Oorlogskeuken
Foto
Academie voor de Streekgebonden Gastronomie vzw (ASG)
Inhoud blog
  • Oorlogskonijn?
  • Uit "Ons Oorlogskookboekje" (Gaston Clément)
  • Hamsteren na de oorlog
  • Eierpoeder
  • Oorlogsbiscuit
  • Toeter
  • Voordelige oorlogssoepen
  • Een gekende chef-kok schrijft over de oorlogsrecepten.
  • Oorlogsteksten
  • Oorlogsfrangipane
  • Het muiltje als oorlogskost
  • Stijfsel
  • Oorlogsteksten
  • Vlees, lever- en bloedworst voor zegel nr.9
  • Oorlogsrecepten van 1940
  • Oorlogsverhaal van mevrouw Ange
  • Reclame voor margarine
  • Cichorei
  • Oorlogsrecepten
  • Meer oorlogsrecepten
    Laatste commentaren
  • Mevrouw (Nathalie)
        op Gaston Clément
  • Hooikist (PaulO)
        op Hooikist
  • ei-poeder (PaulO)
        op Eierpoeder
  • oorlogsrecepten (eeckhout ludwine)
        op Academie voor de Streekgebonden Gastronomie vzw
  • hooikist (Vollens )
        op Verbeterde hooikisten
  • Links
  • Academie voor de Streekgebonden Gastronomie vzw (ASG)
  • Vlaams Centrum voor Volkscultuur vzw (VCV)
  • FOST (Food Studies VUB)
  • Cultureel erfgoedbeleid Vlaamse Gemeenschap
  • ASG-blog Witte, zwarte en andere pensen
  • ASG-blog Smullen aan zee
  • Geheugen van Oost
  • 2link Geschiedenis
  • Start.be Geschiedenis België
  • 13-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oorlogsrecepten van 1940

    Uit het boekje oorlogsrecepten van 1940

    xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

    Nu er zoveel minder van alles is, moet men het voorradige zo smakelijke en zuinig mogelijk gebruiken.

    Vele huisvrouwen, die vroeger maar kookten “met de rapen in de pot” zullen nu verplicht zijn meer overleg en vindingrijkheid aan te wenden, zo wordt de keukennood tot een bron van keukendeugden.

     

    Oorlogsrecepten:

     

    Vleeskroketten zonder vlees.

     

    Neem een hoopje havervlokken,5à 6 opgestapelde soeplepels .

    Voeg er één ei aan toe,en een soeplepel tomatenmoes,een beetje fijngehakte ui, wat zout en peper naar smaak.

    Goed mengen en dan een kwartiertje  laten rusten. Van het deeg  maakt men kleine kroketjes, die men bakt in een pan of in een pot met wat margarine of vet, waarin een paar schijven ui werden gebruineerd. Na 6 tot 7 minuten zijn de kroketjes gaar. Dan kan men aan het vet een blokje bouillon toevoegen, met wat water, waardoor men meer saus krijgt.

    Het is echter niet absoluut nodig.

                         

    Gefruite macaroni.

     

    Ook dit gerecht kan dienst doen, ter vervanging van vlees, omdat het hartig smaakt en er heel aanlokkelijk uitziet.

    De macaroni wordt in zout water gaar gekookt. (10 minuten in het kokend nat laten)

    Dan laat men ze uitlekken. Men laat ze koud worden op een schotel, die met bloem is bestrooid, de laag wordt zo dun en zo breed mogelijk uitgespreid.

    Men fruit ze in een vetpot,waarvan het vet eerst matig warm is, om snel op hoge temperatuur te worden gebracht. De macaroni wordt op een warme schotel opgediend.

                          

    Rumkorsten.

     

    Inde koekenpan worden broodsneetjes van een vinger dikte vijf minuten aan elke kant gebakken.

    In twee glazen vol water laat men een kopje poedersuiker smelten, andere suiker is ook goed, maar dan duurt het wat langer. Die suikerstroop kookt men gedurende vijf minuten, men voegt er daarna enkele grote rozijnen bij. De gebakken broodsneden worden op een schotel geschikt en met warme stroop overgoten die op smaak gebracht is met rum of met essence van rum.

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 24/09-30/09 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 27/11-03/12 2017
  • 03/10-09/10 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 22/09-28/09 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 07/11-13/11 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 05/12-11/12 2005

     Indien je zelf info hebt over oorlogsgerechten. Heb je boekjes, recepten, anekdotes,  mail ze dan alsjeblief.

    Fons Nicolay mailen

    Druk op onderstaande knop om Nicolay te mailen.


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Hoofdpunten blog keukenverhalen
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.

    Hoofdpunten blog keukenweetjes
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!

    Hoofdpunten blog pensen_asg
  • Bloedworst van vis, middeleeuws recept
  • Slachten van het varken
  • Zelf pensen maken

    Hoofdpunten blog etenaanzee_asg
  • Vlaamse grijze garnaal
  • Brusselse wafels
  • Paling in ’t groen.


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!