Inhoud blog
  • Selderijbolletjes
  • Kaassoesjes 20-25 stuks
  • Kaasstengels
  • T-bonesteak
  • Entrecote met rode-wijnsaus
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    MAALTIJDEN VOOR SENIOREN
    Lekker recepten voor senioren
    17-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duitse biefstuk
    500 gr. biefstuk of magere runderlappen
    10 gr. boter
    1 ui, gesnipperd
    1 eierdooier
    zout
    zwarte peper, versgemalen
    100 gr. boter

    ----------------------------------------------

    Laat de biefstuk of de runderlappen door de slager malen of maal het vlees zelf door een vleesmolen. Smelt de boter in een pan en fruit hierin de helft van de ui tot deze glazig ziet. Laat de ui op een zeef uitlekken. Meng het gemalen vlees met de gefruite ui, de eierdooier en zout en peper. Vorm van dit mengsel 4 koekjes. Verhit de boter in een koekenpan tot de boter donkerbruin ziet. Bak hierin de Duitse biefstukjes op hoog vuur 2 minuten per kant. Leg ze op een voorverwarmde schaal en bestrooi de biefstukjes met de resterende gesnipperde ui. Blus de bakboter met wat water en breng de jus op smaak. Geef deze jus apart bij de Duitse biefstuk.

    17-07-2013 om 10:47 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vlees
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstkransjes
    150 gr. bloem
    75 gr. witte basterdsuiker
    1 zakje vanillesuiker
    mespunt zout
    120 gr. koude harde boter
    1 ei, losgeklopt
    25 gr. fijne witte kandijsuiker of grove kristalsuiker
    25 gr. amandelschaafsel

    ------------------------------------------------------

    Zeef bloem, basterdsuiker, vanillesuiker en zout in een kom. Voeg de boter en de helft van het ei toe. Snijd de boter met twee messen in kleine blokjes en kneed er met een koele hand een samenhangend deeg van. Laat het deeg afgedekt 30 minuten in de koelkast opstijven. Beboter de bakplaat. Verwarm de oven voor op 175C . Bestuif het aanrecht en een deegroller met bloem. Rol het deeg uit tot een plak van 1/2 cm dik. Steek met een glas rondjes uit het deeg en maak er met een appelboor kransjes van. Leg de kransjes met een onderlinge afstand van 2 cm op de bakplaat. Bestrijk de kransjes met het resterende ei. Bestrooi ze met een mengsel van suiker en amandelschaafsel en druk dit enigszins in het deeg. Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de kerstkransjes in 20 minuten gaar en zandkleurig. Neem de koekjes van de bakplaat en laat ze afkoelen.

    17-07-2013 om 10:39 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Koekjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hernhuttertjes 30-35 stuks
    125 gr. bloem
    60 gr. witte basterdsuiker
    1 zakje vanillesuiker
    mespunt zout
    90 gr. koude harde boter
    poedersuiker

    ----------------------------------------------

    Beboter hernhuttervormpjes met een middellijn van 3-4 centimeter. Verwarm de oven voor op 160C. Zeef bloem, basterdsuiker, vanillesuiker en zout in een kom. Voeg de boter toe en snijd deze met twee messen in kleine blokjes. Kneed er met een koele hand een samenhangend deeg van. Vul de vormpjes voor 3/4 deel met het deeg. Druk dit stevig aan. Plaats de vormpjes op de bakplaat midden in de voorverwarmde oven en bak de hernhuttertjes in 30 minuten gaar en zandkleurig. Neem de vormpjes van de bakplaat en laat de hernhuttertjes even afkoelen. Verwijder de vormpjes en laat de hernhuttertjes geheel afkoelen. Bestrooi ze vlak voor het serveren met poedersuiker.

    Info:

    Hernhuttervormpjes zijn zandtaartvormpjes met een middellijn van 3 tot 4 centimeter.

    17-07-2013 om 00:36 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Koekjes
    >> Reageer (0)
    16-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goudse moppen
    125 gr. bloem
    85 gr. witte basterdsuiker
    mespunt zout
    75 gr. koude harde boter
    1 el losgeklopt ei
    suiker

    ---------------------------------------------------

    Beboter de bakplaat. Verwarm de oven voor op 175C. Zeef bloem, basterdsuiker en zout in een kom. Voeg boter en ei toe en snijd de boter met twee messen in kleine blokjes. Kneed er met een koele hand een samenhangend deeg van. Laat het deeg afgedekt ongeveer 30 minuten in de koelkast opstijven. Bestuif het aanrecht en een deegroller met bloem. Rol het deeg uit tot een plak van 1/2 centimeter dik. Maak met een mes ruiten op het deeg en bestrooi het deeg met suiker. Verdeel het deeg in stukken van 5 centimeter lang en 1 centimeter breed. Leg de stukken met een onderlinge afstand van 3 centimeter op de bakplaat. Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de Goudse moppen in 25 minuten gaar en goudbruin.

    16-07-2013 om 19:40 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Koekjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeienijs
    500 gr. suiker
    750 gr. aardbeien, schoongemaakt
    sap van 1 citroen
    2 blaadjes rode gelatine

    --------------------------------------------------

    Los de suiker in 5 dl water op. Pureer de aardbeien en vermeng de puree met het citroensap. Week de blaadjes gelatine in koud water en knijp ze goed uit. Los de gelatine in de suikerstroop op. Roer de suikerstroop door de aardbeienpuree. Vul een ijsla met dit mengsel en laat het bevriezen. Doe het bijna bevroren aardbeienijs in een gekoelde kom en klop het luchtig. Laat het aardbeienijs verder bevriezen.

    16-07-2013 om 19:35 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:IJs
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geflambeerd ijs
    5 dl vanilleroomijs
    2 repen bittere chocolade, geraspt
    50 gr. amandelen, geschaafd
    1 1/2 dl slagroom
    3 el witte basterdsuiker
    1 tl cacao
    2 eierdooiers, losgeklopt
    3 1/2 dl grand marnier

    ----------------------------------------------------

    Verdeel het ijs over 4 coupes. Strooi een mengsel van geraspte chocolade en geschaafde amandelen erover. Vermeng slagroom met basterdsuiker en cacao. Verwarm dit mengsel in een flambeerpan of koekenpan al roerend op laag vuur. Laat het iets inkoken. Roer van het vuur af de losgeklopte eierdooiers erdoor. Verwarm de grand marnier voor. Schenk deze aan tafel over de saus en steek de alcoholdamp aan. Verdeel de saus over het ijs.

    16-07-2013 om 19:32 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:IJs
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luchtig vanille-ijs
    6 dl melk
    6 eierdooiers
    250 gr. witte basterdsuiker
    2 blaadjes gelatine
    2 eiwitten
    2 1/2 dl slagroom

    ---------------------------------------------
    Breng de melk aan de kook. Klop de eierdooiers met de suiker romig en licht van kleur. Schenk de melk bij het eiermengsel en doe het geheel terug in de pan. Laat de vla op laag vuur al roerend binden, maar niet meer koken. Week intussen de blaadjes gelatine in koud water en knijp ze goed uit. Los de gelatine in de vla op en laat het geheel afkoelen. Klop de eiwitten stijf en klop de slagroom lobbig. Schep eiwit en slagroom door het mengsel en vul een ijsla ermee. Laat het luchtige vanilleijs bevriezen.

    16-07-2013 om 19:28 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:IJs
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kropsla
    2 grote of 3 kleine kroppen sla
    2 eieren, hardgekookt
    3 el olie
    2 el azijn of kruidenazijn
    mosterd
    zout en peper
    fijngehakte groene kruiden, zoals peterselie, dragon, basilicum
    1 prei, gesnipperd of geknipt bieslook of 1 kleine ui gesnipperd

    --------------------------------------------------------------

    Maak de slakroppen schoon door de buitenste bladeren en de bladnerven te verwijderen. Was de bladeren, scheur ze in stukken en laat deze op een vergiet uitdruipen of sla ze uit. Maak de eieren in een slakom fijn en roer olie, azijn, mosterd, zout en peper erdoor. Schep de sla door de saus en voeg fijngehakte groene kruiden en prei toe.

    16-07-2013 om 16:43 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Groenten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gesmoorde sla
    8 kleine kroppen sla
    zout
    25 gr. boter
    2 sjalotjes, gehalveerd
    maïzena

    -----------------------------------------------

    Maak de slakroppen schoon door de buitenste bladeren en de stronken te verwijderen. Was de slakroppen grondig en laat ze op een vergiet uitdruipen of sla ze uit. Smoor de sla in weinig water met wat zout, de boter en de sjalotjes op laag vuur in 15 minuten gaar. Draai de kroppen tijdens het smoren een keer. Bind het vocht eventueel met maïzena, aangemaakt met wat water.

    16-07-2013 om 16:42 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Groenten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andijviesla
    2-3 struiken andijvie
    1 ei, hardgekookt
    3 el olie
    2 el azijn of kruidenazijn
    mosterd
    zout en peper
    1 prei, gesnipperd

    -------------------------------------------------

    Maak de andijvie schoon door de buitenste bladeren en een deel van de stronk te verwijderen. Snijd zo nodig de harde groene punten van de bladeren. Was de andijvie onder stromend water, snijd de struiken in dunne reepjes en was deze. Laat de andijvie op een vergiet uitlekken of sla de gesneden andijvie uit. Maak het ei in een slakom fijn en roer olie, azijn, mosterd, zout en peper erdoor. Schep de andijvie door de saus en voeg de prei toe.

    16-07-2013 om 16:37 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Groenten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paprikakip
    1 braadkip, schoongemaakt
    zout en versgemalen peper
    100 gr. boter
    1 rode paprika
    sap van 1 sinaasappel
    1 ui, gesnipperd
    1 el paprikapoeder
    1 bekertje creme fraiche of 1/8 ltr. zure room

    -----------------------------------------------------------

    Bestrooi de kip vanbinnen en vanbuiten met zout en peper. Verhit de boter in een braadpan tot de boter lichtbruin ziet en bak hierin de kip in 10 minuten rondom bruin. Halveer de paprika, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes. Neem de kip uit de pan en leg deze op een bord. Fruit de ui in de bakboter goudgeel en fruit het paprikapoeder enkele seconden mee. Schenk wat water bij de bakboter en roer alle aanzetsels los van de bodem van de pan. Leg kip en reepjes paprika in de jus en stoof de kip onder regelmatig keren in 50 minuten gaar. Snijd de kip in vieren en leg de stukken op een voorverwarmde schaal. Voeg de creme fraiche al roerend aan het stoofvocht toe en blijf roeren tot een gladde saus ontstaat. Schenk de saus over de stukken kip.

    16-07-2013 om 15:58 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gevogelte
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geroosterde kippenboutjes
    12 verse kippenboutjes (drumsticks of kipkarbonaden)
    2 el olie
    1/2 ui, gesnipperd
    1 teentje knoflook, uitgeperst
    2 el ketjap manis
    1 el tomatenketchup
    1 tl bruine basterdsuiker
    1/2 el azijn
    zout en versgemalen peper

    ----------------------------------------------------

    Verhit de olie in een pan en fruit hierin ui en knoflook tot de ui glazig ziet. Voeg ketjap, tomatenketchup, basterdsuiker, azijn, zout en peper toe en bestrijk de kippenboutjes met de helft van de saus. Laat deze 30 minuten intrekken. Leg de kippenboutjes op het rooster boven het vuur en rooster ze in 20 minuten gaar en bruin. Keer de kippenboutjes tijdens het roosteren enige malen en bestrijk ze regelmatig met de resterende saus. Geef er een barbecuesaus of een satésaus bij.

    16-07-2013 om 15:54 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gevogelte
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amerikaanse wafels
    200 gr. bloem
    3 tl bakpoeder
    2 tl suiker
    1/2 tl zout
    2 eieren
    2 dl melk
    3 el gesmolten boter

    --------------------------------------------------

    Zeef bloem, bakpoeder, suiker en zout in een kom. Klop de eieren met melk en boter los. Roer het bloemmengsel in gedeelten door het eiermengsel tot een glad beslag ontstaat. Verhit een wafelijzer en schenk wat beslag erin. Sluit het ijzer en bak de wafel licht goudbruin. Geef er gebakken bacon, saucijsjes of ham bij of serveer ze met gesmolten boter, honing, maple-syrup, stroop of jam.

    16-07-2013 om 14:51 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oublies 50 stuks
    75 gr. boter
    mespunt zout
    geraspte schil van 1 citroen
    230 gr. suiker
    2 eieren
    250 gr. bloem, gezeefd
    2 1/2 dl slagroom

    -------------------------------------------------

    Roer met een mixer voorzien van garden boter, zout, citroenrasp en 200 gr. suiker tot een romige, lichtgekleurde massa. Klop de eieren een voor een erdoor en vervolgens in gedeelten de bloem. Laat het deeg op een koele plaats ongeveer 1 uur opstijven. Verwarm een oublie- of plat wafelijzer voor en beboter het alleen voor het bakken van de eerste oublies. Vorm van het deeg balletjes met een doorsnede van 2 centimeter. Leg een deegballetje in het midden van het oublie-ijzer en bak de oublie in ongeveer 1 1/2 minuut aan beide kanten goudbruin. Neem de oublie uit het ijzer en rol de warme oublie om de steel van een houten lepel. Laat de oublie op een taartrooster verder afkoelen. Klop de slagroom met de resterende suiker stijf en vul de oublies vlak voor het serveren met slagroom.

    16-07-2013 om 14:49 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wafels 20 stuks
    125 gr. bloem
    125 gr. boekweitmeel
    mespunt zout
    2 tl kaneel
    15 gr. verse gist
    1 tl suiker
    2 eieren
    2 1/2 dl melk
    100 gr. gesmolten boter
    poedersuiker, gezeefd

    -------------------------------------------------
    Zeef bloem, boekweitmeel, zout en kaneel in een kom. Los de gist in 2 dl lauwwarm water 40C op en roer de suiker erdoor. Laat de gistoplossing op een tamelijk warme plaats staan tot zich aan de oppervlakte belletjes vormen. Maak een kuiltje in het bloemmengsel en doe eieren en gistoplossing erin. Roer met een mixer voorzien van garden vanuit het midden tot een glad en klontvrij beslag ontstaat. Voeg in gedeelten melk en boter toe. Laat het beslag afgedekt met een bord of vochtige theedoek op een tochtvrije, tamelijk warme plaats ongeveer 1 uur rijzen. Verwarm een wafelijzer voor en beboter het alleen voor het bakken van de eerste wafels. Schenk een flinke lepel beslag in het wafelijzer en laat dit naar alle kanten uitvloeien. Bak de wafel in het gesloten wafelijzer in 4 minuten aan beide kanten goudbruin. Bestrooi de wafels met poedersuiker.

    16-07-2013 om 14:45 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spiegeleieren met ham
    4 eieren
    25 gr. boter
    4 plakken ham van 20 gr.
    zout en peper

    ----------------------------------------------

    Smelt de boter in een koekenpan, leg de plakken ham erin en laat deze 1 minuut zachtjes bakken. Breek de eieren voorzichtig op de rand van de pan en laat op elke plak ham een ei glijden. Zorg dat de eierdooiers heel blijven. Bak de eieren op laag vuur tot het eiwit is gestold. Bestrooi ze met wat zout en peper en serveer de spiegeleieren met ham op een voorverwarmde schaal.

    16-07-2013 om 13:24 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Eieren en kaas
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spiegeleieren
    4 eieren
    25 gr. boter
    zout en peper
    ----------------------------------------------

    Smelt de boter in een koekenpan. Breek de eieren voorzichtig op de rand van de pan en laat de eieren in de boter glijden. Zorg dat de eierdooiers heel blijven. Bak de eieren op laag vuur tot het eiwit geheel is gestold. Bestrooi ze met zout en peper en serveer de spiegeleieren op een voorverwarmde schaal.

    16-07-2013 om 13:22 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Eieren en kaas
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eieren en cocotte
    50 gr. boter
    10 gr. bloem
    1 dl melk
    zout en peper
    nootmuskaat
    4 eieren
    2 el room

    -----------------------------------------------

    Smelt 10 gram boter in een pan en roer de bloem erdoor. Schenk de helft van de melk erbij en blijf roeren tot een gladde massa ontstaat. Herhaal dit tot alle melk is opgenomen en laat de saus 1 minuut doorkoken. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Zet 4 soufflépotjes in een wijde pan en schenk zoveel water in de pan dat de potjes voor de helft onderstaan. Breng het water aan de kook en laat in elk potje 10 gram boter smelten. Breek boven elk potje een ei en bedek dit met 1 el saus en 1/2 el room. Laat het water zachtjes koken en de eieren in 8 minuten stollen.

    16-07-2013 om 13:20 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Eieren en kaas
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerenjongens
    500 gr. sultanarozijnen
    250 gr. witte basterdsuiker
    stukje pijpkaneel van 6 cm
    1 liter brandewijn

    --------------------------------------------------

    Was de rozijnen en laat ze goed uitlekken. Los de suiker in 2 1/2 dl heet water op. Voeg rozijnen en pijpkaneel toe en laat de rozijnen op laag vuur wellen en zacht worden. Doe de rozijnen in een goed schoongemaakte weckfles. Kook de suikeroplossing even in en laat deze afkoelen. Verwijder de pijpkaneel. Schenk de suikerstroop over de rozijnen. Schenk de brandewijn erbij en sluit de fles luchtdicht af. Laat de boerenjongens 3 maanden staan voor gebruik.

    16-07-2013 om 13:11 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Dranken
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Advocaat
    8 eieren
    400 gr. witte basterdsuiker
    1 zakje vanillesuiker
    5 dl brandewijn

    -------------------------------------------------

    Klop de eieren in een geëmailleerde of porseleinen kom met suiker en vanillesuiker schuimig. Schenk langzaam 1 1/2 dl heet water en de brandewijn erbij. Plaats de kom in een pan met water dat tegen de kook aan wordt gehouden en laat de advocaat op laag vuur al kloppend binden. Schenk de advocaat in goed schoongemaakte flessen en sluit deze zorgvuldig af.

    16-07-2013 om 13:09 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Dranken
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Categorieën
  • Aardappelen (5)
  • Borrelhapjes (8)
  • Bouillons (4)
  • Dranken (5)
  • Eieren en kaas (6)
  • Gebak (5)
  • Gevogelte (5)
  • Groenten (6)
  • IJs (5)
  • Koekjes (5)
  • Pannenkoeken enz. (2)
  • Pasta (3)
  • Salade (14)
  • Sausjes (4)
  • Soep (2)
  • Uit de oven (2)
  • Vis (1)
  • Vla en pudding (2)
  • Vlees (10)
  • Vruchten en noten (8)
  • Vruchtensauzen (2)
  • Wild (2)
  • Zoete sauzen (2)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!