Dit blog is een aanvulling van Beverse Weetjes, met nieuwtjes, activiteiten, links van om en rond Beveren-Leie en verder.
Een kijkje nemen op Beverse Weetjes klik op onderstaande logo!
23-09-2009
WAREGEM: Kris Sierens wordt eerste Flanders DC Fellow uit de streek
Om de ambassadeursgroep van Flanders DC te versterken, ging men op zoek naar gedreven ondernemers die de combinatie van creativiteit en ondernemerschap mee uitdragen. Vanuit zijn persoonlijk verhaal en ervaring binnen JCI en andere organisaties, werd Kris Sierens gevraagd om deel uit te maken van deze selecte groep. Hij wordt daarmee de eerste Fellow uit de regio Waregem Kortrijk.
Flanders District of Creativity, heeft als grote doelstelling om creativiteit en ondernemerschap te promoten. Dit doen ze via tal van events, seminaries, campagnes en getuigenissen. In dat kader stellen ze, onder de algemene beheersovereenkomst van de Vlaamse overheid, fellows aan die als ambassadeurs, en vanuit een duidelijke praktijkervaring, mee deze boodschap de wereld in dragen. De jeugd heeft immers nood aan positieve voorbeelden.
Kris Sierens (42) is woonachtig te Waregem. Hij is zaakvoerder van BeforeTheHype, een marketing communicatiebedrijf in Gent, dat bedrijven en organisaties via een concrete en succesvolle visie ondersteunt in hun groei. Creativiteit is dus eigen aan de dagelijkse bedrijfsvoering, maar het is ook eigen aan Kris zelf. Ideeën bedenken is dagelijkse kost en steeds wordt er gezocht naar positieve alternatieven, waarbij dromen en durven centraal staan. Hij gaat er ook van uit dat iedereen creatief kan zijn, niettegenstaande veel mensen geremd worden of zijn..
Van opleiding is Kris vreemd genoeg technisch gevormd, maar via diverse bruggetjes belandde hij in de communicatiewereld. De eerste zelfstandige stappen werden genomen met het bedrijf PhraseLift, wat later werd geïntegreerd binnen BeforeTheHype. Ondertussen groeide het bedrijf gestaag, waar Kris samen met Harald Dumoulin, eveneens wonend te Waregem; de leiding heeft.
Kris Sierens is sinds jaar en dag een voorvechter van het ondernemerschap. Vlaanderen heeft immers nood aan meer ondernemerschap, tenminste als we in de toekomst willen overleven. Vlaanderen heeft het potentieel, alleen heeft het nood aan durf en moed om uit de band te springen. Wie dagelijks hetzelfde blijft doen als zijn buren, zal nooit zichzelf overstijgen. Vandaag bestaan bovendien nog teveel negatieve percepties over ondernemers, terwijl het noodzakelijk is om die om te buigen. Zonder ondernemerschap is er hier immers geen toekomst, aldus Kris. Ondernemen biedt immers ook fun, vrijheid, zelfstandigheid, persoonlijke voldoening en groei.
Binnen JCI (Junior Chamber International) was Kris Sierens voorzitter van JCI Vlaanderen en Waregem, maar hij was eveneens actief op internationaal niveau, waarbij hij vorig jaar in de US mee de internationale strategie uittekende voor de komende jaren. Ondernemerschap was ook daar voor hem een van de voornaamste pijlers. Hij stond mee aan de wieg van de Vlaamse Jonge Ondernemer Award. Hij trok dit verhaal verder internationaal door en lanceerde de Creative Young Entrepreneur Award, waar op vandaag meer dan 50 landen aan deelnemen. Hij is de bedenker van het Speed Business Dating concept, dat ook verspreid over de ganse wereld wordt georganiseerd. Recent werd mee de Political Academy ingericht, een trainingsweekend waarbij jonge mensen leren hoe impact te creëren in de maatschappij. Verder is Kris o.a. advisor voor het JCI wereldcongres dat in 2011 in Brussel zal georganiseerd worden.
Daarbuiten is Kris ook actief binnen de expertgroep Sustainable Branding bij de Stichting Marketing, de Belgium Japan Association, de Polar Conservation Organisation (waarbij binnenkort gedurende de Climate Week in Kopenhagen een unieke actie zal worden opgezet) en is mede bedenker-oprichter-organisator van Vlaanderen Knuffelt dat op 30 oktober reeds zijn tweede editie kent.
Dat Kris zijn eigen, constructieve mening heeft over creativiteit en ondernemerschap, en daar enthousiast over spreekt, zorgde er dus voor dat hij gevraagd werd toe te treden tot de groep Flanders DC Fellows. De jeugd motiveren en hen de ondernemerskriebel bezorgen wordt dus de nieuwe uitdaging, die hij graag aanneemt. Misschien komt op die manier zijn droom van een sterk en volledig ondernemend Vlaanderen een stuk dichterbij.
Waregem wordt FairTradeGemeente tijdens boerenmarkt op zondag 4 oktober
Op 4 oktober wordt onze stad na drie jaar hard werken eindelijk beloond met de titel van FairTradeGemeente. Dit gebeurt met een ceremoniële overhandiging van het FairTradeGemeente label door Max Havelaar tijdens de Boerenmarkt op zondag 4 oktober. De markt vindt plaats tussen 14.00u tot 18.00u. op de Markt.
Een vijftien geïnteresseerde Waregemse boeren met thuisverkoop zullen samen hun producten te koop stellen op een waarachtige boerenmarkt op zondag 4 oktober in de namiddag van 14.00 tot 18.00. wordt een gevarieerd gamma met een aanbod aan verse seizoensgroenten en fruit, bessen en confituur, honing, melk en yoghurt. Ook biologische producten van de Leiestreek worden er verkocht. Je appels en peren kan je ter plaatse laten persen tot een lekker sapje bij de mobiele fruitpers.
De boerenmarkt wordt ook een feest met tal van infostands, animaties en spelletjes voor jong en oud in het teken van de landbouw. Niemand zal op de boerenmarkt rondlopen met een hongerige maag. De KVLV verkoopt er lekkere appel en rabarbertaarten met een koffie eerlijke Max Havelaar koffie. Je kan er ook proeven van eerlijke bieren uit diverse landen in het Zuiden of een lokaal Koerseklakse uit Desselgem.
Om 15.00u en 17.00u is er een optreden van de West-Vlaamse ambiancegroep de 'Schoîne Occaoge' Voor meer info: www.waregem.be/boerenmarkt
Met onze vriendengroep, genaamd DFour organiseren we evenementen voor het goede doel.
Op zaterdag 3 oktober 2009 organiseren we terug ons jaarlijks event Soirée Dluxe. Dit is een exclusief en luxueus galabal waarvan de opbrengst gaat naar een lokaal goed doel. Vorig jaar hebben we scouts Waregem voor een bedrag van 2000 Euro kunnen steunen.
Het evenement gaat door in de Red Path in Waregem (holstraat 99, naast hippodroom Waregem)
Het is onze bedoeling om zo veel mogelijk winst te kunnen schenken aan het goede doel, het andere deel investeren we terug in het oprichten van nieuwe evenementen.
Onze vriendengroep bestaat uit 4 leden, die elkaar al 15 jaar kennen. Dit is natuurlijk ook een goede meevaller in het oprichten van een event, want we kennen elkaar door en door en zo kunnen we elkaar goed aanvullen.
Wij vinden het aanknopen van nieuwe zakenrelaties belangrijker dan het financiële aspect dus schenken wij het grootste deel weg aan het goede doel. Dit goed doel wordt na ons evenement gekozen uit alle aanvragen die we hebben binnengekregen. Langs deze weg willen we ook andere organisaties aansporen om hun voorstel tot steun te mailen naar info@dfour.be.
Bij deze kunnen we ook aantonen dat de jeugd zich toch nog inzet voor het goede doel. Het DFour team, Bossuyt Dignum, Delbaere Jonas, De Langhe Michiel, Lombaert Niels
WAREGEM: Duurzame energie: dat verdient de Groene Pluim
De Groene Pluim is een initiatief van de Waregemse MINAraad in samenwerking met het stadsbestuur. Dit heeft tot doel ernstige kandidaten, die een positieve bijdrage leveren aan het Waregemse leefmilieu, extra in de bloemetjes te zetten.
Na de 1ste editie van de Groene Pluim in het voorjaar 2008, zal in het najaar van 2009 de 2de editie van start gaan. Het thema van 2008 was AFVAL en de laureaten waren de Vrije Basisschool van Desselgem, Jeugdhuis Den Uitvlucht, Basisschool Gaverbeek Nieuwhuizenstraat en Primeur-Vanelo Lutosa.
Dit jaar is het thema ENERGIE. Vanaf begin september tot en met eind november kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor de Groene Pluim. In december zullen de verschillende ingediende projecten geëvalueerd worden. De huldiging van de laureaten zal in januari 2010 plaatsvinden.
Geïnteresseerd ? Meer info te bekomen bij Dienst Milieu Gemeenteplein 2 in Waregem milieuzorg@waregem.be.
WAREGEM: vzw Waregemse Gordel schenkt 5000 euro aan 't Kelderke
Met dank aan Rik Verhaeghe De 8ste editie van de Waregemse Gordel op zondag 12 juli ll. bracht 2000 sportievelingen op de been. De regenachtige voormiddag zorgde ervoor dat er ruim een 3de minder deelnemers waren dan het topjaar 2008. Niettegenstaande de lagere opkomst, kon de organisatie tevreden terugblikken. Op vrijdag 18 september waren 61 vrijwillige medewerkers afgezak t naar café De Biest voor een bedankingsfeestje.
Meteen werd ook gebruik gemaakt om de cheque voor het goede doel te overhandigen. Carl Polfliet, voorzitter van t Kelderke, was dan ook zeer tevreden met het ronde bedrag van 5 000 euro. t Kelderke is een vereniging van vrijwilligers die zich inzet voor het verzamelen en verdelen van voedselpakketten aan de minderbedeelden van groot-Waregem. Het geld zal aangewend worden voor de aankoop van extra voedingswaren, zoals brood, melk en boter.
De volgende editie van de Waregemse Gordel gaat door op de Vlaamse Feestdag op zondag 11 juli 2010. Opnieuw zal de vzw haar beste beentje voorzetten om iedere deelnemer een aangename dag te bezorgen. Op de site van de Waregemse Gordel klik hierkan je de foto's van deze en vorige edities bekijken.
DESSELGEM / WAREGEM: Twee orkesten in de bres voor hun jeugdwerking
Twee orkesten uit Waregem in de bres voor hun jeugdwerking Het is in tijden van computer, Internet, TV, Playstation en allerlei andere eenzame bezigheden niet aanlokkelijk om je als jongere bezig te houden met zoiets als in een orkest spelen. Ook in de nationale versie van Klankbord (juli/augustus 2009) werd het al geopperd: heel wat muziekverenigingen ondervinden dat het aantrekken en het vasthouden van jonge muzikanten niet altijd even evident is. Vandaar dat twee orkesten uit Desselgem en Waregem in het schooljaar 2008-2009 de handen in elkaar hebben geslagen om hun jeugdige muzikanten te stimuleren tot muziek spelen. Ze deden dit met gezamenlijke repetities, uitvoeringen en zelfs een examen.
Het fanfareorkest KMV De Leiezonen uit Desselgem en het Waregems Harmonieorkest uit Waregem werkten dit jaar, in samenwerking met de Stedelijke Muziekacademie Waregem, een ambitieus programma uit ter bevordering van hun jeugdwerking. Beide orkesten hebben namelijk een jeugdorkest, respectievelijk het Desselgems Jeugdorkest (DJO) en het Jeugdorkest Waregem (JOW). Naast jeugdwerking zijn de orkesten ook klassen Samenspel van de Waregemse muziekacademie. Door dit jaar de krachten te bundelen hoopten beide orkesten een extra dynamiek te creëren voor hun musicerende jeugd! Een werkgroep, samengesteld uit enkele bestuursleden en de dirigenten van beide orkesten, zorgde voor de nodige ondersteuning van dit project.
Op een vrijdagavond in maart stroomde de repetitieruimte te Desselgem vol met jonge muzikanten. Een eerste kennismaking met dat andere jeugdorkest stond als op het programma. De eerste contacten werden gelegd door middel van een ludieke kennismaking, de eerste gezamenlijke repetitie onder leiding van de twee dirigenten (Rudy Lareu (DJO) en Luc Neirynck (JOW)) volgde en de spits was er af om de komende maanden samen muziek te spelen. Want daar draait het uiteindelijk allemaal om. De start was genomen.
Op 1 mei (Dag van de Arbeid, maar daar hebben de jongeren nog geen last van) volgde een volledige dag repeteren. Dit keer was het de beurt aan Waregem om de deuren van hun repetitielokaal open te zetten. Opnieuw samen repeteren, maar nu was het doel van dat samen repeteren concreter. De dag nadien, op zaterdag 2 mei, moesten beide jeugdorkesten hun examen Samenspel van de academie afleggen. De directeur van de muziekacademie, Luc Dumoulin, had groen licht gegeven om als één orkest aan te treden, waarvoor onze oprechte dank. Het werd namelijk een avond om nooit te vergeten. Het was een hele opdracht voor de twee dirigenten, en misschien nog wel een grotere opdracht voor de muzikanten om als zon groot orkest het concert tot een goed einde te brengen. Want plots zit naast hen niet die hoornist die ze zo goed kennen en waar ze op kunnen rekenen, maar wel een hoornist die jonger is dan hen. Of horen ze links van hen een hobo spelen, een instrument dat ze niet eens kenden uit hun jeugdorkest. En soms moest er al eens een melodie luider gespeeld worden om tegen de grote bezetting van de saxofonen op te kunnen Allemaal kleine dingen waar rekening mee moest gehouden worden, maar die heel leerzaam zijn voor een jonge muzikant!
De dag nadien volgde dan uiteindelijk het gezamenlijk concert, met inbegrip van het examen Samenspel. Op het podium een 90-tal muzikanten in topvorm, links daarvan twee (nerveuze?) dirigenten, voor het podium een volle zaal toehoorders en uiteindelijk achteraan 3 vakkundige juryleden aan een tafel, hun oren gericht naar het jonge orkest.
Het concert werd een voltreffer: prachtige muziek, goeie commentaren van het publiek (ja, ook een jonge muzikant vindt het tof om te horen hoe je als toehoorder genoten hebt van die muziek), felicitaties van de beide dirigenten Maar waar iedereen nog het meest naar uitkeek: het verdict van de jury. En het verdict was er één om nooit te vergeten: de jeugdorkesten behaalden zo maar eventjes 96%! Een prachtig resultaat, al vond de jury het samenwerkingsproject nog fantastischer.
Op zondag 17 mei stond het Desselgems Jeugdorkest zijn plaats af aan de Waregemse jeugd om te spelen tijdens de opendeurdagen van het fanfareorkest van Desselgem. De traditie dat het DJO een koffieconcert verzorgd tijdens dit Desselgems feestweekend werd met alle plezier even op non-actief gezet. Het Jeugdorkest Waregem mocht zijn muzikale kunnen komen demonstreren in Desselgem.
De return werd eind augustus in Waregem gedaan. Tijdens de Waregem Koersefeesten mocht het DJO zijn muzikaliteit gaan tonen in Waregem op het aperitiefconcert van het Waregems Harmonieorkest.
Maar eerst moest de vakantieperiode nog overbrugd worden. En dat doet het Desselgems Jeugdorkest sedert enkele jaren met een repetitietweedaagse in eigen repetitielokaal. Dit jaar mocht ook JOW de sfeer even komen opsnuiven tijdens deze tweedaagse. Er werd opnieuw samen gerepeteerd, de sociale contacten konden opnieuw wat aangescherpt worden, vakantieverhalen werden uitgewisseld Wie nu nog durft beweren dat de jeugd van tegenwoordig geen sociale vaardigheden meer heeft, krijgt gegarandeerd de Desselgemse en Waregemse muzikale jeugd over zich heen!
Ondertussen zit het samenwerkingsproject tussen beide orkesten er op. We kunnen terugblikken op een heel mooi project, één waar iedereen uit bijleert. Zowel de besturen, de dirigenten als de muzikanten hebben heel wat bijgeleerd. En de wegen lopen niet van elkaar weg. Integendeel, de contacten zijn opgebouwd, blijven onderhouden worden en blijven dus bestaan.
Samen muziek spelen is en blijft een leuk gebeuren. Of je nu 11 jaar of 88 jaar bent, muziek brengt mensen samen. En dat hebben we met dit project zeker en vast bereikt. Om af te sluiten 2 woorden die in de evaluatieverslagen meermaals aan bod kwamen: zeer geslaagd!
Op zondag 6 september werd kort na de middag vandalisme gepleegd. De kast waarin de muziekinstalatie, versterking, micro's....zich bevinden werd opengebroken en beschadigd. Alle technische materiaal werd er hardhandig uitgerukt. De toestellen werden her en der in de kerk teruggevonden. Na aangifte aan, en de vaststelling door de politie werd de schade bekeken. Aan het herstel van de kast en de bedrading is er een tweetal uur gewerkt. Behalve de afstandsbediening die niet meer werkt functioneert alles weer normaal. Bron: Kerk&Leven
WAREGEM: Geroen Vansteenbrugge gastspreker rond onze rijke Belgische Biercultuur
Geroen Vansteenbrugge, vroeger de drijvende kracht bij de Mirakelstappers volgt sinds 1986 de Belgische Biercultuur op de voet.
De afgelopen twee jaar sprong hij enkele keren in om iemand te vervangen. Zo kreeg hij de smaak te pakken om voordrachten te geven (als is het meer entertainment) rond het bier. De passie van Geroen valt ook bijzonder goed in de smaak bij de jeugd.
Door tijdsgebrek is Geroen geen bestuurslid meer bij de Mirakelstappers. Dat was niet meer te combineren met zijn hobby als gastspreker rond Bier en secretaris lokale zythosafdeling Waregem, maar hij is nog wel actief lid.
Enkele referenties: Koor Torengalm Waregem, bij een aantal bierproefverenigingen, Vrijetijdsbeurs Trefpunt Waregem, Vlaams Parlement (nov. 2008) met Prof. De Keukeleire, JKAV Desselgem, camping Kompas Oudenaarde, restaurant Verdi Brugge, Davidsfonds Nieuwenhove, restaurant De Koetsier Waregem, Wijkraad achter de kerk Izegem, de voorbije zomer oa 7 keer op de Kompas camping te Westende + Nieuwpoort, vorige week Duivels Paterke Kortrijk, KWB Baal-Tremelo, 26 + 27 sept. volledig te Hulst (Nl.), ... en reeds een pak boekingen tot juni 2010.
Geroen maakte op vraag van enkele bestuursleden een blog aan over de Belgische Biercultuur, voor een proevertje: klik hier.
In bijlagen de laatste nieuwsbrief met weetjes en activiteiten van de Waregemse Bierfanaten
Rode Kruis vrijwilligers gevraagd om bruggen te slaan Het uurtje per week dat ik met de kinderen lees, reken of speel, geeft hen extra stimulansen en werpt zichtbaar zijn vruchten af in de klas. Chris, brugvrijwilliger. Aan het woord is één van de 140 Rode Kruis brugvrijwilligers die momenteel maatschappelijk kwetsbare kinderen extra ondersteuning biedt bij schoolse en/of naschoolse activiteiten. Dit aantal willen we uitbreiden. Vooral nu ook de Rode Kruis afdeling Waregem wil starten met het Brugfigurenproject.
In dit project vormen vrijwilligers de brug tussen school en thuis voor kinderen uit het kleuter- en basisonderwijs die te kampen hebben met (tijdelijke) leermoeilijkheden. Een uurtje aan huis helpen met lezen of rekenen, taalspelletjes spelen in de huiswerkklas, een bibliotheekbezoek Alle activiteiten worden nauwgezet begeleidt door een professionele leerkracht.
Heb je interesse en ben je minstens 18 jaar? Schrijf je dan nu in voor het bijwonen van een vrijblijvende infosessie op 6 oktober om 14u in Stedelijke Basisschool St-Eloois-Vijve via brugfiguren@rodekruis.be.
Je hebt hiervoor geen pedagogisch diploma of onderwijservaring nodig, wel een warm hart voor kinderen.
Desselgem, Dorp van de Ronde 2010 Foto Briek Schotte Pleintje op de hoek van de Liebaardstraat met de Meierie te Desselgem
Met dank aan Kris Debrouwere voor de foto Reeds voor het elfde jaar verkozen de organisatoren van de Ronde van Vlaanderen een Dorp van de Ronde. Voor 2010 is deze keuze gevallen op Desselgem, deelgemeente van Waregem. De keuze voor Desselgem is grotendeels gebaseerd op Ijzeren Briek, de legendarische flandrien en Waregems ereburger Briek Schotte die een groot deel van zijn leven doorbracht in Desselgem. De verkiezing tot Dorp van de Ronde zal ook een prominente plaats krijgen in de vieringen rond 10 jaar Waregem stad.
Op zondag 4 april 2010, de dag van Vlaanderens Mooiste, is het ook dag op dag 6 jaar geleden dat Briek Schotte van ons heen ging. Daarom zal de Ronde van Vlaanderen onder impuls van de organisatie als eerbetoon een ruime doortocht krijgen doorheen Desselgem en het Waregemse centrum.
Via de Nieuwstraat zou het de Liebaardstraat ingaan en krijgt Vlaanderens Mooiste een prachtig zicht op de foto van Briek Schotte op het Briek Schotte Pleintje. Het parcours loopt verder via de Waregemstraat om zo doorheen het centrum van Waregem te rijden.
Het project Dorp van de Ronde werd opgestart in 2000. In de pare jaren wordt de titel toegekend aan een West-Vlaamse gemeente terwijl in de onpare jaren Oost-Vlaanderen aan de beurt is.
De vorige 10 dorpen van de Ronde waren Ingelmunster, Kluisbergen, Tielt, Eeklo, Lichtervelde, Brakel, Ichtegem, Gavere, Bellegem en Wetteren.
In 2010 draagt Waregem ook reeds 10 jaar de titel als stad. De titel van Dorp van de Ronde zal een bijzondere plaats krijgen in de vieringen en activiteiten daaromtrent. Het stadsbestuur roept alle Waregemse verenigingen op om hun feestelijke inspiratie de vrije loop te laten: in aanloop naar de Ronde van Vlaanderen en/of in het thema van 10 jaar stad zijn heel wat mogelijkheden om allerhande activiteiten en evenementen te organiseren.
Dit moet niet allemaal toegespitst worden op zondag 4 april, maar kan ook in de aanloop hiervan georganiseerd worden. Alle vragen of initiatieven kunnen doorgemaild worden naar dorpvanderonde@waregem.be. Meer specifieke uitleg volgt later nog.
Albéric (Briek) Schotte, bijnaam IJzeren Briek werd geboren te Kanegem op 7 september 1919 en overleed te Kortrijk op 4 april 2004. Hij was een Belgisch wielrenner en ploegleider.
Hij won in zijn lange carrière tweemaal de Ronde van Vlaanderen (1942 en 1948) waaraan hij twintig maal deelnam, en werd twee keer wereldkampioen (1948 en 1950). Hij nam ook viermaal deel aan de Ronde van Frankrijk (1947 tot 1950) waarin hij in 1948 tweede eindigde achter Gino Bartali. Door zijn hoekige, werkende stijl was Schotte het type-voorbeeld van de Flandrien.
Hij werd de Laatste Flandrien genoemd. Een beeld van hem als wroetende renner siert het dorpsplein van Kanegem sinds 1997 (beeld van Jef Claerhout). Na zijn actieve carrière als renner was hij nog een 30-tal jaar actief als ploegleider waar hij met zijn renners ook viermaal de Ronde van Vlaanderen won.
Briek Schotte stierf in 2004 op de dag van de Ronde van Vlaanderen en kreeg een begrafenis in stijl - hij werd de kerk binnen- en buitengedragen door acht wielergrootheden uit vier generaties, waaronder vier wereldkampioenen: Rik Van Looy, Benoni Beheyt, Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck, Freddy Maertens, Eric Leman, Seán Kelly en Frank Vandenbroucke.
De wielerwedstrijd, de GP Briek Schotte, is naar hem vernoemd, deze wordt gereden in Desselgem, een deelgemeente van Waregem. Zijn graf is terug te vinden op de begraafplaats van Waregem , de stad waar hij ook ereburger van was. Schotte woonde jarenlang in deelgemeente Desselgem .
DEERLIJK: Fiets- en wandelevenement rond en in de Kinderboerderij Bokkeslot
Pasar Deerlijk & Sint-Lodewijk organiseren op 20 september 2009, fiets- en wandeltocht in en rond kinderboerderij "Bokeslot"
Start en aankomst: Kinderboerderij Bokkeslot klik hierTapuitstraat 57, 8540 Deerlijk Wandeling Wandelafstand 4 en 8 km toegankelijk voor kinderwagens, niet voor rolstoelen. Fietstocht Fietsafstand 30 en 55 km Zowel bij de fietslus als bij de wandeling heeft iedere deelnemer de mogelijkheid om de kinderboerderij te bezoeken. Bij de aankomst wordt iedereen getrakteerd op een pannenkoek Wanneer: Vrije start tussen 13 en 15 uur Prijs: 1,5 voor leden Pasar en 2 voor niet-leden
WAREGEM: Voetbalschool start nu ook Campus Harelbeke-Kuurne
Voetbalschool Atletico staat aan het begin van zijn derde werkjaar. Het wordt een nieuwe stap voorwaarts, want de trainingen vinden niet langer alleen plaats in Waregem, maar ook in Oudenaarde en Harelbeke (Kuurne).
Voetbalschool Atletico heeft inmiddels ook zijn reden van bestaan meer dan bewezen door het verschil te maken met alle andere (ook waardevolle) initiatieven. Zowel voetballers als keepers met ambitie kunnen een opleiding volgen die op professionele leest geschoeid is en die gespecialiseerd is in het individueel en intens inoefenen van puur technische oefeningen en bewegingen.
Er zijn geen straatvoetballertjes meer die doorgroeien naar eerste elftallen. Wij brengen geen spelmakers meer voort die met hun technische bagage en grote persoonlijkheid het verschil kunnen maken in hun ploeg.
Ideaal daarvoor is de Dubro Keeper Coaching Methode, die ook exclusief toegepast wordt door Voetbalschool Atletico. Het programma bij Voetbalschool Atletico volgt de loop van een gewoon schooljaar en vult deze jaarwerking aan met één of meer stages.
De campus Harelbeke-Kuurne (Sportpark Kuurne) start tijdens de derde week van september, zowel met een voetbal- als een keeperschool. De lessen worden gespreid over drie modules, één dag per week, op een weekdag of op zondagvoormiddag. De voetbaltrainingen zijn op donderdag, de keepertrainingen op dinsdag.
Inschrijven kan nog een paar weken. Daarvoor kan je terecht op de site van Atletico klik hier.
Op de foto het kermis bestuur: achter: v.l.n.r. Rik Vlaminck, Jeroen Vercruysse, Yves Vandorpe, Joselito Vuylsteke Voor v.l.n.r. Hilde soens, Antoon Vandenbulcke, M. Jeanne Coopman, Bart Bracke, Katrien Deloof Straete Kermis bestaat 90 jaar 26-27-28 september 2009 Van in den beginne is Straete Kermis altijd een volksfeest geweest. Ambiance, een goeie pint en een amusante babbel zijn steeds de ingrediënten gebleven voor een goede kermis. Gratis optredens en animatie voor groot en klein zijn steeds het streefdoel geweest.
Door de jaren heen is de kinderrommelmarkt een echt fenomeen geworden. Op Straete hebben ze elk jaar nieuwe ideeën uitgewerkt. In 1998 kwamen 2 opvallende figuren op Straete wonen nl. onze reuzen Stavie en zijn vrouw Colletje. Geheel opgemaakt en in nieuwe kleren paraderen ze elk jaar door Straete. Eén jaar is rap voorbij want in 1999 was het Dubbelfeest: 80-jarig bestaan en de geboorte van een Reuzenkind, een dochter Netje. Dat moest gevierd worden met n dreupel. Ondertussen is Reus Nonkel Harry uit Amerika overgekomen en is ook al 5 jaar op Straete blijven plakken. Van een Reuzenfamilie gesproken!
Nieuwe ideeën bleven komen en zo is de Parochianenkoers ook al aan zijn 6 editie toe. Dit jaar proberen we een parkinggrote stoepkrijttekening te maken onder het thema 90 jaar Straete Kermis. We moeten mee met den tijd, daarom werd dit jaar een website opgestart. Om alles te volgen via de website en het programma te raadplegen klik hier.
Nood aan crematoria in Zuid-en Midden-West-Vlaanderen België telt op dit ogenblik 11 crematoria. De spreiding van deze crematoria dekt evenwel niet alle behoeften. In het bijzonder het verstedelijkte gebied in het zuiden van de provincie West-Vlaanderen ligt ver afgelegen van de huidige crematoria. De dichtste crematoria (Brugge, Lochristi) liggen al gauw ruim 50 kilometer verwijderd. Het crematorium wordt geïntegreerd in de bestaande begraafplaats aan de Ambassadeur Baertlaan te Kortrijk. De werken zouden starten in september 2009 en in het voorjaar van 2011 zou het crematorium in gebruik genomen worden. Meer weten klik hier.
Uitreiking van de eerste LUC VERBEKEPRIJS Zondag 27 september 2009 om 15 uur Waregem, Cultuurcentrum De Schakel
Met de Luc Verbekeprijs wil de vzw KFV-Mededelingen hulde brengen aan Luc Verbeke, die samen met André Demedts het Komitee voor Frans-Vlaanderen (KFV) oprichtte in 1947, en die er gedurende 50 jaar secretaris en drijvende kracht van was. Hij organiseerde de Frans-Vlaamse Cultuurdagen en was toonaangevend bij de oprichting en de gevoelige uitbreiding van de KFV-cursussen Nederlands in Frans-Vlaanderen. Hij publiceerde o.m. het boek Vlaanderen in Frankrijk op basis van een reeks artikelen die hij schreef in Ons Erfdeel.
Hij was in 1973 de initiatiefnemer en tot 1997 hoofdredacteur van het tijdschrift KFV-Mededelingen (oplage : 5000 exemplaren).
In verband met culturele grensoverschrijdende samenwerking is Luc Verbeke onbetwistbaar een pionier en cultureel ambassadeur geweest.
De Luc Verbekeprijs werd binnen de schoot van vzw KFV-Mededelingen opgericht in 2008, naar aanleiding van 60 jaar KFV en 35 jaar KFV-Mededelingen. Deze Prijs is bedoeld
als een eerbetoon aan publicisten aan weerszij van de grens die met een kwaliteitsvolle publicatie voor een ruim publiek een bijdrage leveren tot een betere kennis vanFrans-Vlaanderen/de Franse Nederlanden, die regio in het noorden van Frankrijk die sterke historische en culturele banden heeft met de Lage Landen. De vzw KFV-Mededelingen wilbovendien de media stimuleren om meer aandacht te besteden aan Frans-Vlaanderen, als eigen regio of als verwante regio, om zo de interesse ervoor bij brede lagen van de bevolking te vergroten.
Aan de Luc Verbekeprijs is een bedrag van 3000 euro verbonden, d.w.z. 1500 euro voor een Nederlandstalige publicatie en 1500 euro voor een Franstalige publicatie.
Voor informatie over de genomineerden van de eerste Luc Verbekeprijs zie onder bijlagen
De Koninklijke Volkstuinvereniging Carpe Diem Kuurne stelt haar 5de bloemsierkunst voor. Terra Flora is 650 m2 bloemschikplezier over lucht , water, aarde en vuur. U herinnert zich misschien de tentoonstellingen Hoevepraal in Bloementaal en La Foliain Hoeve Vandewalle. Ook de St.-Michielskerk (Kerkmisbloemen) en een verlaten herenwoning (Het Bloementhuis) waren ooit het decor waar de leden van Carpe Diem hun groene vingers niet konden stil houden.
Dit jaar steken zij opnieuw de handen uit de mouwen om u te verrassen. 70 medewerkers werken wekenlang om van deze editie iets uniek te maken. Het thema van de expo is de vier elementen: lucht, water, aarde en vuur. Griekse wijsgeren hadden er reeds de mond van vol, alle stoffen waren opgebouwd uit vier elementen. Nu is het aan t werk van den akker. Na Cirque du Soleil, die hun show Dralion opbouwden rond de vier oerelementen, hopen de artiesten van Carpe Diem u ook te verbazen met hun kunsten. Het had heel wat voeten in de aarde maar het vuur van de vele medewerkers was met geen water te blussen, het hangt in de lucht, Terra Flora wordt een belevenis. U bent er van harte welkom tijdens het kermisweekend van 3 tot en met 6 oktober 2009!
Waarom bloemschikken ? Reeds jarenlang bestaat de traditie in de Volkstuin om de tuinliefhebber de oogst van zijn tuin op een gezonde manier te helpen verwerken en bewaren. Voordrachten over koken, invriezen en inmaken staan bijna jaarlijks op het programma.
Toen de moestuin het een beetje moest afleggen tegenover de siertuin, had onze vereniging ook oog voor de oogst daarvan. De bloemen en het groen vragen bijna om het huis te mogen opfleuren. Enige vorming kan daarbij helpen om langer te genieten van een schikking en meteen om de schoonheid ervan op een hoger niveau te heffen. Talent en inzet zijn natuurlijk een goed begin, maar ze zijn niet onontbeerlijk. Een beetje handigheid, een beetje scholing, maar vooral de wil om iets moois te maken ; dat zijn de basisingrediënten van het bloemschikken.
Onze vereniging, Carpe Diem, stelt zich, op dit vlak tot doel mensen te initiëren in de bloemsierkunst. Onze leden krijgen basistechnieken aangereikt tijdens een viertal lessen en een tweetal demonstraties per jaar. Indien ze er verder willen in gaan, dan kunnen ze terecht bij beroepslesgevers (waarvoor wij dus geen concurrenten maar eerder gangmakers zijn).
Waarom tentoonstellingen ? *Misschien een beetje uit heimwee naar de exposities van groenten en fruit van heel lang geleden. Toen de leden van onze Volkstuinafdeling pronkten met de resultaten van hun werk in de tuin. *Ook een beetje om te beantwoorden aan de drang om als goeddraaiende vereniging eens naar buiten te treden en te tonen dat we meer doen dan aardappelen, tomaten en salade kweken, hoe waardevol dat ook is. *Om te bewijzen dat een tuin niet alleen arbeid meebrengt, maar veeleer actief genieten betekent. *Om de bloemschikkers onder onze leden de kans te geven, eens iets te laten maken dat het huiskamerformaat overstijgt en om hen te leren werken met themas. *Om het publiek te laten genieten van hun creaties. *Om een groepsgevoel te laten groeien, wat meteen een van de grondbeginselen van een vereniging moet zijn : mensen samen brengen, verenigen. *Om een pareltje toe te voegen aan de kroon die gevormd wordt door de Kuurnse gemeenschap. *Uit pure scheppingsdrang en om de creativiteit, die in ons zit, te laten open bloeien.
Welke tentoonstellingen ? Toen we gewaar werden dat we enkele talentvolle bloemschikkers in huis hadden, durfden we het aan om een tentoonstelling op te zetten, samen met alle leden die dat wensten. Zo werd het een verrijking voor iedere medewerker, Kennis doorgeven of ontvangen, het blijft iets enigs. En het publiek genoot. Het Bloementhuis (1999) werd een droomhuis. De hoeveelheid bloemstukken, maar vooral de kwaliteit ervan sloeg het organiserende bestuur met verstomming.
We gingen dan de uitdaging niet uit de weg toen pastoor L. Callewaert ons vroeg om de kerk te versieren ter gelegenheid van een jubileumjaar. We bouwden meteen weer een complete tentoonstelling uit. Kerkmisbloemen (2001) werd een voltreffer. Duizenden bezoekers stonden aan te schuiven om de kerk vol bloemen te zien. De gratis toegang en de ligging in het volle centrum speelden vanzelfsprekend een grote rol. Maar toch : iedereen was vol lof en Carpe Diem was perfect in beeld.
Voor de volgende tentoonstelling was de keuze van de locatie een groot probleem. Het ongeduld van de medewerkers om er weer eens in te vliegen, gaf ons de moed om weg te trekken uit het centrum van de gemeente. Het rustieke kader van de gerestaureerde Hoeve Vandewalle gaf ons voldoende inspiratie om een deels rustieke, deels moderne tentoonstelling op te bouwen. Met Hoevepraal in Bloementaal (2003) hebben we ons reeds gedeeltelijk losgemaakt van de invloed van de lokalen op het uitzicht van de expositie.
Bij de vierde tentoonstelling speelde de aard van de locatie eigenlijk al niet meer mee. Het thema muziek in bloemen gaf aan La Folia (2006) een enorm elan. Nadat de eerste schroom van de bloemschikkers tegenover het thema overwonnen was, gingen ze weer eens voluit hun gang. Het resultaat was van een hoog niveau en werd geroemd tot ver buiten de grenzen van de gemeente.
Lustrumeditie. Voor de vijfde tentoonstelling krijgen we twee uitdagingen voorgeschoteld : -de nieuwe locatie : de polyvalente zaal aan de hippodroom is een grote lege ruimte van 650 m². Die grote oppervlakte en dito hoogte vraagt dus opnieuw een compleet andere aanpak. -een nieuw thema : een wereld vol bloemen Terra Flora, waar bloemschikkers in hun element(en) zijn!
Volgens de oude filosofen bestaat alles wat we kunnen zien of waarnemen uit de vier oerelementen lucht, water, vuur en aarde. Zij worden meestal in evenwicht gehouden door, volgens de enen, Ether , volgens de anderen door de liefde. Deze filosofie ligt mede aan de basis van de astrologie en is een blijvende inspiratiebron voor de wicka of heksen. Bij uitbreiding van het thema gebruiken we eveneens de tabel van Mendeljev om er volgende elementen uit te halen : lood, ijzer, koper, zink, tin, chroom, goud, zilver, aluminium,
Ook bouwelementen worden aangewend : steen, hout, staal, klei, gips, glas, Maar vooral bloemen, heel veel bloemen, en groen, en bladeren, takken, bomen, Je ziet mogelijkheden en werk genoeg om ruim 70 medewerkers een tijdlang zoet te houden. Want dan hebben we ook nog de belichting, muziek, projecties, logistieke steun, catering en zelfs een baruitbating. Ja dus, je kan er ook een glas drinken om te bekomen van al het moois dat je zag
In vuur en vlam Toen in mei 2009 de Krant van West-Vlaanderen uitpakte met een volle pagina over Carpe Diem en Terra Flora, bracht dat een supergemotiveerde medewerkster van de branding ,het dienstverleningscentrum voor personen met een handicap, op een idee : waarom zouden mensen met een beperking daar niet kunnen aan meewerken? Waarom zouden we het publiek eens niet laten zien wat we wel kunnen? Waarom zou samenwerken met een doorsnee-vereniging niet verrijkend kunnen zijn voor alle medewerkers en meteen ook voor het publiek?
Na voorzichtig polsen langs beide zijden, kwamen de eerste contacten en werden stilaan concrete afspraken gemaakt. Resultaat : De gemeenschap van de branding wordt een volwaardige werkgroep binnen het concept van Terra Flora. Ze krijgen een eigen ruimte in de tentoonstelling om te gaan werken rond het element
Vuur. Ze krijgen vooral een eigen plaats in ons hart door het vuur dat hen drijft om iedereen tot verwondering te brengen. 'de branding' dienstverleningscentrum voor personen met een handicap.
'de branding' is een dienstverleningscentrum voor personen met een handicap, dat gestart is als een initiatief van vzw Waak. Het biedt ondersteuning aan 244 volwassenen met mentale handicap en dit verspreid over meerdere locaties in Kortrijk, Heule en Kuurne.
Werkbekwame personen wonen in studios of in een groepswoning. Personen die slechts nood hebben aan beperkte begeleiding wonen in huizen in de rij. Er is echter ook permanente huisvesting en begeleiding voor matig tot ernstig mentaal gehandicapte volwassenen, met eventuele bijkomende stoornissen.
De dagbesteding in de branding varieert naargelang de mogelijkheden van de gebruikers: meewerken in een bedrijf, het uitvoeren van een externe job, aangepaste dagbesteding in een variatiebedrijf of ervaringsgerichte dagbesteding voor specifieke doelgroepen. Daarnaast is vorming voor alle groepen een belangrijk aandachtspunt en is er ruimte voor sport en vrije tijd.
De ondertitel Samen op weg naar jezelf geeft aan dat de ondersteuning door de 200 medewerkers van de branding is afgestemd op de eigenheid en de vragen van iedere gebruiker, op zijn behoeften en in het bijzonder op zijn mogelijkheden.
Voor meer informatie kan u terecht in het administratief centrum Ringlaan 30 te 8501 Heule (Kortrijk), telefoon 056 36 40 30, Fax 056 35 78 40, debranding@waak.be of op de website www.debranding-waakvzw.be klik hier.
Wat verdere cijfers: De organisatie bestaat uit vier afdelingen verspreid over meerdere locaties. De afdeling dagcentrum biedt dagbesteding aan 77 volwassen mannen en vrouwen met een handicap die niet in een woonvorm van de branding verblijven. De afdeling tehuis werkenden verleent op 3 locaties huisvesting (studios, rijwoningen) en begeleiding aan 49 werkbekwame personen met een lichte tot matige mentale handicap. De dienst beschermd wonen bestaat uit 6 woonprojecten in de ruimere omgeving van de branding. De 25 mentaal gehandicapte bewoners hebben voldoende vaardigheden om goed te kunnen functioneren mits een paar uur ondersteuning per dag.
Residentiële opvang, huisvesting en begeleiding wordt dan weer geboden in het tehuis aan 84 werkonbekwame, matig of ernstig mentaal gehandicapte volwassenen, met eventuele bijkomende stoornissen. De meeste gebruikers van uit de verschillende afdelingen sluiten aan bij de dagbesteding.
Naast de 200 medewerkers zijn er ook 170 vrijwilligers actief. Het vrijwilligerswerk varieert van praktische zaken (schilderen, tuin) over meehelpen bij de organisatie van festiviteiten tot ondersteuning bij de begeleiding (eten, zwembegeleider ...) en individuele contacten met de gebruiker.
Kortrijk: Zondag laatste dag tentoonstelling "Vrouwen van Vlaanderen": Gratis!
Ter gelegenheid van Open Monumentendag op zondag 13 september 2009 stelt het museum Kortrijk 1302 de deuren gratis open voor het publiek.
Het is tevens de laatste dag van de tentoonstelling "Vrouwen van Vlaanderen". Ook deze tentoonstelling is gratis te bezoeken. Laatste dag dus om enkele bijzondere dames uit de 13de en 14de eeuw te ontdekken. Middeleeuwse objecten illustreren hun leefwereld: van de publieke sfeer tot in de slaapkamer (de kuisheidsgordel, ...). Foto's van Lieve Blancquaert zorgen voor een hedendaagse toets. Via de verhalen van Ruth Becquart komen de vrouwen tot leven. Kom je met kinderen? Geen probleem! We hebben voor hen een tof doe-boekje dat hen toelaat om de jonkvrouwen te ontdekken. Museum Kortrijk 1302 Zondag 13 september 2009 10 tot 18 uur Gratis
WAREGEM: Opendeurdag borstkliniek O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis
Voor de tiende editie van de Dag tegen Kanker slaan de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) en de algemene ziekenhuizen de handen in elkaar.
Ook het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis neemt deel aan deze dag. Samen maken we van de Dag tegen Kanker een dag van en voor de kankerpatiënt. Het wordt een evenement waarop mensen met kanker, hun hulpverleners en al wie om hen bekommerd zijn centraal staan. Op die dag worden er in ons ziekenhuis informatie- en ondersteuningsactiviteiten voor kankerpatiënten, hun vrienden en familieleden georganiseerd. Vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur zullen er in de onzelievevrouwzaal op de tweede verdieping informatiesessies georganiseerd worden.
Volgende activiteiten staan op het programma: Sociale voorzieningen, door Mieke Himpens, sociale dienst: van 10u tot 11u. Kanker en vermoeidheid, door Mieke Himpens en Christa Mauws: van 14u tot 15u. Look good, feel better, door Mia Lingier, schoonheidsspecialiste: van 15u tot 16u. Kanker en intimiteit, door Liesbeth Braem, psychologe: van 16u tot 17u. Vooraf inschrijven kan bij Mieke Himpens sociale dienst 056/62.33.82 Koffiehoekje: doorlopend in de cafetaria van 9u tot 17u.
Uit solidariteit met de kankerpatiënt, wordt gevraagd om die dag een geel lintje op te spelden. Het lintje wordt aan iedereen aangeboden aan de ingang van het ziekenhuis. Dit lintje staat symbool voor de Dag tegen Kanker. Als iemand te horen krijgt dat zij borstkanker heeft, staat de wereld even stil
Allerlei gedachten en gevoelens laaien op en woelen rond. Tegelijkertijd komt een mallemolen aan onderzoeken en behandelingen op gang. Dit is een erg overweldigende periode voor de patiënt en haar familie. De toekomst wordt plots onzeker.
Het borstkliniekteam van het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem wil borstkankerpatiënten begeleiden van diagnose tot en met de nazorg. Zij wil een houvast zijn voor de patiënt in alle fasen van de behandeling. We streven ernaar dat de borstkankerpatiënten en hun familie zich goed opgevangen weten en het gevoel hebben er niet alleen voor te staan.
Op 17 september 2009, de dag tegen kanker, opent de borstkliniek zijn deuren. Doorlopend tussen 10u en 17u kan u langslopen in het bureel van de borstkliniek (op het gelijksvloers) voor informatie.
Aan de hand van informatiestands of een gesprek met één van de teamleden kan u zich informeren over preventie van borstkanker alsook meer leren over het proces van diagnose over behandeling tot en met de nazorg. Het borstkliniekteam heet u van harte welkom! Meer weten over de "Dag tegen Kanker" in het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis te Waregem klik hier.
Zondag 13 september 2009 Vanaf 13.30u. op de terreinen van hoeve LE CRÈBE gerund door familie Stefaan Decraene
Het trekpaard is erkend als levend monument. Ooit moesten deze paarden de energie leveren om het hard labeur op de boerderij wat draaglijker en efficiënter te maken. Een wedstrijd voor trekpaarden is een uitstekende activiteit die aan een zo breed mogelijk publiek de boerenpaardenglorie van weleer tot leven brengt. De organisatie van deze krachtwedstrijd is in handen van de KLJ zijnde de jongste generatie van de landelijke verenigingen. De liefde voor het boerenpaard blijft dus honkvast steken ook bij de jongere generaties.
Op een afgebakend terrein krijgen de trekpaarden een getrek aan hun krachtig lijf gespannen. Eens als solitair dan weer in een twee- tot vierspan. Een spannende trekwedstrijd voor paard en menner. Toegang is gratis. Wie er naar komt kijken krijgt een niet onaardige kriebeling in de spieren en kan niet anders dan als supporter voor een of ander kandidaat winnend paard op de bres springen. Spektakel is verzekerd!
Het hoogfeest Dag van de Land- & tuinbouw van de landelijke verenigingen KVLV KLJ en KLG begint met een misviering om 10.00u. op de hoeve. Aansluitend kan aangeschoven worden aan een aperitief en beenhesp. ingeschrijven hiervoor bij de bestuursleden van KVLV, KLJ, of KLG, of op tel 056/603820. (13 euro volwassenen, 8 euro kinderen). s Namiddags is er gratis kinderanimatie. De dag besluit met de uitreiking van de prijzen aan de menners van de deelnemende paarden.
Meer info: Schepen Henri Dewitte henri.dewitte@waregem.be 056 62 12 12 0475 78 55 48
De landelijke verenigingen KVLV-KLJ en KLG Gerard Devolder, secretaris KLG info@landelijkegildewaregem.be