Foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
In Malta

18-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dinsdag 18 februari

Vandaag gaan we nog eens wat hotels bezoeken in Bugibba gelegen aan St. Paul's Bay. Als het van ons afhangt hebben we er een heel goed en goed gelegen hotel gevonden: Dolmen Resort Hotel.

Wij denken dat het ons veeleisend publiek zeker zal kunnen bekoren.























18-02-2014 om 19:53 geschreven door aardman

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.maandag 17 februari

Het is terug zomer in Malta en we besluiten een ritje te maken langs de zuid-oost kust. Wij rijden naar Marsaskala en verder door naar Marsaxlokk.























18-02-2014 om 19:45 geschreven door aardman

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
17-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14 - 15 - 16 februari

Zoals beloofd: het verslag van ons weekend Gozo.

Vrijdag zijn we vertrokken met grijs weer en veel wind. Hierdoor viel de eerste kennismaking met het "groene eiland" wat tegen. Toen we echter aan de Azure Window kwamen klaarde de hemel op maar de wind deed verder goed zijn best. 

Zaterdag zag alles er helemaal anders uit: van 's morgens vroeg zon en blauwe hemel. Nog in de voormiddag stijgt de temperatuur naar 20° en er boven. We genieten met volle teugen.

Zondag terug naar Malta met nog een tussenstop in Mellieha waar we de Red Tower bezoeken (en een serieuze wandeling maken). We nemen ook de tijd om nog een hotel te bezoeken.

Enfin, alles samengebald in een foto-film:

17-02-2014 om 00:00 geschreven door aardman

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
13-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.donderdag 13 februari

Donderdagavond 20u00.

Gisteren werd mijn verkoudheid iets meer dan een verkoudheid; ik werd toch stilaan ziek. Geweldige hoestbuien waar ik helemaal buiten adem van werd. Hier moest een dokter bij komen 

Deze morgen dan maar een dokter opgezocht. Hier in Malta kan dat ofwel in de kliniek ofwel via de apotheek!

Ward had ons dat verteld en dus maar de eerste apotheek binnengestapt met de vraag naar een dokter. Blijkbaar moest ik in een andere apotheek zijn... die ik niet vond. Een bereidwillige winkelierster heeft dan voor mij wat rondgebeld en ik kon terecht in de New British Pharmacy in St. Johns Street.

De dokter ontvangt er patienten in een kamertje boven de apotheek. Er zaten een 10-tal mensen te wachten, een deel in de wachtzaal(tje), een deel op de trap en ik, met diegenen die na mij toe kwamen, in de apotheek.

De dokter was heel vriendelijk en stelde een infectie van de luchtwegen vast. Het grote gemak is natuurlijk dat je nadien niet meer op zoek moet naar een apotheker die je de medicatie kan leveren. 2 soorten antibiotica en een siroop moeten mij terug op het rechte pad brengen, ik heb er alle vertrouwen in.

Meer valt er van deze twee dagen niet te vertellen, rust en zoveel mogelijk in de zon (kan niet slecht zijn voor mijn gestel).

Vanaf morgen hebben we een auto gehuurd. Ons eerste doel is Gozo (het tweede eiland van Malta). Ik heb er 2 nachten gereserveerd om de hoogtepunten van Gozo te bezoeken. Mijn laptop gaat niet mee zodat je vóór maandag geen bericht van mij mag verwachten. Ik hoop jullie dan een mooi pak foto's te kunnen presenteren. Het weerbericht is alleszins al hoopgevend: vrijdag: zon en 17° - zaterdag zon en 18° en zondag doen ze er nog een graadje bij.

13-02-2014 om 20:38 geschreven door aardman

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
11-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dinsdag 11 februari

Na de feesten van gisteren zullen we vandaag een rustdag inschakelen. Het weer is van hetzelfde gedacht, waar het gisteren prachtig was ziet alles vandaag grijs en in de namiddag begint het te regenen.

We brengen een bezoek aan het Museum van Schone Kunsten en reserveren voor het Hypogeneum (een prehistorische site).























11-02-2014 om 18:38 geschreven door aardman

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.maandag 10 februari

ST. PAUL'S DAY

Vandaag vieren we een van de grootste feesten in Malta: het feest dat de schipbreuk van de Apostel Paulus herdenkt op het eiland Malta. Het weer is ons goed gezind - stralende zon en 19° op het middaguur. 

Het verhaal van Paulus gaat als volgt:

Paulus werd naar Rome gebracht om als politieke rebel te worden berecht, maar zijn schip met daarop nog 274 andere opvarenden kwam in een zware storm terecht en spoelde twee weken later aan voor de Maltese kust. Alle opvarenden konden al zwemmend veilig het vaste land bereiken.

De plek van de schipbreuk staat van oudsher bekend als St Paul's Island en wordt gemarkeerd door een standbeeld ter herinnering aan deze gebeurtenis.

Het warme welkom dat de overlevenden ten deel viel, is door Lucas beschreven in de Handelingen van de Apostelen.

"Toen ze veilig en wel aan land waren gekomen, hoorden ze dat het eiland Melita heette. De barbaarse bevolking gedroeg zich buitengewoon vriendelijk: ze verwelkomden ons en staken een vuur aan."

De verwijzing ‘barbaars' betekent dat de mensen noch Latijn noch Grieks spraken. Het oude Maltees was een van het Phoenicisch afgeleide taal. Terwijl er vuur werd gemaakt, werd Paulus door een slang gebeten maar hij bleef ongedeerd. De eilanders zagen dit als een teken dat hij een bijzondere man was. Deze gebeurtenis is op veel religieuze kunstwerken op de eilanden afgebeeld. 

Volgens de overlevering verschool Paulus zich in een grot, nu bekend als de catacomben van Paulus in Rabat, op het eiland Malta.

Tijdens zijn winterse verblijf werd hij uitgenodigd in het huis van Publius, de belangrijkste Romein op de eilanden. Volgens de overlevering genas Paulus de vader van Publius hier van een zware koorts. Publius zou zich daarop tot het christendom hebben bekeerd en werd de eerste bisschop van Malta. De kathedraal van Mdina staat naar verluid op de plek waar ooit het huis van Publius stond.

Of de legende op waarheid berust is onbekend, maar archeologisch bewijsmateriaal heeft aangetoond dat Malta in elk geval een van de eerste Romeinse kolonies was die zich tot het christendom bekeerde.

Het feest is religieus maar vooral een echt volksfeest. De hele dag door zijn er eucharistie-vieringen in de kerk van St. Paul Shipwrecked (St. Paul schipbreuk), vanaf 5u30 's morgens.

Vanaf 12u30 (na de mis van 11u30) volgen er voortdurend processies en feestelijke optochten. 10 februari is ook een "public holiday" en veel mensen trekken naar Valetta om mee te feesten.

Gezien beelden meer zeggen dan woorden volgt hier terug een you-tube filmpje.

11-02-2014 om 17:18 geschreven door aardman

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
10-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zondag 9 februari

Deze morgen wappert boven de Filharmony een prachtige en reusachtige vlag. Bij navraag blijkt het de vlag te zijn van Grootmeester Jean de la Vallette (1494-1568) waar naar de Filharmony genoemd is.

Mijn personal coach, steun en toeverlaat, raadt mij aan om vandaag vooral veel in de zon te vertoeven. De beste methode om de verkoudheid te bestrijden. Dus wordt het vandaag wat zonnen en een wandeling in Valletta (zoveel mogelijk in de zon.


De versiering van de straten in Valletta is nu compleet voor St. Paul's day (morgen)




De auberge van Castilië

De lift van Upper Baraka Gardens naar Grand Harbour (58 m hoogte)









10-02-2014 om 09:09 geschreven door aardman

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
09-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaterdag 9 februari

Vandaag gaan we op bezoek bij de president van Malta. We gaan even wandelen in een deel van zijn tuin die opengesteld is voor het publiek. Er is veel aandacht besteed aan familie's met kinderen, er zijn veel dieren (zelfs een heuse kinderboerderij) en mooie speeltuinen met allerlei speeltuigen.

Het presidentieel paleis is gelegen in Attard, 10 km  van Valletta. Wij bereiken het (uiteraard) met het openbaar vervoer.































Terug thuis krijg ik koud en warm, pijn in het hoofd en ben totaal wat van slag. Mijn verkoudheid is nog steeds niet voorbij en schakelt bijkbaar een versnelling hoger. Dus, vroeg in bed met een paar dafalgans en wij zien wel. 

09-02-2014 om 17:27 geschreven door aardman

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
08-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vrijdag 8 februari

Vandaag een prille zomerdag; het verschil tussen zon en schaduw is groot maar in de zon is het heerlijk. Wij gaan dan ook eens flaneren op de promenade in Sliema.




Ik heb eens een korte geschiedenis genoteerd van de Orde van Malta; samengeraapt van internet.

Het embleem van de Orde van Malta

         

De vlag van de Orde van Malta

De Souvereine Militaire Hospitaal Orde van Sint Jan van Jeruzalem, van Rhodos en van Malta is een internationale rooms-katholieke ridderorde met een soevereine status, maar zonder eigen grondgebied.    De hospitaalridders vormen één van de oudste nog bestaande ridderordes. De Orde van Malta heette aanvankelijk de Orde van Sint-Jan of Johannieterorde, een naam die tegenwoordig nog wordt gevoerd door de protestantse afdelingen. De Orde van Malta kent ruim 12.000 katholieke leden, zowel geestelijken, Europese adel als niet-adellijke-leden uit 92 landen. De Orde van Malta in België is nog steeds betrokken bij heel wat hospitaalactiviteiten. De orde organiseert o.a. recreatienamiddagen voor mindervaliden en culturele wandelingen, vervoer van zieken, vakantiekampen voor mindervalide jongeren in binnen- en buitenland, jaarlijkse bedevaarten naar Lourdes en Banneux enz.

De geschiedenis van de Orde van Malta start in het begin van de 11de eeuw in Jeruzalem waar monniken  een ziekenhuis voor pelgrims oprichtten. Edelen traden tot de Orde toe, aangetrokken door haar idealen zoals onbaatzuchtigheid en barmhartigheid. Gezien ook de bescherming van pelgrims tot de taken van de Ridders hoorde hanteerden ze dus ook wapens. De grens tussen “beschermen van de pelgrims” en “de vijanden van de pelgrims aanvallen” bleek gauw heel vaag.

Ze werden door de moslims verdreven uit Jeruzalem en vluchtten naar Cyprus (1291) en later naar Rhodos (1309). Ook uit Rhodos werden ze in 1522 verdreven door de Turken. Hun niet aflatende moed leidde er toe dat Karel V hen in 1530 de Maltese eilanden schonk.

Ze versloegen bij het beleg van Malta in 1565 de Turken en droegen op die manier aanzienlijk bij tot de ondergang van de Osmaanse overheersing in het Middellandse Zeegebied.

Op Malta liggen de historische sporen van deze woelige tijden nog voor het rapen. De ridders stichtten er de huidige hoofdstad Valletta en bouwden ze uit tot een architecturaal juweel dat tot op vandaag een verzameling van weelderige paleizen en historische gebouwen herbergt. Valletta werd genoemd naar haar stichter, grootmeester Jean de la Vallette.

De soms grootse geschiedenis van de Maltezer Orde eindigde omstreeks 1798 in volstrekte wanorde. De ridders slaagden er niet langer in de schijn op te houden een elite te zijn en velen hielden er minnaressen op na. Omdat het ridderschap onverzoenbaar bleef met het vaderschap (de ridders moesten ongehuwd zijn), richtte de orde ondermeer opvangtehuizen voor hun bastaardkinderen en woonplaatsen voor hun vriendinnen op. De ridders en hun orde haalden het grootste deel van hun rijkdom uit slavenhandel en onderdrukking. Deze zwarte periode die de Ridders van Malta in hun geschiedenis schreven, doet geen afbreuk aan de grote verdienste die de orde tot op vandaag heeft. Met de komst van de ridders werd het onthaal van gewonden en zieken op Malta in de 17e eeuw tot een kunst verheven. Iedere zieke kreeg een bed en maaltijden die in zilveren vaatwerk werden opgediend.

Ten  tijde van de napoleontische oorlogen ging  Malta verloren, mede omdat Napoleon een intense afkeer van geestelijke ridderorden had.

Engeland veroverde Malta in 1800, en sindsdien is de orde enkel formeel nog soeverein.

Na het verlies van Malta werd de zetel van de orde in 1799 verplaatst naar Sint-Petersburg, waar tsaar Paul I van Rusland bereid was om als beschermer en grootmeester van de orde op te treden, dit ondanks protest van de Heilige Stoel.

Na de dood van tsaar Paul I in 1801 vestigde de Maltezer Orde zich in Rome, onder de bescherming van de Heilige Stoel.

bronnen: nl.wikipedia.org/wiki/Orde_van_Malta‎ - www.ordredemaltebelgique.org/nl/questions_reponses.php‎ -
www.reisreporter.be/.../‘ridders-van-malta’-waren-niet-altijd-brave-jonge...‎

08-02-2014 om 12:24 geschreven door aardman

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
07-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.donderdag 6 februari

Vandaag gestart met een prachtig blauwe hemel en dito gouden zon. Christiane kon niet aan de verleiding weerstaan en is in een zomertenue wat gaan lezen op het achterterras. Op een bepaald moment komt ze binnen om mijn petje te halen wegens te warm.

Na de middag gaan we er terug op uit en door het mooie weer van de voormiddag zijn we wat te optimistisch gekleed. Intussen is de wind opgestoken en wanneer we aankomen aan Fort Rinella is hij al behoorlijk heftig. We zijn toch gebleven voor de geanimeerde wandeling door het fort maar eigenlijk was het te koud.



Ze zijn zeer trots op hun 100 ton kanon.







Terug in Valletta zien we dat de thermometer aan de apotheek nog altijd 17° aangeeft (uit de wind).

Het gebouw dat achteraan paalt aan ons appartement is de basis van de Nationale Filharmonie "La Valette". Het gebouw is volledig bevlagd in voorbereiding van 10 februari (St Paul's Day). We hadden al enkele malen muziek gehoord en zijn eens binnengestapt om aan onze nieuwsgierigheid te voldoen. Naast de Filharmonie is dit ook een vrij groot café waar er optredens gegeven worden (vooral jazz) en bingo georganiseerd wordt.






07-02-2014 om 10:45 geschreven door aardman

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
06-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.woensdag 5 februari

Vandaag houden wij het rustig. Wat boodschappen doen en nog eens op zoek gaan naar een warme bakker. We hebben deze gevonden maar tegen 11 uur was hij reeds uitverkocht. Op onze wandeling hebben we nog eens Upper Baraka Gardens aangedaan. Hieronder een korte beschrijving en enkele foto's.

De Lower Barracca Garden zijn  aangelegd op het bastion van Sint Christoffer in Valletta. Ze vormen een rustpunt in de drukke stad en bieden een prachtig uitzicht over de havens.

Behalve planten staan er ook enkele monumenten in de tuin. Zo staat er centraal in de tuinen een gebouwtje met 14 Dorische zuilen. Dit is een monument voor gouverneur Sir Alexander Ball. Van het jaar 1798 tot het jaar 1800 leidde hij het verzet tegen de Fransen, die onder Napoleon veel rijkdommen van Malta wegnamen. Hij overleed op 20 oktober 1809. Na zijn dood wilde de bevolking van Malta dat er een monument ter ere van hem werd gebouwd. Ball ligt niet in of onder het monument begraven maar wel  in Fort St. Elmo.


 



Aan de overzijde van de tuinen vind je het Siege Bell Monument. Oorspronkelijk was dit een klok die werd geluid ten tijde van onraad. Voor het bezoek van koningin Elizabeth II van Engeland aan Malta in het jaar 1992 werd de klok gerestaureerd. Samen met het nationaal oorlogsmonument vormt de klok sindsdien een gedenkplaats voor de 7.000 gevallenen en de moed die de bevolking toonde ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, waarvoor de bevolking het George Cross ontving. The Siege Bell wordt elke dag om 12 uur geluid.




Iets verder staat een bronzen katafalkdie de begrafenis symboliseert  van een onbekende soldaat op zee.


06-02-2014 om 19:10 geschreven door aardman

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dinsdag 4 februari

Gisteren was een mooie maar winderige dag. We experimenteren verder met het openbaar vervoer en zijn eens tot Bugibba gereden. Dit is een mogelijke bestemming voor een relaxvakantie en ligt op ongeveer 15 km van Valletta. We deden er 1 uur over maar het was de moeite waard.

Hierbij een paar foto's en 2 filmpjes.

Hieraan zie je onder meer de invloed van Engeland op Malta. De kinderen, van kleuterklas tot lager onderwijs lopen in een keurig en gelijk, blauw uniform. 

Vandaag, 3 februari, is het een stralende dag. Ik zit wel met een serieuze verkoudheid en was al van 5u30 op. Ik heb van de (vroege) gelegenheid geprofiteerd om eens op zoek te gaan naar een bakker. Wij halen nu ons dagelijks brood in een winkel om de hoek maar dit is geen "warme" bakker en daarbij vrij duur. Enfin, mijn zoektocht heeft toch niets opgeleverd en ik ben dan toch maar terug naar de Wembley geweest.

Deze voormiddag heb ik mij dan eens goed laten gaan in de keuken... een grote pot soep gemaakt en een bijna even grote hoeveelheid ratatouille. Hetgeen we in de eerste dagen niet op krijgen gaat de diepvries in voor een latere gelegenheid.

Deze namiddag zijn we (terug met het openbaar vervoer) naar de vroegere hoofdstad van Malta geweest. Mdina wordt hier ook de stille stad genoemd en hij heeft deze naam niet gestolen. Het is echter een pareltje en een absolute must bij een bezoek aan Malta. Vlakbij Mdina ligt er ook een Crafts Centre waar men verscheidene ambachten geconcentreerd heeft (kwestie van toeristen te lokken). Men maakt hier prachtig glaswerk en Christiane wilde dat absoluut eens gaan bekijken. Het is inderdaad de moeite waard!

Mdina

 Mdina

Ik weet het, het is tegen het zere been, maar hier is de lente al in het land.

In Valletta is men druk bezig met alles in gereedheid te brengen voor een van de grootste feesten van het jaar: het feest van Sint Paulus op 10 februari. Jullie horen hier zeker nog meer over.

06-02-2014 om 18:35 geschreven door aardman

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
02-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zondag 2 februari

Na de totaal verregende dag van gisteren werden we vandaag gewekt met een stralende zon. Het is zondag en marktdag in Marsaxlokk (lees marsaslok). We experimenteren verder met het openbaar vervoer en kopen dus terug een dagticket. Er blijkt een "express-bus" te rijden, enkel op zondag en rechtstreeks naar Marsaxlokk. De chauffeur komt 10 minuten te laat opdagen maar dat kan de pret niet bederven en 20 minuten later staan we op onze bestemming.

Wij zijn weer veel te warm gekleed en beginnen onmiddellijk wat lagen af te pellen.

De rest van het verhaal zie je als fotostory.

 De City Gate

   

Het busstation  bij de City Gate

Op de (vis)markt van Marsaxlokk

Het is zondag en dus mag het al iets meer zijn... bv. een vissoepje om te beginnen

en een "fruits de mer" als hoofdgerecht

Naast vele deuren vindt je heiligenbeeldjes ingemetseld als bescherming van de woning en hun bewoners.

Terug in Valletta blijkt de zee nogal woelig. 

Ik filmde het breken van de golven op het uiterste punt van Sliema.

(bij het bekijken van het filmpje, ook het geluid opzetten)

Om 12 uur en om 16 uur wordt er een kanonschot gelost vanop het platform onder Upper Baraka Gardens.

Op grote feestdagen worden meerdere kanonnen afgeschoten.

(bij het bekijken van het filmpje, ook het geluid opzetten)

02-02-2014 om 00:00 geschreven door aardman

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
01-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaterdag 1 februari

Valletta 17u00
Het is al van deze nacht aan het regenen en het regent nog steeds. Soms wat minder dan weer een plensbui. Ik ben slechts 2 maal buiten geweest, deze morgen om brood te halen en deze namiddag om de vuilniszak buiten te plaatsen. Er wordt hier zeer weinig gesorteerd, alles vliegt in dezelfde zwarte vuilzak die iedere dag (uitg. zondag) wordt opgehaald. Verder zijn er op een 5-tal plaatsen aan de buitenrand van Valletta sorteerbollen geplaatst voor papier, PMD en glas.
Als bladvulling (en omdat ik toch niets anders te doen heb) geef ik hieronder een korte versie van Wikipedia over Malta. 

                         

                         


Malta, officieel de Republiek Malta (Maltees: Repubblika ta' Malta), is een Zuid-Europese dwergstaat gelegen in de Middellandse Zee die bestaat uit de eilanden Malta, Gozo, Comino, het kleinere Manoel Island en de kleine onbewoonde eilanden Cominotto, Filfla, Fungus Rock en de Saint Paul's Islands.

Geschiedenis

Malta heeft een zeer lange geschiedenis. Op de eilanden Malta en Gozo staan prehistorische bouwwerken zoals de megalithische Tempels van Tarxien, gebouwd tussen 3500 en 2500 v.Chr. Deze bouwwerken zijn ouder dan de Egyptische piramiden, en ook ouder dan Stonehenge.

De historie van Malta begint met de komst van de Feniciërs. Bij een van de Punische oorlogen werd Malta veroverd door de Romeinen. Het zou Romeins blijven tot de val van het Romeinse Rijk.

De evangelist Lucas beschrijft in Handelingen 27-28 dat de apostel Paulus op het eiland Malta schipbreuk leed. Hoewel Lucas niet schrijft dat Paulus op het eiland evangeliseerde, wordt Paulus vereerd als de beschermheilige van Malta, omdat hij er het evangelie zou hebben gebracht. Volgens de Maltezers vond zijn schipbreuk plaats in het jaar 60 in St. Paul's Bay.

Door de strategische ligging van het eiland was Malta van oudsher van groot belang voor het beheersen van de Middellandse Zee. In 454 maakten de Vandalen zich meester van Malta; in 464 de Goten, in 533 de Byzantijnen en rond 870 de Arabieren, die onder andere het Siciliaans Arabisch, de voorloper van het Maltees meenamen. Het eiland werd uiteindelijk onderdeel van het Emiraat Sicilië.

In 1091 werd Malta door de Normandiërs heroverd. In eerste instantie moest het Arabische bestuur alleen belasting betalen aan de Normandiërs, maar in 1127 verving Rogier II van Sicilië de Arabieren door een Normandisch bestuur en vervolgens werd Malta onderdeel van het Koninkrijk Sicilië.

In 1530 schonk keizer Karel V het eiland als leen van het koninkrijk Sicilië aan de Souvereine Militaire Hospitaal Orde van Sint Jan van Jeruzalem, die ook wel de Maltezer Orde wordt genoemd. Zij bouwden er grote vestingen. In 1800 werd Malta een Britse kolonie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Malta zwaar gebombardeerd en beschoten door de Duitse Luftwaffe, vooral tijdens de Slag om Malta. De Britse koning verleende het eiland een hoge onderscheiding voor dapperheid, het George Cross. Het is sindsdien gebruikelijk om brieven te adresseren met "Malta G.C.". Het George Cross kreeg ook een plaats in het wapen en op de vlag.

Malta was een Britse kolonie tot de onafhankelijkheid binnen het Britse gemenebest op 21 september 1964. In 1969 verlieten de laatste Britse troepen het eiland. Tot 1974 was de Britse vorstin het staatshoofd; daarna werd het land een republiek.

Malta is op 1 mei 2004 toegetreden tot de Europese Unie. Op 1 januari 2008 werd de euro ingevoerd als betaalmiddel.

Bevolking

Malta telt ongeveer 419.000 inwoners, waarmee het een van de dichtstbevolkte landen ter wereld is. Hierbij komen de nog ruim 1 miljoen toeristen die jaarlijks het land bezoeken.

Taal

De twee officiële talen zijn Maltees en Engels. Het Maltees is afgeleid van een Arabisch dialect, maar heeft ook sterke invloeden ondergaan van onder andere het Italiaans, het Engels en het Frans. Het is de enige Semitische taal die met het Latijnse alfabet wordt geschreven.

Religie

De grondwet van Malta voorziet in godsdienstvrijheid en het katholicisme is er staatsgodsdienst. 98% van de bevolking is katholiek, waarmee het land een van de meest katholieke landen in de wereld is. Het aantal kerken op Malta is 376, dit is inclusief de kerken op Gozo en Comino.

Landschap

Malta is vrij kaal en rotsachtig met relatief weinig natuurlijke begroeiing. Van het zuidwesten naar het noordoosten loopt het eiland schuin af, het is als het ware gekanteld. Kenmerkend zijn ook de tientallen baaien en inhammen. De stranden zijn zonder uitzondering klein en vaak rotsachtig; alleen in het noordwesten zijn er enkele zandstranden. Over de lengte van het eiland loopt een diepe vallei met op de bodem een weg, die in tijden van zware regenval in een kolkende rivier verandert.

Het eiland Gozo (Għawdex in het Maltees) is een kleine versie van Malta, inclusief de baaien en de diepe vallei over de lengte. Het landschap is echter wat ruiger en groener, vooral in de winter.

Klimaat

Malta heeft een mediterraan klimaat met een droge lange zomer van april tot en met oktober. In de zomermaanden is de gemiddelde temperatuur 26°C. Het winterseizoen, van november tot en met maart, is erg mild met een gemiddelde temperatuur van 12°C. De neerslag valt van eind september tot eind april en bedraagt gemiddeld 500 mm per jaar. 's Zomers waait vaak de sirocco, die de temperatuur soms tot 40°C doet stijgen waardoor het onaangenaam benauwd wordt.

01-02-2014 om 00:00 geschreven door aardman

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
31-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vrijdag 31 januari

Deze voormiddag kreeg de bewolkte hemel plots een gelige schijn en het begon te druppelen. Het resultaat zagen we toen we na de middag onze dagelijkse wandeling startten.

Sacre Infermia (1574), Het ziekenhuis van de Orde van St. Jan (van Malta). De ridders van de Orde waren hospitaalridders en verplicht om de zieken te verzorgen.

31-01-2014 om 00:00 geschreven door aardman

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
30-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.donderdag 30 januari

Christiane gaat even een toertje wandelen en ik probeer ondertussen deze blog op te zetten. Via Seniorennet slaag ik er niet in om foto's op de blog te krijgen en dit werkt serieus op mijn systeem.

Rond de middag komt de poetsvrouw en wij vertrekken naar Sliema (aan de overkant van de haven). We zullen eens het openbaar vervoer uittesten (het busstation ligt hier op 300 m vandaan).

Dit blijkt heel eenvoudig, wij kopen een dagticket voor 1,50 euro en weg zijn wij.

In Sliema wensen wij nog eens een paar winkels aan te doen want het is hier ook nog solden tijd. We gaan in Sliema ook een hotel bezoeken dat mogelijks kandidaat is voor een toekomstig verblijf met onze Seniorenclub. In het hotel Preluna is het behoorlijk druk (wij zagen geen drukte) en men heeft geen tijd om ons een kamer te tonen. Het hotel ziet er wat verouderd uit en we denken niet dat onze senioren zich hier goed zouden voelen maar het is het enige all-inclusief hotel vlak bij de hoofdstad Valletta en voor de meerwaarde zoekers onder ons toch wel een uitstekende uitvalsbasis.

De host van Thomas Coock zend ons naar het nabij gelegen St. Julian waar het hoofdbureau van de reisagentschappen gevestigd is. Na wat gezoek vinden we het betreffende pand maar ook daar vangen we bot want diegene die ons kan inlichten zit in vergadering en we keren terug met de belofte dat men ons zal contacteren voor een afspraak.

Dan maar nog wat gaan shoppen en met de buit naar huis.

Sliema

 St. Julian

Veel kerken in Malta hebben 2 uurwerken, het linkse duidt de juiste tijd aan en het rechtse een totaal andere tijd.

Dit werd gedaan om de duivel te verwarren zodat hij de eucharistievieringen niet zou komen verstoren.

30-01-2014 om 00:00 geschreven door aardman

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
29-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.woensdag 29 januari

Vanmorgen zijn Ward en Bart vertrokken naar Rome om dan morgen van daar naar Salvador in Brazilië te vliegen.

We houden ons in de voormiddag wat onledig met lezen en experimenteren met internetradio en de verbinding tussen de laptop en de draadloze installatie ( Apple-TV en versterker) ter plaatse.

Rond de middag gaan we, onder een stralend blauwe hemel, een wandeling maken door Floriana, een wijk gelegen net buiten de stadspoort van Valletta. Het fotoverslag vinden jullie hieronder.

 

St. Publiuskerk - onder het plein liggen grote graansilo's, de ronde deksels liggen in de mortel om geen ongewenste bezoekers tussen het graan te krijgen.

Watertoren

 In de Botanische Tuin van de Universiteit

       

Standbeeld van Dante

     

                                           Valletta - Republic Street

                                           Valletta - Nationale Bibliotheek

29-01-2014 om 00:00 geschreven door aardman

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
28-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dinsdag 28 januari

Gisteren zijn we hier goed en stipt op tijd (22u35) aangekomen. Ward en Bart stonden ons op te wachten in de luchthaven.

Het was, na 3 maanden, net als terug thuiskomen op hun appartement.Na een welkomstdrankje zijn we dan gaan slapen.

 

Deze morgen.

Heftige buien spatten uiteen tegen de ramen ... Malta kan er ook als België uit zien.

Ward is gaan werken en wij ontbijten samen met Bart en installeren ons dan.

Rond de middag doen we wat grote inkopen in een grootwarenhuis (Pavi - een onderdeel van de Auchan-groep). Ondertussen klaart de hemel uit en besluiten we nog een wandeling te doen in Valletta. Er waait een gure koude noordenwind en het is maar 12° dus KOUD.

We stappen nog eens binnen in St. Paul Schipwrecked, een barokke kerk uit 1639. Ze is gebouwd als herdenking van de komst van de apostel Paulus naar Malta (na een schipbreuk) Heel mooi versierd en blijkbaar de lievelingskerk van de Maltezers.

 

28-01-2014 om 00:00 geschreven door aardman

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)


Archief per week
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014

    Zoeken in blog


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek
  • Gelukkige verjaardag Christiane!
  • oef verlof
  • Welkom in blogland
  • Nieuwe PowerPoint geplaatst Captian Cook deel 2
  • Succes met uw blog.

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!