Fjak@


Image and video hosting by TinyPic

25-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Respect voor restjes


Respect voor restjesxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

 

 Omdat het crisis is. Omdat er eigenlijk nog zo veel in de koelkast ligt. Omdat het een gedroomd excuus is om te experimenteren in de keuken. Of omdat het gewoon een goed gevoel geeft. Restjeskoken brengt rust.

‘Afval bestaat niet’ is de leuze van een groot afvalverwerkend bedrijf. Dat is een mooie. Natuurlijk bestaat afval wel en geen klein beetje. Alleen al in de keuken gooit elk huishouden fortuinen weg. Niet alleen bokaaltjes en bloemkoolbladeren, maar ook zo’n tien procent van al ons kostbare eten.

Zo hard bestaat afval.

En tegelijk blijft elk bokaaltje perfect bruikbaar, zijn de bladeren konijnenvoer of compost en is het kostbare eten een overschotje waar nog aardig wat van te koken valt. We noemen het afval omdat we er niks meer mee willen aanvangen. Waarom eigenlijk niet?

Restjeskoken is relaxed. Doe gewoon boodschappen voor de helft van de dagen en kook op de andere dagen met de overschotjes. Het helpt om altijd wat lang houdbare smaakmakers in huis te hebben: peterselie, knoflook, olie, oude kaas, eieren, gedroogde tomaten en broodkruim (ook een restje). Het helpt ook om af te stappen van de dwanggedachte dat eten altijd vers moet zijn. Mensen klagen weleens dat de soep in hun bedrijfsrestaurant sporen draagt van de spaghettisaus van gisteren. Dat pleit voor hun bedrijfsrestaurant, vind ik. Er wordt weinig verspild en de soep heeft tenminste smaak.

Veel dingen zijn veel lekkerder als ze al even gestaan hebben, of als er iets in zit wat al even geleefd heeft. Maar zelfs van een miezerig bakje gekookte aardappelen kun je nog iets smakelijks maken. Kijk maar.

10 RESTJES-TIPS

• Aardappelschillen: maak ze schoon, frituur ze, zout ze en je hebt chips.

• Kookwater van groente, aardappelen, peulvruchten, pasta en rijst doet het prima als bouillon voor soepen, sauzen en risotto. Zeker als je ook nog wat weekwater van gedroogde paddenstoelen bewaard hebt.

• Over risotto gesproken: ook dat is een prima basis om overschotjes bereide groente te verwerken. Geroosterde pompoen, gebakken bloemkool, bonen, asperges, tomatensaus: gewoon aan het eind toevoegen, als de rijst gaar is.

• Nog zo’n Italiaanse toverformule is minestrone, een maaltijdsoep waarin allerlei stukken groente gaan die je anders zou weggooien: broccolistronken, radijs- en selderijblaadjes, koolnerven. Vuistregel: alle harde groente moet je kleinsnijden en samen met ui en selderij lang (lang!) stoven, tot je bijna een compote hebt. Alle tere blaadjes gaan er pas aan het eind in. En halverwege, nadat je water hebt toegevoegd aan de bijna-compote, kun je een parmezaankorst in de soep gooien en even laten meesudderen.

• Oud brood kun je, als het kurkdroog is, verkruimelen tot paneermeel. Halfdroog laat het zich gewillig tot croutons verwerken: oven voorverwarmen op 200 °C, brood in blokjes snijden, scheutje olie en een snuif specerijen of kruiden in een kom doen, broodblokjes erdoor en tien minuten bakken op een bakplaat.

• Het groen van prei en selderij, de steeltjes van paddenstoelen en peterselie, de botjes van kip en de graten en koppen van magere zeevis kun je bijhouden (desnoods in de diepvriezer) om bouillon te maken. Groentebouillon hoeft niet per se een klus te zijn: gooi wat groenterestjes, kruiden, ui en knoflook in het kookwater wanneer je bonen, kikkererwten of linzen kookt. Je kookwater wordt zo bouillon.

• Steeltjes van verse koriander zijn smaakbommetjes. Bewaar ze (ook in de diepvriezer) en verwerk ze, fijngehakt, in curry’s of in hummus.

• Gekookte aardappelen nemen in de koelkast soms storende smaken op. Je kunt ze ook minstens een dag op het aanrecht bewaren als je ze daarna bakt of in koekjes of soep verwerkt.

• Stap af van het idee dat een klein overschotje het bewaren niet waard is. Enkele lepels pasta kunnen een smaakmaker zijn voor soep of frittata, een klein restje soep kan een stoofpot verrijken, een klein kommetje rijst wordt een heel bord nasi goreng.

• Een restje verse kruiden kun je met wat olie en nootjes of pitten verhakken tot pesto, of met boter en zout tot kruidenboter. Tip: vries ze in in ijsblokjesbakjes, maak ze los en bewaar ze in zakjes, zodat je ze in kleine porties kunt gebruiken. Om pasta te pimpen, bijvoorbeeld.

 



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (16)

25-04-2012
lieve avondgroetjes
Een lieve groet doet altijd goed aangename avond
543989.jpg
lieve groetjes en een knuffel van Krikie

25-04-2012 om 21:54 geschreven door krikie


dag fjak@
1.gif al weer midweek..groetjes van bo

25-04-2012 om 21:42 geschreven door boomer


Hallo

 Is april schoon en rein, dan zal mei minder zijn.



Image and video hosting by TinyPic .


.

25-04-2012 om 17:58 geschreven door Trucker_John & Zeno_Blog


toeval ? ik maakte vandaag quiche van : restjes !!


Goede gedachten komen altijd uit het hart.

ik wens je een zorgeloze rest van de week toe !


Image and video hosting by TinyPic

25-04-2012 om 16:08 geschreven door ani


hallo Fjak
1okklg.jpg



Fijne woensdag
liefs en knuffeltjes
Frieda

25-04-2012 om 16:00 geschreven door Frieda


Hallo

Als u iets gedaan wil krijgen, geef de klus aan iemand die het druk heeft.






25-04-2012 om 15:35 geschreven door Lana & Pip


wens een fijne namiddag lieve vriendin
Dit heb ik altijd geleerd van mijn ma om zuinig te zijn
Image and video hosting by TinyPic 
Zal ik je eens wat vertellen
Wat hoort je graag
Iets over Parijs of Praag?
 Zal ik je eens wat verwennen
Wat heb je graag
Iets voor de rug of de maag?
 Zal ik je eens wat verzinnen
Wat wil je graag
Niets? Ach ja,
Nikki

25-04-2012 om 14:48 geschreven door nikki


Ik heb dat al van ons ma geleerd dat je geen eten mocht weggooien...
Ik denk dat onze generatie nog meer met die restjes doet dan de jongere generatie... Ik herinner mij zelfs nog het avondeten op kostschool elke vrijdagavond... We noemden dat "overdekte mesthoop" omdat daar onder een korstje alle restjes van de week in verwerkt waren...Niet dat het bijzonder lekker was maar ook langs die weg kregen we de spaarzaamheid letterkijk ingelepeld!! Nog een fijne dag Fjak@ al is het hier aan het miezeren.. Hartelijke groetjes

25-04-2012 om 14:21 geschreven door Natoken


Dag Fjak@

Welkom bij powerpoint Roosje

Vriendschap is een wonderlijk woord,misschien wel het mooiste op aard.

Een knuffel voor iedere dag en om je mond een stralende lach.

wens jullie een fijne dag

bezoek ook eens mijn 2de blogje

Welkom in het knutselhoekje van Roosje

Lieve groetjes Roosje

25-04-2012 om 12:06 geschreven door Roosje


Als zuinig zijn maar niet gierig zal worden.

Image and video hosting by TinyPic

25-04-2012 om 11:18 geschreven door annie


Lieve groetjes


.


.

25-04-2012 om 10:58 geschreven door Design lover


hallo
En natuurlijk heb je gelijk Fjaka!
woensdagalleen.gif
bij voorkeur zeg ik steeds wat waar is,
omdat ik lui ben van verstand/
Wie liegt moet zijn verhaal onthouden,anders valt hij door de mand!
Prettige huppeldepupdag gewenst
vanwege Nestje & Lipske

25-04-2012 om 10:44 geschreven door lipske


Morgengroetje Fjaka


" Het geluk sluipt soms binnen langs een deur
waarvan je niet wist dat je ze open had gelaten. "
- Barry More-
- Een mooie midweek bloggertjes. -

handige tips Fjaka

25-04-2012 om 10:30 geschreven door luc


GOEDE MORGEN MEISJE
Image and video hosting by TinyPic

25-04-2012 om 07:50 geschreven door Rachel Belmans


Midweekgroetjes!

Image and video hosting by TinyPic

Als je niet vooruit kijk,niet het onbekende ziet
grijp je naast de kansen ,die de toekomst je nu biedt

25-04-2012 om 07:44 geschreven door Martine


Piepelou Fjak@

Ben graag en met veel plezier eens komen zien hier  ...
ik laat hier een

 
Image and video hosting by TinyPic 

...alvast deze super dikke pieperke ... ... ! !
 
''k Wens je verder nog een rustig en aangenaam gezellige dag toe ...
veel liefs ... dikke knuff ... ikke

25-04-2012 om 06:59 geschreven door Jeske




Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Categorieën
  • Bevolking en Biologie (107)
  • Knipsels (91)
  • "KAT RELAX " foto's (9)
  • 50 jaar geleden in de krant. (12)
  • Bloemen, planten,dieren , natuur (239)
  • Dranken allerlei (10)
  • Fjak@'s foto van de week. (126)
  • Fjak@'s sportkatten.. (8)
  • Fjak@'s waargebeurde verhalen. (10)
  • Foto met humor (181)
  • Gedichten (270)
  • geen categorie (28)
  • Geschiedenis uit de oudheid (2)
  • Glutenvrij (4)
  • Humor algemeen (13)
  • Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië (9)
  • Kent U dit nog ? (20)
  • Landschappen (4)
  • Op reis (8)
  • PUCKY onze hond een reu . ras : Lhasa Apso (5)
  • Sport (1)
  • Treinreizen (1)
  • Uitdrukkingen (15)
  • Veggie (40)
  • Veggie keuken (41)
  • Verhalen (5)
  • Vroeger en nu. (16)
  • Weetjes en Ideeën (89)
  • Wijn en weetjes over wijn. (9)
  • Woordspeling of zoiets daar omtrent. (10)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te emailen.


    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!