Zwarte zwaan

De zwarte zwaan (Cygnus atratus) is een soort zwaan, afkomstig uit Australië, Tasmanië en Nieuw Zeeland. Hij leeft in zoet- en brakwatergebieden en voedt zich met grassen en waterplanten.
De vogel heeft als enige zwaan een zwart verenkleed. De kuikens worden door de ouders samen opgevoed. De zwarte zwaan is niet honkvast. Bij zwerftochten kunnen afstanden van honderden kilometers worden overbrugt en zorgt zo zelf voor zijn verspreiding. Kenmerkend zijn hun klagende, trompettende roep bij hun nachtelijke vluchten.
De zwarte zwaan is bijna volledig zwart met enkele witte handpennen. De rozerode snavel is lichter op de punt. Hij wordt 110 tot 140cm lang en zo’n 6 kg zwaar. De geslachten zijn qua uiterlijke kenmerken aan elkaar gelijk.
De zwarte zwaan heeft van alle zwanen de langste hals. Meer dan half zolang als de totale lichaamslengte.


































































1 reactie op dit bericht
de groetjes uit Retie
mvg Agnes