Ik ben François, en gebruik soms ook wel de schuilnaam De wandelende Pajot.
Ik ben een man en woon in Aalst (België) en mijn beroep is Gepensioneerde.
Ik ben geboren op 30/10/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Wandelen.
De wandelende Pajot
Belevenissen van een actieve wandelaar
18-02-2017
18-02-2017 Baasrode
Club: WSV BAASRODE VZW (3082)
13e Winterwandeling in Vlassenbroek
Plaats: Baasrode
Afstand: 16,1 Km
Weer: Eerst mist, daarna zonnig. (2°C - 7°C)
Deelnemers: 1502
Pajotten: 14
♥♥♥♥
Klassieke wandeling naar en door het Vlassenbroek. Bij het vertrek was het erg mistig en kon ik geen foto's maken. Na een tijdje kwam de zon er dan door en dat maakte het in het broek nogal geheimzinnig. De bosjes kwamen soms als schimmen tevoorschijn. De rustpost was in het kunstenaarsdorpje Vlassenbroek. De lus bracht me naar de overzijde van de Schelde en liet me daar door het broek wandelen. Het was nog steeds erg mistig en van het landschap was er niet veel te zien. De terugweg ging van de rustpost, over de Scheldedijk terug naar Baasrode. Nu scheen de zon wel en had ik mooie zichten op het Vlassenbroek, de Schelde en de andere oever.
De wandeling van Oombergen naar de rustpost in Leeuwergem ging langs veldwegen naar Hillegem en vandaar traditioneel door het open veld naar Leeuwergem. Daar moest dan nog een ommetje gemaakt worden zodat de afstand tot de rustpost 8 Km werd. De lus in Leeuwergem liet ons de nieuwe wijken en het industriegebied van Zottegem bewonderen. Gelukkig was de afstand wat korter dan gepland. Het laatste stuk bracht ons opzij van het kasteel van Leeuwergem terug in Oombergen, waar nog eens rond de dorpskern mocht gewandeld worden.
Ik heb vandaag samen met Piet de verkenning van de GR wandeling met de GR vrienden van Aalst voorzien voor 6 maart gedaan.
Het was prachtig lenteweer en het was heel aangenaam om met twee zonnetjes te stappen. Eén boven en één naast mij dan. Buiten wat transportproblemen bij het begin en het einde is alles prima verlopen. Het is een wandeling door het mooie landschap van de Dijlevallei. Eerst wat heuvelachtige en daarna kronkelend langs de Dijle. Op het einde wandelden we nog dwars door Leuven en kon Piet heel wat herinneringen aan z'n studententijd ophalen. We passeerden dan ook veel van de bezienswaardigheden van de studentenstad. Het was wel oppassen voor voorbijvliegende studenten!
Ben in de namiddag nog in Wieze gaan wandelen. De Pee klak wandeling is ook zo een klassieker en het zijn meestal ook natuurwandelingen. Ik had nog juist tijd om de 12 Km te wandelen. De rustpost was in Denderbelle. Bij het vertrek werden we begroet door "de Zot van Wies" en daarna doken we het Kasteeldomein van Wieze in. We hadden hier mooie zichten op het kerkje van Wieze. Via een vrij smalle weg kwamen we dan op het natuurpad langs de Dender. We volgden dit tot de sluis van Denderbelle. Dan wandelden we door rietvelden en veldwegels naar de rustpost in Denderbelle. De terugweg was wat minder afwisselend. We volgden een stukje de Steenbeek, maakten nog een ommetje rond Callebaut en kwamen zo terug in de vertrekzaal.
Het was eigenlijk een wandeling die bestond uit twee lussen door de velden en één stads(dorp)wandeling. De rustpost was maar op een paar honderd meter van het vertrek. De eerste lus was bijna 9 Km lang en liet ons al direct kennismaken met de typische grote akkers en de vele holle wegen. We stapten ook door enkele typische dorpjes zoals Aalst en Sint-Katharina Hauthem. Voor we in de rustpost kwamen wandelden we door het centrum en door het park waar de eerste sneeuwklokjes tevoorschijn kwamen. De tweede lus bracht ons door de velden naar de overzijde van de E40 in de wijk Oorbeek. De terugweg ging via Hoksem en de Marollenkapel in Sint-Katharina Hauthem. Spijtig van de nevel want anders moet je hier een mooi zicht op de omgeving hebben. Het laatste stukje ging van aan de rustpost door de straten en buitenkant van Hoegaarden terug naar de vertrekzaal.
Door de wijken van Opwijk stapten we naar de spoorweg en vandaar over het Leirekens pad naar de wijk Nijversele waar vroeger het vertrek was maar nu was hier de rustpost. Op de terugweg volgden we de Nijverseelbeek en kregen we een stuk natuur. We stapten door de "Dokkene-Trot" en het Baby-Boombos.
De wandeling ging nu eens niet naar Droeshout en Mazenzele en dat maakte het toch wat aangenamer.
Het was de eerste wandeling om het 25-jarig bestaan van de club te vieren met de daaraan gekoppelde tombola.
Sinds ik ga wandelen is de Geutelingentocht een klassieker voor mij. Niet voor de Geutelingen maar wel voor het mooie parcours. Ditmaal vertrokken we vanuit Michelbeke. Ik heb de drie lussen gewandeld en ondanks het wat droevige weer was het toch een heerlijke natuurwandeling. De eerste lus was in werkelijkheid 8 Km. We stapten eerst op het Mijnwerkerspad tot het gehucht Rekelberg. Dan ging het bergop en bergaf naar Elst en door hetzelfde landschap terug naar Michelbeke. Dit parcours was volledig zonder slijk. De tweede lus was kort maar zwaar. Het was ook de mooiste lus van de drie. We stapten eerst op het Mijnwerkerspad maar nu richting Brakel. Aan de Molenberg staken we dan de Zwalmbeek over en keerden we terug richting Michelbeke maar nu langs een pad naast de beek. Dat was dan de eerste slijk. We volgden dit pad tot we boven op de Berendries toekwamen. De afdaling ging door een mooi privé domein waar Alpacas en oesterzwammen gekweekt worden. De derde lus ging weer naar Elst. Eerst langzaam naar omhoog en dan door het beruchte Wederspad eerst wat naar beneden en dan uiterst stijl naar boven. In de vertrekzaal waren er Geuteligen maar die konden me dus niet bekoren. Elke deelnemer kreeg ook nog een geschenk.
In de vroege morgen eens gaan wandelen in Lippelo. Gezien het nogal druk programma van de dag heb ik maar voor de 7 (8,1) Km geopteerd. De wandeling bestond uit twee lussen. Eén van 3 Km en één van 5 Km. De eerste bracht ons over de Provincialeweg door de akkers en velden van de Wipheide. De tweede lus was een wandeling gedeeltelijk door het Lippelobos. Voor zo een korte afstanden kregen we veel natuur. Ik mocht ook door het geografische middelpunt van Vlaanderen stappen. In het Lippelobos heb ik toch wat angstwekkends beleefd. Er was blijkbaar een jacht georganiseerd op privéterrein maar nogal dicht bij het wandelparcours. Het zou reglementair zijn maar ik vond het toch nogal bedreigend.
Weer: Eerst zwaar bewolkt, daarna miezerige regen. 7°C
Deelnemers: 1650
Pajotten: 12
♥♥♥♥
De wandeling van 15 Km ging van Borsbeke naar Aaigem en terug.
We wandelden eerst half rond het dorp en daarna door de akkers naar Ressegem. We hadden hier mooie zichten op de dorpskern van Borsbeke en omgeving. Tussen Ressegem en Aaigem werd het parcours wat bosrijker. In de rustpost was het behoorlijk druk.
Bij het buitengaan begon het dan licht te regenen. We wandelden door vele steegjes en smalle wegels naar de wijk Dorent in Burst. Het laatste stukje ging parallel met de spoorweg terug naar de vertrekzaal.
Het was een afwisselende wandeling, spijtig van de regen.
Wat laat in de maand maar we hebben dan vandaag onze nieuwjaars-wandeling gehouden.
Samenkomst was aan het nieuwe Sportcentrum Schotte. Na een koffietje met cake in het cafetaria konden we vertrekken. We wandelden eerst door het Osbroek en daarna door het stadspark waar de druppelstop gehouden werd. Daarna keerden we langs het Jaagpad terug tot aan het Sportcentrum maar nu langs de overzijde van de Dender. We stapten dan een stukje door de Gerstjens en over de traditionele hangbruggen. Via de veldwegen parallel aan de Affligemdreef kwamen we dan in de taverne De Oude Snas. We namen nu wat meer tijd dan gewoonlijk om van ons nieuwjaars diner te genieten.
De terugweg naar de Sporthal was kort gehouden. Langs de Kluisdreef waren we snel in Erembodegem en langs de Dender kwamen we in het dorp. Dan nog de Kapellekesbaan door en we waren terug in het Sportcomplex Schotte.
Wandeling van Wolvertem naar Meise en terug. Het eerste stuk was een lange rechte asfalt en kasseibaan en stelde niet veel goeds voor. Gelukkig kwam er na de asfalt ook een aardeweg naar Oppem en daarna naar het gemeentehuis van Meise waar de rustpost was. We kregen mooie zichten op het kerkje van Oppem en in de verte zagen we het atomium en de skyline van Brussel. De rustpost was wel een mooi gebouw met vele kleine zaaltjes met schilderijen en een mooi trap. Wel speciaal dat wij met onze slijkerige wandelschoenen dit konden betreden en bezichtigen.
De terugweg naar Wolvertem was wel wat minder spectaculair maar wel wat korter dan de heenweg.
Een wandeling door de natuur met pittige beklimmingen. Voor mij dus de ideale wandeling. Het vertrek was in het Jeugdcentrum De Spiraal. Langs de spoorweg gingen we naar Schendelbeke. Vandaar dan via 't Schipken de Gavers in. Eer we in de rustpost in Onkerzele waren moest er eerst nog een flink stukje geklommen worden.
Het tweede stuk bracht ons van Onkerzele naar de Abdij. Hier ook weer enige pittige beklimmingen in de omgeving van De Muur.
Het laatste gedeelte was een grote lus tot in de buurt van Overboelare. Veel klimwerk en mooie zichten op Geraardsbergen. In de buurt van de zwemkom konden we dan van een jenevertje genieten.
Zie al uit naar de wandeling van het Oude naar het Nieuwe Mannekenpis.
Weer: Eerst licht bewolkt , daarna zwaar bewolkt. 7°C
Deelnemers: 2100
Pajotten: 4
♥♥♥
Vanaf de vertrekplaats wandelden we door het centrum en langs het parkje en vele straten naar de eerste rustpost. Vandaar ging het langs het vliegveld en de bosjes rond de oprit van de autostrade naar de rustpost in het industriegebied. In de bakkerij kregen we een eierkoek en een koffie of frisdrank. Het laatste gedeelte was het natuurrijkst. We wandelden langs de Leie en een stukje langs de wilde natuur van de Oude Leie. We wandelden ook nog langs de omwalde kloosterhoeve en de toegangspoorten van de vroegere Guldenbergabdij.
In de vertrekzaal kregen we tegen inruiling van onze inschrijvingskaart nog een Alpro-drankje.
Vandaag samen met drie andere Pajotten gaan wandelen in Diksmuide.
Het vertrek was zoals steeds in de brandweerkazerne aan de rand van Diksmuide. We werden er vergast op een koekje bij het vertrek,gratis soep en een glühwein op het parcours. Het eerste stukje van nog geen 4 Km bracht ons van de vertrekzaal langs de rand van het industriepark naar de eerste rustpost. We hadden hier zicht op de uitgestrekte polders (en het industiegebied).
Na de rust gingen we naar Esen. Onderweg kregen we dan onze soepbedeling. We wandelden nu door de polders met heel wat grote boerderijen. In Esen hebben we dan even van het parcours afgeweken en de brouwerij van de Dolle Brouwers gaan bezoeken.
Het laatste gedeelte ging terug door de polders en de straten van Diksmuide. Onderweg kregen we dan ook nog onze glühwein.
Ik ben pas in de namiddag gaan wandelen. Het was mooi zonnig maar winters wandelweer. Vertrek was als steeds vanuit het kleine zaaltje in Ruien. Ik heb eerst de 14 Km gewandeld en daarna het plaatselijke rondje van 5 Km.
Voor de 14 Km wandelden we over de Kluisberg naar Amougies en dus over de taalgrens. Het was dus een pittige beklimming en een iets minder steile afdaling. Het viel me op dat er weer wat beton en asfalt bijgekomen was tegenover twee jaar geleden.
De terugweg was wat minder steil en bracht ons langs de Westelijke zijde van het Kluisbos terug naar de vertrekpost. We hadden nu mooie zichten op de Scheldevallei en de elektriciteitscentrale van Ruien. Op het einde wandelden we langs een nieuw stuk asfaltweg. Spijtig dat de GR weg die ernaast lag genegeerd werd.
In de startzaal heb ik mijn wandelboekje laten afstempelen en daarna nog de lus rond Ruien gewandeld. Het duurde wel een tijdje eer we de laatste huizen voorbij waren, maar dan kregen we toch nog een mooi stukje van het Kluisbos te zien. Het was al bijna donker en dat gaf wel een speciale, rustige sfeer.
Ik heb hier ook een link toegevoegd met de foto's van deze wandeling in 2013. Het was toen wel anders!
Traditionele midweekwandeling met ditmaal vertrek vanuit Strijpen. De centrale rustplaats was in Sint-Goriks-Oudenhove. De vorige nacht had het stevig gevroren en de veldwegen lagen er hard bij. Hier en daar lag er nog wat sneeuw.
Van Strijpen wandelden we door de velden naar Roborst. Ongeveer in het midden staat op de Vollanderkouter het referentiepunt voor wandelaars en andere passanten: Een eenzame Marilandicapopulier. Eenmaal voorbij Roborst wordt het landschap erg heuvelachtig en we krijgen zo enkele beklimmingen te verwerken. Voor de rustpost in Sint-Goriks-Oudenhove krijgen we dan als beloning een mooi zicht op het dorp en in de verte zien we Zottegem liggen.
De lus in Sint-Goriks-Oudenhove ging tot in Sint-Maria-Oudenhove. We stapten voorbij het oude café "De Zavelput" en we kwamen tot dicht bij de Berendries. Het parcours bestond voornamelijk uit veldwegen.
Het laatste en kortste stuk bracht ons van de rustpost terug naar Strijpen. Wie voor "natuur" had gekozen -ik dus- mocht vooraleer in de vertrekzaal te komen nog een stukje door het bos stappen.
Wandeling van Gijzegem naar Herdersem, daar een lus en terug naar het vertrek.
Het duurde even eer we Gijzegem verlieten! Het was in de straten en in het park erg glad. Net als gisteren was ook hier het eerste stuk bijna uitsluitend straten. In de rustpost was het al gezellig druk.
De lus in Herdersem was wandelen langs de overstroomde beemden en door mooie stukjes natuur. Het was nu minder glad.
De terugweg vanuit Herdersem was ook grotendeels een natuurwandeling. Hier wel behoorlijk wat slijk. We stapten dan ook traditioneel een stukje langs de Denderdijk. Het laatste stukje liepen we door de regen.
Het is in Gijzegem altijd een gezellige nieuwjaarswandeling geweest en dit was dit jaar niet anders. Je ontmoet er vele collega wandelaars. Hoe langer ik wandel hoe langer die wandeling duurt.
Wandeling van Bassilly naar het gehucht Hellebecq, daar een lus van 6 KM en dan terug naar het vertrekpunt.
Het eerste gedeelte ging door de straten van de wijken Zullik en Bourlon. Door het lichtgolvend parcours hadden we op sommige punten een mooi zicht op de omgeving. In Hellebecq kregen we dan de eerste smalle voetpaden. Een kronkelend wegje bracht ons bij de rivier de Sille. Dit riviertje gaf de naam aan de gemeente en aan de wandelclub. In de kleine rustpost heb ik van het plaatselijke abdijbier kunnen proeven. Lekker!
Van Hellebecq ging het dan door veldwegen naar Gellingen. In het tweede gedeelte van de lus wandelden we langs de straten en hadden we mooie zichten op de open winterse velden.
Van Hellebecq terug naar Bassilly was grotendeels het volgen van een oude spoorbedding. Het begon juist te sneeuwen en hier was er dan enige beschutting.
De midweekwandeling in Kwatrecht is ook één van de klassieke wandelingen van het begin van het jaar. Ik was zinnens van eens een stevige wandeling te maken.
Het vertrek was langs wat veldwegen en de onvermijdelijke passage van de verkeerswegen. De rustpost was in Gijzenzele. Het was de bedoeling dat ik daar de lus van 7 Km zou doen maar om één of andere reden stond ik na 5 Km al terug in de rustpost. Ik heb het Aalmoezenijebos gemist. Die lus was wel bijna geheel door de velden en het was er behoorlijk modderig.
De terugweg heb ik dan het parcours van de 21 Km genomen en zodoende geraakte ik toch nog aan 16 Km. Het parcours ging langs de windmolens en langs en langs het Kalverhagebos.
Het was al bij al een gevarieerde wandeling. De bepijling was op sommige plaatsen wel nogal onduidelijk.
Zoals steeds vertrek in het Provinciaal Proefcentrum voor Kleinfruit Pamel. Ditmaal was er genoeg parkeerruimte. Het was mistig en ik had gehoopt dat het in de namiddag wat klaarder zou worden maar helaas!
Ik heb de 12 kilometers gewandeld. Van Roosdaal naar Liedekerke en terug. Het was een mooi stukje natuurwandeling langs de drassige veld- en boswegels. Vertrekken deden we langs de kouters rond Roosdaal en daarna door de bosjes van Impegem. Vandaar wandelden we naar de rustpost in Liedekerke. Bekent terrein voor de Pajotten, maar in de winter is het toch een heel ander landschap. De rustpost (onze vertrekplaats) was ondertussen een bouwwerf geworden.
De terugweg ging door de vallei van de Palitsebeek en via de rand van Katttem en Ledeberg wandelden we terug naar de vertrekzaal.