Foto
Over mijzelf
Ik ben Gerd
Ik ben een vrouw en woon in prov Antwerpen (Belgiƫ) en mijn beroep is invaliditeit.
Ik ben geboren op 20/12/1958 en ben nu dus 65 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Lezen, schrijven, fietsen, wandelen en pc.
Ik ben alcoholiste en ben meer dan 11 jaar nuchter. Ben, ondanks heel veel tegenslag, niet opnieuw gaan drinken. Als ik dit kan, kan jij het ook !
Foto
Foto
Mail

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

Foto
Zoeken in blog

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Alcohol
Informatief over drank en drankverslaving.
Dit ie een blog waarin alles rond alcohol draait maar in de breedst mogelijke zin.
05-04-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebed op zondag
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Pasen

hopen op herstel

is erin geloven

dat het kan.

laat je leiden

door je Hogere Macht

wie dat ook is.

hopen op herstel

is praten met lotgenoten

in alle eerlijkheid

laat je leiden

door de herrezen liefde

en dien in alle nederigheid.

hopen op herstel

is ook dankbaarheid

voor je eigen heropstanding.

(Gerd)

05-04-2015 om 00:00 geschreven door Gerd


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo zorg je voor iemand die dronken is deel 3 Tips en waarschuwingen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

TIPS

Wacht niet met het bellen van het alarmnummer (112) omdat de dronken persoon minderjarig is. Hoe jonger iemand is, hoe gevaarlijker overvloedig drankgebruik kan zijn. Hoe langer je wacht met hulp inschakelen, hoe erger de situatie kan worden.

Als iemand dronken wordt na zeer weinig gedronken te hebben, kan dat gewoon betekenen dat iemand snel dronken wordt. Het kan echter ook betekenen dat er iets in zijn/haar drankje is gegooid. Als je denkt dat dit gebeurd is, schakel dan meteen hulp in.

Breng jezelf niet in gevaar terwijl je voor iemand zorgt. Probeer nooit iemand die groter is dan jij op te tillen of op te vangen. Probeer in ieder geval te voorkomen dat hij/zij het hoofd bezeert.

Iemand achteraf vertellen waar het op staat kan helpen voorkomen dat het nogmaals gebeurt. Wacht tot de persoon nuchter is en ga een goed gesprek aan.

Als iemand die dronken is boos op zichzelf wordt moet je de persoon in kwestie geruststellen, hoe boos je zelf ook bent.

WAARSCHUWINGEN

Laat nooit iemand die teveel gedronken heeft in een auto weg rijden. Ze brengen zichzelf in gevaar, maar ook anderen.

Wek overgeven niet op bij iemand die dronken is.

Ga er nooit van uit dat mensen je op deze manier zullen helpen als jij teveel gedronken hebt.

Dwing nooit een dronken persoon te eten. Ze worden er niet nuchter van en ze kunnen stikken.

Zet nooit een dronken persoon onder de koude douche. Van een koude douche wordt niemand nuchter en iemand kan in een shock raken.

Bel een ambulance als je twijfelt. Laat de ambulancemedewerkers de ernst van de situatie inschatten en laat hen beslissen wat er moet gebeuren.

BRONNEN

http://nl.wikihow.com/Zo-zorg-je-voor-iemand-die-dronken-is

Ask Alice, How should I help my drunk friend?, http://www.goaskalice.columbia.edu/2244.htm

University, Reducing High Risk Drinking, http://www.ohio.edu/alcohol/Take_Care/index.cfm

05-04-2015 om 00:00 geschreven door Gerd


>> Reageer (0)
04-04-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo zorg je voor iemand die dronken is deel 2 deel stap 5 tem 9
Klik op de afbeelding om de link te volgen
5
Laat nooit iemand die dronken is alleen in slaap vallen. Blijf in de kamer - kijk wat tv of lees een boek, ruim op, als je maar in de kamer blijft. Als je iemand thuis brengt zorg dan dat je zeker weet dat iemand anders dezelfde zorg draagt voor de dronken persoon.
  • Als je niet zelf bij de dronken persoon kan blijven en er is niemand anders, bel dan iemand (ouders, familie, vrienden) om naar diegene toe te gaan om een oogje in het zeil te houden. Leg de situatie en de noodzaak uit. Blijf bij de persoon totdat de ander er is.
6
Controleer regelmatig of iemand nog reageert. Zeg hardop zijn/haar naam, vraag om de ogen te openen, geef een por en kijk of er een reactie op volgt. Kijk of de persoon nog ademt. 12-20 ademhalingen per minuut is normaal.
 
7
Kijk goed naar indicaties van alcoholvergiftiging. Als iemand te langzaam ademt (8 ademhalingen of minder per minuut, of onregelmatig ademhalen met 10 seconden of meer tussen elke ademhaling) en iemand reageert niet meer op porren en duwen kan het betekenen dat iemand alcoholvergiftiging heeft. Andere tekenen van alcoholvergiftiging zijn onder meer:
  • Flauwgevallen of verdoofd zijn - geen bewustzijn of halfbewust, niet wakker te krijgen
  • Blauwe lippen en vingertoppen
  • Uitgedroogd
  • Snelle hartslag
  • Al slapend braken en niet wakker worden van het braken
  • Koude, klamme handen en voeten
8
Als je deze tekenen ziet kun je het beste meteen 112 bellen. Leg de situatie duidelijk uit.
  • Je zult niet in de problemen komen als je het alarmnummer belt. Ook als de situatie minder ernstig blijkt te zijn dan je dacht zul je niet in de problemen komen voor het laten komen van hulpdiensten of politie.
9
Blijf altijd bij de persoon die dronken is totdat de hulpdiensten gearriveerd zijn. Houd de persoon warm en controleer op ademhaling. Als er iemand anders aanwezig is die een eerste hulp-diploma heeft, vraag diegene om te helpen totdat de hulpdiensten zijn gearriveerd.
  • Raak niet in paniek. Blijf altijd kalm. Je bent zelf waarschijnlijk bang, maar het zal de patiënt geen goed doen als je die angst overbrengt. Stel de persoon in kwestie gerust, daarmee stel je jezelf ook gerust.
  • Als de persoon in kwestie wakker is of bij bewustzijn: leg altijd eerst uit wat je gaat doen voordat je iemand aanraakt; een dronken persoon kan snel gewelddadig worden.
  • Geef een dronken persoon nooit een drankje waar cafeïne in zit, zoals thee, koffie of nog erger: een energiedrankje. Hierdoor droogt iemand nog verder uit. Een bepaald drankje zorgt er nooit voor dat iemand ontnuchtert, dat kan alleen door de roes uit te zitten.
  • Als er nog iemand aanwezig is, laat diegene dan de ambulance opwachten zodat ze sneller weten waar je je bevindt met de dronken persoon.

Bewerkt door Proeflezer

http://nl.wikihow.com/Zo-zorg-je-voor-iemand-die-dronken-is

 

 
 

04-04-2015 om 00:00 geschreven door Gerd


>> Reageer (0)
03-04-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo zorg je voor iemand die dronken is deel 1 stap 1 tem 4
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Als mensen op een feestje of in de kroeg zo dronken zijn dat er geen land meer mee te bezeilen valt, kunnen ze een gevaar voor zichzelf zijn. Ze lopen zelfs het gevaar op alcoholvergiftiging en dan hebben ze medische hulp nodig. Als je alcoholvergiftiging kunt herkennen kan dat betekenen dat je iemands leven redt; weten hoe je voor een dronken iemand moet zorgen is daarom een essentiële vaardigheid voor alle feestgangers.
 
1
Herken een persoon die teveel op heeft. Tekenen van dronkenschap zijn onder andere: praten met dubbele tong, niet rechtop kunnen staan of zitten, graag willen gaan liggen, niet goed meer kunnen lopen, omvallen, luidruchtig en schaamteloos gedrag, gewelddadige reacties, bloeddoorlopen ogen, afwisselend koud en warm hebben enz.
 
2
In hoeverre je voor iemand moet zorgen hangt af van hoeveel hij of zij gedronken heeft. Elke situatie zal moeten worden ingeschat afhankelijk van de omstandigheden en de context, maar het gaat er om dat je er klaar voor bent om iemand te helpen totdat hij/zij buiten levensgevaar is.
 
3
Ontmoedig meer drankgebruik. Probeer om de dronken persoon af te leiden, zodat hij/zij niet nog meer gaat drinken. Leid de persoon in kwestie weg van de alcohol - ga even naar buiten voor wat frisse lucht, merk op dat het hoog tijd is om een taxi te bellen en te gaan slapen, of neem ze mee naar een rustig plekje om wat te praten. Ga naar een stil plekje zonder al teveel licht.
  • Als ze willen drinken, geef ze dan een drankje dat geen kwaad kan. Geef een glas water, of een drankje aangelengd met veel water. Vaak kun je een glas sinaasappelsap geven en zeggen dat het wodka-jus is; ze zullen het verschil niet eens merken, zeker niet als je aan het praten bent.
  • Als je met iemand bent die de neiging heeft om teveel te drinken, maar nog niet teveel gedronken heeft, kun je diegene op een ander, lichter drankje over laten stappen, zoals bier. Mixdrankjes gaan erin als limonade en zijn veel moeilijker te doseren dan een (bitterder) biertje. Op deze manier kun je beter in de gaten houden hoeveel iemand drinkt en op welk 'niveau' ze zitten. Het is echter niet de manier om iemand te laten stoppen met drinken.
  • Probeer niets te zeggen waarmee je de dronken persoon boos maakt of uitdaagt. Wees te allen tijde kalm.
  • Wandelen kan erg moeilijk zijn voor iemand die dronken is, dus het is meestal geen goed idee om samen een eindje te gaan wandelen om te ontnuchteren.
  • Als de dronken persoon naar de wc moet, ga dan even mee. Uitglijden is heel makkelijk op een vochtige wc-vloer, je wilt natuurlijk niet dat iemand met zijn hoofd op de harde tegels terecht komt.
4
Doe je best om fysiek letsel door bijvoorbeeld omvallen te voorkomen. Help de dronken persoon om veilig te gaan zitten. Als iemand braakneigingen heeft, neem diegene dan mee naar een geschikte plek om over te geven.
  • Als iemand al liggend braakneigingen heeft, leg ze dan op de zij met het hogere been gebogen. Dit voorkomt stikken door braken. Leg iets achter de rug om te voorkomen dat hij/zij terug rolt op de rug of buik. Mensen kunnen makkelijk stikken als ze op hun rug of buik liggen en braken. Als iemand op de bank ligt, zorg dan dat ze niet met hun gezicht naar de achterleuning van de bank liggen, maar andersom: op de zij met het achterhoofd naar de achterkant van de bank. Anders kan het braaksel geen kant op en kan iemand er alsnog in stikken.
  • Als iemand gevallen is, of je vindt iemand op de grond en je weet niet of er een val aan vooraf gegaan is: breng ze altijd naar de eerste hulp. Je kunt makkelijk hoofdletsel oplopen tijdens een val, de ernst van het letsel (bijvoorbeeld een zware hersenschudding) is vaak moeilijk in te schatten bij iemand die heel dronken is.

Bewerkt door Proeflezer

http://nl.wikihow.com/Zo-zorg-je-voor-iemand-die-dronken-is

03-04-2015 om 00:00 geschreven door Gerd


>> Reageer (0)
02-04-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drank in de kunstwereld 3
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Schilderij van Jan Steen, getiteld ' Dronken paar' en vermoedelijk geschilderd tussen 1655 en 1665. Het schilderij maakt deel uit van de Eregalerij in het Amsterdamse Rijksmuseum en toont een echtpaar dat in kennelijke staat van dronkenschap verkeert. Op de achtergrond ontvreemden buitenstaanders ondertussen ongemerkt de bezittingen van het paar. Opvallend is ook de prent van de uil aan de wand: destijds was de uil niet per se het symbool van wijsheid, maar juist ook een symbool van 'ziende blind zijn': een uil heeft overdag immers nauwelijks gezichtsvermogen. Het is een olieverf op paneel.

Bron: Collectie Rijksmuseum Amsterdam.

 

02-04-2015 om 00:00 geschreven door Gerd


>> Reageer (0)
01-04-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liedjestekst 2 : DJ Kicken
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Ain't no party like an alcoholic party

C`mon!
C`mon!
C`mon!

I get drunk and I stumble to my phone,
to call just up my girl
to bone when I`m alone.
I know she`s drunk,
to I only got to kiss.
Only when I`m drunk I sing a song like this.

`Cause there ain`t ain`t ain`t ain`t ain`t
`Cause there ain`t no party, like an alcoholic party.
Ain`t no party, like an alcoholic party.
`Cause there ain`t no party, like an alcoholic party.
Ain`t no party, like an alcoholic party.
`Cause there ain`t no party, like an alcoholic party...

All right girl.
You`ve got to show me some vibes.
C`mon!

Feel the vibes,
Feel the vibe through your body.
Feel the alcohol tonight.
Feel the vibes,
Feel the vibe through your body.
Feel the vibes,
Feel the vibe through you body.
Feel the alcohol tonight.

Because there ain`t,
Because there ain`t,
Because there ain`t no party like an alocoholic party.

Feel the vibe through your body.
Feel the alcohol tonight.
Alcohol tonight, Alcohol tonight, Alcohol tonight.

C`mon!
`Cause there ain`t no party, like an alcoholic party.
Ain`t no party, like an alcoholic party.
`Cause there ain`t no party, like an alcoholic party.
Ain`t no party, like an alcoholic party.
`Cause there ain`t no party, like an alcoholic party...

Only when I`m drunk I sing a song like this.

I get drunk and I stumble to my phone,
to call just up my `bours,
to bone when I`m alone.
I know she`s drunk,
to I only got to kiss.
Only when I`m drunk I sing a song like this...

`Cause there ain`t no party, like an alcoholic party.
Ain`t no party, like an alcoholic party.
`Cause there ain`t no party, like an alcoholic party.
Ain`t no party, like an alcoholic party.
`Cause there ain`t no party, like an alcoholic party...

You`ve got to show me some vibes.
C`mon!

Feel the vibes,
Feel the vibe through your body.
Feel the alcohol tonight.
Feel the vibes,
Feel the vibe through your body.
Feel the vibes,
Feel the vibe through you body.
Feel the alcohol tonight.

`Cause there ain`t no party, like an alcoholic party.
Ain`t no party, like an alcoholic party.
`Cause there ain`t no party, like an alcoholic party...

01-04-2015 om 00:00 geschreven door Gerd


>> Reageer (1)
31-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Literatuur 3
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Het uitstapje naar Echo Spring.
Waarom schrijvers drinken - Olivia Laing
 
De titel is een verwijzing naar een van de beroemdste toneelstukken van Tennessee Williams, Cat on a hot tin roof, waarin Brick, een gewezen sterspeler bij het American Football, wordt geconfronteerd met zijn alcoholisme. Hij vertrekt en zegt dat hij naar Echo Spring gaat. Een enkeltje slijter c.q. drankkast dus, want Echo Spring was een merk Bourbon. Overigens een weergaloze rol van Paul Newman in de verfilming van 1958.

Olivia Laing gaat op zoek naar het verband tussen literatuur en alcoholisme. Ze doet dat aan de hand van de levensverhalen van zes bekende Amerikaanse schrijvers.

De zes “uitverkorenen” zijn Ernest Hemingway (voor wie alcohol een viriel attribuut was), F. Scott Fitzgerald (voor wie drank hoorde bij de “roaring twenties”), John Cheever (voor wie drank zijn sociale en seksuele onzekerheid en zijn schandelijke dubbelleven draaglijk moest maken), Tenessee Williams (voor wie drinken en zwemmen zuiverend en bevrijdend werkten), de dichter John Berryman (die net als Hemingway zelfmoord pleegde) en de vroeg gestorven Raymond Carver. Van twee uit dit lijstje pleegde de vader zelfmoord en allen kwamen ze uit een verscheurd, soms gewelddadig gezin. Allemaal vertoonden ze in verschillende fasen van hun drankzuchtige leven de kenmerken van de alcoholist: narcisme, manische zelfoverschatting, ontkenning van hun verslaving, uitvluchten, aftakeling en depressie
(Laing heeft ook een eigen agenda. In haar jonge jaren is haar vader vertrokken en begon haar moeder een verhouding met een vrouw. Die terroriseerde het gezinnetje lange tijd met haar drankzucht. Totdat ze werd afgevoerd en met succes een ontwenningskuur volgde.)
Auteur Olivia Laing
Overige betrokkenen Laura van Campenhout
Taal Nederlands   
Vertaald door Laura van Campenhout
Afmetingen 24x216x137  mm
Gewicht 413,00 gram
Druk 1   
ISBN10 9023476891
ISBN13 9789023476894

31-03-2015 om 00:00 geschreven door Gerd


>> Reageer (0)
30-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ben je een winnaar of een verliezer?
Klik op de afbeelding om de link te volgen

In onze nabije omgeving lijken sommige mensen in staat hun eigen leven te regelen en hun vooropgesteld doel te bereiken... zonder de minste inspanning.

Alles loop bij hen precies als van een leien dakje. Er zijn ook heel wat anderen die ondanks de vele toegestoken handen, nooit echt van de grond raken.

Allemaal worden we geboren met de kans om te winnen, maar in de loop der jaren hebben we af te rekenen met teleurstellingen en tegenslagen.

Die negatieve ervaringen beïnvloeden echter onze levenshouding en steken op cruciale, spannende momenten de kop weer op. Ze weerhouden ons ervan alle geboden kansen te grijpen en beperken de uitbouw van elk initiatief.

Daardoor veroorzaken ze ontevredenheid en werken ze allerlei frustraties in de hand. Het klinkt misschien paradoxaal, maar we kunnen onze ergste vijand worden en onze eigen vooruitgang in de weg staan.

Herken een winnaars- of verliezersgedrag.

  • De verliezer is onzeker en kijkt steeds de kat uit de boom.
  • De verliezer verliest zichzelf in onbelangrijke details en laat belangrijke zaken aan zich voorbijgaan.
  • De verliezer heeft altijd de handen vol. Bijgevolg legt hij alle kritiek naast zich neer.
  • De verliezer hecht geen belang aan het menselijk contact. Hij heeft er de tijd niet      voor.
  • De verliezer  doet aan struisvogelpolitiek en negeert alle problemen.
  • De verliezer wil zijn gezicht redden en hangt de huik naar de wind.
  • De verliezer is opportunist en houdt bijgevolg geen rekening met vragen van anderen.
  • De verliezer probeert de zwakke kanten van de andere in de verf te zetten. Hij kijkt neer op de andere.

 

  • De winnaar is zeker van zichzelf en luistert met open oren naar een probleem.
  • De winnaar kan een onderscheid maken tussen wat belangrijk en onbelangrijk is.
  • De winnaar is steeds in de weer en weet zijn tijd efficiënt te benutten. Uit de kritiek puurt hij elementen om zichzelf verder te ontplooien.
  • De winnaar staat stevig in zijn schoenen en maakt tijd voor de anderen.
  • De winnaar onderzoekt elk probleem en probeert een oplossing te vinden.
  • De winnaar is doelbewust en gaat recht door zee. Hij weet dat hij zijn doel zal bereiken met vallen en opstaan.
  • De winnaar ziet zijn opdracht veel ruimer en heeft oog voor bijkomende activiteiten.
  • De winnaar heeft respect voor wat de andere bewerkstelligt. Hij kijkt op naar de andere.

Een verliezer zegt / Een winnaar zegt

  • Ik wacht nog wel een beetje af / Je kan op me rekenen, ik doe het (niet)!
  • Ik weet wat belangrijk is, dus... / Ja! Daar valt over te      praten.     
  • Zie je dan niet dat ik geen tijd heb? / Ik maak er wel tijd voor.
  • Vroeger ging het zo wel, waarom zou het nu niet meer gaan? / Het voorstel is de moeite waard; we kunnnen het proberen!
  • Ik zit al jaren in het vak, ik zal het dus wel weten. / Ik zit al jaren in het vak, maar ik sta open voor elke kritiek.
  • Wie ben jij om mij de les te spellen? / Welk alternatief stel je voor?     
  • Dat zal de directeur toch niet goedkeuren. / Ik zal het de directeur vragen.     
  • Wat een stommiteit, ik zal meteen de knecht op het matje roepen. / Verontschuldig     mij, wij zullen dit zo snel mogelijk rechtzetten.
  • Je kent mijn standpunt!      / We kunnen proberen om tot een akkoord te komen.
  • Tja, ze wilden het ook eens proberen. / Uit die tegenslag hebben we onze besluiten getrokken  (uit : Commercieel Beleid) 

Misschien een beetje vreemd om het als winnen en verliezen neer te
zetten, maar je kan het ook zien als slagen en niet slagen in je opzet, of in
de omgang met anderen. Ik persoonlijk zie ook parallellen, de
spanningen tussen mensen onderling en de alcoholproblematiek in het algemeen.

(Met dank aan Jos)

30-03-2015 om 00:00 geschreven door Gerd


>> Reageer (0)


Foto

Inhoud blog
  • Belgen grootste drinkers op vakantie
  • Literatuur 4
  • Gebed op zondag
  • Grapje 4
  • Wijn in de gevangenis op doktersvoorschrift !!!!!

    Bezoekershoekje

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Laatste commentaren
  • zomaar (Mieke Bollen)
        op Welkom !
  • Mooi blogje (Maarten)
        op Liedjestekst 2 : DJ Kicken
  • hartverwarmend (heide)
        op Welkom !
  • Foto

    Archief per week
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015

    Interessante links
  • AA Vlaanderen
  • SOS Nuchterheid
  • Vereniging voor alcohol en andere drugsproblemen
  • De Druglijn
  • LEF magazine
  • Online Zelfhulp alcohol
  • De Belgische gids van de patiĆ«nt
  • Online Zelfhulp/stoppen
  • Online Zelfhulp/dag per dag
  • Allerlei verslavingen

    Foto

    22/02/2015 Winterwandeling 5 km met pauze voor heerlijke koffie.


    Foto

    Ik hou nu zoveel van koffie als ik ooit van drank deed.


    Lopen loutert
    alsof er iemand met je meeloopt,
    die fluistert: 'Wees nu eens stil'.
    Lopen loutert
    alsof er iemand met je meeloopt,
    die vraagt: 'Zou het ook zó kunnen zijn?'
    Lopen loutert
    alsof er iemand met je meeloopt,
    die je opnieuw de ogen opent.

    Ga dàn,
    gelouterd,
    weer terug
    om in je leven uit te dragen
    wat je hebt ont-dekt
    wat tevoorschijn is gekomen,
    zodat het vrucht kan dragen!

    Liesbeth Dercksen.

    Onderweg, een levensreis 

     

     


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!