Niemand kan meer zonder een wasmachine. Het nadeel is dat een wasmachine veel water en elektriciteit verbruikt. Om dit verbruik binnen de perken te houden is er een techniek op de markt gebracht die helpt het verbruik naar beneden te helpen.
Hot-fill wasmachines
Sommige nieuwere wasmachines hebben een "Hot-fill" mogelijkheid. Dit houdt in dat er een toevoerbuis aanwezig is, die tegen warm water bestand is. Dat zorgt ervoor dat het toestel gevuld wordt met warm water en niet zelf zijn warm water hoeft aan te maken. Tot 90% van de elektriciteit die gebruikt wordt bij een wasmachine gaat naar het verwarmen van het water. Voorwaarde is echter wel dat de wasmachine voldoende dicht bij de geiser of boiler moet staan omdat er anders teveel warmteverlies optreedt.
Wasmachine met half water knop
In het huishouden van tegenwoordig wordt bijna wel dagelijks een was gedraaid. of het nu om een grote of kleine was gaat de wasmachine verbruikt bij het programma water en elektriciteit.
Tegenwoordig heb je wasmachines met een half water knop. Deze knop regelt zoals de naam al zegt dat de wasmachine over het wasprogramma maar de helft van het water gebruikt. Deze machines gaan dus duurzaam met water om wat uiteindelijk te zien is op de rekening. Het nadeel is dat deze machines iets duurder zijn, deze meerwaarde wordt terugverdient bij het gebruik.
Water besparen met Fuzzy intelligentie
Er zijn tegenwoordig wasautomaten die zijn uitgerust met Fuzzy intelligentie. Deze 'slimme' wasmachine meet zelf de hoeveelheid was en past het waterverbruik hierop aan. Fuzzi intelligentie wasmachines zijn heel zuinig en verbruiken gemiddeld veel minder water dan andere wasmachines. Een nadeel van dit systeem kan zijn dat de hele vuile was niet meer goed schoon wordt, omdat de wasmachine extra zuinig met water omgaat. Je kunt dit wel oplossen door het waterniveau zelf hoger in te stellen.
Kijk ook is op besteconsumentenkoop.nl voor het vergelijken van verschillende wasmachines.
Wassen op 40°C
Wassen op 60°C kost bijna 2x zo veel elektriciteit als wassen op 40°C. Wassen op 90°C kost zelfs drie keer zo veel. Je kunt hieruit afleiden dat het opwarmen van water een kostbaar proces is. Het is dus verstandig om zo veel mogelijk op een lage temperatuur te wassen. De wasmiddelen van tegenwoordig zorgen ervoor dat je prima op 40°C kunt wassen.
Energielabel
De meeste wasmachines die tegenwoordig verkocht worden zijn voorzien van het energielabel A++, A+, A of B. Wasmachines met het energielabel C worden ook nog wel verkocht, met name door de wat goedkopere merken. Het energielabel A++ is het meest zuinig en verbruikt het minste energie, label C gaat erg slordig om met energieverbruik. Gemiddeld verbruikt een label A wasmachine 30% minder energie dan een label C wasmachine.
Volle trommel
Draai een was alleen als de trommel vol zit. Veel wasmachines hebben een spaarstand voor kleinere wasbeurten. Dit voorkomt toch geen energieverlies. Twee halve wasjes kosten altijd meer energie dan één hele.
Handdoeken en beddengoed
Handdoeken en beddengoed etc worden niet echt vuil. Doe ze daarom als laatste op een wasdag, na een 'normale was' in de machine en laat de wasmachine alleen spoelen en centrifugeren. Vaak zit er nog wel een beetje wasmiddel is de machine en dat is genoeg om je was weer fris te krijgen. Bespaart je zo'n uur aan machine laten draaien en water!
|