Wafels:25 g zachte boter 40 g poedersuiker 2 el vloeibare honing 40 g bloem 0,5 tl kameel 1 eiwit Amartetto creme 125 g mascarpone 125 ml slagroom 1 el amaretto (drank) 2 el basterdsuiker
Verder:250 g zomerfruit (aardbeien,bessen,frambozen) poedersuiker om te bestuiven.
Verwarm de oven voor op 220.C Bekleed 2 bakblkken met bakpapier. Doe de boter in een kom,klop met een houten lepel tot de boter zacht is. Zeef de poedersuiker erbij,klop erdoor,dan de honing,zeef dan de bloem en de kaneel er bij en klop erdoor. Voeg zoveel van het eiwit toe dat je deeg een soort belag wordt. Schep op ieder bakblik7 x een tl beslag,strijk uit tot rondjes van ca 7 cm afkoelen en daarna op een rek. (2 wafels extra voor 'breuk')
FRUIT: Maak het fruit schoon.
Creme:klop de mascarpone met slagroom,amaretto en suiker tot dik.
Asssemblage:Leg een wafel op een bord,schep er wat creme op,doe erwat fruit op,dan weer een wafel,dan creme,dan fruit,tenslotte een wafel. Bestuif met poedersuiker.
8 eieren-3 eetlepels zalmeitjes-2 eetlepels mayonaise-1 mespuntje mosterd-citroensap-paprikapoeder-2 eetlepels-krab uit blik (of surimi)-zout en peper-wat tuinkers voor de garnering.
1.Kook de eieren hard,spoel ze af onder de koudwaterkraan en laat ze afkoelen. 2.Maak een insnijding in het bovenste gedeelte van de eieren en pel het bovenste gedeelte.Lepel de helft uit met een lepeltje en scheid de dooier van het eiwit. 3.Meng de dooiers met mayonaise en mosterd.Kruid met peper en zout,roer er citroensap en paprikapoeder door. 4.Hak het eiwit fijn samen met het krabvlees. 5.Verdeel tweederde van het dooiermayonaisemengsel over vier uitgeholde eieren.Dek ze af met zalmeitjes. 6.Mend de rest van het dooier-mayonaisemengsel met het krabmengsel.Vul de 4 overige eieren.Versier met tuinkers.
4 eieren-2 eetlepels room-2 eetlepels versgehakte dille- 2 eetlepels boter-150 g garnalen (of 4 gepelde langoustinestaartjes)-zout-peper en nootmuskaat.
1Breek de eieren op een zodanige mnier dat u mooie halve eierdoppen overhoudt.Klop de eieren op met de room.Roer er de dille door en en kruid met zout en peper en een snuif nootmuskaat. 2.Verhit de boter in een koekenpan met een antiebaklaag.Giet het eimengsel erin en laat het een beetje stollen.Voeg dan de garnalen (of de langoustinestaartjes) toe en begin te roeren met een houten spatel tot u een smeuïge massa hebt verkregen. 3.Verdeel het roerei over de lege eierdoppen en versier met takjes anijs.
4 verse panklare makrelen-zout-citroensap-1 klein blikje ananas in stukjes-4 uien-1 rode paprika-zout-peper-2 eetlepels olie- 100 gr creme fraiche- 2 eetlepels mayoinaise-1/2 theelepel kerriepoeder.
*De koolvisfilet wasse,drogen in kleine stukjes snijden en met citroensap besprenkelen. *De ananas in een zeef laten uitlekken,het sap opvangen. *De uien pellen en doormidden snijden.De paprika schoonmaken,wassen en in stukjes snijden. *De ingredënten afwisslend op de spiesjes rijgen en met zout en peper op smaak brengen.Met de olie invetten en ca 10-15 minuten op de barbeque roosteren.De spiesjes regelmatig omdraaien. *De mayonaise en de creme fraiche met elkaar mengen en met zout,peper ,kerriepoeder en het ananas sap op smaak brengen.De saus bij de spiesjes serveren.
4 roodbaarsfilets a 150 gr-zout-citroensap-2 lenteuitjes-150 kersttomaatjes-2 venkelknollen-peper-olie voor op het alumiumfolie-dille om te garneren.
De visfilets wassen,droogdeppen en met zout bestrooien.Besprenkelen met een beetje cotroensap. De lenteuitjes schoonmaken en in ringen snijden.De kersttomaatjes wassen.De venkelknollen schoonmaken,wassen en in schijfjes snijden.De groenten door elkaar mengen en opsmaak brengen met peper en zout. 4 stukken aluminiumfolie bestrijken met olie.De groenten daarover verdelenen de visfilets op de groenten leggen.Het aluminiumfolie goed dichtvouwen en de pakketjes in de hete as in de bbq leggen,of op het bovenrooster van de barbeque. De pakketjes in ca.15 minuten gaar laten poffen.Vervolgens de pakketjes openen,op een bord schikken en garneren met dille en serveren.
Gemarineerde tonijn ________________ Tonijn is een van de smakelijkste zeevissen die er zijn.Wij kennen hem in onze contreien vooral uit blik,maar er gaat uiteraard niets boven vers.Het stevige visvlees,dat donkerbruin tot roze van kleur is,smaakt rauw een beetje naar rosbief.Als u tonijn bakt,zorg er dan voor dat u hem niet door en door laat garen,want dan wordt het vlees droog en vezelig.Ik serveer hem deze week rauw,fijn gekruid en doortrokken van een heerlijke marinade.Smakelijk.
ZO GAAT U TE WERK ___________________ Hak de knoflook fijn. Meng de suiker,het zeezout,de tijm,de rozemarijn,de zwartepeperbollen,de steranijs en de knoflook. Snijd de tonijn in plakjes van 1 cm dik en besmeer ze met de kruidenmengeling. Meng de in stukjes gesneden olijven met de augurken,kappertjes,olijfolie,geuze en rodewijnazijn. Giet dit mengsel over de tonijnplakjes en laat ze gedurende 30 minuten marineren.
(voor 4 personen) 2 preistengels 4 visbrochettes margarine of boter sap van 1/2 citroen 120 g boter of margarine bieslook
(werkwijze) 1.snijd een preistengel in Juliene (lange,dunne reepjes)en de andere in ruitjes.Gebruik niet te veel groen vande prei. 2.bak of gril de visbrochettes 8 a 10 minuten.Afhankelijk van de vissoort. 3.stoof de prei in ruitjes in wat margarine of boter. 4.blus de prei met het water en het citroensap.Werk op met boter of margarine tot een saus. 5.frituur de prei in Juliene 3 a 4 minuten op 180°c. 6.schik de visbrochettes op een bord en oversaus met de preisaus.Versier met wat gefrituurde prei en het bieslook.
1 jong konijn 100 g margarine of boter 1 liter water 2 jonagold-appelen 2 eetlepels sherryazijn 2 eetlepels graanmosterd
werkwijze
1.Ontbeen het konijn of vraag dat aan uw polier.Vraag de poelier ook de beenderen te hakken. 2.Snijd het vlees in stukjes van 2.5 bij 2.5 cm. 3.Bak de gehakte beenderen mooi aan alle kanten bruin in de margarine of boter en blus met een liter water. 4.Laat het geheel inkoken tot je nog 2,5 dl overhoudt voor de konijenfond. 5.Snijd de appelen in lokjes. 6.Bak de konijnenblokjes aan in de margarine of boter en voeg er de appelblokjes aan toe. 7.Blus met de cherryazijn en de konijnenfond.Doe er de mosterd bij en laat het geheel inkoken. 7.Bind de saus met de rest van de margarine of boter.Serveer met een gekookte aardappel.
(Werkwijze) 1.Kruid de kikkerbillen en bak ze mooi bruin. 2.Voeg 3 teentjeknoflook toe. 3.Blus na 5 minuten met de groentebouillon.Voeg de sojaroom toe en laat even goed doorkoken. 4.Haal de billetjes uit de pan en laat de saus afkoelen. 5.Voeg,als de saus is afgekoeld,de eierdooiers toe en breng op smaak met wat citroensap. 6.Pluk het vlees van de billetjes. 7.Stoof de spinazie met de rest van de knoflook. 8.Schik de spinazie in een diep bord en leg er het vlees van de kikkerbilletjes op.Overgiet met de saus en gratineer de borden 5 minuten onder de grill.