Huishoudgeld is het geld dat u uitgeeft aan allerlei dagelijkse
uitgaven, zoals boodschappen, tijdschriften en cadeautjes. Het geld dat in uw
portemonnee zit en bijna ongemerkt lijkt te verdwijnen.
Zet uw verwarming 1° lager en bespaar ongeveer 7% op uw energierekening
voor verwarmen! Voor een gemiddeld huishouden is dit ongeveer 80 euro per jaar.
En het komt nog regelmatig voor dat ramen openstaan terwijl de verwarming
aanstaat. Dat kost veel energie.
Door uw elektrische apparaten slim te gebruiken, kunt u behoorlijk
besparen op de energierekening. Zo levert met een volle trommel wassen in plaats
van met een halfvolle voor een gezin met 2 kinderen zo'n 120,- per jaar op. En
er is meer dat u kunt doen.
Energie besparen is niet moeilijk, maar een kwestie van doen. Met
simpele maatregelen, zoals de verwarming lager zetten of naden en kieren
dichten, kan een huishouden tot wel 600 euro per jaar besparen!
U wilt besparen op uw uitgaven, maar hoe begint u eigenlijk? Met een
praktisch bespaarplan in stappen maakt u uw voornemens concreet. En u ziet
direct wat het oplevert!
Het is een jaarlijks terugkerend ritueel: de belastingaangifte! Of u
zich er nu alleen over buigt of advies vraagt aan anderen, het loont zeker de
moeite om er de nodige tijd en aandacht voor vrij te maken. Zo weet u zeker dat
u krijgt waar u recht op heeft.
Heffingskortingen zijn kortingen op de belasting. De overheid wil
hiermee bepaalde groepen ondersteunen, zoals alleenstaande ouders, ouderen en
gehandicapten. De arbeidskorting ondersteunt bijvoorbeeld werkende mensen en de
combinatiekorting is bedoeld om werk en zorg te combineren.
Als u door ziekte of invaliditeit hoge vervoerskosten maakt, kunt u in
aanmerking komen voor extra belastingaftrek. Het moet dan aannemelijk zijn dat u
hogere vervoerskosten had dan mensen die niet ziek of invalide zijn, maar die in
financieel en maatschappelijk opzicht wel met u vergelijkbaar zijn.
Als u een uitnodiging tot het doen van aangifte ontvangt, moet u
aangifte doen van uw inkomsten en vermogen. Iedereen die in Nederland woont is
verplicht belasting te betalen over zijn inkomsten.
Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon. Erg handig, maar vaak wel erg duur..Helemaal als je een ongelimiteerd abonnement hebt!
Toetsenblokkering
Het activeren van je automatische toetsblokkering. Het gedeblokkeerd in je broekzak plaatsen van je telefoon kan leiden tot zinloze gesprekken en kost je ook nog is geld. Zet je automatisch toetsenblokkering aan. Zo kun je mensen niet per ongeluk bellen en start je internet niet op zonder dat je het weet.
Internetbellen
Mobieltjes hebben tegenwoordig allemaal internet. Vaak kun je tegen een vast bedrag van 10 euro al internetten op je mobiel! Op het web zijn er internetsite's waar je via het internet kunt bellen. Via je telefoon kun je inloggen op die internetsite's en kun je gratis naar vaste nummers bellen! Let op: met dit systeem kun je niet naar mobiele nummers bellen!
De laatste jaren voelen veel mensen zich blind, doof en gehandicapt zonder hun mobiel, terwijl dat 15 jaar geleden nog ondenkbaar was! Een van de belangrijkste redenen waarom ik een mobiele telefoon (prepaid) heb, is om te kunnen smsen. Ik werk veel vanuit huis en hoef niet zo nodig overal bereikbaar te zijn. Dat staat misschien wel interessant, maar de rust en de vrijheid die het mij zonder dat ding oplevert zijn ook fijn. Ik stuur regelmatig smsjes naar vriendin, vrienden en kennissen. Dat snoept ongemerkt snel mijn beltegoed van 20-30 euro op. Hoe te besparen hierop?
Wat voor abonnement
Uiteraard goed opletten bij het afsluiten van abonnementen. Wat is voordelig? Hoeveel ruimte zit er in het pakket? Dat soort vragen. Via Skype kun je prima, soms gratis of toch zeker voordelig smsen (en bellen). Andere sites beweren dat je vanaf hun site gratis kunt smsen. De kosten zouden dan worden gedekt door advertenties. Er staat dan bijvoorbeeld: Zo vaak als je wilt kun jij een gratis SMS versturen. Naar wie je maar wilt en wanneer je maar wilt: zonder verborgen kosten of ongewenste reclame verstuur je jouw gratis SMS. Natuurlijk kun je direct na jouw inschrijving al smsen. Dat is de geraffineerde verleiding; er is vrijwel altijd een addertje onder het gras. Zoek dat goed uit, want helemaal gratis is het vrijwel nooit. Alleen de zon gaat voor niets op!
Let op de voorwaarden
Een site als www.GratisSmsen.nl schijnt overigens wel degelijke voorwaarden te hebben. Vrijwel niemand leest de Algemene Voorwaarden. Dat is saai! Desondanks zou ik het hier juist wél doen! Dit bedrijf schijnt gevestigd te zijn op een bestaand postadres; niet op een dubieuze postbus. Er zijn ook sites die de eerste 20 smsjes gratis aanbieden en dan 4,50 euro per week (±20 euro per maand) vragen. Dat loopt flink op! Het afmelden zou via een viercijferige code verlopen, maar het is niet gezegd dat dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Ik wil het zeker niét uitproberen. Te riskant.
SMS Alternatieven
Denk ook aan de alternatieven. Is bijvoorbeeld elkaar ordinair even bellen niet voordeliger?! Of ga pingen via een Blackberry (Ping! of PingChat!). Gratis smsen via internet is mogelijk met een smartphone via WhatsApp en Blackberry Messenger. Maar ook zonder telefoon kun je SMS-en: via de computer, zoals met het eerder genoemde Skype. Sommige providers bieden gratis diensten aan, zoals (slechts) één smsje per dag. Of zoals KPN die 20 smsjes per maand biedt, maar dan wel mét reclame. Wil jij dat wel. Wil de ontvanger dat wel? Pas op met sites waarvoor (betaald) lidmaatschap nodig is om gratis credits te ontvangen: soms kun je niet eens je eigen nummer nummer als afzender gebruiken; of word je ook lastig gevallen door SPAM. Voor dit alles geldt: eerst goed uitzoeken, neem ruimschoots bedenktijd en eventueel dan pas reageren!
Je hebt keuze uit verschillende aanbieders en manieren van bellen als het gaat om je vaste telefoon. Voorbeelden hiervan zijn bellen via de kabel, Carrier Select of het gebruik maken van belbundels. Je kan zelfs gratis telefoneren als je internet hebt door middel van het programma Skype.
Neem geen draadloze telefoon als je opgroeiende kinderen hebt, je hebt zo geen overzicht over hun belgedrag, mogelijk wel een hoge telefoonrekening achteraf. Ze vinden het niet prettig om in nabijheid van anderen, vooral hun ouders, te bellen met vrienden.
Bel via 0900-nummers
Bel via stuntaanbieders als Teledump en Telediscount goedkoop naar het buitenland! Deze bedrijven maken gebruik van computergestuurde 0900-nummers waar je heen moet bellen alvorens je het gewenste telefoonnummer in kunt toetsen. De lagere gesprekskosten zijn dan gewoon terug te vinden op de telefoonnota van KPN of de kabelaanbieder onder de gesprekscategorie "0900-Servicenummers".
Neem geen antwoordapparaat
Neem geen antwoordapparaat. Mensen verwachten namelijk vaak dat wanneer zij hebben ingesproken, je hen terug zal bellen. Je bereikbaarheid verhogen met een mobiel is in veel gevallen voordeliger.
Shop voor je gsm-abonnement in een webwinkel
Als je een gsm-abonnement via het internet afsluit kan je daar 50% of meer op besparen. Je moet dan niet bij een provider, maar bij een webwinkel met gsm-abonnementen zijn. Voor het vaststellen van je belprofiel en een vergelijking tussen abonnementmogelijkheden kan je kijken op bellen.com. Wat vervolgens voor jou het voordeligste adres is, ziet u op telecomvergelijker.nl Op deze site heerst een levendige abonnementhandel.
Kies één bedrijf voor bellen en internetten
Bellen en internetten via hetzelfde bedrijf wordt steeds gangbaarder. Telefoongesprekken verlopen via internet, via een ADSL-lijn, kabel- of glasvezelnetwerk. Met een combipakket kan de doorsneebeller op jaarbasis ruim honderd euro besparen, omdat de vastrechtkosten van de KPN-lijn vervallen. Bovendien kan je onder bepaalde voorwaarden gratis of tegen lage tarieven bellen.
Bel via Carrier Select
Dit is het meest gebruikte alternatief: inmiddels bellen ongeveer 2 miljoen Nederlanders goedkoper via deze methode. Hiermee kunt u ervoor kiezen om uw telefoonverkeer af te laten handelen door een andere aanbieder waarvan u dan ook de telefoonrekening voor de gesprekskosten zult ontvangen, terwijl u uw abonnement bij KPN behoudt. Dit kan door per gesprek een andere aanbieder te kiezen door middel van Carrier Selectie (CS) of door uw gesprekken automatisch via een andere aanbieder te laten lopen door middel van Carrier PreSelectie (CPS). Bekende aanbieders zijn Tele2, Scarlet en Pretium Telecom.
0900-alternatieven!
Wanneer je zaken moet regelen bij (grote) bedrijven, moet je vaak naar betaalde 0900-nummers bellen, maar wist u al dat u deze dure 0900-nummers kunt omzeilen?
Op de website 0900alternatieven.nl kunt u alternatieve telefoonnummers vinden, om zo een bedrijf te bellen die een duur 0900-nummer gebruikt.
0900alternatieven.nl is een gratis website voor bezoekers die op zoek zijn naar alternatieve nummers, dan de dure 0900-nummers die veel bedrijven hanteren. Op de website kunnen de bezoekers zich gratis aanmelden, om een persoonlijke 0900-alternatieven lijst samen te stellen.
Tevens is er iedere maand een prijsvraag op de website, waarbij mooie prijzen zijn te winnen. Daarnaast maakt men bij iedere ingezonden nieuw alternatief nummer kans op een waardebon van 10 euro!
Een prima manier om velen tientallen euro's per jaar mee te besparen!
Bel via de kabel
In steeds meer delen van Nederland kan je een telefoonabonnement nemen bij een aanbieder die bellen via de TV-kabel aanbiedt. Je stapt dan helemaal over naar een kabelaanbieder zoals UPC, @Home, of Casema. Dit is afhankelijk van de regio waarin je woont. Er zijn ook speciale zogenaamde VoIP-aanbieders zoals BudgetPhone en Abel Telecom bij wie je een abonnement kunt nemen. Beide mogelijkheden zijn met name geschikt voor mensen die internetten via de kabel, vanwege de lagere belkosten.
Sim-only
Als het abonnement erop zit en de mobiele telefoon het nog prima doet, neem dan een sim-only abonnement. Dan zijn de abonnementskosten vele malen lager dan bij een normaal abonnement.
Kies voor een belbundel
Steeds meer providers bieden zogenaamde belbundels aan voor de vaste telefoon. Hiermee betaal je veelal een vast maandelijks bedrag waarmee je een beperkt of onbeperkt aantal minuten naar vaste nummers kunt bellen.
Koop een belkaart
Dit is een tip voor als je naar het buitenland wilt bellen. Er zijn ongeveer 150 verschillende belkaarten in Nederland te koop. De kaarten zijn te koop voor een vaste prijs en kunnen gebruikt worden totdat het bedrag dat de kaart vertegenwoordigt, verbeld is. Via de telefoonkaarten kan gebeld worden vanaf het vaste net, vanaf mobiel of vanuit de telefooncel.
Download Skype
Je kan Skype downloaden via internet. Hiermee bel je gratis via internet van PC naar PC. Wanneer je per internet naar een gewone telefoon belt, is dit per tik ook altijd bijna goedkoper. Hoewel er meer aanbieders zijn, heeft Skype een eenzame toppositie op deze markt. Vandaar dat deze belvorm ook wel aangeduid wordt met 'Skypen'.
Je kan de ingaande en uitgaande gesprekken via Skype ook opnemen met het gratis programma PowerGramo.
Kies voor een pre-paid telefoon
Kies bij de aanschaf van een mobiele telefoon liever voor een pre-paid telefoon, dan voor een abbonnement. Bij een pre-paid telefoon kan je de kosten veel beter in de hand houden dan bij een abonnement. Je verbruikt immers nooit meer dan de waarde van je kaart!
Schakelklok
Een oplader voor je mobiele telefoon zit rustig een hele dag of nacht in je oplader, terwijl je telefoon vaak al na 1 á 2 uur is opgeladen. Wanneer je een schakelklok aanschaft omzeil je overbodig stroomverbruik. Stel de klok in op 2 uur. De klok zorgt ervoor dat de stroomtoevoer na 2 uur wordt uitgeschakeld, waardoor je niet overbodig veel energie verbruikt.
GSM aanbiedingen
Via dit punt wordt u doorverwezen naar de websites als belstore.nl en typhone.nl. Maandelijks of vaker worden er aanbiedingen geplaatst. Er is altijd wel een deal waarmee je voor een paar euro per maand een flink aantal minuten mag bellen. Wie geen nieuw toestel nodig heeft, kan kortingen van 70% of meer vinden. Het meest gebruikte kortingssysteem is het cash-backsysteem. Je krijgt dan korting, via de webwinkel waar je je abonnement van een bepaalde provider koopt, in 1 keer op je rekening gestort. Dit kan in sommige gevallen betekenen dat je uiteindelijk helemaal niets meer betaald.
Niemand kan meer zonder een wasmachine. Het nadeel is dat een wasmachine veel water en elektriciteit verbruikt. Om dit verbruik binnen de perken te houden is er een techniek op de markt gebracht die helpt het verbruik naar beneden te helpen.
Hot-fill wasmachines
Sommige nieuwere wasmachines hebben een "Hot-fill" mogelijkheid. Dit houdt in dat er een toevoerbuis aanwezig is, die tegen warm water bestand is. Dat zorgt ervoor dat het toestel gevuld wordt met warm water en niet zelf zijn warm water hoeft aan te maken. Tot 90% van de elektriciteit die gebruikt wordt bij een wasmachine gaat naar het verwarmen van het water. Voorwaarde is echter wel dat de wasmachine voldoende dicht bij de geiser of boiler moet staan omdat er anders teveel warmteverlies optreedt.
Wasmachine met half water knop
In het huishouden van tegenwoordig wordt bijna wel dagelijks een was gedraaid. of het nu om een grote of kleine was gaat de wasmachine verbruikt bij het programma water en elektriciteit.
Tegenwoordig heb je wasmachines met een half water knop. Deze knop regelt zoals de naam al zegt dat de wasmachine over het wasprogramma maar de helft van het water gebruikt. Deze machines gaan dus duurzaam met water om wat uiteindelijk te zien is op de rekening. Het nadeel is dat deze machines iets duurder zijn, deze meerwaarde wordt terugverdient bij het gebruik.
Water besparen met Fuzzy intelligentie
Er zijn tegenwoordig wasautomaten die zijn uitgerust met Fuzzy intelligentie. Deze 'slimme' wasmachine meet zelf de hoeveelheid was en past het waterverbruik hierop aan. Fuzzi intelligentie wasmachines zijn heel zuinig en verbruiken gemiddeld veel minder water dan andere wasmachines. Een nadeel van dit systeem kan zijn dat de hele vuile was niet meer goed schoon wordt, omdat de wasmachine extra zuinig met water omgaat. Je kunt dit wel oplossen door het waterniveau zelf hoger in te stellen.
Wassen op 60°C kost bijna 2x zo veel elektriciteit als wassen op 40°C. Wassen op 90°C kost zelfs drie keer zo veel. Je kunt hieruit afleiden dat het opwarmen van water een kostbaar proces is. Het is dus verstandig om zo veel mogelijk op een lage temperatuur te wassen. De wasmiddelen van tegenwoordig zorgen ervoor dat je prima op 40°C kunt wassen.
Energielabel
De meeste wasmachines die tegenwoordig verkocht worden zijn voorzien van het energielabel A++, A+, A of B. Wasmachines met het energielabel C worden ook nog wel verkocht, met name door de wat goedkopere merken. Het energielabel A++ is het meest zuinig en verbruikt het minste energie, label C gaat erg slordig om met energieverbruik. Gemiddeld verbruikt een label A wasmachine 30% minder energie dan een label C wasmachine.
Volle trommel
Draai een was alleen als de trommel vol zit. Veel wasmachines hebben een spaarstand voor kleinere wasbeurten. Dit voorkomt toch geen energieverlies. Twee halve wasjes kosten altijd meer energie dan één hele.
Handdoeken en beddengoed
Handdoeken en beddengoed etc worden niet echt vuil. Doe ze daarom als laatste op een wasdag, na een 'normale was' in de machine en laat de wasmachine alleen spoelen en centrifugeren. Vaak zit er nog wel een beetje wasmiddel is de machine en dat is genoeg om je was weer fris te krijgen. Bespaart je zo'n uur aan machine laten draaien en water!
De stofzuiger is niet meer weg te denken uit het huishouden van tegenwoordig. Er zijn verschillende type die je kunt kopen in de winkel. Het gaat met name om de stofzuigers met een stofzuigerzak en de stofzuigers die werken zonder stofzuigerzak.
Stofzuiger met zak
Als je een stofzuiger gebruikt met een stofzuigerzak wacht dan niet totdat de zak helemaal vol is, maar vervang deze als hij voor ongeveer driekwart vol zit. Zorg dat je stofzuigerzak niet helemaal vol komt, want dan hoeft de motor minder te werken om het stof op te zuigen. Hierdoor heeft de motor dus meer kracht en levert die in kortere tijd een betere prestatie. Hierdoor hoef je minder lang te stofzuigen, wat weer energiekosten bespaart.
Handige stofzuigertip: Als je stofzuigerzak bijna vol is kan je hem ook leegkloppen in de vuilnisbak en hem hergebruiken. Zo hoef je geen nieuwe zak te kopen.
Stofzuiger zonder zak
Sinds enkele jaren zijn er stofzuigers op de markt die werken zonder stofzuigerzak. Het grote voordeel hiervan is dat je nooit meer stofzuigerzakken hoeft te kopen. Als de opvangbak vol is haal je hem gewoon van de stofzuiger en klop je hem leeg in de afvalbak. Deze apparaten zijn iets duurder dan de reguliere stofzuigers maar dit nadeel wordt opgeheven door het niet meer hoeven kopen van de stofzakken.
Handige stofzuigertip: Zet de stofzuiger eens op een lager vermogen, meestal zuigt de stofzuiger net zo goed maar omdat de motor minder hard draait bespaar je energie. www.tipsomtebesparen.nl
Bij verschillende winkels is het mogelijk om artikelen/apparaten met een grote korting aan te schaffen die bijvoorbeeld in de showroom hebben gestaan en lichte beschadigingen vertonen. Ook gaat het hier om artikelen die terug gebracht worden door consumenten die bijvoorbeeld ontevreden zijn over het artikel.
Showmodellen
Producten die licht beschadigd zijn en producten die in de showroom hebben gestaan worden vaak met korting verkocht. Veel mensen deinzen daar voor terug omdat ze bang zijn voor problemen bij ruilen en met de garantie. Deze angst is niet helemaal onterecht. In veel gevallen kun je deze artikelen namelijk niet ruilen. Vaak wordt ook de fabrieksgarantie op beschadigde producten en showmodellen ingetrokken, de enige manier om daar achter te komen is vooraf na te gaan onder welke condities de winkelier zijn uitverkoopproducten verkoopt.
Maak dus duidelijk afspraken met de winkel als je licht beschadigd of een product wat als showmodel gebruikt is aanschaft. Het is handig deze afspraken vast te leggen zodat op later tijdstip geen onduidelijkheid kan ontstaan.
Overigens gelden bij dit soort producten gewoon de regels van de wettelijke garantie.
Producten met schade zijn goedkoper vanwege de specifiek beschreven beschadiging, Als na de aankoop van je product zich een andere schade voordoet kan je terug gaan naar de winkel. Ruilen is geen recht maar dit is een gunst, dus dit kan wel worden uitgesloten.
Retourmodellen
Je kan artikelen goedkoop aanschaffen door modellen te kopen die de fabrikant of importeur terug heeft gekregen omdat mensen het product hebben uitgeprobeerd of omdat er iets aan mankeerde. Dergelijke producten worden vaak opnieuw verkocht. Het zou zonde zijn ze gewoon weg te gooien. De prijzen voor zulke 'tweederondeproducten' liggen een stuk lager dan normaal. het kan dan ook heel aantrekkelijk zijn om daarvan te profiteren.
Hierbij is het natuurlijk essentieel dat je weet dat het om een retourmodel gaat . Dit wordt niet altijd in de winkel verteld. gelukkig kom je zelf een heel eind als je op de volgende punten let. - Is de verpakking al een keer open geweest? - Zit er dubbel plakband op de naden van de verpakking? - Ziet u vingafdrukken op de knoppen of op de afstandsbediening?
In de winkels met een niet-goed-geld-teruggarantie loop je een grotere kans om een retourmodel te kopen dan in een winkel zonder zo'n garantie.
Vergelijk prijzen bij het aanschaffen van tvs op internet. Je kan beter geen plasmascherm kopen aangezien deze erg duur is in verbruik. Televisie kan je via de kabel, satelliet of digitaal ontvangen. Met een startpakket ben je zo goedkoop mogelijk uit. Naar verwachting zal het analoge signaal tussen 2010 en 2015 worden uitgezet. Je zal dus vroeg of laat moeten overstappen naar digitale televisie
Koop geen plasma tv
Een grote plasma tv is erg mooi, maar gebruikt wel ruim drie maal zoveel energie dan een gewone televisie. Dat scheelt op jaarbasis al gauw 10 tot 15% elektriciteit. Het programma Kassa van de VARA maakte bekend dat je aan elektriciteit voor gewone televisie bijna 30,- per jaar kwijt bent en voor een plasma-scherm 105,-. Schaf dus geen plasma-scherm aan als je wilt besparen op je televisie.
Kies goedkope digitale televisie
Hoe minder zenders je in je pakket neemt, hoe minder kosten je per maand heeft. Een basispakket is in prijs te vergelijken met analoge televisie. De kosten hangen af van de aanbieder die je kiest. Je moet in ieder geval altijd een decoder kopen en bij sommige aanbieders moet je ook startkosten betalen. Op elke televisie waar je digitale tv wilt zien, heb je een aparte decoder nodig.
Je hebt keuze uit verzenden via de kabel, de ether, satelliet, internet en mobiele apparaten. Wanneer je kiest voor satelliet zijn de eenmalige kosten hoger dan bij de andere mogelijkheden, maar als je alleen de gratis kanalen wilt bekijken, heb je daarna geen kosten meer. Via internet heb je alleen een ADSL-abonnement nodig tenzij je deze wilt aansluiten op de tv. Voor meer informatie kan je kijken op www.vergelijkdigitv.nl
Kabel
Negentig procent van Nederland ontvangt radio en televisie via de kabel. Met een kabelabonnement heb je de beschikking over gemiddeld 30 tv-zenders en 39 radiozenders. Dit is een standaardpakket en kost je ongeveer 15,- per maand. Je hebt géén extra apparatuur nodig om het standaardpakket te kunnen ontvangen.
Vergelijk voor de aankoop
Op de volgende websites kan je gemakkelijk televisies vergelijken:
Je kan vergelijken op merk maar ook op soort televisie. Bijvoorbeeld op plasma tv of digitale tv.
Kies voor een gecertificeerde satellietdealer
Wanneer je via de satelliet televisie wilt kijken, zorg er dan voor dat je de installatie bij een gecertificeerde satellietdealer koopt. Zo ben je er zeker van dat de satelliet volgens de normen wordt geïnstalleerd. Een eenmalige investering voor een standaard satellietset kost gemiddeld 299,-. De kosten van eventuele installatie voor een standaard satellietset zijn minimaal 99,-. Satellietontvangst biedt alle Nederlandse publieke en commerciële zenders vanaf 3,33 euro per maand.
Ons moderne leven lijkt zich steeds vaker op 'de digitale snelweg' te bevinden: boodschappen, relaties, muziek, sociale contacten, e.d. Tegenwoordig kunnen we ook geld verdienen met... kopen. Sinds de reguliere detailhandel minder populair is geworden - gewone winkels hebben vaak hoge vaste lasten in vergelijking tot hun internetvarianten - worden steeds meer diensten en producten via internet aangeboden. Om het aantrekkelijk te maken voor klanten, bieden sommige sites een zogenaamde 'cash back' mogelijkheid aan. Nu duidelijk is dat internetwinkels steeds meer bestaansrecht hebben, kan een deel van hun marge ook ten goede komen van de klant (en de daaruit volgende klantenbinding!). Veel webwinkels bieden al aantrekkelijke cashback-kortingen. Voorbeelden zijn: Bol.com, Wehkamp en Dynabite. Dat gaat als volgt: veel webwinkels belonen bepaalde websites voor elke aankoop die zij uitbesteden bij een webwinkel. Hiervoor ontvangt deze website een bepaald bedrag, waarvan de klant die daar iets gekocht heeft op zijn beurt ook een gedeelte ontvangt. Dat is gunstig voor een klant en zo kan hij een aardig bedragje sparen.
Hoe werkt het?
Een regelmatige internetklant dient zich eerst aan te melden bij een zogenaamde cashbacksite; ook wel een (get paid to) GPT-website genoemd. Kijk eerst eens op www.cashbacksvergelijken.nl. Dan zie je een overzicht van cashbacksites met (de hoogste) kortingen. Klik vervolgens op de speciale link van de gekozen cashbacksite(s). Zo schijnt www.kortingshops.nl als beste te worden beoordeeld. Je wordt dan weer doorgeschakeld naar een webwinkel (bijvoorbeeld Conrad, ECI of Kijkshop) en doet daar de gewenste kooptransactie. De cashback-site registreert de aankoop en zal de korting later terugbetalen (vandaar ook cashback: terugbetaling). Anders gezegd: De koper ontvangt later een percentage van de commissie die de webwinkel aan de cashback-site heeft toegekend. Na enkele dagen is met jouw persoonlijke account van de cashback-site te zien hoeveel korting je hebt gekregen. Let wel: uitbetalen geschiedt pas na een bepaald bedrag (vanaf ±1-25 euro). Soms wordt er nog een 'inschrijfbonus' doorberekend (0-10 euro).
Voor en nadelen
Wat heeft de gemiddelde klant hieraan? Wat is een nadeel? Aangezien de doelstelling van deze site 'besparen' is, mag je jezelf afvragen of je die aanlokkelijke aanbieding (koopje, korting) werkelijk nodig hebt. Zo bespaar je het meeste geld! Anderzijds is de kick van - letterlijk - de koopjesjacht ook een argument; zolang je het je kunt permitteren. Meedoen aan dergelijke betaalconstructies is pas zinvol als je van plan bent er regelmatig gebruik van te maken. Niets is verleidelijker dan maar geld uitgeven vanuit de opgelegde gedachte om die korting zo snel mogelijk te willen ontvangen.
Een willekeurige bezoeker van een webwinkel zal normaal gesproken een product direct bij de online winkel bestellen. Wanneer diezelfde bezoeker zich bij een cashbacksite heeft aangesloten, zal hij eerst via een speciale link contact maken met de webwinkel en dan pas een transactie doen.
Een voorbeeld. Je koopt via de link van een cashbacksite bij een webwinkel een dienst of product van 500. Met een cashbackkorting van 5%, ontvang je dus 25,- op je account. Dat bedrag wordt dan later gestort op je bankrekening.
Spaarpunten en enquêtes
Er zijn ook andere manieren om geld of spaarpunten te verdienen, maar dan moet je wel geduld hebben. Meestal moet je regelmatig enquêtes invullen, offertes aanvragen of nieuwe leden aanmelden. Je ontvangt dan na verloop van tijd een kleine vergoeding. Denk niet dat dit een variant op 'thuiswerken' is. Ik heb in het verleden ook eens uit nieuwsgierigheid meegedaan met zoiets als Euroclix (bestaat nog steeds) of recenter 'Waardevolle Mening' en het verdiende 'voor geen meter'. In Europa zijn er diverse cashback-sites bekend. Bij onze overzeese buren schijnt Quidco een grote speler te zijn; nota bene met 100% teruggave van de commissie en jaarlijks slechts 5 pond inleggeld. Ook andere internationale spelers als MSN (loopt via CIAO en Bing) en Yahoo! (loopt via Kelkoo) hebben al de eerste stappen gezet op dit gebied. De verwachting is dat er op dit vlak nog interessante ontwikkelingen met een grote toekomst verwacht mogen worden. Tel uit je winst!
In plaats van een rashond te kopen van een paar honderd euro zoek je een leuke hond of puppy uit een asiel. Deze kan je tegen minimale kosten of vaak zelfs gratis meenemen en door de hond te nemen komt er een opvang plek voor een andere hond vrij. Dit geldt natuurlijk ook voor een poes of konijn. Asieldieren zijn vrijwel altijd al gesteriliseerd of gecastreerd. Dit spaart de kosten van een operatie uit en het ongewild komen van nieuwe dieren, die ook weer verzorgd moeten worden.
De noodzakelijke spullen voor de behuizing van je huisdier kun je bij elkaar zoeken op rommelmarkten en tweedehands markten lokaal en online. Dit geldt voor manden maar ook dierenspeelgoed. Hokken kun je zelf bouwen van afvalhout en schilderen. Op internet zijn diverse bouwbeschrijvingen te vinden van doe het zelf bouwprojecten. Met enige creativiteit bouw je een kippenren of volière om tot konijnenhok
Een goede buur is beter dan een verre vriend
In plaats van een huisdier weg te brengen tijdens de vakantie naar een duur pension kun je de buren of een verantwoordelijke tiener vragen om op je huisdier te passen bij jou aan huis. Dit kost minder en je huisdier kan in de eigen omgeving blijven. Je kunt ook afspraken maken met vrienden en buren om tijdens vakanties en weekenden elkaars huisdieren om beurten te verzorgen. Dit kost hoogstens een cadeautje over en weer als blijk van waardering.
Kosten Dierenarts
Op de kosten van de dierenarts kun je besparen door een voordelige ziektekostenverzekering voor je huisdieren te nemen. Maar ook door je dieren bijzonder goed te verzorgen zodat je ziektes kunt voorkomen. Wordt donateur van een dierenasiel en ga voordelig (met reductie) naar de dierenarts van dat asiel. Het asiel wordt er beter van en jij houdt geld in je portemonnee.
Besparen op voedsel kosten
Een manier om te besparen op kosten van je huisdier is te besparen op de kosten van het voedsel. Natuurlijk niet je huisdier uithongeren, maar de prijzen van voeding vergelijken en dan grote hoeveelheden voordelig inkopen bij de groothandel. In plaats van wekelijks pakjes of blikjes te halen bij de supermarkt, koop je voordeliger grote pakketten met blikken en grote zakken brokjes bij de groothandel.
Wat hooi en stro betreft kun je goedkoper bij een boer terecht. In plaats van kilopakjes in de supermarkt of kleinere verpakkingen bij de dierenwinkel koop je een baal hooi en/of stro bij de boer. Mits je het goed bewaart op een droge plaats in je schuur kun je er maanden mee doen. Het scheelt ook transportkosten. Zaagsel gebruiken is niet altijd nodig. Het veroorzaakt rommel en is vaak zelfs ongezond van samenstelling. Hokken moet je toch regelmatig verschonen. Hooi kan ook vervangen of aangevuld worden door gedroogd gras, paardenbloemen en diverse andere eetbare groene planten en kruiden die jezelf hebt geplukt en gedroogd.