Oorlogskeuken
Foto
Academie voor de Streekgebonden Gastronomie vzw (ASG)
Inhoud blog
  • Oorlogskonijn?
  • Uit "Ons Oorlogskookboekje" (Gaston Clément)
  • Hamsteren na de oorlog
  • Eierpoeder
  • Oorlogsbiscuit
  • Toeter
  • Voordelige oorlogssoepen
  • Een gekende chef-kok schrijft over de oorlogsrecepten.
  • Oorlogsteksten
  • Oorlogsfrangipane
  • Het muiltje als oorlogskost
  • Stijfsel
  • Oorlogsteksten
  • Vlees, lever- en bloedworst voor zegel nr.9
  • Oorlogsrecepten van 1940
  • Oorlogsverhaal van mevrouw Ange
  • Reclame voor margarine
  • Cichorei
  • Oorlogsrecepten
  • Meer oorlogsrecepten
    Laatste commentaren
  • Mevrouw (Nathalie)
        op Gaston Clément
  • Hooikist (PaulO)
        op Hooikist
  • ei-poeder (PaulO)
        op Eierpoeder
  • oorlogsrecepten (eeckhout ludwine)
        op Academie voor de Streekgebonden Gastronomie vzw
  • hooikist (Vollens )
        op Verbeterde hooikisten
  • Links
  • Academie voor de Streekgebonden Gastronomie vzw (ASG)
  • Vlaams Centrum voor Volkscultuur vzw (VCV)
  • FOST (Food Studies VUB)
  • Cultureel erfgoedbeleid Vlaamse Gemeenschap
  • ASG-blog Witte, zwarte en andere pensen
  • ASG-blog Smullen aan zee
  • Geheugen van Oost
  • 2link Geschiedenis
  • Start.be Geschiedenis België
  • 13-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlees, lever- en bloedworst voor zegel nr.9

    De moeilijke materie van de rantsoeneringszegels.

    Per persoon en per tijdseenheid, bijvoorbeeld een maand of week, werden bonnen uitgereikt waarmee voedingswaren konden gekocht worden.  Zonder zegeltjes of bonnetjes, anders geen etenswaren.

    Onderstaande tekst is blijkbaar een verklaring van hogerhand waarom plotseling meer worst kan verkregen worden met zegel nummer 9.

     

    De maatregel die op zichzelf voor de oningewijde zonderling zal voorkomen daar waar voorafgaandelijk het vleesrantsoen van 35 gram op 25 gram moest gebracht worden, zal het volstaan  te verklaren dat deze vermindering noodzakelijkerwijze moest doorgevoerd worden  ten einde onze veestapel weer te kunnen aanvetten en de melk- en boterproductie niet alleen op peil te houden maar trachten  ze te vermeerderen

    Daarbij komt echter dat er regelmatig dieren van de minste kwaliteit, die toch niet tot de goede mestdieren kunnen gekweekt worden aangevoerd zijn. Deze dieren  kunnen niet in de handel gebracht worden voor toebedeling van vers vlees en dienen verwerkt tot worsten of vleesproducten.

    Bij de mensen van de stiel noemt men deze gewoonlijk “de dieren” of  “worstdieren”.

     

    Als men nagaat dat door de vermindering van het vleesrantsoen enerzijds en de genoegzame toevoer van dieren  anderzijds, de zegels tegen vlees van goede kwaliteit kunnen ingewisseld worden, dan is het lichtelijk te begrijpen dat deze worstdieren, die om zeggens alleen aan de vleeswarenfabrikanten worden toegekend, in hun opslagplaatsen blijven hangen.Vandaar die bedreiging  tot stilleggen van het bedrijf, werkloosheid en diens meer.

    Het huidig besluit heeft dus een dubbel doel; aan de ene zijde zullen onze huismoeders  tot de grote industriële centra zich vlees- lever- en bloedworst kunnen aanschaffen met zegels die tot hiertoe ongebruikt bleven, terwijl anderzijds onze vleeswaren fabrikanten zullen kunnen blijven werken.

    De zegels nr.9 hebben een waarde van 50 gram en waarvan er voor elke persoon 3 afgeleverd worden, voordien dus een bijgevoegde vleesbevoorrading van 150 gram per maand en per persoon, wel te verstaan, wanneer men lever en bloedworst, vervaardigd uit slachtafval, daarentegen moeten afgeleverd worden tegen 4x4 de zegelwaarde of 200 gram per zegel, wat dus, vooral voor onze arbeidersgezinnen betekent dat er iets hartelijks bij de boterham zal kunnen gegeven worden zonder schaarse vleeszegels te moeten gebruiken, en dit daarenboven aan zeer voordelige prijzen, vermits deze  leverworst aan 15 fr. het kg en de bloedworst aan 12.50 fr. het kg. maximumprijs moeten verkocht worden.

     

    Het spreekt vanzelf dat de vleeswarenfabrikanten aangemaand worden om, de omstandigheden in acht genomen, dergelijke waren op de markt te brengen, dit in hun eigen belang.

     

    13-11-2011, 16:24 Geschreven door Nicolay  


    Tags:Rantsoenzegels
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oorlogsrecepten van 1940

    Uit het boekje oorlogsrecepten van 1940

     

    Nu er zoveel minder van alles is, moet men het voorradige zo smakelijke en zuinig mogelijk gebruiken.

    Vele huisvrouwen, die vroeger maar kookten “met de rapen in de pot” zullen nu verplicht zijn meer overleg en vindingrijkheid aan te wenden, zo wordt de keukennood tot een bron van keukendeugden.

     

    Oorlogsrecepten:

     

    Vleeskroketten zonder vlees.

     

    Neem een hoopje havervlokken,5à 6 opgestapelde soeplepels .

    Voeg er één ei aan toe,en een soeplepel tomatenmoes,een beetje fijngehakte ui, wat zout en peper naar smaak.

    Goed mengen en dan een kwartiertje  laten rusten. Van het deeg  maakt men kleine kroketjes, die men bakt in een pan of in een pot met wat margarine of vet, waarin een paar schijven ui werden gebruineerd. Na 6 tot 7 minuten zijn de kroketjes gaar. Dan kan men aan het vet een blokje bouillon toevoegen, met wat water, waardoor men meer saus krijgt.

    Het is echter niet absoluut nodig.

                         

    Gefruite macaroni.

     

    Ook dit gerecht kan dienst doen, ter vervanging van vlees, omdat het hartig smaakt en er heel aanlokkelijk uitziet.

    De macaroni wordt in zout water gaar gekookt. (10 minuten in het kokend nat laten)

    Dan laat men ze uitlekken. Men laat ze koud worden op een schotel, die met bloem is bestrooid, de laag wordt zo dun en zo breed mogelijk uitgespreid.

    Men fruit ze in een vetpot,waarvan het vet eerst matig warm is, om snel op hoge temperatuur te worden gebracht. De macaroni wordt op een warme schotel opgediend.

                          

    Rumkorsten.

     

    Inde koekenpan worden broodsneetjes van een vinger dikte vijf minuten aan elke kant gebakken.

    In twee glazen vol water laat men een kopje poedersuiker smelten, andere suiker is ook goed, maar dan duurt het wat langer. Die suikerstroop kookt men gedurende vijf minuten, men voegt er daarna enkele grote rozijnen bij. De gebakken broodsneden worden op een schotel geschikt en met warme stroop overgoten die op smaak gebracht is met rum of met essence van rum.

     

    13-11-2011, 16:09 Geschreven door Nicolay  


    Tags:Vleeskroketten zonder vlees, Gefruite macaroni, Rumkorsten


    Archief per week
  • 24/09-30/09 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 27/11-03/12 2017
  • 03/10-09/10 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 22/09-28/09 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 07/11-13/11 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 05/12-11/12 2005

     Indien je zelf info hebt over oorlogsgerechten. Heb je boekjes, recepten, anekdotes,  mail ze dan alsjeblief.

    Fons Nicolay mailen

    Druk op onderstaande knop om Nicolay te mailen.


    Blog als favoriet !

    Hoofdpunten blog keukenverhalen
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.

    Hoofdpunten blog keukenweetjes
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!

    Hoofdpunten blog pensen_asg
  • Bloedworst van vis, middeleeuws recept
  • Slachten van het varken
  • Zelf pensen maken

    Hoofdpunten blog etenaanzee_asg
  • Vlaamse grijze garnaal
  • Brusselse wafels
  • Paling in ’t groen.


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!