Lut De Rudder

16-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tussen stilte en storm
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Het Hannah-huis is een VZW, die een kleine galerij uitbaat op de gelijkvloerse verdieping van de Mechelsesteenweg 361 te 3020 Herent.

Op 25 april, paasmaandag, in de namiddag is er de opening van de tentoonstelling: Tussen stilte en storm, een project van beeldhouwer Pol Lemaire (1936), en schilder Gerhard Prikoszovits (1961)

Hannah zelf zorgt voor een inleiding. Kort stelt ze de twee kunstenaars voor. Wat me raakt is vooral de vriendschap, de warmte die ze uitstraalt. Ze situeert Gerhard als Oostenrijker, maar meer nog als Wener: de invloeden die hij in zich draagt van de samenleving in het hedendaagse Wenen dat  uiteindelijk een smeltkroes geworden is van verschillende volkeren. Naast leeropdrachten aan verschillende universiteiten en hogescholen i.v.m. design en kunst, schildert en tekent hij zelf. Sommige werken zijn zeer kleurrijk, andere in wit-zwart en alle mogelijke grijstinten daartussen. Bij de meeste werken sta je innerlijk te lachen. De humor haalt de bitsigheid weg uit wat hij oproept, hoewel soms een koude rilling niet kan vermeden worden.

Pol Lemaire is in zijn werk de poëzie zelve. De vrouwen die hij beeldhouwt, of het een groot werk is of klein, hij tekent de vrouwen met zoveel tederheid, zachte lijnen en nuances, dat je alleen maar stil kan worden en kijken.

Na de inleiding komt een andere kunstenaar aan bod: de cellist Herman van Puyenbroek. De warme klank van de cello past zo wondergoed bij de ruimte. Omdat de temperatuur stijgt, staat de deur open en kunnen de klanken de straat op, waar een voorbijganger wellicht even zal blijven staan om te luisteren.

Bij de receptie horen ook hapjes: zelfgebakken, gezonde taart en fruitsla. Heerlijk. Dat accentueert de huiselijke sfeer.

Even later raken Hannah en ik in gesprek. We hebben gemeenschappelijke vrienden. We blijken vroeger gelijkaardige sociale engagementen te hebben opgenomen. Enkele korte zinnen en we laten elkaar weer los. We zullen via e-mail contact opnemen.

Ik vraag me af wie of wat meest indruk naliet: de beeldhouwwerken, de schilderijen of Hannah. In elk geval: via deze blog zal het Hannah-huis een verder verhaal krijgen.


15-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werken van Pol Lemaire en Gehrard Prikoszovits































14-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verloren (2007)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

verloren

in de ruimte van verleden

zoek ik mijn liefste

vergeefs


13-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beginnersfouten ... hersteld
Klik op de afbeelding om de link te volgen


laat graven een gat in de aarde

uit Todesfuge van Paul Celan




Een blog beginnen … feitelijk niet zo moeilijk op Seniorennet. Alleen zat ik aanvankelijk vaak te knoeien met de foto’s. Dat is nu voorbij. Alle schilderijen en tekeningen kunnen nu vergroot worden. Dat geeft een beter beeld, zeker bij de tekeningen van ‘Fuga van de dood’, het begin van mijn blog.

bs133266@skynet.be uw reactie kwam wel hard aan. Terwijl ik mijn uiterste best deed om mijn tekeningen op mijn blog te krijgen, schreef je me, om het zacht uit te drukken, een vrij onaardige mail. Ik kon je niet eens terugmailen om uit te leggen waarom ik telkens maar mijn blog wijzigde. Mijn antwoord werd onbestelbaar teruggestuurd. Zo anoniem reageren vind ik ook niet erg moedig. Echt, ik verzamel geen punten voor een plaats in welke top ook. Mijn schoolperiode en de daarbij horende examens liggen ver achter mij, ik hoef mezelf of iemand anders nog iets te bewijzen. Nu is de tijd van genieten aangebroken, ik probeer alleen de dingen te doen die ik graag doe. We kunnen maar beter mild zijn voor elkaar… Eens de seniorenleeftijd bereikt, is onze tijd hier beperkt. Ik wil jou en alle senioren toewensen dat we de jaren die we nog cadeau krijgen, intens mogen beleven; dat we innerlijk eindelijk rust kunnen vinden en als we definitief uitzwaaien, we terug kunnen kijken op een rijk leven.


12-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WAK
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Week van de Amateurskunstenaars 2011

Ik ben lid van kunstkring ‘Gesigneerd’ in Tremelo. Eén van onze doelstellingen is amateurkunstenaars gelegenheid geven met hun werk naar buiten te komen. Elk jaar organiseert de kunstkring tijdens de WeekAmateurKunstenaars een tentoonstelling. Het gemeentebestuur gaf toelating om die te laten plaatsvinden in de inkomhal en de raadzaal van het stijlvol vernieuwde gemeentehuis: twee mooie ruimtes, voorzien van een handig ophangsysteem.

Vrijdagavond: openingsreceptie. De burgemeester doet eerst zijn woordje, daarna de schepen van cultuur. Die kan aankondigen dat er een oplossing in zicht is voor een nieuwe locatie voor Gesigneerd, want vanaf juni neemt de huur van de huidige zaal in Siddartha een einde. Dat is pas een schepen van cultuur, onmiddellijk is ze mij sympathiek. Daarna neemt Pol het woord en laat het niet meer los: voor elke deelnemer heeft hij lovende woorden. Soms denk ik: zijn dit hier allemaal Rembrandts of Piccasso’s?

Het is ontzettend warm. Veel mensen zijn op het evenement afgekomen … of is het op de wijn aangeboden door een gulle gemeente? Ik schuif stil naar buiten. De stem van Pol heeft geen versterking nodig, ook aan de deur is hij nog goed hoorbaar. Na het applaus vertrek ik.

Zaterdagnamiddag ben ik samen met Christel van wacht. De zon brandt, mensen zijn naar zee, of werken in hun tuin, of … Enkelen zakken af naar de tentoonstelling. Gelukkig komen de deelnemers zelf eens binnenspringen. Ik heb een boek meegenomen, maar krijg geen twee pagina’s gelezen. De verhalen van mensen zijn even kleurrijk als de schilderijen aan de muren.

De tentoonstelling opent nog alle dagen de deuren tot en met 1 mei. Op werkdagen tijdens de openingsuren van het gemeentehuis, tijdens het weekend van 14 tot 18 uur.

Op 1 mei is er een Kunstwandeling van ongeveer 1 km door het natuurgebied van de Hillstraat in het centrum van Tremelo. Beeldhouwers en dichters, onder wie ook Karel, tonen hun werken. Hopelijk helpt de zon toeschouwers lokken.

Telkens verwonder ik me erover hoeveel mensen creatief bezig zijn. Creatieve mensen zijn de sterkhouders van een gemeenschap: zij beleven hun passie, ze hebben zin in het leven. Ze zijn onze toekomst.


11-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Constructie - Deconstructie (2008)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Industrieel erfgoed

 




Ergens vond ik een foto van de binnenkant van een fabrieksgebouw: een enorme silo en daarover een loopbrug. In mijn verbeelding zag ik de arbeiders daar werken: ze kenden het productiesysteem door en door, wisten wanneer ze moesten ingrijpen, bijsturen, oliën. Die kraan openen, een andere weer dichtdraaien. Ik ben altijd al geboeid geweest door oude gebouwen en werkmateriaal. Ik probeer me voor te stellen hoe ze vroeger leefden. Hoeveel uren werkten ze, waar gingen ze naar het toilet, waar konden ze hun boterhammen opeten, hoeveel geluid moesten ze slikken, was er verluchting, verlichting?

Bij deze foto kwam plots het ritme opzetten van constructie en deconstructie. Plannen maken, investeerders aantrekken, algemeen concept en planning van het gebouw: constructie. Het bouwen van de fabriek verloopt gelaagd: ruwbouw, elektriciteit, loodgieterij … deconstructie. Als die deconstructie een goed verloop heeft gekend volgt de opstart van de fabriek: constructie. Wanneer de fabriek verouderd is komt er weer een periode van deconstructie: productie wordt gestaakt, arbeiders verlaten de fabriek, ze wordt een ruïne. Ooit zal ze wellicht verkocht worden omdat men er met een nieuw project wil beginnen.

Dat ritme van constructie -  deconstructie sprak me wel aan. Daarom gebruikte ik 12 kleinere doeken van 40 x 40.  Hierboven een foto van het totaalbeeld: constructie. Hieronder volgen de doeken afzonderlijk, vergezeld van poëtische impressies die ik schreef ook 12 of hoe een deconstructiefase weer tot constructie kan leiden.

 


10-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Constructie - Deconstructie XII
Klik op de afbeelding om de link te volgen

met waggelpassen
verkent ze de wereld
en het glinsteren van verpakkingspapier
 
schaterend
valt ze in zichzelf
de grond op
 
en
blaast nadien
twee kaarsjes uit


09-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Constructie - Deconstructie XI
Klik op de afbeelding om de link te volgen

wind
giert rond de huizen
snijdt ademaf
roept angsten op gaat liggen
 
de wegen
blankgeschuurd weerkaatsen zon
onverschillig


08-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Constructie - Deconstructie X
Klik op de afbeelding om de link te volgen

smeltsneeuw
weemakende kerstmuziek 
straten
gevuld met haast-mensen
 
weer wordt het kind gevierd
en een boom gekocht
teveel aan alles
 
even geen nieuwsberichten


07-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Constructie - Deconstructie IX
Klik op de afbeelding om de link te volgen

haar lied
doordringend
even luisteren
 
een muntstuk
dankuwel


06-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Constructie - Deconstructie VIII
Klik op de afbeelding om de link te volgen

buiten
trage druppels
 
binnen
een kinderhand
tekent verloren
een naam
op het bewasemde raam


05-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Constructie - Deconstructie VII
Klik op de afbeelding om de link te volgen

bezorgd
loert het moederoog
naar verten
 
het jong
weet alleen
van de uier


04-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Constructie - Deconstructie VI
Klik op de afbeelding om de link te volgen

onder brandende zon
gedreun van machines
oogst wordt binnengehaald
 
nog even wachten
tot de regen komt
en de rust van houtvuur


03-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Constructie - Deconstructie V
Klik op de afbeelding om de link te volgen

pompoenen
in zomerkleuren
gestapeld
bij de inkom
 
alsof
het heimwee naar de zomer
mee het huis binnen moet

 


02-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Constructie - Deconstructie IV
Klik op de afbeelding om de link te volgen


geur van verse soep
knikkerende kinderen
een vrouw lacht
 
de zon geeft schaduw
van was aan de lijn
nauwelijks beroerd door de wind


01-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Constructie - Deconstructie III
Klik op de afbeelding om de link te volgen

de nacht schuift naar de morgen
met kleuren van purper en rood
nevel hangt rustend boven de velden
een eerste haan kraait
 
in de stallen
het ademen van dieren
die naar de dag toegroeien

 


28-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Constructie - Deconstructie II
Klik op de afbeelding om de link te volgen

vloedlijn:
de zee
verengd
tot een gil van verrukking
 
bij koud water
over blote voeten



27-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Constructie - Deconstructie I
Klik op de afbeelding om de link te volgen

laag hangt nevel
zich te onttrekken aan aarde
kruipt traag de weg over
 
als een herinnering
die niet loslaten wil


25-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kever I
Klik op de afbeelding om de link te volgen

verborgen voor het oog
zend ik mijn stekels uit
het gevaar aftastend
 
woede is mijn reisgezel
wanhoop mijn voeding
 
waar vind ik die me lief is


24-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kever II (2005)
Klik op de afbeelding om de link te volgen    ik leef in het verborgene

weggedoken onder het harnas van

functioneren en gezin

niemand vraagt naar mijn bestaan

ik wil verdwijnen en vergeten 




Inhoud blog
  • Voor er woorden komen
  • Voor er woorden komen
  • Voor er woorden komen
  • Voor er woorden komen
  • Voor er woorden komen
  • Voor er woorden komen
  • Voor er woorden komen
  • Voor er woorden komen
  • Voor er woorden komen
  • Voor er woorden komen
  • Voor er woorden komen
  • Voor er woorden komen
  • Gelaagdheid
  • Gelaagdheid
  • Gelaagdheid
  • Gelaagdheid
  • Gelaagdheid
  • Gelaagdheid
  • Gelaagdheid
  • Gelaagdheid
  • Gelaagdheid
  • Gelaagdheid
  • Gelaagdheid
  • Gelaagdheid
  • Tegendraadse patronen
  • Tegendraadse patronen
  • Tegendraadse patronen
  • Tegendraadse patronen
  • Tegendraadse patronen
  • Tegendraadse patronen
  • Tegendraadse patronen
  • Tegendraadse patronen
  • Tegendraadse patronen
  • Tegendraadse patronen
  • Tegendraadse patronen
  • Tegendraadse patronen
  • Tegendraadse patronen
  • Reeksen
  • Reeksen
  • Ode aan de vriendschap
  • Ode aan de vriendschap
  • Ode aan de vriendschap
  • Ode aan de vriendschap
  • Ode aan de vriendschap
  • De kersenboom
  • De kersenboom
  • De kersenboom
  • De kersenboom
  • De kersenboom
  • Afscheid
  • Afscheid
  • Afscheid
  • Tussen hemel en aarde
  • Tussen hemel en aarde
  • Tussen hemel en aarde
  • Tussen hemel en aarde
  • Tussen hemel en aarde
  • Tussen hemel en aarde
  • Tussen hemel en aarde
  • Vervreemding
  • Geometrische vormen IV
  • Geometrische vormen III
  • Vervreemding XI
  • Vervreemding X
  • Vervreemding IX
  • Vervreemding VIII
  • Vervreemding VII
  • Vervreemding VI
  • Vervreemding V
  • Vervreemding IV
  • Vervreemding III
  • Vervreemding II
  • Vervreemding I
  • Geometrische vormen II
  • Geometrische vormen I
  • experimenteren VII
  • experimenteren VI
  • experimenteren V
  • experimenteren IV
  • experimenteren III
  • experimenteren II
  • experimenteren I
  • Pandemie I
  • Laat me vergeten VII
  • Laat me vergeten VI
  • Laat me vergeten V
  • Laat me vergeten IV
  • Laat me vergeten III
  • Laat me vergeten II
  • Laat me vergeten I
  • Herinneringen IV
  • Herinneringen III
  • Herinneringen II
  • Herinneringen I
  • Tentoonstelling
  • Tentoonstelling in het atelier
  • Pandemie II
  • Ik zie ik zie wat jij niet ziet VIII
  • Ik zie ik zie wat jij niet ziet VII
  • Ik zie ik zie wat jij niet ziet VI
  • Ik zie ik zie wat jij niet ziet V
  • Ik zie ik zie wat jij niet ziet IV
  • Ik zie ik zie wat jij niet ziet III
  • Ik zie ik zie wat jij niet ziet II
  • Ik zie ik zie wat jij niet ziet I
  • Tussen hemel en aarde XIV
  • Tussen hemel en aarde XIII
  • Tussen hemel en aarde XII
  • Tussen hemel en aarde XI
  • Tussen hemel en aarde X
  • Tussen hemel en aarde IX
  • Tussen hemel en aarde VIII
  • Tussen hemel en aarde VII
  • Tussen hemel en aarde VI
  • Tussen hemel en aarde V
  • Tussen hemel en aarde IV
  • Tussen hemel en aarde III
  • Tussen hemel en aarde II
  • Tussen hemel en aarde I
  • Basisvormen XIII
  • Basisvormen XII
  • Basisvormen XI
  • Basisvormen X
  • Basisvormen X
  • Basisvormen IX
  • Basisvormen VIII
  • Basisvormen VII
  • Basisvormen VI
  • Basisvormen V
  • Basisvormen IV
  • Basisvormen III
  • Basisvormen II
  • Basisvormen I
  • Open de poort VI
  • Open de poort X
  • Open de poort IX
  • Open de poort VIII
  • Open de poort VII
  • Open de poort VI
  • Open de poort V
  • Open de poort IV
  • Open de poort III
  • Open de poort II
  • Open de poort I
  • Ode aan de vriendschap V
  • Ode aan de vriendschap IV
  • Ode aan de vriendschap III
  • Ode aan de vriendschap II
  • Ode aan de vriendschap I
  • Cirkel en vierkant XII
  • Cirkel en vierkant XI
  • Cirkel en vierkant X
  • Cirkel en vierkant IX
  • Cirkel en vierkant VIII
  • Cirkel en vierkant VII
  • Cirkel en vierkant VI
  • Cirkel en vierkant V
  • Cirkel en vierkant IV
  • Cirkel en vierkant III
  • Cirkel en vierkant II
  • Cirkel en vierkant I
  • Verborgen verhaal VI
  • Verborgen verhaal V
  • Verborgen verhaal IV
  • Verborgen verhaal III
  • Verborgen verhaal II
  • Verborgen verhaal I
  • Kleurenspel VII
  • Leren lezen en schrijven op de lagere school
  • Kleurenspel VI
  • Hinkelen
  • De kersenboom
  • Knikkerspel
  • Het oerwoud van het geheugen IV
  • Het oerwoud van het geheugen III
  • Het oerwoud van het geheugen II
  • Het oerwoud van het geheugen I
  • Kunstroute 2019
  • Verschillende werelden oproepen III
  • Verschillende werelden oproepen II
  • Verschillende werelden oproepen I
  • En dan maar kijken
  • Oefenhoekje
  • Hoe lang was het weer geleden?
  • Voorbereiding op de jury
  • Kleurenspel V
  • Kleurenspel IV
  • Kleurenspel III
  • Kleurenspel II
  • Kleurenspel I
  • Ruimte III
  • Ruimte II
  • Ruimte I
  • Met zwarte achtergrond VIII
  • Met zwarte achtergrond VII
  • Met zwarte achtergrond VI
  • Met zwarte achtergrond V
  • Genese van een lijn IV
  • Collage

    Archief per maand
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 09-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11--0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog




    Categorieën


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!