De 18e verjaardag van uw kind is een hele mijlpaal. Meerderjarig zijn, stemmen, autorijden: je bent dan officieel volwassen. Ook op financieel gebied is verandert er veel. De belangrijkste wijzigingen op rij.
Ooit zullen uw kinderen financieel op eigen benen staan. Maar daar is oefening voor nodig, bijvoorbeeld met kleedgeld. Handig: u weet precies wat u aan kleding voor uw kinderen kwijt bent en het kan nogal wat discussies schelen!
Veel kinderen hebben een telefoon. Ouders kiezen er vaak voor om ze daar een aparte vergoeding voor te geven: het zogenaamde belgeld. Het is belangrijk om met uw kind duidelijke afspraken te maken over de kosten van mobiel bellen.
Van de kinderen van 8 en 9 jaar krijgt ongeveer 82% zakgeld. Bij middelbare scholieren is dit zo'n 90%. Zakgeld is voor kinderen een waardevolle manier om goed te leren omgaan met geld. Maar wanneer begint u met zakgeld en wat is een passend bedrag?
Wat zegt u als uw dochter om meer zakgeld vraagt? Misschien besteedt uw zoon zijn hele budget aan games of geeft hij juist liever niets uit. Hoe gaat u daarmee om?
Hoe werkt een aflossingsvrije hypotheek? Wat is een salarislening? Hoe ontstaat de koers van een aandeel? Kent u het antwoord op deze vragen of valt er nog iets bij te spijkeren aan uw kennis over financiële producten?
Vertrekt u naar het buitenland? Dan is het handig om van tevoren een aantal geldzaken uit te zoeken. Bij uw bank of reisorganisatie kunt u navragen welke valuta wordt gebruikt, of u kunt pinnen en wat dat kost. Let op: de kosten voor mobiel bellen in het buitenland kunnen fors oplopen.
Heeft u wel eens het gevoel dat u in een woud van formulieren, regelingen en bedragen bent beland? Misschien is er iemand in uw omgeving die kan helpen met uw administratie. Dat kan later ook van pas komen, als u het zelf niet meer kunt of als u er niet meer bent.
Frans (68) en Riet (65) wonen in een eigen huis. De kinderen zijn de deur uit. Financieel gaat het ze goed. Ze hebben beiden AOW en een pensioen. Frans en Riet hebben hun uitgaven eens goed onder de loep genomen.
Voor veel mensen heeft de economische krimp geen directe financiële gevolgen. Maar als u uw baan dreigt te verliezen of uw huis niet verkocht krijgt, is dat zeker wel het geval. Hoe kunt u zich daarop voorbereiden?
In 2013 voelt iedereen de gevolgen van de crisis in de portemonnee. Hoewel de brutolonen licht stijgen, gaan veel huishoudens er voor het vierde jaar op rij op achteruit. Met de Nibud Koopkrachtberekenaar berekent u direct wat de Miljoenennota die op Prinsjesdag 2012 is gepresenteerd voor uw situatie betekent.
Ook 2013 wordt geen topjaar voor het gemiddelde huishouden, zo bleek uit de Miljoenennota die op Prinsjesdag werd gepresenteerd. Er zijn zelfs groepen die fors inleveren. Wat kunt u doen om een daling in koopkracht op te vangen?
Wilt u weten hoeveel u opzij zou kunnen zetten of verandert uw financiële situatie? Zet uw geldzaken op een rij met het gratis online Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud.
Weet u niet altijd waar uw geld blijft? Dan is het handig om zelf een begroting te maken: dat geeft inzicht in uw persoonlijke financiën. U ziet hoeveel u heeft en wat u ermee doet.
De financiële administratie wordt steeds complexer. Digitale facturen, betalingen via smartphones, internet en pasjes: we raken het overzicht makkelijk kwijt. Hoe houdt u grip op uw geld? AFAS Personal Plus helpt.
Vaste lasten als huur en premies vindt u terug in contracten en bankafschriften. Maar het overzicht over de dagelijkse uitgaven ontbreekt vaak. Een kasboek bijhouden geeft inzicht in alle uitgaven.
Omgaan met geld lijkt makkelijk. U ontvangt uw inkomen, betaalt de rekeningen en daarnaast zijn er de grote en kleine uitgaven. Toch hebben veel mensen behoefte aan meer inzicht in hun geldzaken. Een goede adminstratie helpt daarbij
Inzicht in uw geldzaken begint bij uw administratie. Als uw administratie op orde is, kunt u alles makkelijk terugvinden. Overzicht helpt u uw geldzaken in de hand te houden.
Mensen die inzicht hebben in hun geld, zijn gelukkiger dan zij die dat niet hebben. Dat blijkt uit Nibud-onderzoek. Hier leest u hoe ú ook in vier stappen grip krijgt op uw geldzaken.