Het Nationaal Asperge en Champignonmuseum De geheel vernieuwde aspergeafdeling
De aspergeteelt wordt nog steeds gekenmerkt door veel handwerk. Asperges steken betekent: kijken of je een breukje in de aarde van het aspergebed ziet, de asperges uitgraven, dan de stengel afsteken met het mes en het gegraven gat weer dichtmaken. Hier een collectie stekersgereedschap.
Serviesgoed (Salins Frankrijk, ca. 1910)
Wassen en ondereinden afsnijden worden nu door een machine gedaan, maar gebeurde vroeger met de hand. Dit snijbakje diende als mal om de asperges op de goede lengte af te snijden.
De ontginningsploeg. Hiermee werd diep geploegd om de grond voor te bereiden voor het planten van asperges.
Genieten van asperges met een passende witte wijn. (In het museum worden geen asperges geserveerd)
Asperge-kunst
Aspergelikeur!
Aspergezaad. Bij rijping verandert de kleur van de besjes van groen naar rood. Iedere bes bevat zo'n 4-5 zaadjes. In het bovenste bakje de zaadjes puur. Dit veredelde zaad kan wel zo'n 4500,- per kilo kosten!
Fraai panorama in het geheel vernieuwde aspergemuseum
U komt binnen in het hoofdgebouw, een karakteristieke langgevelboerderij uit 1859. Bij een rondgang lijkt het alsof de vroegere bewoners zo weer binnen kunnen komen. U ziet de gezellige ouderwetse keuken, waarin bijna het hele gezinsleven zich afspeelde, de "beste" kamer met bedstee, het opkamertje en de kelder met de weckvoorraad. Men was arm, maar in huis was het vaak gezellig. Er was tijd voor elkaar, en als men tijdens de lange winteravonden aan tafel zat was er ruimschoots tijd voor een praatje. Deze sfeer is nog steeds duidelijk voelbaar in het woonhuis van "De Locht". Het maakt bij menigeen weer herinneringen los.
De binnenplaats
In de stallen van de boerderij zijn landbouwwerktuigen en gereedschappen te zien. Ook worden diverse oude beroepen uitgebeeld. U vindt hier de grote expositieruimte voor de wisselende tentoonstelling. Bij de boerderij bevinden zich het bakhuisje, het kippenhok, de schuur met de grote landbouwwerktuigen en de smederij. Het geheel wordt omringd door een ouderwetse bloemen-, moes- en kruidentuin. Verder kunt u terecht in de smederij, de kuiperij en de stroopmakerij waar regelmatig demonstraties worden gegeven. Zie de activiteitenpagina voor meer informatie.
Champignons plukken (Dit gebeurt niet in het museum)
Pas in de tweede helft van deze eeuw kwam, onder andere door specialisatie op asperges en champignons, de agrarische sector in Noord-Limburg sterk tot ontwikkeling. Deze streek is in Nederland de belangrijkste producent van beide gewassen. Voor "De Locht" was dit een goede aanleiding om hieraan een speciale afdeling te wijden. De Noord-Limburgse zandgrond leent zich uitstekend voor asperges, die geoogst worden in de maanden mei en juni. De champignonteelt kwam op gang door de samenwerking tussen pioniers op het gebied van teeltonderzoek en de eerste champignontelers. De paddestoelen worden het gehele jaar door geoogst.
Asperges schillen tijdens de aspergedag
Het Nationaal Asperge- en Champignonmuseum is gehuisvest in een oude boerenschuur die hier op authentieke wijze is herbouwd. Beide gewassen worden vanaf het beginstadium tot het eindproduct geheel in beeld gebracht. In het museum is een historische veilingklok aanwezig. Voor meer informatie kunt u terecht op de asperge- en de champignon-pagina's.
Het hoofdgebouw van "De Locht" is een langgevelboerderij uit 1859 die tot 1900 diverse malen is uitgebreid. De laatste bewoners verlieten de boerderij in 1989 en na een ingrijpende restauratie door een grote groep vrijwilligers kon in 1990 "museum De Locht" worden geopend.
U komt binnen in de gezellige ontvangstruimte die is ingericht in de oude potstal.
Het woonhuis
De keuken was de plaats waar men vroeger het meest verbleef. Hier werd gegeten en 's avonds een praatje gemaakt. Vaak was het ook de enige verwarmde ruimte. De kachel werd gestookt met turf uit de Peel.
De woonkamer werd alleen gebruikt voor bijzondere gelegenheden. Hier bewaarde men het mooiste wat men had. Nu kan men de bedstee bezichtigen, en de collectie "toeren", de traditionele klederdracht die na de oorlog in onbruik raakte.
De "stort", de bijkeuken. De stort ontleent zijn naam aan het stortgat in de muur. Na het schoonmaken van de vloer kon men het water door dit stortgat naar buiten vegen. Hier werd de was en de afwas gedaan. Door de aanwezigheid van een pomp hoefde men in deze stort niet naar buiten voor water. Dat was vroeger zeker niet algemeen.
In de kelder werden de etenswaren bewaard. Onder de bedstee de aardappelen, want dit was het enige vorstvrije plekje in vroeger dagen. Conserveren deed men door wecken, drogen en in de ton inmaken. Een voorbeeld van in de ton ingemaakt voedsel is zuurkool, "tonnemoos".
Welkom op onze internet-pagina's. "De Locht" werd geopend in 1990. In dit jaar vond een grote collectie historische voorwerpen zijn nuttige bestemming in het fonkelnieuwe museum dat speciaal hiervoor was ingericht in een historische boerderij. In 1993 werd het museum uitgebreid met het "Nationaal Asperge- en Champignonmuseum". Een afdeling van "De Locht" die volop informatie verschaft over de twee agrarische producten die Noord-Limburg beroemd gemaakt hebben. In deze internet pagina's vindt u uitgebreide informatie over de teelt van beide gewassen. Rond het kleine groepje enthousiastelingen dat aan de wieg stond van "De Locht" verzamelde zich in de loop van de jaren een groep van meer dan 160 vrijwilligers. Deze vormen de spil van het museum. Bij een bezoek zult u vaststellen dat zij u graag deelgenoot laten worden van hun enthousiasme en u gastvrij ontvangen.
Wij wensen u veel plezier met deze website en hopen u spoedig in museum "De Locht" te mogen begroeten. Vergeet vooral niet om onze activiteitenkalender te raadplegen. Meestal wordt op zondag een oud ambacht gedemonstreerd. Zo wordt een bezoek extra boeiend.
De schaapskooi. Typisch voor de woeste gronden zoals die nog tot 1900 voorkwamen in deze omgeving. Enkele exemplaren zijn nog op originele locaties te zien.
De collectie ploegen. Moeilijk in een foto te vangen maar uniek omdat het een gave complete verzameling is.
Wie kent hem niet, de Lanz Bulldog. Een oersterke tractor uit de jaren 40 en 50.
De Peel was leverancier van turf die als brandstof werd gebruikt. Veel boeren hadden een vergunning om 's zomers turf te steken, om die in de herfst, na droging, naar huis te halen.
Rijdende gewasbeschermingsspuit van de lokale fabrikant
Een vroege generatie electronische klimaatregeling