De weg naar vrede, is een wrede weg
Lotgevallen van Joden, Sinti, Roma, maar ook gewone burgers en soldaten tijdens WOII
De bedoeling is om aan de hand van enkele artikels en getuigenissen van personen én van uittreksels van mijn studie over de Joden in Oostbelgië en de Eifel, de lotgevallen te bespreken van wat de mensen allemaal hebben doorstaan gedurende deze wrede periode die begon in 1933 en eindigde op 8 mei 1945
Inhoud blog
  • Respect !
  • Een stukje Belgische Trots op D-Day
  • Sammel- & Durchgangslager Drancy
  • De Man die op de uitkijk stond bij de échte Great Escape is niet meer
  • Bommen op Mortsel 5 april 1943 - 5 april 2013 - 70 jaar
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Over mijzelf
    Ik ben Mijn naam is Ludovicus, Igor Albert Verbist, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Igor Albert.
    Ik ben een man en woon in Booischot () en mijn beroep is Invallide.
    Ik ben geboren op 01/05/1962 en ben nu dus 62 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Fotografie, Klassieke Muziek, Wereldoorlog 2, Geschiedenis.
    Ik ben dus vooral geïnteresseerd in fotgrafie en de tweede wereldoorlog. Ik hoop langs deze weg mensen te leren met dezelfde interesses.
    Foto
    23-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bommen op Mortsel 5 april 1943 - 5 april 2013 - 70 jaar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bombardement op Mortsel 5 april 1943.

    We schrijven 5 april 1943, een mooie lentedag te Mortsel en het leven ging zijn dagelijkse gangetje (voor zover dit mogelijk was in die periode) tot er plots rond 15h00 gedonder te horen viel uit de hemel en er een heel eskader Amerikaanse B17 bommenwerpers te zien waren ( de zgn vliegende forten). 16 van deze B17 waren van de 91BG, 17 van de 303BG en 16 van de 305 BG.  Het tweede eskader bestond uit 11 B24 toestellen van de 44BG en 7 van de 93BG.  Er werden door de B17's 599 bommen gedropt van 1000 pond en door de B24's 216 van 500 pond.  In totaal werden er 245,5 ton bommen op Mortsel gedropt, die door de tegenaanval van de Duitsers her en der verspreid over de wijk Oude God zijn neergekomen en slechts enkele hebben echt hun doel getroffen nl. de Erla fabriek.

         
    Het verhaal wat nu volgt is een authentiek verhaal van Mevrouw Antoinette Creytens die op het moment van het bombardement les aan het geven was in de school "De Damen van de Heilige Familie" in Berchem.

    In 1942 werd ik gediplomeerd als onderwijzeres in de normaalschool van Tielt.  Ik mocht beginnen in Berchem, in een bijhuis van "De Damen van de Heilige Familie" uit Tielt.  Ik bleef logeren in de school zelf, ook al had ik een oom en een tante in Antwerpen.

    Op 5 april 1943, het moet na de namiddagspeeltijd zijn geweest, vlogen de ramen van mijn klas open en waaide er zand binnen.  We hoorden bommen ontploffen en het was nu vluchten naar de kelder van de Zusters.  Alle klassen stormden naar datzelfde deurgat.  In één klas waren de kinderen aan het breien, ze vluchtten met hun breiwerk, maar vergaten hun bolletje breiwol, mijn kinderen zijn in een dradennet naar beneden gezogen.
    Het was een half-kelder.  Door een halve ruit kon men naar buiten kijken.  Twee juffrouwen gaven verslag: "Er zijn daar weer vliegtuigen...Mortsel brandt... de Gevaertfabriek brandt..."

    De kleuters waren nog buiten.  Ik ben naar buiten gelopen om hen te helpen.  De Zuster was in paniek. "Kom, Zuster, naar de kelder..."  Noem dit geen heldendaad, ik wist ook niet wat oorlog was en kende het gevaar niet.  De sirene had het gevaar niet aangekondigd, maar ze ging wel af om het einde van het bombardement aan te kondigen, zodat wij veilig onze schuilplaats konden verlaten.

    Veel ouders kwamen hun kinderen afhalen.  Ik mocht van de Directrice de rang naar Morstel niet begeleiden, ik moest de richting van Antwerpen uit.  De gevolgen van het bombardement waren ook daar te zien.  Een man liep al schreiend over straat, een zakdoek voor zijn ogen vol bloed, een aanhangwagen vol lijken... verschrikkelijk.  Met tranen in de ogen liep ik terug naar school.  Lessen voorbereiden was niet mogelijk.

     

    Voor de school stopte er een auto met zwaar gewonden.  Men kwam kijken in de apotheek van de school of er bruikbare geneesmiddelen waren.  Helaas bevatte de apotheek slechts enkele zwachtels en wat ontsmettingsstof, maar dit was niet voldoende om alle gewonden te verzorgen, dus reden ze verder.

     

    Ondertussen waren wij al aan het werk om onze bedden naar beneden te halen, om slachtoffers te helpen.  Er waren slechts 18 inwonende leerlingen.  De bedden werden nu in de kelder geplaatst, dan moesten de leerlingen niet de trappen doen om te gaan schuilen.  Mijn matras lag in de badkamer, tussen het bad en de muur.

     

    Oudere leerkrachten waren op weg naar Mortsel om er te helpen in een gebombardeerde school (waarschijnlijk de meisjesschool Sint Lutgardis, hier lagen de leerlingen bedolven onder het puin).  Ik mocht niet mee omdat ik te jong was.

     

    Wat ze daar hebben gezien en meegemaakt, was onbeschrijfelijk.  Ze hebben kinderen gevonden, maar hoe?...  Ouders waren uitzinnig van verdriet.

     

    De overste kwam kloppen op mijn deur: "Juffrouw, zoudt ge eens willen gaan vragen waarom de man van de chauffage nog niet is komen opdagen?"  "Maar Eerwaarde moeder toch, na zo'n verschikkelijke namiddag, zijn ook de mensen die niet in Mortsel wonen in paniek.  Maar ik wil wel eens gaan zien hoe die mensen het stellen.

     

    Nu mocht ik wel opstappen richting Mortsel.  Die mensen woonden in een zijstraat tegenover de Gevaertfabriek.

     

     

     

    Dat vrouwtje stond in het deurgat en ze zegde: "Als de bommen voor mij vallen dan spring ik naar binnen, als ze in huis vallen spring ik naar buiten.  Ik heb een pannetje met melk klaargemaakt en mijn man is er mee naar "den Erla", waar onze dochter werkt.  Ze is gewond, haar rug ligt open en we weten niet in welk ziekenhuis ze nu ligt."  Ik heb haar gezegd van waar ik kwam, maar ik kon haar toch nu niet aanspreken over de chauffage panne.  Ik heb nog wat met het vrouwtje gepraat en haar wat gezelschap gehouden, ze was zo in paniek.

     

    Een slapeloze nacht en de dag nadien waren alle leerlingen van mijn klas daar terug.  Mijn godsdienstles is een occasionele les geworden.  Hun gedachten waren bij het bombardement.  Ik liet hun vertellen, ze moesten het ook eens kwijt aan hun juffrouw.

    Kinderen zijn kinderen.  Te jong om al dat verdriet op te stapelen.  Ze speelden op de speelplaats net als voordien.

     

    De zondag na het drama ben ik te voet naar Mortsel gegaan.  Waar was de stoep?  Overal steenbrokken en vernielde meubelen.  Ik ben er niet tussendoor gegaan, die aanblik blijft gegrift in mijn geheugen.

     

    Ik was 19 jaar toen het beurde, ik ben er nu 90 en nog zie ik alles voor me alsof het gisteren was.

     

    Getekend: Antoinette Creytens

     

     Nawoord:

     

     

    Geen oorlogskruis:

     

    Omdat Mortsel slachtoffer werd van zogenaamd friendly fire werd het vergeten bij het uitdelen van de Oorlogskruisen. Pas na 61 jaar kreeg de stad een erkenning

    Mythe:

    Een hardnekkige mythe luidt dat een Amerikaans jachtvliegtuig een kring van rook zou getrokken hebben, waarbinnen de bommenwerpers hun bommen zouden moeten droppen. De kring zou met de wind afgedreven zijn, waardoor de bommen boven bewoond gebied in plaats van boven het doelwit zouden gevallen zijn. Dit klopt niet, want een kring met rook was helemaal geen gangbare praktijk bij bombardementen. De bommenwerpers hadden toen Norden-gunsights, speciale richtapparatuur om bommen met grote precisie te werpen. Wel is het zo dat een jachtvliegtuig werd neergehaald en omlaag dwarrelde waarbij het rook verspreidde. Ook is het zo dat de bemanning moeilijk bommen kon richten, terwijl de piloot met bruuske manoeuvres trachtte luchtafweer en jachtvliegtuigen te ontwijken.

    Film

    Minder bekend is dat het bombardement op Mortsel aan de basis ligt van de Hollywoodfilm
    "Twelve O'Clock High" (1950) met acteur Gregory Peck, die de rol speelt van ene generaal Frank Savage. De figuur van Savage is gebaseerd op generaal Frank A. Armstrong, die in 1942-1943 als kolonel de 306de Bomb Group had bevolen. Het moreel van 306BG stond op een laag pitje na zware verliezen boven Frankrijk en Armstrong besloot daar iets aan te doen. Hij bood zich op 5 april 1943 onverwacht op het vliegveld van Turleigh (Bedfordshire) aan waar 306BG gestationeerd was en zei dat hij weer zou meevliegen. Daarmee wilde hij een voorbeeld stellen.
    Het doel was die dag de Erlafabriek te Mortsel. Armstrong nam plaats in de "lead aircraft" van 306BG, het toestel dat de eskaders van de 1ste Bomb Division zou aanvoeren. De B-17 werd herhaaldelijk onder vuur genomen door Duitse jachtvliegtuigen die wisten dat dit het leidend vliegtuig van de dichte formaties was. Met een generaal aan boord dacht niemand er aan rechtsomkeer te maken. De raid werd doorgezet ondanks hevige Duitse weerstand. Armstrongs B-17 werd herhaaldelijk geraakt en de navigator zwaargewond. Armstrong verbond hem en berekende zelf de koers om naar Engeland terug te keren. Het verhaal maakt deel uit van de geschiedenis van 306 BG. Twee oudgedienden van 306BG, Sy Barlett en Beirne Lay Jr., werden na de oorlog scenarioschrijvers in Hollywood. Zij baseerden zich op dit waargebeurd verhaal voor het scenario voor de film "Twelve O'Clock High", die in 1950 in de bioscoopzalen werd vertoond


     

     

    Publicaties:

    • Rely, Achille, Bommen op Mortsel, Antwerpen.
    • Rely, Achille, Geen Oorlogskruis voor Mortsel, Antwerpen, 1993.
    • Serrien, Pieter, Tranen over Mortsel, Standaard Uitgeverij, Antwerpen, 2008.


    Bronnen: zelfgeschreven verhaal van Antoinette Creytens
                   Wikipedia

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Wereldoorlog 2
    Tags:Mortsel/april1943/wereldoorlog2/bombardement op mortsel/friendly bombing/geallieerde bombardementen/wereldoorlog 2/slachtoffers/doden/puin/erla fabrieken
    23-09-2013, 21:34 geschreven door Igor Albert
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het drama van Meesel Kiezegem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het drama van Meensel-Kiezegem

     

    De titel van het boek had ook de titel van dit artikel kunnen zijn.  Meensel Kiezegem heeft inderdaad een zware tol betaald voor de moord op de collaborateur Merckx.

    Er zijn in de loop van de geschiedenis van WOII heel wat zaken gebeurd die, of niet gekend zijn, of die niet aan het licht mogen komen.  Dit kunnen zowel kleine als grote misdaden geweest zijn.  Gelukkig zijn er een aantal die wél de actualiteit hebben gehaald.  Zo is er o.m. het drama van Meensel Kiezegem.  Daar wil ik het in dit artikel over hebben.

    ·         Wat is er precies gebeurd?

    ·         Wie heeft wat gedaan?

    ·         Wat hebben de Duitsers gedaan?

    ·         Was de vergeldingsactie evenredig dan het gebeurde?

    Op al deze vragen zal ik naar waarheid en betrouwbaarheid trachten te antwoorden.

    Ik had nog nooit van Meensel Kiezegem gehoord en wist niet eens waar het lag.  Het is dankzij Maurice De Wilde en zijn TV reeks “De Nieuwe Orde” dat ik tot de ontdekking kwam dat het maar een tiental km van mijn woonplaats lag én zo ben ik ook aan de weet gekomen welk een drama zich er heeft afgespeeld.  Ondertussen is het drama van Meensel Kiezegem een “begrip” geworden in de geschiedschrijving van WOII.

    Oktaaf Duerinckx schrijft in zijn boek “Meensel Kiezegem Getuigenissen” – een boek opgedragen aan zijn overleden vader: Over het drama van Meensel Kiezegem worden verschillende versies verteld.  Sommige feiten blijken ook onduidelijk te zijn en tegengesteld aan elkaar.  Wat ook eigenaardig volgens Oktaaf, is het feit dat er zo weinig media aandacht is voor dit gebeuren.  Hier moet ik Oktaaf bijtreden en hem 100% gelijk geven.  Er is in de media (zowel gesproken, geschreven als TV) weinig aandacht voor Meensel Kiezegem.  Ook heb ik ondervonden dat men er weinig publicaties van vindt in bv bibliotheken of boekenwinkels.  Gelukkig is er nog het boek van Oktaaf.

    De herdenkingen in Oradour (Frankrijk) en Lidice (voormal Tsjechoslowakije) halen steeds de media.  Op beide plaatsen waren het wel de Duitsers die het bloedbad hadden aangericht.  In Meensel-Kiezegem waren de beulen uit het dorp en hebben de Duitsers assistentie verleend.  Dit is een heel andere context.  Misschien willen sommigen dat dit potje zo lang mogelijk gedekt blijft.  Deze stelling zou wel eens de start kunnen zijn van een diepgaande studie over het Drama van Meensel Kiezegem.

     

    Wat is er nu eigenlijk gebeurd?  Gaston Merckx, zoon van een boerenfamilie die zich reeds van bij de inval zeer Duitsgezind hebben opgesteld, was ook lid van de Vlag en het VNV.  Samen met zijn familie behoorde hij tot de zgn. “nieuwe orde” organisaties.

    Gaston Merckx was op 30 juli 1944, samen met drie andere vrienden op weg naar de kermis in een naburig dorp, toen hij ergens nabij de grens met Binkom werd neergeschoten.  Zijn moeder eiste, om de dood van haar zoon te wreken, 100 gijzelaars op.

    Op 1 augustus 1944, hielden 3 gemaskerde en geüniformeerde mannen een eerste razzia.  Drie mannen werden neergeschoten: August Craeninckx, Petrus Vandermeeren en Oscar Beddegenoodts.  Nu heeft deze razzia slechts zijdelings te maken met de moord op Merckx, deze razzia was reeds voor de dood van Merckx gepland.  Bij deze razzia werden ook vier vrouwen, tien mannen een meisje en een jongetje opgepakt. De broers van Merckx namen aan deze razzia deel.   De echte, grote vergelding moest nog komen…..

    Op vrijdag 11 augustus 1944 wordt vanaf 04h00 ’s morgens de gemeente volledig van de buitenwereld afgesloten.  350 Duitsers en Gestapoleden omsingelden het dorp.  Het waren alle mannen van het Sicherheitskorps.  Twee afdelingen van de Vlaamse SS, 50 Duitse feldgendarmen en een groep van de Vlaamse wachtbrigade.  Zij stonden onder leiding van de Vlaamse ss-ers Verbelen en Van Dijck.  Gewapend met geweren en revolvers en 9 mitrailleurs vormden ze drie gevechtsgroepen van elk 100 man.

    Bijna de hele mannelijke bevolking werd samengebracht op de speelplaats van de zusterschool, rond een indrukwekkend wapenarsenaal dat in de bossen van Meensel Kiezegem gevonden werd.  Eén na één moesten de opgepakte langs de gemaskerde broers Merckx gaan.  Deze hadden elk één verzetsstrijder aan zich vastgeketend.  Deze mensen waren Prosper Naetens en Alfons Hendrickx.  Beiden waren erg mishandeld en waren er bovendien ook erg aan toe.  Zij moesten van elke aangehouden inwoner zeggen of hij bij het verzet was of niet.

    De balans van dezee actie is triest: 4 mensen worden terplekke neergeschoten,63 inwoners stierven er in de kampen, doch 28 gijzelaars onder wie 9 vrouwen en één meisje wisten te overleven en zijn teruggekeerd uit de kampen.

    Na het schrijven van dit stuk, ben ik er méér nog van overtuigd dat men het drama van Meensel Kiezegem op gelijke hoogte mag plaatsen met het bloedbad van Oradour en Lidice.

    Oktaaf schrijft verder, éénmaal vertrokken uit Meensel Kiezegem, zag iedereen wel in dat de razzia dramatische gevolgen zou kennen.  De hoop op ontkomen was onbestaande.  De gijzelaars werden via Leuven naar St Gillis gereden en van daar naar het hoofdkwartier van de Gestapo gebracht aan de Louizalaan te Brussel.

     

     

    De veroordelingen tot de paal in Breendonk, de konvooien naar Duitsland, kortom alles werd daar beslist.

    Zij die teruggekomen zijn uit de kampen: Jef Claes, Frans Trompet, Marcel Lodewijckx hebben hun wedervaren verteld aan Oktaaf Duerinckx.  U kunt het boek terugvinden op het internet onder www.getuigen.be en dan naar de pagina kampen gaan, daar kan u op het boek klikken en het lezen

     

     

    Lijst van de slachtoffers

    Naam

    ° datum

    † datum

    † Plaats 

    Leeftijd

    Jos Broos 
    Oscar Beddegenoodts 
    August Craeninckx 
    Petrus Vandermeeren 
    Jules Schotstmans 
    Evrard Cauwberghs 
    Daniël De Brier 
    Frans Lemmens 
    Romain Morren 
    August Mathues
    Vital Craeninckx
    Jozef Natens 
    Melanie Wittemans 
    Marcel De Bruyn 
    Maria Natens 
    Jozef De Bruyn 
    Octaaf Natens 
    Emiel Pasteyns 
    Isidoor Bruers
    Jules Pijpen
    Albert Lodewijckx
    Kamiel Robeyns
    Louis Van Goidsenhoven
    Jozef Pijpen
    Marcel Trompet
    Theofiel Bruers
    Frans Wouters
    Ferdinand Duerinckx 
    Jozef-August Pasteyns 
    René Natens 
    Emiel Lowies
    Adolf Timmermans       
    Emiel Reynders
    Edward Blenkinsop
    Herman Vandegaer
    Remi Morren
    René Janssens
    Evrard Devroey
    Richard Hendrickx
    Octaaf Janssens
    Frans Pasteyns
    Leo Natens 
    Roger Pijpen
    Prosper Natens
    Jozef Rasschaert
    Guillaume Van Hellemont
    Jozef Coeckelberghs
    Edward Van Goidsenhoven
    Jozef Pittomvils
    Gemma Janssens
    Louis Hendrickx
    Jozef Basteyns
    Jozef Boesmans
    Godefried Goedhuys
    René-Vital Craeninckx
    Adolf Hendrickx
    Theofiel Vandermotte
    Louis De Cock
    Jozef Vandegaer
    Evrard Van Goidsenhoven
    Alfons Van Goidsenhoven
    Frans Coeckelberghs
    Alfons Van Wanghe

    11-12-1919
    29-03-1898
    27-01-1920
    16-01-1895
    21-03-1908
    17-09-1883
    19-01-1912
    09-10-1908
    26-03-1906
    28-04-1902
    01-07-1893
    27-12-1901
    15-12-1883
    12-10-1898
    20-04-1923
    19-11-1887
    04-01-1914
    30-01-1901
    27-12-1922
    30-06-1916
    30-06-1926
    20-03-1923
    07-01-1889
    01-02-1901
    21-11-1926
    17-03-1915
    11-03-1879
    18-04-1910
    09-12-1899
    21-06-1893
    15-01-1907
    16-12-1892
    16-05-1906
    08-11-1920
    02-02-1901
    09-01-1882
    16-05-1926
    17-03-1886
    07-03-1897
    23-10-1903
    18-01-1897
    07-08-1906
    29-12-1926
    10-06-1916
    25-02-1926
    10-02-1905
    04-01-1891
    02-09-1921
    12-10-1917
    22-03-1936
    22-11-1893
    12-04-1912
    14-11-1912
    12-09-1895
    03-03-1922
    06-10-1922
    26-12-1907
    20-05-1894
    06-11-1926
    07-10-1887
    14-02-1924
    12-10-1910
    13-07-1897

    14-05-1940
    01-08-1944
    01-08-1944
    01-08-1944
    11-08-1944
    07-11-1944
    09-11-1944
    09-11-1944
    09-11-1944
    10-11-1944
    16-11-1944
    16-11-1944
    16-11-1944
    18-11-1944
    18-11-1944
    21-11-1944
    22-11-1944
    24-11-1944
    01-12-1944
    01-12-1944
    04-12-1944
    07-12-1944
    08-12-1944
    09-12-1944
    15-12-1944
    16-12-1944
    16-12-1944
    18-12-1944
    21-12-1944
    28-12-1944
    31-12-1944
    12-01-1945
    16-01-1945
    20-01-1945
    25-01-1945
    31-01-1945
    01-02-1945
    09-02-1945
    10-02-1945
    20-02-1945
    23-02-1945
    24-02-1945
    02-03-1945
    03-03-1945
    03-03-1945
    03-03-1945
    08-03-1945
    13-03-1945
    14-03-1945
    18-03-1945
    25-03-1945
    01-04-1945
    02-04-1945
    14-04-1945
    15-04-1945
    15-04-1945
    15-04-1945
    20-04-1945
    26-04-1945
    27-04-1945
    27-04-1945
    28-04-1945
    05-05-1945

    Kessel-Lo
    Meensel
    Meensel
    Meensel
    Meensel
    Neuengamme
    Neuengamme
    Neuengamme
    Neuengamme
    Neuengamme
    Neuengamme
    Meppen
    Meensel
    Neuengamme
    Tienen
    Neuengamme
    Meppen
    Neuengamme
    Linkhout
    Neuengamme
    Linkhout
    Neuengamme
    Neuengamme
    Neuengamme
    Neuengamme
    Neuengamme
    Neuengamme
    Neuengamme
    Neuengamme
    Neuengamme
    Neuengamme
    Neuengamme
    Neuengamme
    Neuengamme
    Neuengamme
    Neuengamme
    Neuengamme
    Schandalah
    Neuengamme
    Neuengamme
    Neuengamme
    Neuengamme
    Neuengamme
    Neuengamme
    Neuengamme
    Neuengamme
    Neuengamme
    Neuengamme
    Bergen-Belsen
    Meensel
    Schandalah
    Neuengamme
    Neuengamme
    Brunswick
    Neuengamme
    Neuengamme
    Neuengamme
    Neuengamme
    Lubeck
    Woblin
    Lubeck
    Neuengamme
    Neuengamme

    20j
    46j
    34j
    39j
    36j
    61j
    32j
    36j
    38j
    42j
    51j
    43j
    60j
    46j
    21j
    57j
    30j
    43j
    21j
    28j
    18j
    21j
    55j
    44j
    18j
    29j
    65j
    34j
    45j
    51j
    37j
    52j
    38j
    24j
    43j
    63j
    18j
    58j
    47j
    41j
    48j
    38j
    18j
    28j
    19j
    40j
    54j
    23j
    27j
    8j
    51j
    32j
    33j
    49j
    23j
    22j
    37j
    50j
    18j
    57j
    21j
    34j
    47j

     

     

     

     

     

    Ludo Verbist

    Bronnen: Eigen archief

                   

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Wereldoorlog 2
    Tags:wereldoorlog2/ss/collaboratie/verzet/drama/meensel kiezegem/
    23-09-2013, 21:32 geschreven door Igor Albert
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 25/05-31/05 2015
  • 23/09-29/09 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Categorieën
  • Andere (0)
  • Wereldoorlog 2 (11)

  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!