Foto
Academie voor de Streekgebonden Gastronomie vzw (ASG)
Inhoud blog
  • Vlaamse grijze garnaal
  • Brusselse wafels
  • Paling in ’t groen.
  • Sole meunière
  • 'Boules de Berlin’
  • Academie voor de Streekgebonden Gastronomie vzw
  • Eten aan zee in de jaren zestig
  • Limonade Française
    Laatste commentaren
  • Sir Koen (Koen Caremans)
        op Limonade Française
  • berliner bollen (willem de jong)
        op 'Boules de Berlin’
  • Franse limonade (Maertens Marnix)
        op Limonade Française
  • vermakelijk (tim dr)
        op Eten aan zee in de jaren zestig
  • Testen (Nicolay)
        op Academie voor de Streekgebonden Gastronomie vzw
  • Links
  • Academie voor de Streekgebonden Gastronomie vzw (ASG)
  • Vlaams Centrum voor Volkscultuur vzw (VCV)
  • FOST (Food Studies VUB)
  • Cultureel erfgoedbeleid Vlaamse Gemeenschap
  • ASG-blog Witte, zwarte en andere pensen
  • ASG-blog Oorlogskeuken
  • 2link Geschiedenis
  • Smullen aan zee

    01-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Boules de Berlin’
    .

    Boules de Berlin. Lekkere verse bollen, het is het geluid dat iedere strandganger bekend in de oren klinkt, en een lokroep waar weinigen nog nooit aan toegegeven hebben. Al jaar en dag lopen tijdens de zomermaanden moedige verkopers, dikwijls jobstudenten, op het strand rond met een veel te zware houten bak vol Berlijnse bollen op hun hoofd of op een plateau hangend aan hun hals.

     

    De ‘boules de Berlin’ hebben een hele geschiedenis achter de rug. Reeds in het begin van de twintigste eeuw werd er aan onze kust geleurd met deze ‘boules’.

     

    Te Blankenberge op 22 mei 1905 krijgt Rodolphe Dies uit Brussel de toelating om te leuren met "Berlijnse bollen" op het strand. Vlug volgen er nog andere leurders en tot op heden is er nog steeds vraag op het strand naar dit heerlijk gebak met crème of confituur. Na de eerste wereldoorlog werd de naam veranderd van "Boules de Berlin" naar, "Boules de l' Yser", verwijzende naar de stroom, de IJzer ( Fr : Yser) waar zo veel jonge mannen hun leven verloren hadden in de strijd tegen Duitsland. De ‘boule de Berlin’ klonk te Duits, waar men nog slechte herinneringen aan had. Later na de tweede wereldoorlog werden het weer Berlijnse bollen.

     

    Ook het volgende is mogelijk. Na de eerste wereldoorlog verschenen al vlug de eerste oorlogstoeristen in Diksmuide. Om deze toeristen iets degelijks te kunnen aanbieden moet het idee gerezen zijn om hen een variante op de reeds langer bestaande Boule de Berlin aan te bieden. Het verschil bestond en bestaat hierin dat de IJzerbol gevuld wordt met veredelde slagroom of pudding, terwijl de eigenlijke Boule de Berlin met confituur werd gevuld. Ook werd de Boule de Berlin bestrooid met fijne kristalsuiker en de IJzerbol met bloemsuiker.

     

    Het gebakje is niet typisch Belgisch. Het is in zeer veel landen gekend in ongeveer dezelfde vorm. Een vuistgrote platte bal gemaakt van een fijn gistdeeg, gebakken in een oliebad en gevuld met confituur of banketbakkersroom. Pudding zegt men ook wel...!

     

    De oorsprong ligt misschien wel in Duitsland, maar eigenaardig genoeg spreekt men daar over ‘Pfannkuchen’, wat onmiddellijk doet denken aan pannenkoeken. De juiste benaming moet dan ook zijn; ‘Berliner Pfannkuchen’, anders krijg je inderdaad pannenkoeken op je bord.

    De Duitse Berlijnse bol wordt traditioneel gevuld met aardbeienjam of pruimenmoes.

     

    Dan bestaat er nog een klein verschil. Soms zijn de bollen opengesneden en gevuld met pudding of confituur. Soms ziet de bol er uit alsof hij onaangeroerd is en toch zit er een vulling in. Dit vooral in de moderne versie van de boule. De vulling wordt er onder hoge druk via een dikke naald ingespoten. Een veel snellere werkwijze dan opensnijden en vullen, dat is handwerk en dus duurder!



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (2)

    16-01-2012
    berliner bollen
    kunt u mij zeggen waar ik een fabrikant van de berliner bollen kan vinden? ik ben zeer geinteresseerd in het produktieproces van het met een dikke naald machinaal inspuiten van pudding en jam. ik hoop dat u mij het adres van een afbrikant kunt geven. met vriendelijke groet, willem de JOng moordrecht, holland

    16-01-2012 om 19:15 geschreven door willem de jong


    01-11-2011
    Dag blogmaatje
    Een hartelijk krabbeltje
    voor u en allen
    die u in uw hartje draagt.
    Groetjes Rita  
    Glitter plaatjes

    01-11-2011 om 21:25 geschreven door Beverse Weetjes




    Rondvraag / Poll
    Wat is uw favoriete vieruurtje als u aan zee bent?
    een ijsje
    een wafel
    een pannenkoek
    een boule de Berlin
    snoep (spek, nougat, babelutten...)
    andere
    Bekijk resultaat


    Archief per week
  • 27/02-04/03 2012
  • 28/11-04/12 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 09/01-15/01 2006

    Zoeken in blog


    ASG mailen

    Druk op onderstaande knop om ASG te mailen.


    Hoofdpunten blog keukenweetjes
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!

    Blog als favoriet !




    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!