Ik ben Ludo Geens
Ik ben een man en woon in Stekene (Belgiƫ) en mijn beroep is ex-magazijnier in de Antwerpse haven.
Ik ben geboren op 15/04/1947 en ben nu dus 78 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: varen in de zeeuwse delta, wadvaren, fotografie en camperreizen.
Bergumermeerkotter, thuishaven Burghsluis, Zeeland.
In Zierikzee doen we een terrasje bij "de Biet" en na een paar Leffe's zijn we te lui om eten te maken dus wordt het een tapa-menu bij "Boa Tarde" op het terras bij een mooie zonsondergang...
Als we terug aan boord komen ligt er een Belgisch zeiljacht langszij met alleen jong volk erop.....we hadden het kunnen weten dat dit niet goed zou gaan !! Sonja gaat dan ook om 02.30h om stilte verzoeken. Een kwartier later is het uiteindelijk stil maar goed slapen doen we niet meer.
Gelukkig treffen we 's morgens weeral schitterend weer. Als de nachtbrakers al eerder hebben losgemaakt vertrekken wij ook om 10.3Oh. De jeugd probeert ook nog weg te glippen zonder af te rekenen maar worden door de havenmeester opgevangen en op een flink standje getrakteerd....slechte reklame voor de Belg. watersport ?!
Door het prachtige zomerweer besluiten we om bij de Roggeplaat voor anker te gaan op 9,50 m diepte. Goede ankergrond !! Lekker luieren in de kuip en naar de vogels en zeehonden kijken. Ook komen er nog een stel bruinvissen langs en we zien verschillende schepen met onze thuishaven op de spiegel passeren zoals de "Marianne IV" , de "Nimbus" , de "Watersnip" en de "Dragonfly". Rond half vijf draaien we de spijker omhoog en tuffen onze vertrouwde haven binnen.
Op 11 aug. zijn we weer aan boord. De zonnentent die door Ad onder handen is genomen wordt opgezet en het lijkt al een stuk beter. Nu kunnen we tenminste wat in de schaduw zitten. 12 aug : het regent de hele dag, wat een rotdag ! We lezen ons suf en 's avonds eten we in het "Oliegeultje" lekkere vis maar friet bakken kunnen de Belgen nog altijd beter !!
's Anderendaags help ik bij de tewaterlating van de "Dragonfly" , Ad's boot. We doen er maar gelijk een proefvaart mee en z'n problemen met de uitlijning van motor en schroefas zijn duidelijk van de baan.
Op 23 aug. komen Leo en Marleen Merks met hun "Sealand" binnengevaren. Ze zitten een half uur bij ons aan boord voor een korte babbel want Sonja moet terug naar Renesse, die blijft daar voor een week met Lotte en Hannelore. Ik blijf voor de rest van de week aan boord maar elke avond fiets ik naar Renesse heen en terug. Onderweg zie ik een prachtige reebok. Op Sonja's verjaardag ( 29 aug.) eten we cake en appeltaart en 's avonds is er barbecue in de haven met live-muziek van Bouke en Jules. Om 23.00 h nog bij Ad aan boord geweest want die verjaart het volgende uur....
JUNI - JULI 2009 NAAR DE NED. EN DUITSE WADDEN ( DEEL 19 )
DE THUISREIS : ZIJPE - BURGHSLUIS
27 juli, we zijn nu 8 weken onderweg, vandaag is het de thuisreis !! De wind is ZW 2 en het is ronduit schitterend weer. We kunnen geen betere dag hebben om thuis te varen. Eerst maar eens een -licht- ontbijt nemen en dan gaan de lijnen los.
Met de stroom lopen we door het Keeten naar de Zeelandbrug. De wind is helemaal weggevallen en we lopen 7 KN. We beginnen te geloven dat we een patent hebben op een stralende thuiskomst. Als we de Zeelandbrug passeren zien we een half uur later - na twee maanden - de masten van onze thuishaven.
Het is nog juist geen middag als we binnenlopen. En wat is dit keer de verrassing? Els, Lotte en Fien staan ons op te wachten en we laten de scheepshoorn z'n gang gaan. Als we vastliggen volgen de omhelzingen en we krijgen er zowaar vochtige ogen van..... Deze waddenreis was een ongelooflijke, fantastische ervaring maar nu gaan we genieten van de altijd mooie Oosterschelde.
JUNI - JULI 2009 NAAR DE NED. EN DUITSE WADDEN ( DEEL18 )
AMSTERDAM - VLUCHTHAVEN ZIJPE
Terwijl iedereen zich probeert los te maken uit het kluwen van schepen, dirigeren wij ons scheepje naar een vrijgekomen box ; zo kunnen we nog een dag in Amsterdam blijven. We doen boodschappen en rijden met de tram naar het Filmmuseum in het Vondelpark waar een tentoonstelling is over Alain Delon.
We worden wakker door kletterende regen en donderslagen. Niemand heeft blijkbaar zin om los te maken in dit hondenweer en het duurt dan ook tot de middag vooraleer we de Sixhaven kunnen uitvaren. We zien hier ook nog de Britse ex-viskotter "Scots Miss" , een goede bekende van ons !!
Het IJ oversteken en de Oude Schans invaren is voor ons bijna routine geworden. Via de Amstel en de Gouwe belanden we 's avonds in Boskoop. Na het eten val ik als een blok in slaap....een welverdiende rust want we leggen er de pees op om thuis te zijn.
Via Gouda zakken we de Hollandse IJssel af, door de Noord en de Rietbaan en we zijn bij onze volgende halte : Dordrecht. Met voorbedachte rade vallen we hier binnen bij onze favoriete Mexicaan : "Pablo's Cantina" . Super !! Ook hier zien we weer een Britse bekende nl. de old-timer en Dunkirk-ship "Lazy Days".
Het is zondag 26 juli en schitterend weer!! Reeds om 08.15 h zitten we op de Dordtse Kil, stroom mee naar het Hollands Diep en liggen om 10.30 h voor de Volkeraksluis. Om 13.20 h zijn we aan de Krammersluis en moeten 2 beurten wachten om te versassen. Maar eindelijk varen we op onze geliefde Oosterschelde, eindelijk weer zout, eindelijk weer jodium....
JUNI - JUNL 2009 NAAR DE NED. EN DUITSE WADDEN ( DEEL 17 )
VAN DELFZIJL NAAR AMSTERDAM
Nu we terug in Nederland zijn gaat het snel huiswaarts. Heimwee doet ons naar de thuishaven verlangen.....ook willen we de familie terugzien en ook onze collega's van de steiger.
Bij het passeren van Urk luisteren we op VHF 1 naar het weerbericht van Rijkswaterstaat. Die voorspelt onweders met windstoten tot 9 Bft. Daarom verleggen we onze koers naar de meer beschutte Randmeren. Het is bijna 17.00 h als we vastmaken te Biddingshuizen op het Veluwemeer ; we zijn allebei moe en ondertussen zijn regen en wind gekomen.
JUNI - JULI NAAR DE NED. EN DUITSE WADDEN ( DEEL 16 )
VAN MARCARDSMOOR NAAR DELFZIJL
Na enig overleg varen we samen met de "Dullhook" richting Emden. Dieter houdt contact met resp. Wiesener sluis en sluis Rahe. Op het smalle gedeelte van het kanaal krijgen we ook voor het eerst beroepsvaart tegen, we houden amper een paar meter over vanaf de oever ! De aankomst aan de Kesselschleuse betekent ook meteen het einde van het kanaal; hier kan men in vier richtingen schutten !! Juist voor de sluis krijgen we een regenbui te verwerken.
Wijzelf rechten onze mast en stomen de Eems op, tegenstroom naar Delfzijl waarvan de contouren langzaamaan duidelijk worder. De grote silo met de schuine buis staat bij iedere schipper in het geheugen gegrift. ! Om 19.30 h varen we het zeekanaal in en maken vast bij Y.C. Neptunus om 20.10 h . Het was "de langste dag" want we zijn twaalf uren in touw geweest en hebben "het water plat gevaren". We eten spaghetti aan boord en bekomen wat. Een late regenbui jaagt ons de kooien in.......
JUNI - JULI 2009 NAAR DE NED. EN DUITSE WADDEN ( DEEL 15 )
HET EMS - JADEKANAAL
VAN WILHELMSHAVEN NAAR MARCARDSMOOR
Dit kanaal, 75 km lang, is een gemakkelijke weg om in twee dagen terug in Delfzijl te geraken. We staan reeds om 07.00 h op om de mast te strijken, nu het nog koel is. Het belooft weer een super-hete dag te worden. Om 09.55 h draait voor ons en ook voor drie Berlijnse schepen de eerste brug over het kanaal. Sluis Mariensiel is piepklein en voor de spoorwegbrug te Sande moeten we 40 min. wachten. Hierna draaien alle bruggen en sluizen even vlot. Terwijl het drukkend heet is geworden ontdekken we een prachtige aanlegplaats in de schaduw te Marcardsmoor.
Het is een ongelooflijk toeval dat Dieter Wedermann, mekanieker van Norderney, hier achter ons vastmaakt met zijn SAGA 24 "Dullhook". Dieter en Petra vertrokken deze morgen op Wangerooge voor een tocht van tien uren, tot hier....het werd een blij weerzien. We eten aan boord en de douche brengt verkoeling !!
JUNI - JULI 2009 NAAR DE NED. EN DUITSE WADDEN ( DEEL 14 )
VAN HOOKSIEL NAAR WILHELMSHAVEN
De zomer laat ons niet in de steek !! De wind blijft in het zuidwesten zitten en het is zeer warm. Als we in de sluis van Hooksiel liggen om naar buiten te schutten roept de sasmeester van hoog op z'n "ivoren toren" ons toe : " Ich habe noch nie ein Belgisches Schiff geschĆ¼ttet" Dat verwonderde ons toch een beetje, maar ja, Hooksiel.....zoek het maar eens op de kaart !!!
We varen de ver opengesperde mond van Wilhelmshaven binnen met aan stuur- en bakboord van ons het dreigende grijs van Duitse oorlogsbodems. Na de zeesluis varen we door de Noordhaven, de Uitrustingshaven, de Verbindingshaven, onder de prachtige Kaiser WilhelmbrĆ¼cke naar de Grote Haven waar we aanmeren bij Y.C. Cramer.Een grote wasbeurt voor ons scheepje dient zich aan, daarna is het onze beurt, toch fijn om een douche aan boord te hebben. Bij een koel glas wijn in de avondzon beseffen we dat het vanaf nu huiswaarts zal gaan.......
We komen bij de onoverzichtelijke ingang van de Leitdamm Harlesiel en varen om 15.25 h recht in de openstaande sluis. Terwijl Sonja vastmaakt in de sluis krijgt ze een hevige stortbui over zich...zeiknat !! Na de schutting maken we vast bij de Yacht Club Harlesiel.
JUNI - JULI 2009 NAAR DE NED. EN DUITSE WADDEN ( DEEL 11 )
ONS VERBLIJF OP SPIEKEROOG
Inderdaad, een stormachtige nacht was het !!! Rond middernacht trekt de noordwester aan tot stormkracht met donder en felle bliksemschichten. Het waait en regent ongenadig de hele nacht lang. We maken ons zorgen om de lijnen, of ze het wel zullen houden. Daarom sta ik op in het holst van de nacht om 2 lijnen bij te zetten....de hel is losgebroken!! Als ik terug in 't stuurhuis duik ben ik zeiknat !! We liggen nog maar juist terug te bed als de bliksem binnenkomt. Een harde knal en gekraak doet ons uit het bed springen om de electra te controleren. Gelukkig blijkt alles intact. Wat een nacht !!
Tegen de morgen wordt het wat kalmer en regen gaat over in af en toe een bui. In de voormiddag nodigen we onze Duitse buren, Werner en Gerti, bij ons aan boord uit voor wat tips i.v.m. de komende route over het wad. Ze gaan er gretig op in en aangezien dit voor hun bekend vaarwater is leren we heel wat bij. We klinken erop met een Leffe - ze kennen dat ook - . Tussen pot en pint stellen ze voor om morgen samen verder te varen, Werner kent wel een binnendoor route over het wad, naar hun thuishaven Harlesiel/Carolinensiel en we versieren ineens ook al een ligplaats. Super !! Het laatste Duitse eiland, Wangerooge, wordt door hun afgeraden....niks te zien, zeggen ze.
Eindelijk klaart het weer op : we gaan op kadootjesjacht en bewonderen in 't dorp de Spiekerooger Rosengarten. Dat is begonnen met het aan planten van enkele rozenstruiken door een toerist en nu uitgegroeid tot een prachtige rozentuin voor iedereen toegankelijk !! Buurvrouw Gerti geeft ons ook nog een tip : "het KĆ¼nstlerhaus" . Kunstenaars en musici kunnen hier hun ding doen....live pianomuziek verwelkomt ons, we zien prachtige maritieme schilderijen en foto's, fors geprijsd. In de namiddag gaan we ook nog naar het strand, het blijft zonnig......tot 's avonds !!
JUNI - JULI 2009 NAAR DE NED. EN DUITSE WADDEN ( DEEL 10 )
LANGEOOG - SPIEKEROOG
Omdat er een dipje zit in de ZW-wind en de buien in de loop van de voormiddag afnemen, besluiten we om alsnog te vertrekken naar Spiekeroog door de beschutte route van het Neuharlingersieler Wattfahrwasser. Men voorspelt harde wind in de namiddag maar nu moet het nog kunnen en maken los om 10.45 h en varen met de vloed mee door de Accumer Balje naar het goed betonde Neuharlingersieler Wattfahrwasser. Reeds om 11.05 h beginnen we aan de prikkenroute naar het wantij van de Baklegde waar het zeiltje wordt bijgezet. Via de Otzumer Balje en Schillbalje komen we in de aanloopgeul van Spiekeroog die we eerst niet direkt vinden maar de buitenlopende veerboot wijst ons de weg.
JUNI - JULI 2009 NAAR DE NED. EN DUITSE WADDEN (DEEL 9)
ENKELE DAGEN OP LANGEOOG
Tijdens ons verblijf op het eiland lopen we bij laag water over het Noordzeestrand met z'n weidsheid en zeer hoge zandbanken en daarna eten we vis in het clubhuis van de jachthaven. Nog een laatste slok aan boord, in de avondzon, dan is het tijd om in de kooien te duiken.
Af en toe moet er ook gewerkt worden : we nemen de "Catharina" onder handen ; schoon schip maken heet dat ! Het zout wordt eraf gespoeld, de reling gepoetst en drinkwater getankt. Tussendoor krijgen we bezoek van de Duitse douane die enkel wil weten waar we vandaan komen en naartoe gaan en of we tax-free spullen aan boord hebben en eventueel rode diesel... maar deze vriendelijke beamte nam genoegen met ons negatieve antwoord. In de namiddag staat er een fietstocht op het programma door de oostelijke kwelders.
Op Langeoog staat ook nog het huis waar Lale Andersen (1905-1972) gewoond heeft. Ze was een succesvolle zangeres die van de zee hield en deze in vele van haar liederen bezong. Ze brak door in 1939 met haar versie van "Lily Marleen" maar ook zeer bekend was "Ein Schiff wird kommen" en het begon zo ... "Ich binn ein MƤdchen von PirƤus und liebe den Hafen, die Schiffe und das Meer...."
De volgende nacht slapen we zeer onrustig door de ZW-golfslag die recht de haven binnenloopt. Toch staat 's morgens de zon al aan de hemel maar harde wind loeit door het want. Later komen er wolken met buien. Dan klaart het weer op en ook de wind verkalmt waarna we op het (gratis) treintje springen naar het dorp voor boodschappen. We plannen om nog te gaan fietsen maar dreigende luchten houden ons aan boord waar we er een lekker eetpartijtje van maken terwijl er hevige stortbuien op ons dek kletteren. Donder en bliksemschichten boven de waddenzee maken het schouwspel compleet. De zomer is duidelijk eventjes gestruikeld !!
JUNI - JULI 2009 NAAR DE NED. EN DUITSE WADDEN (DEEL 8)
NORDERNEY - LANGEOOG
Het waren heerlijke dagen op Norderney !! We genoten vooral van het avondeten bij "Bootshaus" met z'n schitterende lokatie, fietsen naar het dorp en "kaffee und kuchen" op promenade-west, het jeugdconcert bij het Conversationshaus en de gebruikelijke strandwandeling.
Ondertussen is de wind naar het westen gedraaid maar blijft flauw (2 Bft). De zon houdt ons nog altijd gezelschap en met een schitterende dag in het vooruitzicht verlaten we Norderney om 09.30 h door het Riffgat naar het Norderneyer Wattfahrwasser. Met de vloed mee varen we door de prikkengeul die uitmondt in de Ostbalje waar honderden zeehonden zich te goed doen aan de weldadige zon. We varen hier vlak onder de zandbanken.
Het kleine eiland Baltrum laten we links liggen en om 11.35 h zijn we op de Accumer Ee en lopen rond de middag de overbemeten haven van Langeoog binnen waar er bij laag water slechts een geultje overblijft. De rest zijn bergen modder; een feesttafel voor de wadvogels.
Langeoog heeft een oorlogsverleden: we zien hier nog duidelijk de startbanen van de Messerschmidt-jachtvliegtuigen van weleer. Nu zijn het vredige fietspaden....en het eiland is autovrij !! Het vervoer gebeurt hier nog met paard en kar en ook rijdt er een treintje van de veerhaven door de kwelders dat ons 5 km verder naar het dorp voert. We zien mooie Noorse fjordenpaarden en ook een ree ! Het aanhoudende zomerweer zal ons weer enkele dagen aan dit mooie eiland binden....en "ze" zeggen dat Spiekeroog nog mooier is.....!!
Norderney is het eiland waar ik al zo lang van droom...en nu zijn we er...met eigen schip nog wel !! Door het lezen van "The riddle of the Sands" van Erskine Childers ben ik ernaar beginnen te verlangen. Dat boek , "Het raadsel van de Wadden" is een must voor elke watersporter, in ieder geval voor elke wadvaarder.
In de namiddag laten we een mekanieker komen om het vetkoord aan de gland van de schroefas te vervangen. Deze man , Dieter, wordt bijna lyrisch over ons scheepje, hij is er op slag verliefd op......we zullen hem later nog tegenkomen : Dieter Wedermann. Eerst maar eens wat bubbels uitschenken op onze behouden vaart op Norderney en daarna eten in het "Bootshaus" met zicht op het wad. De vakantie kan niet meer stuk.......heerlijk Norderney !!
-We fietsen 's avonds nog naar het Noordzeestrand om foto's te maken. -In het dorp proberen we te telefoneren vanuit een cel; dit lukt niet en vragen hierover inlichting aan een eilandbewoonster , die laconiek zegt " Ja, auf Juist ist Alles ein bisschen Anders !! "...........
Men voorspelt voor de hele volgende week lagedruk gebieden die over het Friese landschap zullen trekken. Daarom besluiten we om voor een weekje naar huis te gaan en de "Catharina" hier een beetje rust te gunnen. We bellen een collega uit Burghsluis die ons morgen reeds komt ophalen. Ondertussen vermaken wij ons op de visserijfeesten in Lauwersoog.
Een week later zijn we terug aan boord, een blij weerzien met ons scheepje. Proviand wordt ingeladen terwijl het drukkend warm is. In de namiddag vertrekken we over het Lauwersmeer naar Zoutkamp en de dag erop naar de Groningse Oosterhaven. Het is eind juni en volop zomer, ook op maandag als we op Delfzijl aansturen. Daar aangekomen kiezen we voor de binnendoor vaarroute naar Termunterzijl omdat de zeesluis lange wachttijden voorspelt.
We varen door de Oosterhornhaven met automatisch bediende bruggen naar Termunterzijl, echter bij het laatste bruggetje worden we opgehouden door vijf jonge snaken. Omdat we hier een sleutel nodig hebben zullen zij die wel even halen en als ze ermee voor de dag komen willen ze eerst geld zien (E 5,-) en dan gaan ze de brug draaien; dit ruikt sterk naar chantage !! Omdat er geen aanmeerplaats is geven we ze hun zin maar en een kwartier later liggen we aan de steiger van de binnenhaven. We moeten hier wegkruipen voor de hitte !! Met de sluismeester spreken we af om ons 's morgens om 09.00h op de Eems te zetten. Precies op tijd worden we door deze zeer behulpzame man geschut, met nog wat goede raad op zak.
De zon straalt over de Eems, de wind is NW 3 Bft en de golfhoogte 0,50 m. Met de ebstroom varen we naar het Dukegat en stuurboord langs de Emshornplate en Emshornrinne naar het wantij in de Osterems waar we tijstoppen en wachten op de vloed. Na 3 uren gaat het anker op. De zeehonden die op de zandbank liggen te zonnen steken lui hun kop op bij het geratel van de ankerketting....
We varen probleemloos door de Ley naar de sluis van Greetsiel, daarna volgt nog een 6 zeemijlen lang "schiffartskanal" naar Greetsiel, onze eerste Duitse waddenhaven, zij het nog aan de vaste wal. Greetsiel is een schilderachtige mooie waddenhaven met nog authentieke houten visserschepen en we worden ontvangen met accordeonmuziek op de kade. Dorpelingen groeten ons met "Moin, moin". We blijven hier in zomerse temperaturen en dan....op naar ons eerste Duitse waddeneiland : Juist !!
JUNI - JULI 2009 NAAR DE NED. EN DUITSE WADDEN (DEEL 4)
AMELAND - LAUWERSOOG
Bij het weerbericht geeft men voor vandaag een verlaging van het waterpeil op het wad bij deze ZZO-wind 3-4 Bft later draaiend naar ZW-W 4-5 Bft. We steken de koppen bij elkaar en berekenen de diepte op het wantij van de Zuiderspruit. De minst gelode diepte is 7 dm NAP + rijzing 6,6 dm = 13,6 dm - 3 dm verlaging = 10,6 dm. Met onze diepgang van 10 dm zouden we er dus net overheen kunnen schuiven. De "Peer" moet met 12 dm diepgang voorlopig achterblijven.
Wij gaan het erop wagen....en vertrekken op de vloed door het Veerbootgat naar de Zuiderspruit voor het eerste wantij. Af en toe de bodem scherend zijn we om 16.15h in het Pinkegat en varen door de Holwerderbalg naar het Friesche Wad voor het 2e wantij waar we met 5 dm onder de kiel over geraken.
Dan beginnen we aan het ondiepe Wierumerwad waar we af en toe de bodem raken maar we hebben voortgang. Bij de WW 11 lopen we zachtjes vast, een paar meter uit de geul. Bijna pal op hoogwater en dat is altijd tricky business....we moeten hopen dat de voorspelde westenwind een verhoging zal meebrengen om ons in het volgende HW vlot te krijgen. Hoe dan ook: we staan als een huis en ik breng alvast het anker uit naar dieper water. Om 20.30 h staan we helemaal droog en kunnen we zien op welke grote zandbult we zijn terechtgekomen. Nu nog ervaren we de stilte van het wad maar gaan al vlug te kooi, wetende dat de nieuwe vloed er al voor het ochtendgloren zal zijn.
Om 01.00 h trekt de wind hard aan uit het westen...dat is het goede nieuws !! Het slechte nieuws is het kabaal van de wind en de opkomende vloed die golven als hamerslagen tegen het vlak doet klinken. Alles siddert en beeft, de wind fluit door het want en de ankerbol breekt uit de mast. Rond 03.00 h houd ik ankerwacht en geef onze positie door aan de verkeerscentrale Schiermonnikoog op VHF 5 en blijven stand-by. We moeten zien te vermijden dat ze op het harde zand gaat bonken, daardoor kan de scheg verbuigen en kan er roerschade ontstaan. Daarom trek ik om de tien minuten de ankerketting strak bij en geholpen door de wind belandt ze beetje bij beetje terug in dieper water.
In de ochtendschemering drijven we weer, de motor gaat aan en het anker op. We varen weer, af en toe nog over de bodem schuivend maar langzaam maar zeker zien we de dieptemeter opschuiven naar 1,5 m - 2 m - 2,5 m naar 4 m diepgang. We zijn nu in het diepere water van de Paesensrede en roepen de verkeerscentrale op die antwoorden dat ze ons zien varen op de radar. Een hele geruststelling. In de brede Zoutkamperlaag hebben we de vloed mee en 6 Bft-westenwind op de kont met achteropkomende golven.
Aan de dukdalven van de Robbegatsluis in Lauwersoog maken we vast om 06.30 h en wachten voor de schutting van 07.00 h, een mooie tijd voor sterke koffie in een warm ochtendzonnetje.....
Fw: JUNI - JULI 2009 NAAR DE NED. EN DUITSE WADDEN (DEEL 3)
JUNI - JULI 2009 NAAR DE NED. EN DUITSE WADDEN (DEEL 3)
VLIELAND - AMELAND
Onder een hoog wolkendek varen we samen met "Peer den Schuymer" op de vloed door het zeegat naar de Vliestroom. Onze route loopt door de West-en Noordmeep en de Noorder Balgen waar we af en toe een zeehond nieuwsgierig de kop zien opsteken. Op het Oosterom passeren we het wantij waar nu amper 1 m water staat. We schuiven dan ook met de kiel over de grond maar vinden direkt iets dieper water. De "Peer den Schuymer" moet met z'n 1,20 m diepgang hier een kleine tijstop maken. Ook in de Blauwe Balg treffen we een wantij maar hier staat nu genoeg water en op de zandplaat van het Borndiep liggen een honderdtal luierende zeehonden in de nu doorgebroken zon. Als we het Molengat indraaien is het nog een heel eind tegenstroom naar de haven van Nes. We maken vast op Ameland na deze schitterende en spannende tocht. Bij een weldadige zon zien we een uurtje later ook de "Peer den Schuymer" binnenlopen. We blijven 2 dagen !!
-in de namiddag nog naar Nes gefietst, zeer goed weer !! -naar de boekwinkel geweest en eten op de "Oude Steiger". -bij Jenny en Gerard aan boord gezeten voor een gezellige babbel tot 22.15 h -we willen uitslapen maar een luidruchtige kraan in de haven denkt daar anders over... -na 't ontbijt naar 't dorp om boodschappen en een mooie fietstocht langs de dijk gemaakt. -'s middags komen J.& G. op de koffie en we werken samen de kaarten bij. -fietstocht naar het Noordzeestrand, Buren en Nes. -'s avonds lopen 7 schepen van de bruine vloot binnen. -aan boord gegeten, zeer goed weer, veel zon maar stijve bries !