2 kreeften van 900 gram,peper ,zout, cayennepeper,2 sjalotjes,1 kleine wortel, 1 ui,1/4 bleekselderij,tijm,laurier,peterselie,2 teentjes knoflook,dragon,5 tomaten,tomatenpuree,1 dl olijfolie,75 gr boter,25 gram bloem,1/3 dl droge witte wijn,1 dl cognac
Bereiding:
Maak de tomaten concassée.Maak ui,sjalot en selderij schoon en snij ze in brunoise.Was de dragon,droog ze en haal de blaadjes van de takjes,hak deze fijn.Hak ook de knoflook fijn.Snijd de kreeft in schijfen.Hiertoe snijden we de staart van het lichaam,snijden de staarten in vier delen op de grenzen van de geledingen.Haal de scharen van het lichaam,breek ze en snij de voorste stukken van het lichaam in de lengte doormidden.Haal het zakje weg dat in de kop zit en zand bevat en gooi het weg.Bewaar zorgvuldig het koraal en het groene vocht van de kreeft in een pannetje.Verhit de olie in een pannen als hij begint te roken,voeg dan snel de stukken kreeft er aan toe en laat ze rood worden.Als dit is gebeurd,voegen we de kleingesneden ui,wortel,sjalot en selderij toe en flamberen met de cognac.Hierna geven we er de stukjes tomaat bij,een lepel tomatenpuree,de witte wujn,de dragon en knoflook.Ook voegen we een boeketje van tijm en laurier en peterselie er aan toe.We laten dit op een matig vuur 20 minuten koken. Gedurende deze mengen we zorgvuldig boter,bloem en het koraal en groen van de kreeft.We krijgen zo ee beurre maniéWanneer de kreeften gekookt zijn,halen we ze uit de pan en houden ze warm.We laten het kookvocht tot 1/3 reduceren en binden het met stukjes beurre manié onder voordurend kloppen.Laat nog twee minuten koken.Breng de saus op smaak en zeef ze over de stukken kreeft. verwarm nog even totdat het kookt en serveer het met creoolse rijst.
2 rode uien,in dunne ringen,100 g blauwaderkaas (bijv.gorgonzola),verkruimeld,2 el wittwijnazijn (ah biologisch),5 el olijfolie,2 kipfilets,in schuine plakken,1 sinaasappel,2 avocado's,1 zakje waterkers (75 g)
Het klaarmaken:
1;leg de uiringen 5 minuten in een bakje met ijskoud water en laat ze daarna op keukenpapier uitlekken.Klop een dressing van 10 gram verkruimelde blauwaderkaas,de azijn en 3 eetlepels olie.Breng op smaak met zout en (versgemalen)peper. 2.Verhit 2 eetlepels olie in een koekepnpan met aniaanbaklaag en bak de plakken kipfilet hierin aann beide zijden in 3-4 minuten gaar.Bestrooi ze met zout en peper en laat ze afkoelen.Schil de sinaasappel dik en snijd de partjes met een scherp mesje tussen de vliezen uit.Halveer de avocado's en snijd de helften in blokjes.Schep de blokjes avocado om met de stukjes sinaasappel. 3.Schep de waterkers om met de dressing en leg de kipfilets,het avocado-sinaasappelmengsel en de uiringen erop.Bestrooi de salade met de rest van de blauwaderkaas.Lekker met (biologisch) brood en (biologische)boter
Ingrediënten:4 kippenbouten,2 el olijfolie trditioneel (1000),4 teentjes knoflook,gepeld,1 citroen,in plakjes,peper,zout,1 zak familieslamix 'a 400 g (c1000),1 bakje cherry trostomaatjes 'a 250 g,in vieren,6 el slasaus (c1000)
Gerecht voor 4 personen.
Bereiding: 1.Was de kippebouten onder koud water en droog ze met keukenpapier.Wrijf ze in met de olie en leg ze in een met een bakmatje beklede braadslede. 2.Verdeel de in plakjes gesneden knoflook en de citroen ertussen en bestrooi ze met peper en zout naar smaak. 3.Braad de kippebouten in een voorverwarmte oven (220°c) in +- 40 - 50 min.bruin en gaar. Bestrijk ze tussentijds een keer met het bakvet. 4.Schep vlak voordat de kip gaar is de slamix met de tomaat en de slasaus door elkaar.Serveer de kip met de sla.Lekker met frieten en fritessaus.
Bereidingstijd:+- 25 min.en +- 50 min oventijd voedingswaarde p.p.:1890 kj/450 kcal,40 g eiwit,30 g vet,5 g koolhydraten.
Ingrediënten:1 1/2 kg asperges,zout,1 dl yogoinaise (calve),1 dl zure room,1 teentje knoflook,gepeld,1 zoetzure augurk,fijngehakt,3 el peterselie (1000),fijngehakt,400 g yorkham
Bereiding:
1.Schil de asperges van het kopje naar beneden en snijd of breek het onderste stugge stukje (+- 3 cm) ervan af. 2.Kook de asperges afhankelijk van de dikte in 15 - 20 min.gaar. 3.Klop intussen de yogonaise en de zure room door elkaar. 4.Pers de knoflook erboven uit en voeg de augurk,de peterselie en zout naar smaak toe.Rol de ham op. 5.Giet de asperges af en leg de ham erbij.Serveer met de saus.Lekker met gekookte krieltjes.
Bereidingstijd:+- 25 min. Voedingswaarde p.p.:1300 kj/310 kcal,25 g eiwit,16 g vet, 16 g koolhydraten
Ingredienten:1 bak tijgergarnalen zonder kop à 350 g (diepvries),2 el oosterse roerbakolie(c1000),1 ui,gesnipperd,1 kuipje rode currypasta (Conimex),500 g vleestomaten,in stukjes,1 blik tomatenblokjes à 400 ml,1 pak pandarijst (Lassie),zout
1.Laat de garnalen ontdooien,pel ze en snijd de rugzijde in enverwijder zonodig het zwarte nerfje.Dep ze droog met keukenpapier.
2.Verhit 1 el van de olie in een wok enn roerbak de garnalen totdat ze roze zijn.Schep ze uit de wok.
3.Verhit de rest van de olie en fruit de ui in 3 min.Lichtbruin.Bak de tomaat 3 minuutjes op een hoog vuur mee. Schep de tomatenblokjes en de currypasta erdoor en laat alles 7 min. zachtjes koken.
4.Kook intussen de rijst in water met zout volgens de aanwijzigen op de verpakking.Schep de garnalen door de curry en serveer met de rijst.
Tip:Garneer het gerecht met 3 el fijngesneden korianderblad.
Bereidingstijd:+- 35 min voedingswaarde p.p.:2435 kj/580 kcal,25 g eiwit, 14 g vet,89 g koolhydraten.
Ingredienten:50 gr suiker,1/2 l volle melk,1 el maizena,28 poffertjes,4 bollen vanilleroomijs
Bereiding:
1. Verhit de suiker in een droge steelpan op een halfhoog vuur.Roer als de suiker begint te smelten met een houten lepel totdat alle suiker gesmolten is.
2. Verwarm de gesmolten suiker tot hij lichtbruin is en een beetje bruist.
3.Schenk er voorzichtig 2 dl van de melk bij (pas op voor spatten en blijf roeren totdat de karamel helemaal in de melk is opgelost.
4.Roer de maizena met de rest van de melk los en schenk het al roerende binden en neem de pan van het vuur.
5.Verwarm de poffertjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.Verdeel ze over de borden en schep er het ijs op.Lepel de saus over de poffertjes en serveer direct.
Wijntip:Graves Superieures,wit,Frankrijk,zoet en fruitig.
Bereidingstijd:+- 20min voedingswaarde p.p:1575 kj/375 kcal,8 g eiwit,17 g vet,48 g koolhydraten