Vergelijk prijzen bij het aanschaffen van tvs op internet. Je kan beter geen plasmascherm kopen aangezien deze erg duur is in verbruik. Televisie kan je via de kabel, satelliet of digitaal ontvangen. Met een startpakket ben je zo goedkoop mogelijk uit. Naar verwachting zal het analoge signaal tussen 2010 en 2015 worden uitgezet. Je zal dus vroeg of laat moeten overstappen naar digitale televisie
Koop geen plasma tv
Een grote plasma tv is erg mooi, maar gebruikt wel ruim drie maal zoveel energie dan een gewone televisie. Dat scheelt op jaarbasis al gauw 10 tot 15% elektriciteit. Het programma Kassa van de VARA maakte bekend dat je aan elektriciteit voor gewone televisie bijna 30,- per jaar kwijt bent en voor een plasma-scherm 105,-. Schaf dus geen plasma-scherm aan als je wilt besparen op je televisie.
Kies goedkope digitale televisie
Hoe minder zenders je in je pakket neemt, hoe minder kosten je per maand heeft. Een basispakket is in prijs te vergelijken met analoge televisie. De kosten hangen af van de aanbieder die je kiest. Je moet in ieder geval altijd een decoder kopen en bij sommige aanbieders moet je ook startkosten betalen. Op elke televisie waar je digitale tv wilt zien, heb je een aparte decoder nodig.
Je hebt keuze uit verzenden via de kabel, de ether, satelliet, internet en mobiele apparaten. Wanneer je kiest voor satelliet zijn de eenmalige kosten hoger dan bij de andere mogelijkheden, maar als je alleen de gratis kanalen wilt bekijken, heb je daarna geen kosten meer. Via internet heb je alleen een ADSL-abonnement nodig tenzij je deze wilt aansluiten op de tv. Voor meer informatie kan je kijken op www.vergelijkdigitv.nl
Kabel
Negentig procent van Nederland ontvangt radio en televisie via de kabel. Met een kabelabonnement heb je de beschikking over gemiddeld 30 tv-zenders en 39 radiozenders. Dit is een standaardpakket en kost je ongeveer 15,- per maand. Je hebt géén extra apparatuur nodig om het standaardpakket te kunnen ontvangen.
Vergelijk voor de aankoop
Op de volgende websites kan je gemakkelijk televisies vergelijken:
Je kan vergelijken op merk maar ook op soort televisie. Bijvoorbeeld op plasma tv of digitale tv.
Kies voor een gecertificeerde satellietdealer
Wanneer je via de satelliet televisie wilt kijken, zorg er dan voor dat je de installatie bij een gecertificeerde satellietdealer koopt. Zo ben je er zeker van dat de satelliet volgens de normen wordt geïnstalleerd. Een eenmalige investering voor een standaard satellietset kost gemiddeld 299,-. De kosten van eventuele installatie voor een standaard satellietset zijn minimaal 99,-. Satellietontvangst biedt alle Nederlandse publieke en commerciële zenders vanaf 3,33 euro per maand.
Ons moderne leven lijkt zich steeds vaker op 'de digitale snelweg' te bevinden: boodschappen, relaties, muziek, sociale contacten, e.d. Tegenwoordig kunnen we ook geld verdienen met... kopen. Sinds de reguliere detailhandel minder populair is geworden - gewone winkels hebben vaak hoge vaste lasten in vergelijking tot hun internetvarianten - worden steeds meer diensten en producten via internet aangeboden. Om het aantrekkelijk te maken voor klanten, bieden sommige sites een zogenaamde 'cash back' mogelijkheid aan. Nu duidelijk is dat internetwinkels steeds meer bestaansrecht hebben, kan een deel van hun marge ook ten goede komen van de klant (en de daaruit volgende klantenbinding!). Veel webwinkels bieden al aantrekkelijke cashback-kortingen. Voorbeelden zijn: Bol.com, Wehkamp en Dynabite. Dat gaat als volgt: veel webwinkels belonen bepaalde websites voor elke aankoop die zij uitbesteden bij een webwinkel. Hiervoor ontvangt deze website een bepaald bedrag, waarvan de klant die daar iets gekocht heeft op zijn beurt ook een gedeelte ontvangt. Dat is gunstig voor een klant en zo kan hij een aardig bedragje sparen.
Hoe werkt het?
Een regelmatige internetklant dient zich eerst aan te melden bij een zogenaamde cashbacksite; ook wel een (get paid to) GPT-website genoemd. Kijk eerst eens op www.cashbacksvergelijken.nl. Dan zie je een overzicht van cashbacksites met (de hoogste) kortingen. Klik vervolgens op de speciale link van de gekozen cashbacksite(s). Zo schijnt www.kortingshops.nl als beste te worden beoordeeld. Je wordt dan weer doorgeschakeld naar een webwinkel (bijvoorbeeld Conrad, ECI of Kijkshop) en doet daar de gewenste kooptransactie. De cashback-site registreert de aankoop en zal de korting later terugbetalen (vandaar ook cashback: terugbetaling). Anders gezegd: De koper ontvangt later een percentage van de commissie die de webwinkel aan de cashback-site heeft toegekend. Na enkele dagen is met jouw persoonlijke account van de cashback-site te zien hoeveel korting je hebt gekregen. Let wel: uitbetalen geschiedt pas na een bepaald bedrag (vanaf ±1-25 euro). Soms wordt er nog een 'inschrijfbonus' doorberekend (0-10 euro).
Voor en nadelen
Wat heeft de gemiddelde klant hieraan? Wat is een nadeel? Aangezien de doelstelling van deze site 'besparen' is, mag je jezelf afvragen of je die aanlokkelijke aanbieding (koopje, korting) werkelijk nodig hebt. Zo bespaar je het meeste geld! Anderzijds is de kick van - letterlijk - de koopjesjacht ook een argument; zolang je het je kunt permitteren. Meedoen aan dergelijke betaalconstructies is pas zinvol als je van plan bent er regelmatig gebruik van te maken. Niets is verleidelijker dan maar geld uitgeven vanuit de opgelegde gedachte om die korting zo snel mogelijk te willen ontvangen.
Een willekeurige bezoeker van een webwinkel zal normaal gesproken een product direct bij de online winkel bestellen. Wanneer diezelfde bezoeker zich bij een cashbacksite heeft aangesloten, zal hij eerst via een speciale link contact maken met de webwinkel en dan pas een transactie doen.
Een voorbeeld. Je koopt via de link van een cashbacksite bij een webwinkel een dienst of product van 500. Met een cashbackkorting van 5%, ontvang je dus 25,- op je account. Dat bedrag wordt dan later gestort op je bankrekening.
Spaarpunten en enquêtes
Er zijn ook andere manieren om geld of spaarpunten te verdienen, maar dan moet je wel geduld hebben. Meestal moet je regelmatig enquêtes invullen, offertes aanvragen of nieuwe leden aanmelden. Je ontvangt dan na verloop van tijd een kleine vergoeding. Denk niet dat dit een variant op 'thuiswerken' is. Ik heb in het verleden ook eens uit nieuwsgierigheid meegedaan met zoiets als Euroclix (bestaat nog steeds) of recenter 'Waardevolle Mening' en het verdiende 'voor geen meter'. In Europa zijn er diverse cashback-sites bekend. Bij onze overzeese buren schijnt Quidco een grote speler te zijn; nota bene met 100% teruggave van de commissie en jaarlijks slechts 5 pond inleggeld. Ook andere internationale spelers als MSN (loopt via CIAO en Bing) en Yahoo! (loopt via Kelkoo) hebben al de eerste stappen gezet op dit gebied. De verwachting is dat er op dit vlak nog interessante ontwikkelingen met een grote toekomst verwacht mogen worden. Tel uit je winst!
In plaats van een rashond te kopen van een paar honderd euro zoek je een leuke hond of puppy uit een asiel. Deze kan je tegen minimale kosten of vaak zelfs gratis meenemen en door de hond te nemen komt er een opvang plek voor een andere hond vrij. Dit geldt natuurlijk ook voor een poes of konijn. Asieldieren zijn vrijwel altijd al gesteriliseerd of gecastreerd. Dit spaart de kosten van een operatie uit en het ongewild komen van nieuwe dieren, die ook weer verzorgd moeten worden.
De noodzakelijke spullen voor de behuizing van je huisdier kun je bij elkaar zoeken op rommelmarkten en tweedehands markten lokaal en online. Dit geldt voor manden maar ook dierenspeelgoed. Hokken kun je zelf bouwen van afvalhout en schilderen. Op internet zijn diverse bouwbeschrijvingen te vinden van doe het zelf bouwprojecten. Met enige creativiteit bouw je een kippenren of volière om tot konijnenhok
Een goede buur is beter dan een verre vriend
In plaats van een huisdier weg te brengen tijdens de vakantie naar een duur pension kun je de buren of een verantwoordelijke tiener vragen om op je huisdier te passen bij jou aan huis. Dit kost minder en je huisdier kan in de eigen omgeving blijven. Je kunt ook afspraken maken met vrienden en buren om tijdens vakanties en weekenden elkaars huisdieren om beurten te verzorgen. Dit kost hoogstens een cadeautje over en weer als blijk van waardering.
Kosten Dierenarts
Op de kosten van de dierenarts kun je besparen door een voordelige ziektekostenverzekering voor je huisdieren te nemen. Maar ook door je dieren bijzonder goed te verzorgen zodat je ziektes kunt voorkomen. Wordt donateur van een dierenasiel en ga voordelig (met reductie) naar de dierenarts van dat asiel. Het asiel wordt er beter van en jij houdt geld in je portemonnee.
Besparen op voedsel kosten
Een manier om te besparen op kosten van je huisdier is te besparen op de kosten van het voedsel. Natuurlijk niet je huisdier uithongeren, maar de prijzen van voeding vergelijken en dan grote hoeveelheden voordelig inkopen bij de groothandel. In plaats van wekelijks pakjes of blikjes te halen bij de supermarkt, koop je voordeliger grote pakketten met blikken en grote zakken brokjes bij de groothandel.
Wat hooi en stro betreft kun je goedkoper bij een boer terecht. In plaats van kilopakjes in de supermarkt of kleinere verpakkingen bij de dierenwinkel koop je een baal hooi en/of stro bij de boer. Mits je het goed bewaart op een droge plaats in je schuur kun je er maanden mee doen. Het scheelt ook transportkosten. Zaagsel gebruiken is niet altijd nodig. Het veroorzaakt rommel en is vaak zelfs ongezond van samenstelling. Hokken moet je toch regelmatig verschonen. Hooi kan ook vervangen of aangevuld worden door gedroogd gras, paardenbloemen en diverse andere eetbare groene planten en kruiden die jezelf hebt geplukt en gedroogd.
Besparen met kortingsbonnen en groepskorting Het nieuwe jaar is nog niet begonnen of je bent al weer plannen aan het maken voor een dagje uit of je ziet iets leuks in de winkel liggen wat net iets te duur is. Om de veelgehoorde klacht over de prijs van een product of dagje uit te doen verstommen zijn er twee ingenieuze dingen bedacht, namelijk de kortingsbonnen en groepskorting. Maar wat is nu precies korting en hoe kan je daarmee geld besparen, deze en andere vragen zullen hopelijk aan het eind van dit artikel beantwoord zijn.
Kortingsbonnen
Het gebruiken van kortingsbonnen of kortingskaarten kan je al gauw 10-15% op de aankoopprijs besparen. Er zitten wel vaak vele voorwaarden aan een kortingsbon verbonden. Zo kan je deze meestal maar gebruiken voor één persoon of product en vaak niet in combinatie met andere kortingen of acties. Toch kan het consequent gebruiken van kortingsbonnen je aanzienlijk schelen in de prijs van een product of entreekaartje. De kortingsbonnen zijn bijna overal te vinden als je er maar naar zoekt of vraagt. Er zijn bv ook kortingsbonnen om in Amsterdam mee te shoppen. Zo zijn er genoeg websites die een overzicht hebben van bonnen die je direct kunt uitprinten.
Groepskortingen
Verzamel je vrienden, familie of kennissen en ga gezellig met zijn allen een dagje uit. Bijna alle parken en uitgaansgelegenheden bieden namelijk een groepskorting aan. Hiervoor moet je meestal met meer dan 5-10 personen voor zijn, omdat het anders voor bedrijven niet meer rendabel is groepskorting te geven. Zorg dus dat je goed georganiseerd samen gebruik maakt van de groepskorting zodat je fors kan besparen op de prijs.
Korting
Als je korting krijgt betekent dit dat er een vermindering van de oorspronkelijke prijs heeft plaats gevonden, vaak gaat dit procentueel. Er zijn grofweg vijf verschillende soorten kortingen. Zo heb je de promotieactie waarbij het bedrijf zijn producten promoot door hier tijdelijk korting op te geven. Vaak zie je dit bij de opening van een bedrijf of voor het promoten van een nieuw product. Vaak geven bedrijven ook korting op slecht verkopende producten om de simpele reden dat ze liever wat minder of geen winst maken op producten dan ermee blijven zitten en dus grote verliezen maken. Seizoenskorting wordt vaak gegeven om de afname van diensten of de hoeveelheid bezoeken tijdens het laagseizoen te stimuleren. Dit zie je ook gebeuren in het openbaar vervoer waar ze korting geven wanneer je buiten de spitsuren reist. Soms geven bedrijven kortingen in de vorm van een groothandelskorting, personeelskorting of vaste klantenkorting die toegespitst zijn op specifieke groepen mensen. Hiermee proberen ze bestaande zakelijke relaties te onderhouden en klanten te binden. Naast alle bovenstaande kortingen heb je ook nog de korting die wordt gegeven bij de afname van een grote hoeveelheid.
Vaak kan je veel voordeel halen uit kortingen. Niet alleen in de supermarkt maar ook op internet zijn veel kortingen te vinden. Ga hier naar op zoek voordat je de boodschappen doet.
Wees kritisch met aanbiedingen
Bij twijfel of je gebruik gaat maken van een twee-halen-één-betalen-actie of een gratis glas bij aankoop van een six-pack bier: doe het niet. De grootste besparing is te bereiken door dingen niet te kopen.
Als je een bepaald product vaak gebruikt en het is lang houdbaar, koop er dan veel van als het in de aanbieding is.
Kijk uit voor spaaracties
Wees kritisch bij spaaracties en spaarpunten in supermarkten. Vaak moet je hiervoor meer producten kopen dan je eigenlijk nodig hebt of je moet uiteindelijk toch nog een bepaald bedrag bijbetalen.
Postzegels met korting
Bestel je postzegels bij postzegelsmetkorting.nl hierdoor bespaar je 20% op je verzendkosten. Zij maken gebruik van de 'oude gulden' zegels waardoor men korting kan geven. Deze mag je nog steeds gebruiken!
Cadeaubonnen met korting
Op tiQQ.nl kunnen cadeaubonnen met korting worden gekocht waarmee mensen op hun aankopen kunnen besparen.
Elk huishouden heeft wel een of meerdere ongebruikte cadeaubonnen liggen, zonde! Deze cadeaubonnen kunnen veilig worden verkocht via deze site. Men zet dus een cadeaubon die weinig waarde voor de eigenaar heeft om in harde euros.
Leuke actie waarbij je gratis boodschappen kunt winnen. Je maakt nu elke week kans op 20,- aan gratis boodschappen. DikWinnen is een actie opgezet door Folderaar.nl. Folderaar is al ruim 2,5 jaar jouw plek voor online folders! Dankzij spaarpunten kan jij kans maken op gratis boodschappen.
Koop goedkoop online
Supermarktaanbiedingen zijn te vinden op internet. Hier kan je precies zien waar je het goedkoopste je producten kunt halen. Voorbeelden van sites zijn http://dewekelijkseboodschappen.nl en Voordeelmuis.
Ga je samenwonen of trouwen? Bestel dan een gratis Box for Two. Je krijgt een doos met verschillende producten gratis thuis opgestuurd.
Besparen met Kortingscodes
Kortingscodes zijn te vergelijken met kortingsbonnen. Om korting te krijgen bij een 'normale' winkel moet je meestal kortingsbonnen uitknippen. Deze kortingsbonnen lever je dan in en je ontvangt korting op jouw aankoop. Kortingscodes kun je zien als de moderne variant op kortingsbonnen en zijn alleen te verzilveren bij webwinkels.
Je ontvangt kortingscodes via de nieuwsbrief van webwinkel of via verzamelsites zoals Kortingscodes.nl. Door lid te worden van de nieuwsbrief van jouw favoriete webwinkel loopt je zeker geen korting mis. Veel webwinkels geven in hun nieuwsbrief namelijk ook persoonlijke kortingscodes uit. Deze codes zijn slechts één maal te verzilveren en geven korting aan (vaste) klanten.
Een kortingscode kun je verzilveren door bij het afrekenen de code in te voeren in het daarvoor bestemde invoerveld. Nadat je jouw code hebt geactiveerd kun je bij een (geldige) code profiteren van extra korting en zo veel geld besparen.
Waar koop je de boodschappen? Let bij het kiezen van een winkel op de prijzen, aanbiedingen en service van de winkel. Ook de afstand en de bereikbaarheid is bepalend.
Let op de service
Let bij de aanschaf van artikelen op de service die de winkelier biedt.
Als er een goedkoop merk uit het assortiment wordt gehaald, klaag daar dan over bij de supermarkt. Zo zijn bij Albert Heijn de Euroshopperproducten ook weer teruggekomen.
Bereikbaarheid
Hoe goed is de winkel te bereiken? Wanneer je met de auto boodschappen doet, is het van belang dat je de auto goed kwijt kan en het liefst gratis.
Folder aanbiedingen
"digitaal folders bekijken is beter voor het milieu"
Online folderaanbiedingen bekijken. Geen stapels folders meer door de deur met de ja/nee sticker. En toch op de hoogte van alle aanbiedingen. schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang op maandag een mail met daarin de nieuw verschenen aanbiedingen.
Ga naar de markt
Op de markt zijn artikelen vaak een stuk goedkoper dan in de winkel. Vooral aan het einde van de dag willen standhouders hun spullen kwijt waardoor ze deze nog goedkoper aanbieden.
Ook bij de tweedehands markt is het de moeite waard om eens een kijkje te nemen. Schroom niet om eens een artikel te bekijken en te vergelijken met de prijzen die winkels vragen voor een gelijk product.
Winkelen met korting
Er zijn inmiddels vele websites die consumenten de mogelijkheid geft om met korting te winkelen bij duizenden aangesloten winkels. De inschrijving is gratis. Zo bespaar je weer wat in deze dure tijden.
Vergelijk prijzen tussen verschillende winkels. Dit kan door middel van folders maar ook via het internet. In de winkel is het raadzaam om ook op het verschil van de prijzen tussen verschillende merken te letten. Vergelijk op de kilo-/literprijzen in plaats van de prijs per product. Ten slotte kan je vaak profiteren van seizoenskortingen.
Vergelijk op kiloprijzen
Vergelijk de kiloprijzen van producten. Dat zegt meer dan de prijzen per stuk. Kiloprijzen staan vaak op het schap aangegeven.
Aanbiedingen
Laat je niet te snel verleiden door aanbiedingen. Bekijk allereerst of je het product wel nodig hebt en daarna of het wel een aanbieding is. Supermarkten geven namelijk ook op dezelfde manier aan dat een artikel "blijvend in prijs" verlaagt is. Als laatste zijn er vaak ook andere merken die net zo goed zijn als het product dat in de aanbieding is, maar minder kosten.
Wees alert op huismerken
Wees alert op de vaak goedkopere huismerken, vergelijk ze eens met het merk dat je gebruikt.
Uit onderzoek blijkt dat consumenten het er in grote lijnen over eens zijn dat huismerken waar voor je geld bieden en dat de kwaliteit vergelijkbaar is met die van grote merken. De prijs/kwaliteitsverhouding wordt met een wereldwijd percentage van 69 procent als uitstekend gewaardeerd en 62 procent vindt de kwaliteit van huismerken minstens zo hoog als de grote merken. Nederland is koploper; met 82 procent zijn zij van mening dat de kwaliteit van huismerken minstens zo hoog is als de kwaliteit van de gebruikelijke grote merken.
Kijk naar het verschil tussen A- en B-merken
De prijzen van de A-merk producten die supermarkten verkopen, verschillen van prijs. De top-4 dure A-merk-supermarkten is: Konmar, Albert Heijn, Super de Boer en Plus. De top-4 supermarkten met goedkope A-merk-producten is: Dirk van den Broek, Jumbo, Nettorama en Deen.
B-merken verschillen weinig van prijs en zijn vrijwel altijd goedkoper dan A-merk producten. De kwaliteit van de B-merk producten hoeft zeker niet minder te zijn.
Om op aanschaf te besparen, is de voorbereiding belangrijk. Maak een boodschappenlijstje en houd je daar aan. Bedenk welke winkel het voordeligst is. Bij grote aankopen is het handig om een lijst met eisen op te stellen waaraan het product moet voldoen.
Maak een boodschappenlijstje
Maak voor het boodschappen doen een lijstje. Dit scheelt een hoop getob in de supermarkt en weerhoud je ervan om dingen mee te nemen die je niet nodig hebt. Houd je strict aan het boodschappenlijstje en laat je niet verleiden door promoties op de winkelvloer. Splits het lijstje uit naar winkels waar je wat haalt.
Plan voor meerdere dagen
Probeer voor meerdere dagen in de week boodschappen te doen en doe verder alleen de 'verse' boodschappen. Dan kom je minder vaak in de verleiding overbodige boodschappen mee te nemen. Pas wel op dat je geen dingen moet weggooien.
Winkelen met volle maag
Probeer geen boodschappen te doen als je veel honger hebt. Je hebt dan veel sneller een volle boodschappenkar met allerlei lekkernijen die je eigenlijk niet nodig hebt.
Kinderen wel/niet mee ?
Meenemen van kinderen leidt vaak tot impulsaankopen. Neem ze niet mee of laat u er niet door beïnvloeden (vertel ze dit van tevoren).
Neem een boodschappentas mee
Neem een boodschappentas mee van thuis. Hierdoor hoef je geen plastic tas aan de kassa te kopen. Ben je de tas vergeten? Neem dan een kartonnen doos. Deze liggen vaak in de toegangshal. Thuis kan de doos bewaard worden om oud papier in te verzamelen.
Bereid goed voor op grote aankopen
Als je een grote aankoop doet, is het raadzaam je winkelbezoek goed voor te bereiden. Maak een lijstje waaraan het artikel moet voldoen en ga meerdere winkels in om zowel de prijs als de kwaliteit te vergelijken.
Met deze informatieve, maar vooral leuke testen en spelletjes kunnen kinderen en jongeren meer te weten komen over geld en over zichzelf. Ook geschikt voor ouders!
Zakgeld, je kind vrijheid geven, sparen: het is niet altijd makkelijk om uw kind goed met geld te leren omgaan. Hoe is het gesteld met úw financiële opvoedkwaliteiten? Doe de Financiële Opvoedtest en u weet het antwoord!
Een bal door de ruit van de buurman, de antieke vaas van tante aan diggelen: ongelukjes die ieder kind kunnen overkomen. Vervelend voor de betrokkenen, maar wie is hiervoor aansprakelijk?
De 18e verjaardag van uw kind is een hele mijlpaal. Meerderjarig zijn, stemmen, autorijden: je bent dan officieel volwassen. Ook op financieel gebied is verandert er veel. De belangrijkste wijzigingen op rij.
Ooit zullen uw kinderen financieel op eigen benen staan. Maar daar is oefening voor nodig, bijvoorbeeld met kleedgeld. Handig: u weet precies wat u aan kleding voor uw kinderen kwijt bent en het kan nogal wat discussies schelen!
Veel kinderen hebben een telefoon. Ouders kiezen er vaak voor om ze daar een aparte vergoeding voor te geven: het zogenaamde belgeld. Het is belangrijk om met uw kind duidelijke afspraken te maken over de kosten van mobiel bellen.
Van de kinderen van 8 en 9 jaar krijgt ongeveer 82% zakgeld. Bij middelbare scholieren is dit zo'n 90%. Zakgeld is voor kinderen een waardevolle manier om goed te leren omgaan met geld. Maar wanneer begint u met zakgeld en wat is een passend bedrag?
Wat zegt u als uw dochter om meer zakgeld vraagt? Misschien besteedt uw zoon zijn hele budget aan games of geeft hij juist liever niets uit. Hoe gaat u daarmee om?
Hoe werkt een aflossingsvrije hypotheek? Wat is een salarislening? Hoe ontstaat de koers van een aandeel? Kent u het antwoord op deze vragen of valt er nog iets bij te spijkeren aan uw kennis over financiële producten?
Vertrekt u naar het buitenland? Dan is het handig om van tevoren een aantal geldzaken uit te zoeken. Bij uw bank of reisorganisatie kunt u navragen welke valuta wordt gebruikt, of u kunt pinnen en wat dat kost. Let op: de kosten voor mobiel bellen in het buitenland kunnen fors oplopen.