Speculaas-cheesecake met sinaasappel taart - 10 punten
300 g speculaas, in stukken 50 g boter, gesmolten 3 eetlepels abrikozenjam 1 vanillestokje 400 g verse roomkaas of volle kwark 100 g slagroom 4 eetlepels fijne kristalsuiker 4 eieren 1 kleine sinaasappel, schoongeboend
keukenmachine handmixer springvorm 24 cm, ingevet
Verwarm de oven voor op 175ºC. Maal de speculaas in de keukenmachine fijn. Voeg de gesmolten boter en 2 eetlepels jam toe en meng alles tot een samenhangend deeg. Druk het speculaasdeeg in een springvorm over de hele bodem uit, maak ook een opstaande rand van 3-4 cm. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mesje het zwarte merg eruit.Klop in een kom de verse roomkaas of kwark met de slagroom, vanillemerg en suiker met de handmixer tot een glad mengsel. Roer vervolgens de eieren er één voor eén door. Schenk dit mengsel in de taartvorm. Snijd de sinaasappel met schil in dunne plakken en halveer de plakken. Bestrijk de plakken sinaasappel aan 1 kant dun met jam en leg ze met de jam naar boven in een cirkel op het kaasmengsel. Schuif de vorm in het midden van de oven en bak de cheesecake in 45 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart eerst 10 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder dan de rand van de vorm en laat de taart verder afkoelen.
Bron: Dekamarkt
|