Als er één type toestel vaak bezet is in fitnesscentra, dan is het de trilplaat. Vooral dames hebben het gemak van deze vorm van training ontdekt. Zonder al te veel moeite versterkt de trilplaat je spieren, al is het niet het wondermiddel dat in de reclame gepresenteerd wordt.
Werking van de trilplaat
De trillingen van de trilplaat zorgen ervoor dat bepaalde receptoren en zenuwbanen in de spieren geprikkeld worden. Dat leidt tot spiersamentrekkingen.
Laagdrempelige trilplaat
Calorieën verbranden zonder moe te worden, willen we dat niet allemaal? Zo simpel is het jammer genoeg niet. De eerste keer dat je op een trilplaat staat, zal je toch wel even verschieten want je moet even wennen aan het gevoel. Na afloopontdek je weldat je na een tiental minuten op de trilplaat minder moe en bezweet bent dan na een gelijkaardige training op een klassiek fitnesstoestel zoals een step of loopband. Kortom de trilplaat is erg laagdrempelig:
-
Zit je al jaren stil of ben je een sportfreak? In beide gevallen kan je gemakkelijk op de trilplaat beginnen oefenen.
-
De kans op blessures verkleint door de lagere belasting van het lichaam.
-
Je hoeft geen sportenue aan te trekken of een speciale uitrusting aan te schaffen.
-
Je zweet een pak minder dan bij een klassieke cardiotraining.
Wetenschappelijke bewijzen
De producenten van trilplaten stellen hun trillende fitnesstoestel voor als een wondermiddel dat heel wat kwaaltjes aanpakt:
-
verminderen van cellulitis
-
verbeteren van incontinentie
-
verminderen van constipatie...
Bedenk dat er tot nog toe te weinig onderzoek is gevoerd naar de resultaten op korte en lange termijn om met zekerheid te stellen dat de trilplaat voor vanalles en nog wat een oplossing biedt. Zo blijkt er geen wetenschappelijk onderzoek uitsluitsel te geven over de effecten van de trilplaat op onder meer cellulitis, incontinentie, constipatie... Bepaalde onderzoeken spreken elkaar tegen, andere werden in opdracht van producenten van trilplaten uitgevoerd en kan je dus niet objectief noemen. Feit is dat meer onderzoek nodig is over diverse variabelen die doorslaggevend zijn voor de intensiteit van de training: het betreft je lichaamshouding op de trilplaat, de trainingsduur en -frequentie, het effect van extra gewichten...
Onderzoeken die in het verleden zijn gebeurd, geven alleszins uitsluitsel over enkele effecten van het trainen met een trilplaat:
-
toename van spieren, voornamelijk beenspieren
-
toename van testosteron en groeihormoon
-
daling van het stresshormoon cortisol
-
verwijding van de bloedvaten
Wanneer mag je geen trilplaat gebruiken?
Gezien de hoge graad van trillingen kan niet iedereen op een trilplaat trainen.
Gebruik de trilplaat niet in geval van:
-
Zwangerschap
-
Acute trombose
-
Hart- en vaataandoeningen
-
Recente wonden ten gevolge van een operatie
-
Kunstgewrichten en/of ledematen
-
Acute hernia, discopathie, spondylolyse
-
Diabetes
-
Epilepsie
-
Ernstige migraine
-
Pacemaker
-
Onlangs geplaatste schroeven, metalen platen en/of een spiraaltje
-
Tumoren
-
Retinal Detachment
Raadpleeg bij twijfel een arts.
Producenten van trilplaten
Wil je je eigen trilplaat aanschaffen? Twee producten, waaronder een Belgische, bieden op dit ogenblik de trilplaat aan:
Categorie:MODE 2010/11
|