Ik ben Arlette
Ik ben een vrouw en woon in Poperinge (Belgiƫ) en mijn beroep is gepensioneerde.
Ik ben geboren op 29/06/1946 en ben nu dus 78 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: lezen, muziek beluisteren en koffietje drinken met vrienden.
asen is het belangrijkste christelijke feest in het liturgische jaar, volgend op de Goede Week. Christenen vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus uit de dood is opgestaan, op de zondag na zijn kruisiging. Pasen duurt twee dagen en wordt gevierd op een zondag en maandag.
Heerlijk hè, al die chocolade paaseieren en -eitjes, waar we tegenwoordig al weken voor Pasen van kunnen genieten. Van grote, luxe chocolade eieren tot kleine, gevulde paaseitjes met de lekkerste smaakcombinaties. Maar wat hebben eieren eigenlijk te maken met Pasen? En waarom zijn chocolade paaseitjes zo populair?
We beginnen met de reden waarom we Pasen vieren. Jezus Christus stierf op Goede Vrijdag aan het kruis en op Paaszondag herrees hij uit de dood. Sindsdien is Pasen een belangrijk feest onder de christelijke traditie: een afsluitingsfeest na 40 dagen vasten, waarin mensen geen vlees en zuivelproducten mochten eten. Dus ook geen eieren...
Symbool van nieuw leven
Een ei is tevens het symbool voor nieuw leven. En dus voor de Lente en Pasen. In tegenstelling tot nu, was het zo dat vroeger in de donkere wintermaanden de leg bijna helemaal stil lag. Gedurende de vasten periode werden de dagen langer en gingen kippen weer volop eieren leggen. Met als gevolg dat er na de vastentijd een behoorlijke stapel eieren lag te wachten. Na 40 dagen, of gezien de donkere wintermaanden misschien wel langer, geen eieren op tafel was het een genot om na de vastentijd weer een eitje te mogen eten.
Sinds de 18e eeuw zijn genotsmiddelen verboden tijdens het vasten en mocht ook chocolade niet meer worden gegeten. Maar dit is niet de reden waarom chocolade met eieren werden gecombineerd. Het schijnt dat de eerste chocolade eitjes al in de 18e eeuw zijn gemaakt. Toen nog als geintje, wat voorkwam uit de verveling van het eentonige eten. Tijdens het vasten werden er dan eieren op tafel gezet, die uiteindelijk gevuld bleken te zijn met snoekeitjes of amandelpasta. Later werden deze eieren gevuld met chocolade. Maar ja, die mochten uiteindelijk ook niet meer gegeten worden tijdens de vastenperiode...
Een 1 aprilgrap is een traditie waarbij mensen elkaar op 1 april voor de gek proberen te houden. In Frankrijk spreekt men van poisson d'avril. In Engelstalige landen wordt de dag april Fools' Day genoemd.
Grasmaand. De maand april ontleent zijn naam aan het Latijnse woord 'aperire', wat 'openen' betekent. Dit verwijst naar het seizoen waarin de bomen en bloemen tot bloei komen en zich weer openen. Het is niet voor niets, dat deze maand van oudsher ook wel grasmaand of kiemmaand wordt genoemd.
Daar is het zomeruur weer: wat betekent dat juist en wanneer schakelen we over?
Twee keer per jaar verzetten we de klok. In het najaar een uur achteruit, in het voorjaar een uur vooruit. Ook vannacht (zaterdag op zondag) wordt de klok een uurtje verzet. Waarom gaat de klok eigenlijk een uur vooruit? Wat levert het ons op? En wat doet de rest van de wereld?
Wat houdt het in?
Om 2 uur ‘s ochtends wordt de klok 60 minuten vooruit gedraaid en wordt het dus 3 u. Dat betekent dus één uur minder slaap maar het blijft ‘s avonds wel langer licht.
Wanneer schakelen we over?
In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 maart. Om 2 uur ‘s ochtends draaien we de klok een uur vooruit.
Ieder jaar gaat de zomertijd in op de laatste zondag van maart en wordt deze weer teruggedraaid op de laatste zondag van oktober. Op 26 oktober 2025 gaat de wintertijd weer in. Dat is eigenlijk de standaardtijd, want de wintertijd is de ‘echte’ tijd.
Waarom schakelen we over?
De zomer- en de wintertijd worden in België sinds 1977 toegepast. De belangrijkste reden was om energie te besparen: dankzij de zomertijd kunnen mensen ‘s avonds namelijk langer van het daglicht profiteren en is er dus geen elektrisch licht nodig. Tegenstanders wijzen echter op de verstoring van het bioritme.
Is dit enkel in België of ook in andere landen?
De zomer- en de wintertijd leidt in veel landen tot verwarring, want niet elk land schakelt op hetzelfde moment over, waardoor het een kluwen wordt.
Wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat begint bij ons de lente. De astronomische lente begint op het noordelijk halfrond meestal op 20 maart.
Waarom is de eerste dag van de lente niet 21 maart?
De astronomische lente daarentegen, zweeft in tijd en datum, afhankelijk van wanneer de zonnestralen van het zuidelijk halfrond naar het noordelijk halfrond gaan . Dit kan ervoor zorgen dat de datum van het begin van de lente schommelt van 19-21 maart. Het is op het moment dat de zon over de evenaar beweegt dat dag en nacht in evenwicht zijn.
Rob de Nijs (82) overleden, de Nederlandse hitmachine van 'Banger hart' en 'Het werd zomer'
De Nederlandse zanger Rob de Nijs (82) is overleden. De Nijs was een hitmachine met klassiekers als 'Ritme van de regen', 'Malle Babbe', 'Het werd zomer' en 'Alles wat ademt'. Zijn carrière overspande 60 jaar met 40 albums. De Nijs zong vaak over de liefde en kende zelf een vrij hobbelig liefdesparcours, breed uitgesmeerd in de boekjes. De zanger wilde graag muzikaal doorgaan tot het einde, maar de ziekte van Parkinson besliste er anders over.