Kaassoezen
Ingrediënten voor 4 personen
8 eieren 5 dl melk (halfvol) 125 g boter (bakboter) 250 g bloem (tarwebloem) 100 g kaas peper zout nootmuskaat
Een bakplaat beboteren en bestuiven met bloem.
De boter in stukjes hakken.
De bloem zeven.
De melk koken en de peper, het zout, de nootmuskaat en de klontjes boter toevoegen. Wanneer de melk goed kookt, van het vuur halen en er de bloem bijvoegen.
Grondig mengen met een houten lepel en opnieuw op het vuur zetten.
Het deeg mag goed drogen onder voortdurend roeren.
Wanneer het deeg een vliesje nalaat op de bodem van de kom is het droog genoeg.
Van het vuur halen en er één voor één de eieren doorroeren.
Het deeg mag niet te vloeibaar worden.
De kaas door het deeg mengen.
Met een koffielepel kleine hoopjes vormen op een bakplaat.
Gedurende 10 minuten bakken in een op 190 graden voorverwarmde oven en eventueel wat laten drogen in de oven.
Binnenin mag het deeg nog wat vochtig zijn.
De soezen lauw of koud opdienen.
Ovengerecht met haring en tomaten
Ingrediënten voor 4 personen
4 haringen 1 eetlepel dille (fijngehakt) 70 g boter (bakboter) 4 uien 1 eetlepel mosterd 5 g suiker 10 cl wijnazijn (wit) 4 tomaten 3 blaadjes laurier peper zout
De haringen aan binnen- en buitenkant bestrooien met peper en dille, ook de hom en de kuit.
De uien in fijne ringetjes snijden en fruiten in een braadpan.
De mosterd, de suiker, de kruiden en de wijnazijn vermengen met de gefruite uien.
De haringen, hom en kuit in een vuurvaste schotel leggen met de uien en het azijnmengsel. Gedurende 10 minuten gratineren in de oven.
Er de in parten gesneden tomaten bijdoen en alles verder gaar laten worden, in een oven van 190 graden.
Kabouterpannenkoekjes
Ingrediënten voor 4 personen
75 g bloem 20 g bakpoeder zout 250 g boekweitmeel esdoornstroop 50 g boter (roomboter) 1 ei 4 bananen 7 dl water
Meng de bloem, het bakpoeder, het zout en het boekweitmeel.
Roer er scheutsgewijs het water door.
Smelt de boter.
Roer de stroop door de boter en roer het mengsel door het beslag.
Klop het ei los en voeg toe.
Smelt wat boter in een pan en bak pannenkoekjes van 10 cm doorsnede.
Vul met de op maat gesneden banaan, rol op en zet vast met een cocktailprikker.
Als variatie in de vulling kan u ook kaas of knakworst gebruiken. |