GEMEENTE NEEMT PLANNINGSINITIATIEVEN VOOR INVULLING LEEGSTAANDE BEDRIJVENTERREINEN
Het gemeentebestuur start verschillende planningsinitiatieven op inzake ruimtelijke ordening. Een geschikte invulling van de leegstaande bedrijventerreinen in de gemeente (Wolspinnerij-Denys, Lys Yarns en Vandewiele) staat daarbij centraal. “Dit zal beeldbepalend zijn voor onze gemeente, ook op lange termijn, dus we willen hierbij grondig en doordacht te werk gaan”, zeggen burgemeester Simon Lagrange, schepen van Ruimtelijke Ordening Olivier Peirs en schepen van Milieu Michaël Devriendt. De bestekken voor de verschillende studieopdrachten werden dinsdag unaniem goedgekeurd door de gemeenteraad.
Naar een dorpskernvernieuwing voor centrum Zulte: invulling sites Wolspinnerij - Denys & Lys Yarns
In het dorpscentrum van deelgemeente Zulte zijn de dicht bij elkaar gelegen sites Wolspinnerij-Denys (ongeveer 4 ha gelegen in gebied voor kernontwikkeling) en Lys Yarns (ongeveer 2,5 ha gelegen in woongebied) sinds enkele jaren leeg komen te staan wegens spijtige faillissementen.
Burgemeester Simon Lagrange en schepen van Ruimtelijke Ordening Olivier Peirs: “Deze terreinen geven momenteel een wat slordige indruk aan de dorpskern. Een goede invulling van de sites is een belangrijke zorg voor de bevolking, zo blijkt tijdens buurtvergaderingen. Als gemeentebestuur zijn we geen eigenaar van deze gronden, maar in samenspraak met de eigenaars willen we wel onze rol spelen om een goede ontwikkeling van beide sites mogelijk te maken. Het is belangrijk dat dit gecoördineerd gebeurt, en gekaderd in een totaalvisie voor het centrum van Zulte.”
Het gemeentebestuur heeft daarom een bestek klaar voor de opmaak van een masterplan ‘dorpskernvernieuwing’. Daarin moet een visie over het gebied ontwikkeld worden en via ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP’s) vertaald naar concrete ontwikkelingsmogelijkheden op het terrein, onder andere inzake de mogelijke nieuwe bestemmingen (wonen, kantoor, handel, diensten, enz.), de gewenste dichtheden (aantal entiteiten per m²) en de concrete inrichting.
Nu de gemeenteraad dit bestek heeft goedgekeurd, kunnen geïnteresseerde studiebureaus hierop inschrijven, de gunning is voorzien na de zomer. Nadien kan het bureau aan de slag, in samenspraak met de grondeigenaars en –ontwikkelaars. Hierbij moeten ook de buurtbewoners voldoende inspraakmogelijkheden krijgen. Hieraan zal bijzondere aandacht besteed worden bij de gunning.
Schepen van Milieu Michaël Devriendt: “Belangrijk hierbij is ten slotte de expliciete wens van het bestuur om tot een duurzame nieuwe wijkontwikkeling te komen. Voor de site site Wolspinnerij-Denys krijgen we hiervoor specifieke ondersteuning van het Lerend Netwerk Duurzame Wijken, een initiatief van de Vlaamse overheid en Vibe (Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen). Zij geven ons tips en adviezen om duurzaamheidsaspecten te verankeren in het wijkconcept. In het bestek voor de studieopdracht zijn dan ook specifieke bepalingen opgenomen inzake onder andere ruimtegebruik, milieu, groen, mobiliteit, verkeersveiligheid, sociaal contact, betaalbaarheid en energieverbruik. Voor dit terrein wordt ook een brownfieldconvenant afgesloten met de Vlaamse overheid, om de sanering van voornamelijk de site Denys te faciliteren.”
Naar een evenwichtige en doelgerichte ruimtelijke ordening: herziening structuurplan & opmaak woonbeleidsplan
Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS) legt de grote lijnen vast voor de ruimtelijke ordening binnen de gemeente. Het doet geen uitspraak over concrete dossiers maar geeft in algemene termen aan hoe de gemeente in de toekomst de ruimte op haar grondgebied wil invullen.
Het huidige structuurplan van Zulte dateert van 2003 en is intussen verouderd (in principe wordt dit vastgesteld voor vijf jaar). Op verschillende vlakken zijn de krachtlijnen van het structuurplan aan actualisatie toe:
- De industriezone Zulte-Kruishoutem werd door de Vlaamse overheid erkend als Bijzonder Economisch Knooppunt (BEK), hetgeen mogelijkheden biedt voor bijkomende regionale bedrijvigheid.
- Er is nood aan een locatieonderzoek voor de optimale ontwikkeling van extra lokale bedrijvigheid.
- Het project Rivierherstel Leie voorziet de omzetting van stukken landbouwgrond langs de Leie in natuurgebied, hetgeen mogelijk implicaties heeft op de natuurlijke en agrarische structuur.
- Het nieuwe structuurplan moet afgestemd worden op het masterplan voor de dorpskernvernieuwing centrum Zulte en de invulling van de bedrijfssites.
- Bij de herziening van het structuurplan wenst het gemeentebestuur ook de herbestemmingsmogelijkheden voor de site Vandewiele in Olsene te onderzoeken.
Samen met de herziening van het structuurplan maakt het gemeentebestuur ook een woonbeleidsplan op, met bijzondere aandacht voor de huisvestingsnoden die moeten ingevuld worden op het grondgebied op middellange en lange termijn.
Naar een passende invulling voor site Vandewiele in Olsene
In het centrum van Olsene staan de terreinen van het failliete eierverwerkende bedrijf Vandewiele al een tijd leeg. Voor het stuk grond naast het bedrijf, op de hoek van de Grote Steenweg met de Kasteelstraat, is sinds eind 2013 al een procedure lopende om de bestemming terug te zetten van parkzone naar woonuitbreidingsgebied. Hiermee wil de gemeente een rechtszaak rond planschade (waarvoor ze in eerste aanleg veroordeeld werd), achter zich laten.
“Bij de herziening van het structuurplan zullen we onderzoeken welke herbestemmingsmogelijkheden er zijn voor de volledige site, zowel het gebied van de planschade als dat van het bedrijfsgebouw. Hierbij zullen we nagaan of een woonfunctie mogelijk is en of de huidige ruimte voor lokale bedrijvigheid op een andere plaats kan ingevuld worden (bv. langs de Karreweg). Hiertoe zullen we ook de nodige gesprekken voeren met de hogere overheden, die het structuurplan moeten goedkeuren. Indien positief, moet de concrete invulling van de herbestemde site Vandewiele later vastgelegd worden in een afzonderlijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP).”
Naar een duurzame toekomst voor firma Sobinco
Het bedrijf Sobinco, gelegen langs de Waregemstraat, heeft de intentie uitgedrukt om in de toekomst verder te willen uitbreiden. Uit overleg met hogere overheden is gebleken dat het planningsinitiatief hiervoor bij de gemeente ligt. Voor een eventuele uitbreiding zou een wijziging van het RUP Sobinco-Lippens noodzakelijk zijn. Het gemeentebestuur wenst vooraf een grondig onderzoek uit te voeren naar de mogelijke mobiliteitsimpact van een eventuele uitbreiding. Hiervoor wordt een MOBER opgemaakt (mobiliteitseffectenrapport).
Bundeling
De totale kostprijs voor al deze planningsopdrachten samen wordt geraamd op ongeveer 250.000 euro, waarvan een deel gerecupereerd kan worden van betrokken grondeigenaars. Alle studieopdrachten werden komende dinsdag unaniem goedgekeurd door de gemeenteraad. “Het groeperen van de bestekken levert voordeel op, zowel financieel als inhoudelijk. Grotere opdrachten zijn voor studiebureaus interessanter om op in te tekenen, en zo vermijden we ook dat dubbel werk gebeurt”, besluit het gemeentebestuur. “Ook wensen we deze studies te laten samenlopen met het globale verkeersleefbaarheidsplan dat in de steigers staat. Participatie van onze inwoners blijft centraal staan om zo tot breed gedragen oplossingen te komen.”
|