Een gemengde afvaardiging van WSC Oostakker was aan de slag in het Duitse Steglitz-Berlijn. Twee sterke Duitse renners hielden Ivan De Vriendt van de zege.
Peter Vonhof haalde het van Roger Poulain en onze landgenoot Ivan De Vriendt.
Deze 3 hadden 28 voorsprong op een ander trio waarbij Martin De Clercq die 6e eindigde. De derde en laatste Belg was Etienne Bundervoet die verdienstelijk 10e werd.
De Belgen reden in ploegverband en daar kon Ivan de Vriendt profiteren.
Vermelden we nog dat er 111 renners aan de start stonden, wat de prestatie van onze landgenoten nog meer uitstraling geeft.
In Nederland werd de 24e Ronde van Limburg verreden over een afstand van 170km. Nico Vermeulen en Bennie Ceulen reden al lek voordat de meute goed en wel in beweging was. Uit een kopgroep van 17 reden te Mheer na 117km Dohmen en Geilenkirchen weg. Deze twee bleven 33km samen en toen vond Mathieu Dohmen het welletjes en reed solo naar de overwinning. Hij legde de 170km af in 4.1021. Zijn geloste metgezel volgde op 312. Voor plaats 3 op 357 was Jan Breur de snelste voor Bert Pronk, Fons van Katwijk, Frits Schür, Albert Scheffer, Mathieu Maessen, Wil van Helvoirt, Cor Boersma en Robert Kroep. Een volgende groep eindigde op 456 en daarvan was Bennie Ceulen de snelste.
Met de rit in lijn Potsdam-Oost-Berlijn en daarna een plaatselijke tijdrit is men aan het einde van de Vredeskoers.
De rit in lijn was 86km en werd het de 6e overwinning van de Rus Valeri Lichachev (43) voor de Tsjech Antonin Bartonickek (19), onze landgenoot Ludo Noels (31) niet zichtbaar op de foto, de Italiaan Claudio Guarnieri (71) en de Australiër John Trevorrow. De gevallen renner (32) is onze landgenoot René Dillen.
De tijdrit van 9km werd gewonnen door de Rus Rinat Szarafaulin voor de Oost-Duitser Wolfgang Wesemann en eindwinnaar Ryszard Szurkowski. Eerste landgenoot werd Ludo Noels op de 21e plaats.
In de eindstand heet Szurkowski 332 voorsprong op de Pool Stanislas Szozda en staat de Rus Valeri Lichatchev op plaats 3 met 611 achterstand. Eerste landgenoot is René Dillen als 8e op 1001. Ludo Noels is 14e op 1520. Alex Robberecht als 38e heeft 2921 achterstand. Theo Dockx op plaats 45 volgt op 3628. Edmond Verbruggen als 56e heeft 5027 achterstand en als 73e Victor De Valckeneer op 1.4651.
Nederlands podium te Angleur waar na 108km Johan Peels won voor Jan Adriaans en Leon Zegers.
Eindhout kreeg maar liefst 157 renners aan de start en won Leon Engelen voor Manuel Santos Castillo (Sp), Joseph Meynzer, Jos Gijsemans, Michel Van Hoof e.a.
In Harelbeke kreeg Carlos Cuyle na 70km de zegebloemen, hij won er voor Eddy Vantieghem en Jozef Demeyer.
In Lanaken waren 27 renners uitgenodigd voor het avondcriterium. In de tweede ronde ging Benny Paulissen aan de haal en zou het volhouden tot het einde. Er waren wel enkele schuchtere pogingen geweest maar was het Raymond Nelissen die op de tweede plaats eindigde dit op 15. Het peloton volgde op 25 en daarvan was Gustaaf Verboven de snelste voor Guy Duchamps, Winoc Flebus e.a.
Ook Moerkerke kreeg een Nederlander als winnaar, John Verbeke won er voor Daniël Desloovere en Marnix Lameire.
Van de 88 vertrekkers te Peruwelz hebben er na 108km drie voor de zege gespurt. Georges Windels haalde het voor Abel Holvoet en Dirk Goetyn. Op 1 versloeg Jacques Deweerdt zijn metgezel Jean-Marie Slagmulder voor plaats 5.
Van sportief oogpunt bekeken was de Ronde opnieuw een boeiend en hoogstaand spektakel. Met de Valkenberg, alsook de Muur van Geraardsbergen, was er reeds in de eerste 40km een ontsnapping. te Gent hadden Spileers, Despierre, Vandermeulen en Coene een voorsprong van 1. Na 60km kwam een vijftal aansluiten en werd even later een kopgroep van 24 gevormd en was de rest onherroepelijk verslagen. Te Ternat, na 125km plaatste Rottiers de beslissende demarrage, juist als Willy Govaerts lek reed. Meernhout aarzelde geen ogenblik en kwam vliegensvlug tot bij Karel. Net als ook Jacobs, Malfait en Peeters op het punt stonden aan te sluiten, ging Meernhout alleen door. Een 20 tal kilometers schommelde de voorsprong van de leider tussen de 17 en20 seconden, en bood zijn ploegmaat Malfait bijna geen steun aan de anderen. Meernhout ging de laatste 8 km in met 57 bonus en is er nog de reactie gekomen van Meernhout die naderde nog tot op 7 maar was voor Merc Meernhout na 4.25 koers de buit binnen. Ook Jos Jacobs als derde op 112 kwam solo toe. Voor plaats 4 op 127 was Karel Rottiers sneller dan Willem Peeters. Plaats 6 op 140 was voor Alain De Saever voor Etienne Vanden Houwe en Eric Jacques. Als 9e op 155 kwam Luc Decroock over de streep. Op 240 werd er voor de 10e plaats gespurt, Christian Despierre haalde het voor Benny Schepmans, de ongelukkige Willy Govaerts,Franky Franssen, Romain Vercauter, Raf Constant dit wat de top 15 betreft en werden Jean-Pierre Sterckx 20e en André Coppers 23e.
In Frankrijk won Roland Berland Parijs-Bourges door na 225km zijn medevluchter Yves Hézard in de spurt te verslaan. Op 10 volgde Jean-Pierre Genet. Voor plaats 4 op 428 was Christian Palka sneller dan Francis Campaner. Onze landgenoot Michel Pollentier werd op plaats 6 de eerste buitenlander hij volgde al op 6. In Michel zijn spoor volgden nog negen renners waaronder de Nederlander Tino Tabak op plaats 13. Voor Lucien Van Impe was er plaats 38 wel al op 15.
Te Goeferdinge Geraardsbergen won na 160km Dirk Baert die 3.47 nodig had om die afstand af te leggen met 25 voorsprong. De groepspurt werd gewonnen door Bernard Bourguignon voor Paul Collaer, Tony Houbrechts, Rudy De Groote, Paul Aerts, Ludo Vander Linden, Arthur Vande Vijver, Robert Fontaine en sluit Louis Verreydt de top10.
Vandaag werd tussen Iseo del Lago en Lido delle Nazioni 248km de langste rit uit de Giro verreden. De renners hadden een sterke tegenwind wat er toe leidde dat er geen enkele ontsnapping succes kende. Een voltallige groep bood zich aan voor de spurt. In deze massaspurt werd Rik Van Linden perfect gegangmaakt door zijn ploegmaat Gerben Karstens. Reeds 10km van het einde begon Karstens zijn gangmakerswerk reed naar iedereen toe, die in extremis nog poogde weg te geraken. Op 2km van de streep kwam Bruyère aan de leiding met Spruyt en Merckx achter zich. Karstens hing zich aan deze snelle Molteni-trein en ging over Merckx, toen die te vroeg in de wind werd gezet door Spruyt. Op 200meter van de meet sprong Van Linden aan een kant van de weg door een smalle opening tussen Karstens en de afsluiting weg, terwijl Basso met Sercu aan de anderen kant oprukten. Sercu ging nog over Basso, maar kwam een lengte te kort tegen Rik Van Linden. Op plaats drie eindigde Roger De Vlaeminck gevolgd door Marino Basso (It), Daniel Ducreux (Fr), Gerben Karstens (Ned), Marcello Osler (It), Franco Ongarato (It), Eddy Merckx en maakt leider Eddy Merckx de top10 volledig.
. Dimitr Traikov - Theo Dockx Onze landgenoot Theo Dockx zorgde in de Vredeskoers voor een tweede Belgische zege, dit na René Dillen die rit 9 won,nog 2 landgenoten plaatsten zich in detop10. De 14e rit Halle-Potsdam was 157km en werd er met twee voor de zege gespurt, onze landgenoot versloeg zijn Bulgaarse medevluchter Dimitr Traikov, op 7 was de Rus Valeri Lichatchev nog eens de snelste voor Jean-Louis Danguillaume (Fr), Ludo Noels, Vladimir Nielubin (Urs), Kjell rodian (Den), René Dillen, Evert Diepeveen (Ned) en John Trevorrow Aus). Ryszard Szurkowski mag morgen als leider aan de laatste dag beginnen.
Op de tweede dag van Lisboa-Algarve werd er eerst een rit in lijn over 143km en daarna nog een criterium van 30km verreden. Voor de rit in lijn vertrok men te Cova de Pledade en was de zege te Grandola voor Carlos Vitorino die er 3.4245 over deed.
Het criterium te Grandola werd gewonnen door Americo Vieira die na 4625 mocht juichen.
. Fuente nog even in het spoor van Eddy In de Giro moesten de renners in de 6e rit, Milaan-Iseo del Lago, over 2 cols die voor het eerst in de Giro werden beklommen. Het waren na 97km de Gallo (763m.) en na 117km de San Fermo (1067m.). Reeds vrij vroeg in de wedstrijd was de Spanjaard Fuente die beschouwd werd als de grootste rivaal van Merckx in moeilijkheden gekomen, maar met de hulp van zijn ploegmaats was hij in het peloton kunnen blijven. Op de Gallo waar Merckx als eerste doorkwam voor Gimondi, Deschoenmaecker, Battaglin en Panizza dacht men nog dat Fuente die verrassend achteraan het peloton hing zijn krachten spaarde voor de tweede klim. Maar reeds vrij vlug bij aanvang van de San Fermo moest Fuente afhaken, Eddy had het gezien en gaf zijn ploegmaats de opdracht het tempo strak te houden. Maar reeds na drie km klimmen liet Fuente het hoofd hangen, en zou de top bereiken met 830 achterstand. Het was opnieuw Merckx die als eerste bovenkwam voor Panizza en Battaglin. Op 25 volgden Gimondi, Motta en Ritter die in de 20km lange afzink kwamen aansluiten wat ook Bitossi op zijn eentje deed. Op 500 meter van de meet begon Eddy de spurt maar verzwakte na 200 meters. Toen kwam Gimondi aan de leiding maar was het Gianni Motta die het haalde voor Felice Gimondi, Ole Ritter, Franco Bitossi, Wladimiro Panizza, Eddy Merckx en Giovanni Battaglin. Van de eerste achtervolgers op 123 was Roger De Vlaeminck de snelste. Eddy Merckx blijft uiteraard leider. Na de rit werd ook nog vernomen dat Fuente nadat hij reeds na de eerste drie km van de San Fermo was gelost, zich aan de kant van de weg van zijn fiets liet vallen. Hij wilde niet meer verder maar men kreeg hem toch zo ver dat hij verder reed. Na de top was het opnieuw hetzelfde en liet zich nogmaals vallen. Uiteindelijk is hij dan toch herbegonnen, eindigde op plaats 106 met 12 achterstand. Zelfs het flesje water dat men hem gaf liet hij na een slok gedaan te hebben tegen het asfalt kapot vallen.
Een vijfde ritzege was er voor de Rus Valeri Lichatchev die de 13e rit in de vredeskoers won. De rit Dresden-Halle was 168km en daarvoor had hij 4.2242 nodig. Plaats twee was voor de Fransman Jean-Louis Danguillaume, verder volgden Claudio Guarnieri (It), Jaroslav Poslusny (Pol), Ever Diepeveen (Ned), Stanislas Szozda (Pol) e.a. De Pool Ryszard Szurkowski blijft leider.
Net als verleden jaar kwamen 137 renners een rugnummer afhalen te Oostkamp. Het werd een saaie wedstrijd. Aanvallen met Bruggeman en Verplancke en nadien Pollentier, Reniers, Gakens en Bal (Ned) brachten weinig aarde aan de dijk. De beslissing viel na 100km toen De Boever wegreed en Gakens kwam aansluiten. Later voegden zich bij de twee vluchters, Van Bruwaene, Schoeters, Collaer, De Bal, Vander Linden en Pintens. Deze acht mochten voor de overwinning spurten en was het Tony Gakens die vrij verrassend won. Verder volgden, Alfons De Bal, Paul Collaer, Raf Van Bruwaene, Jos Schoeters, Georges Pintens, Ludo Vander Linden en Jaak De Boever. Voor plaats 9 op 26 was Dirk Baert sneller dan Ludo Van Staeyen, Willy De Geest, Cees Priem (Ned) enTony Houbrechts. Plaats 14 op 30 was voor Georges Claes voor Willy Planckaert, Eric Leman e.a.
. Ritzege voor Gerben Karstens De vijfde rit in de Giro vertrok te Saint-Vincent (Aosta) om na 173km op de Vigorelliwielerbaan in Milaan te eindigen. Door de hitte en het gesloten blijven van de groep kwam het tot meerdere valpartijen in de groep. Een ervan gebeurde al na 20km bij het zoeken naar drinken. In een bocht stopten enkele renners vooraan in het peloton bij een kleine herberg. Ward Janssens, Staf Van Roosbroeck, Riccomi en Colombo zagen te laat wat er gebeurde en sloegen tegen het verschroeiende wegdek. Konden de 2 Italianen onmiddellijk verder onze landgenoten daarentegen bleven liggen, en sprak men zelfs hen naar een kliniek over te brengen. Zij zijn wel opnieuw kunnen vertrekken. Nog een landgenoot Maurice Dury die viel 50km voor het einde, toen men aan 60km per uur reed en moest met een hersenschudding de wedstrijd verlaten. Het tempo zakte niet meer zodat elke poging om weg te rijden geen kans maakte. Met 100 renners reed men naar de piste en ging 1km voor het binnenrijden Merckx in den aanval en kwam als eerste de wielerbaan opgedraaid. Het was Bitossi die als eerste voorbij Merckx ging maar stilviel met Sercu in zijn wiel. Dan kwam Ongarato aan de leiding om de spurt aan te trekken voor Basso met in zijn wiel Karstens. Deze reed plots naar beneden om met klein verschil te winnen. Ook Basso dacht gewonnen te hebben maar werd na het bekijken van de film Gerben Karstens toch als winnaar aangeduid. Op 3 eindigde Patrick Sercu voor Rik Van Linden, Roger De Vlaeminck en werd leider Eddy Merckx tiende.
Verleden jaar besliste de UCI, dat 6 jaar nadat Harm Ottenbros te Zolder wereldkampioen werd België in 1975 opnieuw het WK mag inrichten. Vandaag werd tijdens de vergadering van de Algemene Raad van de BWB nadat de omslagen werden geopend het WK toegewezen aan de groepering Mettet-Yvoir die het hoogste bod hadden gedaan. Zij hadden driemaal geboden, eenmaal voor Mettet, eenmaal voor Yvoir en eenmaal voor gezamenlijk. Telkens met het zelfde bedrag van 14.601.681 frank. Op de tweede plaats kwam Soumagne met 12.511.112 frank. en Zolder als derde die boden 8.888.888 frank. Nu is het nog enkel wachten op de definitieve goedkeuring van de voorgestelde omlopen. Dat Mettet-Yvoir zo veel kon bieden komt vooral omdat men drie jaar na mekaar had gehoopt het BK te organiseren in Yvoir of Mettet. Maar achtereenvolgens werden Martelange, Bornem en Soumagne waar dit jaar op 24/6 het BK zal plaatsvinden de uitverkoren clubs. Men heeft dan maar de spaarcenten samengevoegd en er alles op gezet om het WK te kunnen inrichten en is hun doel bereikt.
. Zbigniew Kreszowiec Rit 12 in de Vredeskoers werd verreden tussen Goerlitz en Dresden en mocht er na 98km al gespurt worden. Het was een voltallige groep die zich aanbood en won de Pool Zbigniew Kreszowiec voor de winnaar van gisteren Thomas Huschke (Ddr), de Tsjech Antonin Bartonicek, de Nederlander Evert Diepenveen, de Pool Andrzej Kaczmarek, de Fransman Jean-Louis Danguillaume e.a. Geen enkele landgenoot kon zich in de top 10 plaatsen. De Pool Ryszard Szurkowski blijft leider.
Te Seraing was na 100km Willem Peeters de snelste voor de Nederlander Piet van Katwijk en Jacques Martin. Voor Peeters die 2.41 had gekoerst werd het zijn derde overwinning.
Na 3 overwinningen in vijf dagen mag het even rustiger en mag zelfs ploegleider Robert Lelangue mee op de fiets, onder het goedkeurend oog van mijn klasgenoot
. Thomas Huschke De Oostduitser Thomas Huschke heeft van de eerste rit in zijn land gebruik gemaakt om meteen maar te zegevieren. De renners reden van Lubin (Polen) naar Goerlitz en mochten 110km. afleggen. Het werd een eentonige rit en moest de leider Ryszard Surkowski het in de spurt met de tweede plaats stellen. Twee landgenoten knden zich in de top20 nestelen. Op 18 Theo Dockx en Ludo Noels op 20. In het klassement is René Dillen met zijn 7e plaats onze eerste landgenoot.