Inhoud blog
  • De glijbaan van Theo Francken
  • Rajoy in zijn hemd gezet
  • Theo Francken versus Michel
  • Burgers als politieagenten in Antwerpen
  • Bruno De Wever
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    kritisch bekeken

    10-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het populisme in opgang

    In de commentaren op de verkiezingsoverwinning van Trump, wordt meer dan een keer gewaarschuwd voor de kracht van het populisme en hoe dit bestaansrecht heeft verworven in onze samenleving in Europa.  Men denkt daarbij aan uiterst rechtse partijen die het overal goed doen bij verkiezingen. Zeer juist, maar vergeten we ook niet die partijen die de naam uiterst rechts niet dragen maar die onderhuids meewerken aan een klimaat waarin populisme goed kan gedijen.  De angstkultuur die bv NVA kweekt voor vreemdelingen, vluchtelingen en de culpabilisering van de Walen door NVA is even verwerpelijk, en werkt als een sluipend gif in onze samenleving. Niemand merkt het en een meerderheid van de Vlamingen denkt dat de partij groot gelijk heeft. Arm Vlaanderen.

    10-11-2016 om 18:42 geschreven door kritischemol

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Charles Michel en Erdogan

    De federale regering gaat twee kleinere vakbonden aan banden leggen: als ze oproepen tot staking doen ze dit illegaal.  Veronderstel eens dat Erdogan zoiets zou doen: het kot zou te klein zijn.  Als Charles Michel en zijn regering zoiets doen, is het een fait divers.  Buiten furieuze reacties van de twee betrokken bonden, wordt er geen aandacht aan besteed. Gekke samenleving waarin we leven.

    07-11-2016 om 16:33 geschreven door kritischemol

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rik Torfs

    In zijn wekelijkse maandagcolumn in de Standaard besteedt Rik Torfs nog maar eens aandacht aan de plaats van de religie in de samenleving. Als je tussen de regels leest, heeft religie in de samenleving een plaats omdat ze de irrationaliteit vertegenwoordigt. Een gezonde samenleving geeft zowel aan de rationaliteit (de rede) als aan de irrationaliteit een plaats. Kan ik mee akkoord gaan. Zoals altijd: zoek in zijn column niet naar zijn persoonlijke inzichten over geloof of godsdienst: die geeft hij nooit prijs.

    07-11-2016 om 16:28 geschreven door kritischemol

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oorzaken van extreem geweld bij individuën en groepen

    In de uitzending van "Alleen Elvis blijft bestaan" op de VRT, kwam conservator Busch van Kazerne Dossin aan het woord; hij is licentiaat in de criminologie en bestudeert al sinds meerdere jaren hoe een individu of een groep komt  tot extreem geweld. Het was een boeiende uitzending. Extreem geweld of terrorisme is niet onder één noemer te vatten. Vaak ligt een ideologie of godsdienst aan de basis, zeker wanneer de ideologie of godsdienst niet ingebed is in een democratische samenleving; dan ontstaat al gauw een wij - zij verhaal , discriminatie is het gevolg; als godsdienst of ideologie ingebed zijn in een democratische samenleving zijn ze ongevaarlijk en kunnen zelfs een positieve bijdrage leveren aan de samenleving; erger wordt het wanneer charismatische figuren in een niet democratische samenleving het voortouw nemen. Ook oorlogsomstandigheden, sociaal-economische crisistijden zijn voedingsbodems van een angstcultuur tegenover de anderen (wij -zij verhaal) , van culpabilisering van groepen die men met alle mogelijke middelen moet bestrijden. Radicalisering  en extreem geweld is dan niet ver af.

    01-11-2016 om 18:57 geschreven door kritischemol

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Europa -Canada en Ceta

    Na een week onderhandelen is er een akkoord over Ceta: het handelsverdrag Europa - Canada. Grote prestigewinst voor "dwarsligger" Paul Magnette, verguisd door de regeringspartijen, door NVA, en een goed deel van de Vlaamse pers. Triomfantelijk kwam Geert Bourgeois vertellen dat er geen letter aan het oorspronkelijke akkoord veranderd is. Zal zo wel zijn, maar wel aan bepaalde modaliteiten die voor Wallonie belangrijk waren. VRT -journalist Borms praatte Bourgeois  na en zweeg in alle talen over de binnengehaalde wijzigingen van modaliteiten. Als de Vlaamse vossen de passie preken, boer let op je ganzen. Vraagje aan Bourgois en Borms: als er helemaal niets veranderd is, waarom kwamen de onderhandelaars van de federale regering dan tijdens de onderhandelingen verklaren dat er vooruitgang was geboekt: Vooruitgang over Niets?

    27-10-2016 om 20:09 geschreven door kritischemol

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug naar eigen land

    De tv-documentaire van Martin Heylen op Vier is ten einde. Ook de laatste aflevering leverde weer schrijnende taferelen op. Zelfs macho Dedecker was geraakt door het leed de kinderen van vluchtelingen aangedaan. Hij voelde zich persoonlijk erbij betrokken omdat hij zijn eigen kleinkind voor ogen had. De beste conclusie kwam van Ish: dat Vlaanderen hard en meedogenloos is geworden: hij dacht daarbij aan wat hij uit de mond van Dedecker en Demir gehoord had over de vluchtelingen. Schandalig hoe deze twee rechtse mensen(?) in bepaalde afleveringen geen greintje inlevingsvermogen toonden met mensen in nood. Vooral Demir zou niet misstaan als kampleidster van je weet wel wat...

    09-04-2016 om 13:37 geschreven door kritischemol

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De paus zoals de kerk al eeuwen lang: vaag

    De paus heeft uitspraak gedaan over hoe de priesters en bisschoppen met  oa echtgescheidenen, homo's moeten omgaan in hun pastoraat.  Het zijn vage nietszeggende woorden geworden die elke interpretatie mogelijk maken: kortom de kerk ten voeten uit. Elk geval moet apart bekeken en beoordeeld worden: om wat te doen? Het toppunt is dat echtgescheidenen nog altijd geen officieel fiat krijgen om de kommunie te ontvangen. Erg kristelijk moet ik zeggen.  Geloven de hoge heren van de kerk nog altijd dat dit werkelijk het lichaam van Christus is? Arme kerk!

    09-04-2016 om 13:25 geschreven door kritischemol

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontslag van Jambon en Geens

    De ministers jambon en Geens hebben hun ontslag aangeboden omdat ze de politieke (geen persoonlijke!) verantwoordelijkheid dragen voor wat er mis is gelopen in het terrorismedossier; de premier Michel heeft het ontslag geweigerd.

    Dat Geens en Jambon goed werk hebben geleverd zal niemand ontkennen, maar als politici neem je in dit geval ontslag, zoals DeClerck en Van de Lanotte, en anderen dat voor hen hebben gedaan. Imagoschade voor de partijen niet zo lang meer voor de verkiezingen is de reden dat ze het niet doen.  Is de kracht van de verandering aan het werken, heren van de NVA?

    25-03-2016 om 11:18 geschreven door kritischemol

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Godsdienst en terrorisme

    In de discussies die naar aanleiding van de aanslagen in Brussel gevoerd worden, wordt naar mijn mening te weinig de rol van de godsdienst beklemtoond; godsdiensten kunnen mensen motiveren tot mooie en grootse acties, maar kunnen ook motiveren tot de meest onzinnige en gruwelijke acties.

    De godsdienstinstituten en kerken ook de Rooms-katholieke ,die zich helemaal niet aangesproken voelt in het terrorismedossier, zouden wel eens mogen nadenken hoe ze bij mensen hun gedachtengoed indoctrineren. Als je mensen kunt doen geloven dat Jezus een zoon van God is, (als de Grieken geloofden dat Zeus en Hera ook kinderen op deze wereld hadden rondlopen, vinden we dat wel onzin) of dat een priester een stukje brood kan omtoveren tot het lichaam van Christus: dan is het logisch dat je ook mensen kunt wijsmaken dat gruweldaden plegen in bepaalde omstandigheden, de wil van God is. De kerkelijke hierarchie mag hierover wel eens nadenken. Maar wees gerust, ze zullen het niet doen.

    25-03-2016 om 11:10 geschreven door kritischemol

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug naar eigen land

    Ook gekeken naar het programma op Vier : terugkeer naar eigen land? Dan hoop ik dat je je geërgerd hebt aan de ongelooflijk onmenselijke houding van de NVA-vrouw Demir, die haar rechts gedachtengoed op een meedogenloze, harteloze manier aan de man brengt. Hoe geïndoctrineerd kun je zijn! Geen greintje inlevingsvermogen met de vluchtelingen is er aanwezig in  dit wezen dat de naam "mens" nauwelijks verdient. Ook Margriet Hermans had er duidelijk moeite mee.

    Voor wie moeten we vandaag het meest schrik hebben: voor de islam of voor het rechts gedachtengoed van deze NVA- vrouw?

    25-03-2016 om 10:56 geschreven door kritischemol

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De verrechtsing van onze samenleving

    In een aflevering van "De Afspraak " Jan de Maeseneer van de universiteit Gent aan het woord gehoord: hij is van oordeel dat er een duidelijke verrechtsing van de samenleving aan de gang is. De Maeseneer heeft volkomen gelijk. Ook de aanzienlijke daling van het aantal kandidaat- huisartsen aan de universiteit wijt hij aan de verrechtsing van de samenleving. Die laatste uitspraak is allicht wat ver gegrepen, maar dat de ruk naar rechts in de samenleving ons zorgen moet baren en lang niet zo onschuldig is als op het eerste gezicht lijkt, is een feit. Verrechtsing betekent steeds minder aandacht voor de zwakkeren in onze samenleving, verrechtsing betekent ook culpabilisatie van groepen die onze welvaart en sociale zekerheid zogezegd komen bedreigen.

    De geschiedenis heeft geleerd dat de verrechtsing altijd onschuldig begint, steeds meer de geesten van mensen inpalmt, tot - in naam van de rechtse ideologie - bepaalde bevolkingsgroepen (nu bv asielzoekers) als schuldigen geviseerd worden en moeten opkrassen. Rechtse ideologie is een sluipend gif.

    26-02-2016 om 18:00 geschreven door kritischemol

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kasterlee en vluchtelingen

    De burgemeester van Kasterlee, Ward Kennes, beweegt de laatste maanden hemel en aarde, opdat er in " De Residentie" in Lichtaart (deelgemeente van Kasterlee) zo weinig mogelijk (en liefst helemaal geen) vluchtelingen zouden gehuisvest worden in het hotel van de Corsendonckgroep.

    Ward Kennes is volksvertegenwoordiger voor de CD&V. Je weet wel:  de partij met de "C" van "christelijk" in haar vaandel.

    26-02-2016 om 17:58 geschreven door kritischemol

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eucharistie of gebedsviering

    In kerkelijke middens is er een discussie aan de gang: kan een gebedsviering de eucharistieviering op zondag vervangen?

    Als je gelooft dat in een eucharistieviering brood en wijn veranderd worden in het lichaam en bloed van Christus (door het uitspreken van de consecratiewoorden door de priester- tovenaar) kan daar een gebedsviering niet aan tippen. Maar als je gelooft dat de consecratiewoorden alleen maar symbolisch het lichaam en bloed van Christus worden is een gebedsviering even waardevol als een eucharistieviering.

    Wordt het niet tijd dat de kerk eens een duidelijke uitspraak doet over de transsubstantiatie?

    10-02-2016 om 12:30 geschreven door kritischemol

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prachtig initiatief in Lommel

    Een verademing temidden van de koude, zakelijke berichten over de vluchtelingencrisis: dat is het initiatief dat enkele mensen in Lommel genomen hebben om het vluchtelingenbeeld wat genuanceerder te bekijken. In Lommel zijn er 400 vluchtelingen ondergebracht op het Parelstrand; het lokte vooraf heel wat commotie uit. De initiatiefnemers  gaan naar de vluchtelingen toe en praten met hen en helpen hen en communiceren dit ook aan de bewoners in de buurt.

    dit is wat anders dan de rechtse berichtgeving over vluchtelingen die onze samenleving komen ontwrichten. Veel sympathieker dan de push-back van De Wever en Crombez. 

    10-02-2016 om 12:21 geschreven door kritischemol

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De NVA in aktie

    De NVA wil snelrecht invoeren voor criminele vluchtelingen die zich oa sexueel misdragen.  Dat eenieder die zich misdraagt moet bestraft worden, staat buiten kijf. Of men nu autochtoon of vluchteling of asielzoeker is, mag geen verschil maken. Iedereen gelijk voor de wet.

    Maar waarom  dit snelrecht alleen moet gelden voor criminele vluchtelingen en niet voor autochtone, is me een raadsel.  Hierdoor stigmatiseert de NVA nog eens de vluchtelingengroep en draagt ze bij tot het aankweken van een angstpsychose die -zo leert de geschiedenis - zal uitmonden in een haat tegen al wat vreemd of vluchteling is.

    Waarom denkt de NVA niet aan een snelrecht als autochtone mensen zich misdragen?

    26-01-2016 om 20:04 geschreven door kritischemol

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verharding van onze samenleving

    Het Deense parlement heeft met een overweldigende meerderheid een wet goedgekeurd waarbij waardevolle bezittingen en geld van vluchtelingen en asielzoekers mogen afgenomen worden, zodat deze vluchtelingen ahw een deel van hun eigen verblijf zouden betalen.  Dit doet erg denken aan de jaren 30 in Duitsland waarbij bezittingen van joden werden afgenomen en we weten hoe dit geëindigd is.

    Wie er nog aan twijfelt dat in Europa gevaarlijke tendenzen de kop opsteken, waarbij nationale (demokratische) parlementen bepaalde bevolkingsgroepen stigmatiseren, moet wel stekeblind zijn. En we zeggen waarschijnlijk zoals de Duitsers toen: ach, zo'n vaart zal het wel niet lopen. Tot het te laat is en zelf niet meer beseffen hoe ondemokratisch en hoe fascistisch we denken en handelen.

     

    26-01-2016 om 19:56 geschreven door kritischemol

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze kille samenleving

    Als je de lezersbrieven in de kranten leest, kom je tot het besluit dat onze samenleving individualistischer, rechtser , en meer en meer racistisch wordt. De recente vluchtelingencrisis, de gebeurtenissen in Keulen tijdens de oudejaarsnacht hebben dit gevoelen nog aangedikt. De vluchtelingen moeten hun eigen problemen maar in hun eigen land oplossen, ze moeten ons hier niet komen lastig vallen, ze moeten onze sociale zekerheid en ons geluk niet komen bederven : dat is de toon die in de meeste lezersbrieven naar voren komt.

    We stevenen af op een kille samenleving, waarin ieder zijn eigen stulpje van geluk tracht te vrijwaren en alle vreemden die dat geluk komen verstoren christelijk aan de grenzen worden tegengehouden en verzocht worden hun eigen boontjes te doppen. Christelijk racisme van het zuiverste soort.

    Nog enkele jaren en niemand kijkt er nog van op dat mensen uit bepaalde landen de toegang tot Europa worden geweigerd. Ik was er in de jaren dertig nog niet, maar als ik de geschiedenisboeken lees, werden toen in Duitsland ook bepaalde bevolkingsgroepen gepest en uiteindelijk uitgeroeid. Niet door enkele oproerkraaiers maar door een heel volk. Mensen zoals jij en ik.

    We zullen het nooit leren.

    22-01-2016 om 15:16 geschreven door kritischemol

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pesterijen van de NVA

    CD&V oppert de idee om de kosten ingebracht door eigenaars van  vennootschappen niet meer volledig aftrekbaar te maken. De NVA bij monde van haar minister van Financiën is er als de kippen bij om dit voorstel af te schieten en doet het af als een "rondje pesten" van kmo's en vennootschappen.  En hoe noemt de NVA dan de maatregelen van de regering  die vooral mensen treffen die minder aan de bak komen in onze samenleving?  Is dit dan geen "rondje pesten"?

    Twee maten en twee gewichten, daar zijn onze politiekers goed in.

    22-01-2016 om 14:53 geschreven door kritischemol

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevolgen van een rechts beleid

    Meer en meer verschijnen er berichten in de pers dat mensen die het niet breed hebben in onze samenleving, altijd de dupe worden van besparende maatregelen van deze regering; niet te verwonderen dat vooral deze mensen geviseerd worden, want met NVA, Open VLD en in mindere mate CD&V aan de macht kan het niet rechtser in Vlaanderen. De oppositie is te zwak om tegengewicht te vormen. En de doorsneeburger voelt er zich goed bij, want hij voelt de maatregelen veel minder. En Bart de Wever: hij ploegde voort.

    19-01-2016 om 13:21 geschreven door kritischemol

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vrijheid van mening: absoluut of niet?

    In een bepaalde geschreven pers is een discussie aan de gang over hoe ver de vrijheid van meningsuiting kan en mag gaan.  Filosoof Etienne Vermeersch vindt dat die vrijheid zo absoluut mogelijk moet zijn,  behalve in geval van aanzetten tot criminaliteit , laster en eerroof. Hij vindt niet dat negationisme moet verboden worden.

    Anderen vinden dat er grenzen moeten gesteld worden in bepaalde gevallen. Ik sta achter Vermeersch, want als er beperkingen ivm meningsuiting worden opgelegd, dan bestaat het gevaar dat ideologieën, godsdiensten, politieke partijen  bv hun zienswijze kunnen opdringen aan anderen, met alle gevolgen vandien. De geschiedenis heeft ons bij herhaling geleerd tot welke aberratie dit kan leiden.

    Bv  het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo heeft een cartoon gepubliceerd waarbij God als terrorist wordt afgebeeld, met als onderschrift: De moordenaar loopt nog altijd vrij rond. Godsdiensten (christendom en Islam) kunnen dit als kwetsend ervaren, maar ze hebben  m.i. niet het recht te eisen dat zoiets  zou verboden worden. Dan zouden gelovigen hun wil opdringen aan niet-gelovigen. Dit kan niet.

    17-01-2016 om 00:00 geschreven door kritischemol

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 01/01-07/01 2018
  • 18/12-24/12 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2015

    Gastenboek
  • Een bewolkte zondag groet vanuit Noord-Holland
  • Een aangename weekend KERST groetje
  • Ja, Dit is dan weer de andere zijde.
  • Kaartje foto is gemaakt in Waregem

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!