dat zuurdesembrood bij normale kamertemperatuur ongeveer 6 uur mag rijzen.Ik zorg er gewoonlijk voor dat ik tegen 14 a 15h klaar ben zodat het brood om 21h (nachttarief!) in de oven kan.Indien u meergranenbrood wil kan u bijvoorbeeld 300gr spelt en 300 gr roggemeel gebruiken,en dit samen met 300 gr zuurdesem (tarwe) mengen,dit laatste mag zelfs wat meer zijn.Samen met het water bekomt u dan een brood van +- 1300 gr.Het beste resultaat bekomt u weer als u een deeg maakt die nog wat vochtiger is dan normale brooddeeg.Door uw handen in het eindstadium van het kneden wat vochtig te maken verhindert u dat het deeg te hard aan de handen kleeft. Zout,indien mogelijk fijn zeezout voegt u in het laatse stadium van het kneden toe.Doe dit deeg in een broodvorm en dek af met een vochtige keukenhanddoek.Houd er rekening mee dat het volume kan verdubbelen.In het voor- of naseizoen kan het mogelijk zijn dat de omgevingstemperatuur onvoldoende is om het rijsproces tot een goed einde te brengen.Een goede oplossing hiervoor is om dan de vorm met het brood op de bakplaat te zetten (vb in de oven) en een tiental centimeter hieronder enkele theelichtjes te plaatsen : succes gegarandeerd!Het bakken zelf gebeurt bij een temperatuur van 200gr gedurende een uur.Tip : deze deeg is ook zeer geschikt om er pizzabodems van te maken.De op maat gemaakte bodems (1cm dik) op dezelfde manier laten rijzen en dan 15a20 min voorbakken op 150gr.Zo kan u ze na afkoeling invriezen en later bekleden en afbakken op 200gr (oven voorverwarmen op 250 gr en bij het inplaatsen oven op 200gr gratineren,15 min afhankelijk van beleg en smaak...)
Voor het brood beginnen we eerst met de zuurdesem aan te maken,dit zal later gebruikt worden i.p.v. gist.Hiervoor nemen we ongeveer 200 gr. biologische volkorentarwe, liefst zelf vers gemalen.Tarwe zal hiervoor een beter resultaat geven dan enig ander graan.We mengen dit met wat water met een vork tot we een deeg bekomen dat wat vochtiger mag zijn dan brooddeeg.Dit laten we dan afgedekt een dag rusten op kamertemperatuur.Vervolgens gaan we het dagelijks met vers meel (50a100gr) "voeden" , eventueel water bijvoegen om de juiste vochtigheid te behouden. Dit herhalen we minstens drie dagen tot we zien dat het deeg begint te rijzen.Goed aangemaakte desem mag zeker niet bedorven ruiken maar heeft integendeel een aangename geur die aan appels doet denken.Proef er gerust eens van : het is zeer gezond en heeft op uw ingewanden een vergelijkbaar effekt als de dure potjes yoghurt e.d. om uw darmflora te herstellen. Opgelet : bij het aanmaken van de desem mag zeker geen zout gebruikt worden,dit komt pas later bij het maken van het brooddeeg.Eens de zuurdesem op punt staat kan hij in de frigo bewaard worden of je kan het proces van de dagelijkse voeding gewoon verderzetten.
Wij zijn Liliane en Walter en reeds enige jaren geïnteresseerd in al wat een gezonde en bewuste leefwijze naar lichaam en geest inhoud kan geven. Wat betreft voeding kunnen wij U bv. op weg helpen voor het zelf aanmaken van allerhande vleesvervangers e.d. Zo maken wij momenteel o.a. de volgende produkten : -brood : 3-granenbrood (spelt,rogge en zuurdesem op basis van tarwe, liefst van volle biologische granen) -broodbeleg : -tahin (gezouten, ongezouten of gezoet met chicoreistroop -tofu -hummus -notenpasta -kastanjepurée -vlierbessenjam -vleesvervanger : -seitan -tofu -tempeh -okra -gomasio -dranken : -sojamelk -komboucha -vlierbessensiroop
Deze recepten zullen stelselmatig tijdens de komende dagen worden bijgewerkt. Groetjes.