Oorlogskeuken
Foto
Academie voor de Streekgebonden Gastronomie vzw (ASG)
Inhoud blog
  • Oorlogskonijn?
  • Uit "Ons Oorlogskookboekje" (Gaston Clément)
  • Hamsteren na de oorlog
  • Eierpoeder
  • Oorlogsbiscuit
  • Toeter
  • Voordelige oorlogssoepen
  • Een gekende chef-kok schrijft over de oorlogsrecepten.
  • Oorlogsteksten
  • Oorlogsfrangipane
  • Het muiltje als oorlogskost
  • Stijfsel
  • Oorlogsteksten
  • Vlees, lever- en bloedworst voor zegel nr.9
  • Oorlogsrecepten van 1940
  • Oorlogsverhaal van mevrouw Ange
  • Reclame voor margarine
  • Cichorei
  • Oorlogsrecepten
  • Meer oorlogsrecepten
    Laatste commentaren
  • Mevrouw (Nathalie)
        op Gaston Clément
  • Hooikist (PaulO)
        op Hooikist
  • ei-poeder (PaulO)
        op Eierpoeder
  • oorlogsrecepten (eeckhout ludwine)
        op Academie voor de Streekgebonden Gastronomie vzw
  • hooikist (Vollens )
        op Verbeterde hooikisten
  • Links
  • Academie voor de Streekgebonden Gastronomie vzw (ASG)
  • Vlaams Centrum voor Volkscultuur vzw (VCV)
  • FOST (Food Studies VUB)
  • Cultureel erfgoedbeleid Vlaamse Gemeenschap
  • ASG-blog Witte, zwarte en andere pensen
  • ASG-blog Smullen aan zee
  • Geheugen van Oost
  • 2link Geschiedenis
  • Start.be Geschiedenis België
  • 31-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Voordelige oorlogssoepen

    Het kookwater van alle groenten kan gebruikt worden voor het bereiden van uitstekende soepen. De wortelgroenten zoals schorseneren, wortelen, rapen, asperges enz. moeten in tegenstelling der bladgroenten, vooraf gekookt worden in water, dit water zal op voordelige wijze als volgt gebruikt worden.

    1.Het water waarin men de groenten kookt niet te erg zouten.

    2.Wanneer de groenten gaar zijn, ze uit het water nemen.

    3.Het kookwater opnieuw op het vuur zetten en drie tot vier gekookte aardappelen bijvoegen.

    4.Gedurende 10 to 15 minuten laten koken,dan de soep door een fijne zeef doen.

    5.Op het vuur zetten en kruiden met peper, selder, zout en muskaat naar smaak.

    6. Bij het opdienen, zo mogelijk een stukje boter, wat vleesextract of een bouillonblokje bijvoegen.

    N.B.

    In plaats van aardappelen kan men ook 1 à 2 lepels aardappelmeel of meel (vooraf in koud water oplossen) toevoegen,of ook nog havermout, macaroni, noedels, griesrijst zowel als andere deegwaren.

    Bij gebrek aan deegwaren en aardappelen zal men de soep aandikken met wortelen, rapen of raapkolen, fijn gehakt.

    Het kookwater der aardappelen kan op dezelfde manier gebruikt worden voor de soep.

    Raapkolensoep

    Samenstelling:

    1/2 kg raapkolen, 2 of 3 wortelen, 1kleine selder, 1kleine prei, enkele benen of wat vleesextract, 3 laurierbladeren, 1 takje tijm, 1 dopje look, zout en peper.

    Bereiding:

    1.drie liters bouillon maken, met beenderen of vlees extract.

    2 Tijm,zout en peper bijvoegen. Goed laten doorkoken,

    3.De raapkolen, wortelen, selder en prei schoon maken, wassen en in stukjes snijden en bij de bouillon doen.

    4.Op stil vuur gedurende 2 uur laten doorkoken,

    5.Alles door een zeef doen,

    6.Opnieuw op het vuur zetten en het aardappelmeel toevoegen, dat men vooraf in wat koud water heeft opgelost.

    7.Opnieuw gedurende een tiental minuten op stil vuur zetten.                   

     

     Grote raapkolen soep.

              

    Samenstelling:

    2,5       liter water

    1 kg     grote raapkolen,

    1          selder ,

    1          prei,

    2          ajuinen,

    1          laurierblad,

    1          takje tijm,

    1          lepel suiker,

                zout en peper.

    1.Water koken met een greepje zout,

    2.De grote raapkolen wassen, schoon maken en in kleine schijven snijden.

    3.De selder en prei wassen, schoon maken en in kleine blokjes snijden. De ajuinen pellen.

    4.Al deze groenten in het kokend water brengen en tijm, laurier, suiker en een snuifje peper bijvoegen;

    5.Gedurende 1 tot 2 uren laten doorkoken,

    6.Wanneer al de groenten goed gaar zijn,de soep door een zeef doen;

    7.Gedurende een tiental minuten op een stil vuur verwarmen en het kruiden nagaan. Zo nodig zout en peper bijvoegen.

    Beetensoep

     Samenstelling;

     2of 3   beeten,

    0,5 kg  aardappelen,

    1 of 2 ajuinen,

                zout en peper

    3 liter   water.

    1.De beeten wassen, krabben en in schijven snijden,

    2.De aardappelen wassen, daarna krabben en in kleine blokjes snijden.

    3.De ajuinen pellen en grof hakken.

    4.De beeten , aardappelen en ajuinen in een kookpot brengen met 3 liter water.

    5.Een weinig zout en peper bijvoegen.

    6.Gedurende 2 tot 3 uren op stil vuur koken.

    7.Dit alles door een fijne zeef doen.

    8.Een tiental minuten terug op het vuur zetten en warm opdienen,met geroosterde broodkorstjes.

    N.B.

    Deze soep is zeer voedzaam en aangenaam van smaak.

     

    Om de bereiding nog te verbeteren kan men den ajuin vooraf in wat boter laten bruinen. Daarna het water, de beeten en aardappelen toevoegen.

     Speciale betensoep.

    Samenstelling:

    3          liter water,

    500      gram beten,

    2          appelen,

    1          lepel poedersuiker,

    1          lepel azijn,

                zout en peper,

    3          kruidnagels,

    50        gram havermout (of 2 aardappelen.)

               

    Bereiding;

    Zelfde bereiding als de kolensoep behalve dat men de rode kool vervangt door schoon gemaakte beten, gewassen en in fijne reepjes gesneden.

    Rode koolsoep

    Samenstelling:

    3          liter water,

    1          kleine rode kool,,

    2          appelen,

    1          lepel poedersuiker,

    1          lepel azijn,

                zout en peper,

    3          kruidnagels,

    50        gram havermout

     

    Bereiding:

    1.De rode kool wassen, schoon maken fijn snijden in reepjes.

    2.De appelen wassen en schillen en in vieren delen.

    3.De kool en de appelen, alsook de kruidnagels in een kookpot met drie liters water mengen

    4.Gedurende ongeveer 2 uren op stil vuur zetten en koken.

    5.Op dit ogenblik de havermout bijvoegen en dan nog 20 minuten koken.

    6.Het alles door een zeef doen en puree maken,

    7. Opnieuw op het vuur zetten, suiker en azijn bijvoegen en kruiden naar smaak met peper en zout.

    8.Nog 15 minuten op stil vuur zetten.

    N.B.

    Bij gebrek aan havermout zal men, in het begin van de kook, 2 aardappelen bijvoegen.

     Schorsenerensoep

     Samenstelling:

     

    3          liter water

                een bussel schorseneren

    1          lepel azijn

                een grote lepel vleesextract

    2          lepels aardappelmeel.

     

    Bereiding:

    1.De schorseneren krabben, in stukjes snijden en goed wassen.

    2.De schorseneren enige ogenblikken in kokend azijnwater dompelen

    3.Drie liter water koken met wat zout en de in azijn water wit geworden schorseneren bijvoegen.

    4.Koken tot de schorseneren goed mals zijn.

    5.Het alles door een zeef doen en puree maken.

    6.Terug op het vuur zetten, het aardappelmeel toevoegen en zo nodig zout en peper.

    7.Een tiental minuten daarna van het vuur nemen en het vleesextract toevoegen alvorens op te dienen.

    N.B;

    Bij gebrek aan aardappelmeel zal men bij het begin van de kook 2 aardappelen bijvoegen.

     Kastanjemeelsoep

    Samenstelling:

    3          liters water,

    1          lepel vleesextract,

                tijm, laurier,

                zout en peper,

    100 g   kastanjemeel.

     

    Bereiding:

    1.Het water koken met de tijm en laurier, zout en peper.

    2.Na een kwart uur, ophouden met koken en de tijm, laurier een uur laten trekken.

    3.Alsdan de tijm en laurier uitnemen en de bouillon door een zeef doen.

    4.De bouillon weer op het vuur zetten.

    5.Wanneer de bouillon kookt, zachtjes aan het kastanjemeel ingieten.

    6.Gedurende 1/4 uur op stil vuur koken.

    7.Alvorens op te dienen het vleesextract bijvoegen en de kruiden nazien.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 24/09-30/09 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 27/11-03/12 2017
  • 03/10-09/10 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 22/09-28/09 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 07/11-13/11 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 05/12-11/12 2005

     Indien je zelf info hebt over oorlogsgerechten. Heb je boekjes, recepten, anekdotes,  mail ze dan alsjeblief.

    Fons Nicolay mailen

    Druk op onderstaande knop om Nicolay te mailen.


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Hoofdpunten blog keukenverhalen
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.

    Hoofdpunten blog keukenweetjes
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!

    Hoofdpunten blog pensen_asg
  • Bloedworst van vis, middeleeuws recept
  • Slachten van het varken
  • Zelf pensen maken

    Hoofdpunten blog etenaanzee_asg
  • Vlaamse grijze garnaal
  • Brusselse wafels
  • Paling in ’t groen.


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!