Leuven nam op 6 augustus jl. afscheid van Rik Uytterhoeven, jarenlang lid van de Leuvense Koninklijke Gidsenbond en eminent volkskundige. Hij was de auteur van verschilende intressante en mooie boeken. Waaronder zijn serie van 6 boeken "Leuven in oude prentkaarten" en zijn onlangs verschenen werk "750 jaar Leuvense parochies". Ook werd op hem beroep gedaan in verschillende geschiedkundige werken en boeken.
Karrenwielen die krakend over de kasseien dokkeren, het geluid van voetstappen en een handbel. Begijntjes die aan de oever van de Dijle hun lakens spoelen en ze nadien naar de bleekweide voeren. Of een begijntje dat op een zomeravond voor haar deur op een bankje zit te knikkebollen. Het zijn slechts enkele beelden uit het Groot Begijnhof in Leuven. Met zijn kasseistraatjes baadt het Begijnhof nog altijd in een 17de eeuwse sfeer. Helemaal terecht uw mooiste plekje in de categorie 'straten'.
,,Je kunt hier rondwandelen in een sfeer van 300 jaar geleden en je vindt hier rust en stilte'', antwoordt Rik Uytterhoeven op de vraag wat hem zo aanspreekt in het Groot Begijnhof van Leuven. Uytterhoeven is een van de weinige gelukkigen die zijn vaste woonplaats in deze unieke, 8 hectare grote locatie heeft. Slechts acht andere gezinnen wonen in enkele van de 90 huisjes die het begijnhof telt. ,,De andere huisjes worden gebruikt als studentenkamers voor buitenlandse studenten en om gastprofessoren te herbergen'', zegt Uytterhoeven.
Er is voor 't ogenblik een mooie collectie dahlia's te bewonderen
De terugkeer van de Dahlia
Na de ontdekking van Amerika, maakten de Europeanen ook kennis met dit, van oorsprong, voedselgewas van de Inca's.
Vooral de bloemen en het gemakkelijk vorstvrij overhouden van de knollen maakten de dahlia's tot een populaire zomerplant.
In het begin van de 20ste eeuw kende ook ons land veel gereputeerde dahliakwekers. De vormrijkdom en de variatie waren dan ook enorm en de populariteit bleef stijgen. Vooral de decoratieve- en cactusdahlia waren zeer gewild, maar eisten ook iets meer verzorging door het opbinden van de stengel en wegknijpen van overtollige bloemknoppen. Wellicht daardoor was tegen het eind van de eeuw de belangstelling tanend.
Maar nu zijn ze weer helemaal terug, felle kleuren mogen immers weer in de tuin en ook als perkbeplanting weet de dahlia haar mannetje te staan.
TUIN VAN STEEN een tentoonstelling in open lucht Lettersteenkappen, kalligrafie en poëzie in de mooiste tuin van Leuven
Met werken van: Christophe Annys, Maud Bekaert, Immanuel Corbillion, Kristoffel Boudens, Sofie De Groote, Jos Geusens, Goedele Soetewey en Merlijn Van Loo.
(Der Weg is das Ziel - Merlijn Van Loo/Goedele Soetewey; Foto: Stijn Huyghe)Kruidtuin, Kapucijnenvoer 30, 3000 Leuven Van maandag tot zaterdag: van 8u 20u Zondagen: van 9u 20u Gratis toegang
Ik ben Mars, en gebruik soms ook wel de schuilnaam marsje.
Ik ben een man en woon in Leuven (Belgie) en mijn beroep is steeds tot uw dienst.
Ik ben geboren op 01/01/1954 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Fotografie, geschiedenis.
Deze blog heb ik opgezet wegens mijn belanstelling in Leuven en haar geschiedenis.