Ik wil leven om gebruik te maken van het leven die mij aangeboden is. Ik leef ten eerste voor mezelf omdat ik er recht op heb en dat leven ook vreugde en deug met zich meebrengt. Zomaar niet doodgewoontjes blij ben ik! Echt gelukkig en blij dat ik leef. Dat ik hier nu ben,hier kan zitten praten-luisteren en lachen,blij dat ik leef en kan doen waar ik zin in heb,mijn kinderen zien
genieten en opgroeien. Zelf genieten van de simpel kleine dingen,genieten met mijn man van een avondje uit alleen genieten van een glasje wijn met een goeie film op de buis. Heerlijke geuren opnemen in de siezoenen van het jaar. Echt mijn uitleven voor m'n ware hobby ( de dieren en voor de natuur) Daarom beste mensen wil ik leven om alles te kunnen doen waar ik echt zin in heb in de positieve zin.
Opwaaiende bladeren, stille getuigen van iets dat voorbij flitst. De bladeren zwijgen, vertellen niets, geen enkel woord, wordt door hen verspild. Alles is er veilig en nooit weten ze dat er iets is gebeurd. Dus als je treurig bent en huilt en loopt door het stoffige bos, bedenk dan dat het veilig is, je mag hier jezelf zijn. Hier oordeelt niemand, of je goed bent of niet. Wees jezelf zo vaak je kan, huil maar om je verdriet.
Historie van de Roos De roos is al heel oud. Uit fossielen is vastgesteld dat er rozen waren lang voordat de mens er was.
De oudste fossiel is in North Carolina gevonden en is ruim 40 miljoen jaar oud.
Rozen drongen al zeer vroeg in tuinen door. Waarschijnlijk rond het jaar 2700 voor het begin van onze jaartelling is het beginpunt van rozen in tuinen begonnen in China.
In de oudheid kwam de roos ook al in Perzie voor . De Perzen waren bekend om de produktie van rozenolie.
In de 5e eeuw voor Christus dichtte Anacreon een ode waarin de roos geprezen werd.
" Laat ons van Eros' rozen
Omstrenglen vreugd van wijn;
Laat rozen schoongebladerd
Ons om de slapen zijn,
Bij drinken en bij lachen
In weelde van festijn.
Gij rozen, lente's liefsten
Rozen Gij, lust der goôn,
Gij, die om gulden krullen
U vlecht van Kupris' zoon,
Waar dartel hij ten rei gaat
Met Gratiën alschoon.
Kom en omvlecht ook mij thans,
En 'k zing U;- hel mijn lier!
Bij de kapel, Deunusos,
Met weelge deerne hier,
Wil dansen ik, - maar 't kransen
Van rozen ons omsiert."
Ook in Egypte werd de roos bekend en werd in vele tuinen gekweekt.Zo zien wij een ode van Horatius (65-8 v. C.):
" O Nijl, de Romeinse rozen zijn nu mooier dan de Uwe!
Uw rozen zijn niet meer nodig, maar zendt ons Uw graan."
In de loop der eeuwen is de roos bij de Perzen erg belangrijk geweest. De produktie van rozen en rozenolie en het verband tussen rozen en allerlei aspecten van geestelijke, culturele en handelsleven heeft eeuwenlang deel uitgemaakt van de Perzische traditie.
Veel rozenkenners geloven dat de rozen die nu gekweekt worden in het westen, oorspronkelijk uit Perzië kwamen.
Een belangrijke perzische dichter Omar Khayy`am (1020-1123)
is erg bekend geworden met zijn gedichten over de roos.
Ook werd hij door diverse andere dichters geeerd:
" Reign here, triumphant rose, from Omar's grave,
Borne by a dervish o' er the Persian wave;
Reign with fresh pride, since here a heart is sleeping
That double glory to your Master gave."
Na de ondergang van het Westromeinse Rijk (476 n C.) raakt de roos in de vergetelheid.Pas na 1200 is de belangstelling voor de roos weer groter geworden.
Pas in de zeventiende eeuw is de grote doorbraak van de roos.
Zeker door de Chinezen is de populariteit van de roos toen groter geworden. Doordat de bloei van de chinese rozen langer was dan de europese werd met in Europa gefascineerd door de roos en dit is zeker te danken aan de eerste vrouw van Napoleon, Joséphine de Baurharnais.
Zij ging zich interesseren voor planten, in het bijzonder de rozen.Voor haar werd er rosarium aangelegd. Bij haar dood (1814) stonden meer dan 250 soorten rozen in haar tuin.
De invloed van Josephine op het kweken van rozen in Frankrijk duurde na haar dood nog lang voort. Gedurende de 19e eeuw gold Frankrijk als het land van de beste rozen., die overal naartoe ge'exporteerd werden en over de hele wereld gekweekt.Pas na de Eerste wereldoorlog werden Engelse, Ierse en Duitse kwekers belangrijk.
Maar naast Frankrijk had ook China een belangrijk aandeel in de kweek van rozen.
Rozen zijn nu niet meer weg te denken in ons leven.
Overal kom je ze tegen en dan denk ik aan de politiek, kunst, cosmetica maar ook als lekkernij en vitaminebron. Op postzegels, in de muziek.
En dan denk ik nu aan het lied van Bette Midler, the Rose.
some say love, it is a river that drowns the tender reed some say love, it is a razor that leaves your soul to bleed some say love, it is a hunger an endless aching need I say love, it is a flower and you it's only seed
it's the heart, afraid of breaking that never learns to dance it's the dream, afraid of waking that never takes a chance it's the one who won't be taken who cannot seem to give and the soul, afraid of dying that never learns to live
when the night has been too lonely and the road has been too long and you think that love is only for the lucky and the strong just remember in the winter far beneath the bitter snows lies the seed, that with the sun's love in the spring becomes The Rose
Je wou weten wat liefde was, ik hoop dat het nu beseft. Liefde is geen spel, geen onbenulligheid, het is de grootste vorm van liefhebben, en elkaar beminnen.
Je wou weten wat passie was, het verlangen naar die ene. Passie is geen spel, maar een vurigheid, het is de grootste vorm van lust, en elkaar verwennen.
Nu heb je gevonden wat je zocht, koester die momenten voor eeuwig...
Wou dat effe kwijt en ook in de naam van mijn hond Saya
Lieve Blogger's,we blijven maar niet gespaar van andermans pesterijen omdat ze Jaloers zijn,ons niet kunnen uitstaan en nog van dat dergelijks,zoals je reeds al kon lezen op mijn andere blogje (Liefde en Verdriet) waren wij haastig op zoek naar een nieuwe woonst en eigenaar voor onze wijze Saya,nu zijn we tot een besluit gekomen hem toch te laten inslapen,daar ik geen afstand kan nemen van een hond die ik al uit zijn ellende genomen heb en uit asiel nam,Saya is de dupe van onze geburen,geburen die niet eens overeen komt met de ganse buurt waar wij wonen,het ongeluk is dat wij daar-juist naast wonen, en die mensen amuseren zich met andere maar de duivel aan te doen,reeds heb ik vroeger voor ik op therapie ging geregeld gereageerd op hun doen en laten tot ik sterker werdt door mijn therapie-groep en die mensen negeerde,doch hun plezier vonden ze dan in het huurcontract van de sociale woning,daar er vermeld stond 1 huisdier (hond of kat),wij werden opgeroepen met bevel van de huurder dat er 1 hond teveel was,wij hadden al een vermoeden,maar wachte af tot onze afspraak met de verhuurder zelf,uit zijn gesprek konden we raden van waar de klacht kwam. Toen ik die brief met bevel kreeg,ging ik in de buurt rond om te zien wie ook zo brief ontvangen had,blijkbaar niemand die ik kende met ook meer dan 1 huisdier (hond of kat) allemaal hadden ze al vermoeden's maar ik wou meer weten dus uit aanleiding uit ons gesprek met de verhuurder,kwam het van onze gebuur,proper vond ik,ik negeer ze en zij maar laten doen met pesterijen,mijn man heeft mijn dan ook kunnen overhalen niks te ondernemen dat zij ook wel eens boontje om z'n loontje zal krijgen "zij willen dit alleen maar omdat je ze nu negeerd en denken dat jij weer zou reageren-negeerd ze" zei mijne man,allemaal hoe en wel,maar ik doe wat mijn man mijn vraag,ooit zullen ze zelf eens in hun eigen lijf snijden en dan zal het gedaan zijn met hun pret.
Het kwam mijn vandaag erop neer de kasten nog een keer te kuisen, de videokast was aan de beurt,toen mijn oog viel op een film, (Perfect Storm) kon ik het niet laten die even terug te bekijken in de namiddag Echt het deed weer traantjes vloeien,iedere keer denk ik dan aan mijn neef die verongelukt is in England,hij was een visser en was gezond zoals spreekwoord zegt (gezond gelijk een visje) maar op een of andere dag werdt die mij ontnomen van hierboven,ik kon moeilijk zijn dood verwerken,wij hebben dan ook een en t'ander samen doorstaan en ineens was die er niet meer,hij was nog de enige die mijn begreep en naar mijn luisterde,vroeger ging ik dagelijks naar zijn rustplaats-nu is het om de week,daar ik ook dit een plaats moest geven,toch mis ik hem heel erg,nu vloeien er weer tranen,tranen van geluk dat ik hem heb mogen kennen,verwerkingsproces begin nu stilaan te werken tranen kan ik nu weer toelaten ervoor niet daar ik met zoveel kwaadheid zat naar mensen die ons zoveel pijn hadden gedaan,maar eindelijk kom er eens rust bij me zodat ik de kracht krijg om door te gaan voor mijn lieve kinderen en mijn lieve man.In stilte rouw ik op mijn manier voor het groot verlies ik had want al is allerheiligen en allerziellen voorbij in mijn hart en geest blij hij immers bestaan.
Jongen wat mis ik u zo erg, zo stil- geen uitzicht, en toch iedere keer in mijn droom, zie ik jou glimlach rond je mond. In mijn droom ben jij een zeer gelief persoon, op een visserschip waar jij kapitein bent, met man en kracht voer jij je job uit, en iedere keer weer die lach en knipoog. Je gelach en grappen mis ik zo erg, en de zee trek mij sommig keren aan, om dan even stil te staan , om naar de horizon te kijken, of jij mij even wenk, en me wenkt hoe goed het je gaat hierboven. De wind laat ik door mijn haren waaien, alsof jij mij toefluisterd. Een bries op mijn wang, heeft het gevoel dat je mijn aanraak. Als het regen dan voel ik het zoet van de zee. Iedere moment is een aandenken aan jou En hoe goed wij waren met elkaar.
Gedurende visvangst op 07/05/1992 met de N.736 " LUCKY" liep het vaartuig bij het binnenhalen der netten vast en kapseisde.
Drie bemanningsleden waaronder mijn pleegzuster haar zoon (Glenn Serlez) konden op de kiel van het vaartuig geraken en werden zo gered. Een vierde man bevond zich in een luchtbel in het gekapseisde vaartuig en kon na 8 uur gered worden. Doch slechter liep het af met de motorist Logè Franqois,deze viel van boord en verdween in zee. Zijn lichaam spoelde aan op het strand te Nieuwvliet ( Nederland)
Blijvend aandenken aan de heer franqois logè
Hij was geboren te oostende op 5 juli 1963 en jammerlijk verongelukt op zee tijdens de uitoefening van zijn beroep op 7 mei 1992.
Blijvend aandenken aan mijn Dierbare Neef Lauwrens Pascal
Die op een smartelijke ongeval de dood vond aan wal
Pascal was bedreven op zee en dit deed hij met hart en ziel.Hij was ook goedgekend in de streek oostende en aan de vismijn.
Daarom heb ik deze pagina gemaakt om toch een hulde te brengen voor alle vissers die op zee bleven en nooit zijn teruggekeerd.
Een hulde aan de visser's die op zee gebleven zijn
Hulde aan de vissers
Met deze pagina wil ik hulde brengen aan al de vissers die omgekomen zijn op zee De zeevisserij is steeds een zwaar beroep geweest.
Men moet zich inbeelden wat het is, met hun vaartuig op zee liggen, plots overvallen worden door een zware storm, ze liggen dan hulpeloos op zee,
rondom niets anders dan water, niet weg kunnen terwijl de huizenhoge golven overboord spoelen, en alles wat niet vast zit overboord spoelt.
Zo gebeurt het dat een visser overboord wordt geworpen en jammerlijk omkomt.
Perfect Storm
Is een aangrijpende film die de ware toedracht toon wat er allemaal kan gebeuren op zee.
Gedicht aan de vissers
Zee,wind,golven,telkens nieuw,telkens anders,zoals het leven zelf,onvatbaar en voorspelbaar.
De zee blijft boeien,voortgestuwd als ze wordt door een onderliggende kracht, waarvan niemand de grenzen kent. Haar eeuwig bewegen laat niemand onberoerd. Velen zoeken er hun bestaan in,vissers die het grillig gevecht tussen golven en wind trosteren,om hun dromen te realiseren.
Soms is het zilte geweld te onstuimig de zee te onberekenbaar: Zoveel-veelal jonge kerels keerden niet meer terug.
Ik persoonlijk kan daar niet overuit spreken voor u persoonlijk, en toch zal ik mijn ervaring hier neerpennen,om andere op weg te helpen,want therapie kan toch wel hulpvaardig zijn in je leven. (Ik spreek wel uit eigen ervaringen).
1 : Ik vind therapie een hulpmiddel om beter om te gaan met de buitenwereld kortom (maatschappij). En je ware ik terug te vinden en te leren kennen enz...
2 : Ik vind therapie heel nuttig om aan jezelf te kunnen werken, bv: Vertrouwen-zelfvertrouwen-communiatie-opkomen voor jezelf enz...
3 : Ik vond in therapiegroep toch heel wat steun- ik heb leren omgaan met andere mensen - leren het positieve in de mens zien en kennen enz...
4 : Te werken aan mijn (pseudo's) kortom trauma's-verwerkingproces-misbruik en noem maar op.
Kortom : THERAPIE is altijd noodzakelijk als je het zelf wilt, aan jezelf willen werken en er beter uit komen.
Ik vind therapie zeer nuttig voor mezelf,daar schaam ik mijn niet voor
Waarom ik therapie volgt
Mijn levensverhaal zal hier neergepent worden Zodat jullie mij beter kunnen begrijpen hoe ik me soms beroerd voelt en dan weer zo Happy.
Een verstoorde werkelijkheid Ieder mens denkt wel eens dat hij een stem hoort terwijl er niemand geroepen heeft. Of meent in de schemering een man te zien, om dan te ontdekken dat het een boom is. Maar sommige mensen zien beelden of horen stemmen die er voor anderen niet zijn, terwijl die in hun beleving echt bestaan. Anderen zijn er vast van overtuigd dat iemand hen achtervolgt of geloven heilig dat ze een bruid van Christus zijn. In zo'n toestand zeggen deze mensen dingen die voor buitenstaanders onbegrijpelijk zijn. Ze maken een verwarde indruk en zíjn ook echt in de war: hun contact met de werkelijkheid is ernstig verstoord. Mensen in zo'n toestand zitten in een psychose. Mensen die last hebben van een psychose kunnen aan schizofrenie lijden.
Psychose of schizofrenie?< Niet iedereen die een psychose doormaakt, heeft schizofrenie. Een psychose kan bijvoorbeeld ook optreden na een moeilijke, uitputtende periode in iemands leven, of het gevolg zijn van druggebruik of een depressie. Van schizofrenie is sprake als iemand één langdurige psychose of meerdere psychosen heeft doorgemaakt en in de tussenliggende periodes niet goed functioneert. De verschijnselen die horen bij een psychose worden de positieve symptomen van schizofrenie genoemd: ze zijn duidelijk aanwezig. De verschijnselen van het verminderd functioneren worden de negatieve verschijnselen van schizofrenie genoemd: bepaalde vaardigheden of eigenschappen zijn afwezig.
Positieve symptomen van schizofrenie: de psychose Tijdens een psychose maken mensen een vreemde indruk op hun omgeving. Ze doen en zeggen ongerijmde dingen. Hun gevoelens lijken niet te kloppen met wat er om hen heen gebeurt. Ze kunnen bijvoorbeeld zonder duidelijke aanleiding in lachen of huilen uitbarsten. Dit komt omdat iemand die een psychose doormaakt, in een eigen werkelijkheid leeft. De persoon koppelt gedachten en waarnemingen aan gevoelens of gedragingen die er niet echt mee samenhangen. Informatie uit de buitenwereld dringt niet goed of soms helemaal niet door. Normaal gesproken scheiden mensen informatie (=prikkels) uit de buitenwereld automatisch in belangrijke informatie die verwerkt moet worden, en onbelangrijke informatie, zoals achtergrondgeluiden en -beelden. Mensen in een psychose kunnen deze scheiding niet maken. Daardoor krijgen ze een overdosis aan prikkels te verwerken en raken hun hersenen overbelast.
Wanen Wanen zijn overtuigingen of gedachten die niet overeenkomen met de werkelijkheid en waarbij degene met de wanen zelf het middelpunt is. Hoe onterecht of vergezocht ook, de persoon houdt vast aan deze denkbeelden.
Bekende wanen zijn de paranoïde wanen, waarbij mensen denken dat ze worden achtervolgd of vergiftigd, of het slachtoffer zijn van een complot waarbij hun gedachten worden 'afgetapt'. Ook identiteitswanen zijn vrij bekend. Mensen die daaraan lijden, denken bijvoorbeeld dat ze afgezant van God of president van de Verenigde Staten zijn. Iemand met een betrekkingswaan kan denken dat bepaalde gebeurtenissen, zoals berichten op de televisie of radio, speciaal voor hem zijn bedoeld.
Hallucinaties Mensen die hallucineren, horen, zien, voelen of ruiken dingen die anderen niet waarnemen. Stemmen horen komt het meest voor. Bij sommige mensen geven die stemmen bij alles commentaar of advies, bij anderen geven ze (gevaarlijke) opdrachten.
In enkele gevallen voelen mensen ook van alles aan of in het lichaam. Bijvoorbeeld dat ze door onzichtbare handen naar achter worden geduwd of dat er een slang in hun buik rondkruipt.
Verward denken In een psychose gaat het denken te snel, te langzaam of verloopt het chaotisch. De gedachten zijn onsamenhangend en niet te sturen. De psychotische persoon gaat ook anders praten en reageren en heeft moeite anderen te begrijpen. De man of vrouw in kwestie ratelt aan een stuk door, springt van de hak op de tak of zegt de woorden van een ander precies na.
Negatieve symptomen van schizofrenie Mensen met schizofrenie functioneren in de perioden tussen de psychosen sociaal en psychisch minder goed. Ze lijken weinig energie te hebben en tonen weinig emoties. Ze verwaarlozen zichzelf, hun werk en hun sociale contacten. Voor hun omgeving zijn ze moeilijk te bereiken en ze begrijpen sociale situaties en signalen niet altijd even goed. Ze voelen zich leeg en somber. Ze kunnen zich slecht concentreren en kunnen moeilijk besluiten nemen.
Signalen van een naderende psychose Een psychose wordt vaak voorafgegaan door stress en begint veelal met lichte verschijnselen. Achteraf bezien blijken er in veel gevallen voorbodes te zijn geweest. Een naderende psychose uit zich vaak in een neiging zich te isoleren, in schuw of angstig gedrag, concentratieproblemen, verminderde prestaties op school of werk, een voorliefde voor magie, mystiek, het paranormale, religie of filosofie, en problemen met sociale contacten. Omdat deze symptomen ook bij de leeftijd of de persoon zelf kunnen horen, denken mensen in de omgeving niet snel aan schizofrenie. Ze bestempelen iemand hooguit als 'vreemd'. Daardoor kan het lang duren voordat de diagnose wordt gesteld. Een psychose kan ook plotseling optreden.
De verschijnselen kunnen iemand zo angstig, agressief of depressief maken dat er gevaar voor de persoon zelf of de omgeving ontstaat. De persoon kan zich tijdens een psychose van de buitenwereld isoleren of zichzelf verwaarlozen en daardoor ondervoed en vervuild raken. Dan kan een opname noodzakelijk zijn.
Misverstanden Over het begrip schizofrenie bestaan allerlei misverstanden en vooroordelen. Zo zouden mensen met schizofrenie meerdere persoonlijkheden hebben. Dat is niet zo! Ze verwerken alleen van tijd tot tijd informatie van buitenaf anders. Dit misverstand is ontstaan doordat schizofrenie, oorspronkelijk een Grieks woord, 'gespleten geest' betekent. Ook hardnekkig is het idee dat schizofrenie het gevolg is van de manier waarop de ouders, met name de moeder, met hun kinderen omgaan. Ook dit klopt niet! Schizofrenie wordt niet veroorzaakt door situaties in het gezin of sociale omstandigheden.
Tenslotte is een veel gehoord vooroordeel dat mensen met schizofrenie gevaarlijk zijn. Maar mensen met schizofrenie zijn niet vaker agressief dan de gemiddelde Nederlander.
Achtergronden van schizofrenie Bij het ontstaan van schizofrenie speelt aanleg de belangrijkste rol. Aanleg wordt deels bepaald door erfelijke factoren: schizofrenie komt in bepaalde families meer voor. Basis van de ziekte is waarschijnlijk een stoornis in de ontwikkeling van de hersenen die al voor de zesde maand van de zwangerschap optreedt. Bij mensen met schizofrenie zijn afwijkingen gevonden in de structuur van bepaalde hersengebieden en in signaalstoffen in de hersenen. Die maken dat de automatische selectie van informatie uit de buitenwereld niet goed verloopt.
Psychische en sociale factoren bepalen mede of deze aanleg of kwetsbaarheid voor schizofrenie daadwerkelijk tot uiting komt. Ingrijpende gebeurtenissen, zoals de dood van een dierbaar iemand, een verbroken relatie, een verhuizing, moeilijkheden op het werk, en de overgang van de puberteit naar de adolescentie, kunnen de ziekte uitlokken. Mensen met schizofrenie kunnen slecht tegen veranderingen en stress. Het gebruik van drugs, zoals weed, hasj, XTC, cocaïne en amfetamine, kan bij mensen die daarvoor aanleg hebben eveneens een psychose of schizofrenie uitlokken.
Een veelvoorkomend gezondheidsprobleem Schizofrenie is geen zeldzaamheid. De ziekte komt bij bijna één procent van de bevolking voor. In Vlaanderen krijgen ruim 50.000 mensen ooit in hun leven te maken met schizofrene stoornissen. De ziekte openbaart zich veelal voor het eerst tussen het zestiende en het dertigste levensjaar. De verschijnselen variëren sterk van persoon tot persoon. Schizofrenie komt bij mannen en vrouwen evenveel voor. Schizofrenie raakt veel mensen. Het is niet iets om je voor te schamen of om te verbergen.
Niet afwachten Schizofrenie heeft ingrijpende gevolgen, zowel voor de patiënt als voor de omgeving. Zo'n 10 procent van alle mensen met schizofrenie maakt uiteindelijk een eind aan zijn leven. Een psychose doormaken is een eenzame, beangstigende en overweldigende ervaring. Niets is meer vertrouwd of vanzelfsprekend. Gedachten, stemmen en beelden volgen elkaar voortdurend op. Een psychose verwerken kost veel tijd. De schade die is ontstaan moet worden hersteld, evenals de vroegere sociale contacten. Veel mensen merken dat ze na de psychose blijvend minder kunnen dan voorheen. Als vanouds werken of studeren lukt vaak niet meer. Ook het onderhouden van sociale contacten of een relatie is moeilijk.
Iemand die aan schizofrenie lijdt, moet de wensen en toekomstverwachtingen dus flink bijstellen. Met medicijnen en behandeling lukt het vaak wel controle te krijgen over de ziekte en te leren gebruik te maken van de capaciteiten en mogelijkheden die overblijven. Lotgenotencontact en zelfzorg zijn daarbij eveneens belangrijk.
Schizofrenie is niet te genezen, maar veelal wel goed te behandelen. Hoe eerder een behandeling begint, hoe beter de verwachte resultaten.
Tips voor mensen met schizofrenie - Probeer regelmatig te leven en zorg voor voldoende structuur in de dag en slaap. - Zoek een omgeving op met weinig spanningen en leer met stress omgaan. - Gebruik de voorgeschreven medicijnen altijd op een vast tijdstip. - Leer de factoren die een psychose uitlokken en de signalen van een nieuwe psychose herkennen. - Trek op tijd aan de bel als u voelt dat het mis dreigt te gaan. - Zoek iemand die u vertrouwt en met wie u uw ervaringen en gevoelens kunt delen. - Maak met uw omgeving en uw behandelaar een 'noodplan' hoe te handelen bij een nieuwe psychose of crisis.
Tips voor de omgeving - Waarschuw de persoon in een vroeg stadium als u signalen ziet van een nieuwe psychose en stimuleer hem of haar hulp te zoeken. - Probeer in een psychose de wanen en hallucinaties niet weg te praten. Voor de betrokkene zijn deze de werkelijkheid. Probeer er achter te komen wat de persoon voelt en denkt. - Geef in het contact uw gevoelens en grenzen aan. Wees eerlijk en duidelijk. - Help de omgeving rustig en stabiel te houden, maar pas op voor overbezorgdheid en betutteling. - Neem ook tijd voor uzelf, uw vrienden en hobby's. - Zoek meer informatie over schizofrenie, in bibliotheek, boekhandel of op internet. - Zoek zelf steun als het u teveel wordt.
Therapie helpt Medicijnen spelen een belangrijke rol bij de behandeling van schizofrenie. Het is belangrijk dit medicijngebruik te combineren met gesprekstherapie en lotgenotencontact. Iemand die eenmaal een psychose heeft gehad, maakt 70 procent kans binnen een jaar een volgende psychose te krijgen. Met medicatie, aanvullende behandelingen en ondersteuning is die kans terug te brengen tot 15 procent.
Gesprekstherapie en psycho-educatie dragen bij tot een beter inzicht in de ziekte, tot vroegtijdige herkenning van de signalen en bestrijding van een nieuwe psychose en tot juist medicijngebruik. Sociale-vaardigheidstraining helpt bij het verbeteren van het sociaal functioneren. Arbeids-rehabi-litatie kan vervolgens helpen bij het vinden en behouden van aangepast werk. Lotgenotencontact kan de patiënt en diens omgeving helpen de ziekte te accepteren en ermee te leren omgaan.
Medicijnen Antipsychotica kunnen een psychose doorbreken. Ze helpen helderder te denken en de wanen en hallucinaties naar de achtergrond te dringen. Ook verminderen ze de 'negatieve symptomen', zoals afwezigheid en onbereikbaarheid.
Na een eerste psychose moeten de medicijnen minimaal twee jaar worden gebruikt. Als de diagnose schizofrenie is gesteld, wordt sterk aanbevolen de medicijnen altijd te blijven gebruiken, ook wanneer de patiënt zich beter voelt, vanwege de grote kans op een volgende psychose. Het duurt meestal enkele weken voordat het effect van de medicijnen merkbaar wordt. Om een goed effect te bereiken moeten de medicijnen met grote regelmaat worden ingenomen. Bij 10 tot 30 procent van de mensen werken antipsychotica niet of onvoldoende.
Antipsychotica kunnen bijwerkingen hebben, die per persoon verschillen. Het is belangrijk samen met de behandelend arts te zoeken naar het meest geschikte medicijn. De meest voorkomende bijwerkingen zijn: bewegingsproblemen, lichamelijke onrust, gewichtstoename, gevoelsvervlakking en seksuele problemen. De nieuwere antipsychotica hebben minder bijwerkingen, en veroorzaken met name minder bewegingsproblemen.
Informatie en hulp Als u zich zorgen maakt over uzelf of iemand in uw omgeving en een aantal van de beschreven verschijnselen herkent, doet u er goed aan hierover met uw huisarts te praten. Hij of zij zal u wellicht doorverwijzen naar een centrum voor geestelijke gezondheidszorg bij u in de buurt.
Tijdens een psychose kan soms een tijdelijke opname in een algemeen psychiatrisch ziekenhuis nodig zijn. Tot zo'n opname wordt in overleg met de patiënt, de huisarts en/of de behandelaar besloten. In crisissituaties kunt u het best contact opnemen met de huisarts of behandelend arts.
Andere nuttige organisaties zijn: - Trefpunt Zelfhulp, voor informatie over groepen of personen die rond schizofrenie actief zijn. Tel. 016-23 65 07. - UilenSpiegel, Patiëntenvertegenwoordiging Geestelijke Gezondheidszorg Vlaanderen. Tel. 02-539 39 25. - Federatie van Simileskringen, vereniging van familieleden en vrienden van personen met psychiatrische problemen. Tel. 016-23 23 82 of www.similes.org
Heerlijk genieten van het ochtendauw,heerlijk genieten van uitzicht rondom je huis-tuin-weiden en omstreken,iedere ochtend een groet vol kleuren groen-bruin-rood-geel,iedere dag een andere stijl,de ene dag minder en de andere dag goed,neem het zoals het is,zoals in je dromen dan weet m'n hoe lekker en heerlijk het is dat het weer dag is.
DANK-WOORD Aan mijn liefhebbende schoonouders, daar ze ook niet meer van jongaf zijn, en dat ze toch altijd klaar stonden om mijn gezin op te vangen toen ik opgenomen was in ziekenhuis. Dank je wel Ma en Pa. Knuffels en kusjesxxx
Ziek zijn dat gebeurd wel eens bij iedereen,doch ik ben ziek, ziek in mijn hersenen. Ik neem dagelijks mijn medicijntjes in om mijn goed te kunnen voelen en goed te kunnen handelen in het dagelijks leven. Door mijn vertrouwens-persoon Dr:Els S, kwam ik eindelijk zover want ik heb al een lange weg afgelegt met ups en douws ook door mijn Psyhologe Lut D, ben ik sterker geworden,alsook door m'n gesprek-groep met lotgenoten,iedere dag is een strijd al zeg en zie ik het nu wel anders (iedere dag is een nieuw begin) Door bepaalde mensen worden we soms niet begrepen,ze zagen ons als gekkin-zot en noem maar op,ik wilt daar een halt voor uitroepen en deze mensen op bewuste manier uitleggen hoe het wel degelijk in elkaar zit en hoe wij eraan werken,daarom koos ik ook de naam voor deze blog Liefde en verdriet.
ps:: Geregeld zullen jullie wat horen wat er tussentijd is verlopen in al die jaren van therapie die ik volgde.want ik wil anders mensen ook op weg helpen met hun manier van anders zijn,tenslotte zijn wij allen lotgenoten,Nietwaar?
Ook een dankwoordje voor mijn allerliefste schat van een man die ik heb,die mij altijd bewust bijstond in deze moeilijk tijd,ook dankwoordje aan mijn kinderen die mijn trouw bewust hebben gesteund in deze jaren en tijden van ups en douw.Dank je Luc-Dimitri-Regina-Talina en Sissi dikke knuffels en kusjes xxxx