De Tip van Tan, 29. tip-tip-tipjes!30.Is barbequën af te raden?, 31. De cholesterol, 32. Tips voor een platte buik.
De Tip van Tan
Tip tip tipjes!!!
Drink minstens 1,5 tot 2 liter per dag!
Sla nooit een ontbijt over, zo is de kans op een vreetbui kleiner
Vele lijners hebben last met de stoelgang, eet voor het ontbijt een kiwi of sinaasappel, dat brengt de verbranding sneller op gang
Als je trek krijgt poets dan eens je tanden, gegarandeerd dat de trek vermindert.
Als je trek hebt in iets lekkers, pas dan de broek waar je niet meer in kan.
Wordt slim in de keuken gebruik in plaats van suiker zoetstof,
in plaats van mayonaise, halvanaise
en in plaats van volle yoghurt, magere yoghurt
Meer lichaamsbeweging.
Maak naast een eetschema ook een bewegingsschema op, en probeer elke dag minstens een
half uur te bewegen. Zoals fietsen, wandelen, zwemmen enz
Neem een notaboekje bij de hand om de calorieën te noteren.
Drink water op bepaalde tijdstippen, bvb om het uur.
Kijk niet naar hoeveel je nog moet, maar hoeveel je al kwijt bent. Daar ben je blijer mee.
Vertel iedereen dat je aan het lijnen bent, zo ben je dubbel gemotiveerd
.
Hang een foto uit je dikste periode op je koelkast.
Dit was de tip, en hou jullie fit!
Groetjes tanneke. ------------------------------
De Tip van Tan,
Barbequeën.
Is barbecuen af te raden?
Bij het roosteren komen kankerverwekkende stoffen vrij zoals benzopyrenen, zij het in kleine hoeveelheden. Bovendien is het barbecueseizoen slechts kort. Wel moet u rechtstreeks contact tussen het voedsel en de vlammen absoluut vermijden. Eet ook nooit verbrand voedsel.
Zijn ijskoude dranken gevaarlijk?
IJskoud water is minder dorstlessend, vertraagt de spijsvertering en kan diarree veroorzaken. IJskoude dranken zijn dus te mijden, wat niet betekent dat u geen ijsblokjes mag gebruiken, maar liefst met mate.
Ik heb minder eetlust, dus profiteer ik ervan om een maaltijd over te slaan, want ik wil vermageren
Wie een maaltijd overslaat - of dat nu s zomers of s winters is - , heeft de neiging om bij de volgende maaltijd meer te eten. Bovendien slaat ons lichaam die ontbering op in zijn geheugen en reageert het door meer reserves aan te leggen. Als u dus een maaltijd overslaat, doe dat dan op een verstandige manier, kwestie van nadien niet te compenseren.
Voorzichtig met ijs
De zomer is inderdaad dé ijstijd bij uitstek. Toch zijn sorbets beter voor de lijn. Alle ijssoorten bevatten suiker, maar sommige zijn echte caloriebommen. Samengestelde coupes bijvoorbeeld, zoals banana split of pêche melba. Ook roomijs is calorierijker dan sorbet.
Groen licht voor fruit
Als u weinig eetlust maar veel dorst hebt, profiteer daar dan van om veel fruit te eten. Fruit is niet alleen verfrissend als ontbijt, vieruurtje of nagerecht, maar bevat ook veel vitamines. En als u keuze hebt bij het dessert, neem dan altijd fruit.
Mag ik s zomers zeevruchten eten?
Aan zee mag u daar gerust van genieten, temeer omdat ze veel mineralen bevatten. In het binnenland moet u uiteraard goed letten op wat u koopt, maar vooral op de bewaring tijdens het transport en bij u thuis. Hoe korter de transporttijd, hoe beter.
Opgelet voor de koudeketen!
De temperatuur van de koelkast stijgt snel als u de deur opent. Voor u is dat verfrissend, voor het voedsel is het echter gevaarlijk. Doe de koelkast dus niet vaker open dan nodig en doe de deur snel weer dicht. Hetzelfde geldt voor de diepvries. Hebt u verse producten gekocht, stop ze dan zo snel mogelijk in de koelkast, op de juiste plaats. Diepvriesproducten vervoert u het best in een koeltas. 's Zomers is het aan te raden ze te laten ontdooien in de vrije lucht. Wacht ook tot ze zo goed als volledig ontdooid zijn.
En hoe zit het met dranken? Water, water en nog eens water!
Ons lichaam heeft eigenlijk alleen water nodig, en alleen water lest de dorst. Vermijd alcohol en frisdrank.
Een evenwichtige picknick
Neem niet alleen belegde broodjes mee, maar laat uw verbeelding werken en keep it simple. We worden immers zodanig bestookt met reclame voor allerlei verwerkte producten dat we vergeten hoe heerlijk een tomaat uit het vuistje is met zout, rauwe wortelen, radijsjes of schijfjes komkommer natuur. Kies ook voor rijstsalades, pastagerechten, aardappelen en allerlei groenten. Bereid uw sausen en vinaigrettes met zo weinig mogelijk vet en wees creatief met kruiden en aromaten. En fruit is en blijft het beste dessert.
En vergeet niet: eten doe je in de schaduw!
Dit was de Tip en hou jullie Fit!
tanneke
--------------------------------
De Tip van Tan!
Een hoog cholesterolgehalte in het bloed verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. De hoeveelheid cholesterol in het bloed wordt onder meer beïnvloed door wat we eten.
bloedvat aan het dichtslibben met cholesterol.
Cholesterol
De hoeveelheid cholesterol in ons bloed hangt niet alleen af van wat we eten, maar het is wel een grote factor.
Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft als bouwstof voor lichaamscellen en hormonen. Zonder cholesterol kan het lichaam niet functioneren. Maar een teveel ervan is schadelijk. Het meeste cholesterol maakt het lichaam zelf in de lever; een klein gedeelte neemt het rechtstreeks op uit de voeding. Normaal gesproken maakt het lichaam precies voldoende cholesterol om goed te kunnen functioneren. Hoewel niet alle soorten cholesterol slecht zijn voor de gezondheid, is het belangrijk om op het cholesterolgehalte te letten. In toenemende mate beoordelen artsen uw cholesterolgehalte in het bloed in combinatie met andere risicofactoren zoals uw rookgedrag, de hoogte van de bloeddruk, al dan niet aanwezig zijn van diabetes (suikerziekte) en het voorkomen van coronaire hartziekte bij eerste-graads familieleden onder de 60 jaar.
De twee belangrijkste eiwitcholesteroldeeltjes zijn LDL en HDL: Het LDL vervoert het cholesterol naar de verschillende delen van het lichaam. Onderweg kan cholesterol zich gemakkelijk in de wanden van slagaders nestelen en zo een vernauwing veroorzaken. LDL-cholesterol wordt daarom ook wel slecht cholesterol genoemd.
Het HDL voert het teveel aan cholesterol juist af naar de lever. De lever zorgt ervoor dat het cholesterol in de darmen komt en vervolgens via de ontlasting wordt afgescheiden. HDL-cholesterol wordt daarom ook wel goed cholesterol genoemd.
Oorzaken van een te hoog cholesterolgehalte Het cholesterolgehalte in het bloed kan te hoog zijn, door:
Het eten van veel verzadigd vet Als er veel vet, vooral verzadigd vet in de voeding voorkomt, maakt het lichaam meer cholesterol aan. Hierdoor stijgt het cholesterolgehalte in het bloed.
Het eten van veel cholesterolrijke voedingsmiddelen Door de consumptie hiervan kan het cholesterolgehalte in het bloed worden verhoogd. De ongunstige invloed van voedingscholesterol is echter minder sterk dan die van verzadigd vet. Voedingscholesterol komt vooral voor in: eidooier, melkvet , in volle zuivel-producten (volvette kaas en roomboter), orgaanvlees (lever en niertjes en de vleeswaren die daarvan zijn gemaakt). Garnalen, paling en schelvislever bevatten ook veel cholesterol.
Een te hoog lichaamsgewicht Bij overgewicht veranderen processen in het lichaam waardoor het cholesterolgehalte in het bloed hoger wordt.
Erfelijke aanleg Sommige mensen hebben een aangeboren neiging tot een veel te hoog cholesterolgehalte in het bloed. Dit wordt familiaire hypercholesterolemie genoemd. Een dieet helpt dan onvoldoende. Daarom zijn meestal medicijnen nodig om het cholesterolgehalte te verlagen. Als bij uw directe familieleden, ouders, broers of zussen, ooms of tantes, al voor het zestigste jaar hypercholesterolemie of hart- en vaatziekten voorkomen, is het verstandig dit aan uw arts te melden.
Andere oorzaken van een te hoog cholesterolgehalte kunnen een traag werkende schildklier, suikerziekte en het gebruik van bepaalde medicijnen zijn.
Gevolgen van een te hoog cholesterolgehalte Van een te hoog cholesterolgehalte merkt u zelf niets, maar een verhoogd cholesterolgehalte kan op den duur het dichtslibben van uw slagaders tot gevolg hebben. Hierdoor krijgen de achterliggende organen, bijvoorbeeld het hart of de hersenen, te weinig of helemaal geen bloed meer. Een hartinfarct, een beroerte of een andere vaatziekte kunnen het gevolg zijn.
Het cholesterolgehalte verlagen Met een goede en gevarieerde voeding kan het cholesterolgehalte met tien tot vijftien procent worden verlaagd. Dat geldt voor iedereen. Bij een te hoog cholesterolgehalte is het zinvol het voedingspatroon aan te passen. Daarom geven wij ook in de recepten smaakvolle alternatieven en minder vette bereidingswijzen. Bij een cholesterolgehalte dat te hoog is worden soms ook medicijnen voorgeschreven. Meestal betreft dit mensen met meer risicofactoren, zoals hoge bloeddruk, suikerziekte en een hartinfarct. In de meeste gevallen wordt na drie maanden het cholesterolgehalte opnieuw gemeten. Op grond van de uitslag wordt de behandeling eventueel aangepast. Voor iedereen geldt het advies: afvallen bij overgewicht en naleven van een gezonde leefstijl, zoals stoppen met roken.
Overgewicht heeft een ongunstige invloed op het cholesterolgehalte. Een te hoog cholesterolgehalte, gecombineerd met een te hoge bloeddruk, roken of te weinig lichaamsbeweging maakt de kans op hart- en vaatziekten nog groter. En die kans is groter dan de optelsom van de afzonderlijke factoren. Met ander woorden: één plus één is meer dan twee.
De eerste zonnestralen, de zomer die in aantocht is, meer is er niet nodig om te dromen van de minirokjes of de bikini's die we tijdens onze volgende vakantie willen dragen. Daaraan is wel een voorwaarde verbonden: een platte, veerkrachtige buik We hebben de laatste tijd echter een buikje gekregen, of dat nu is door onaangepaste voeding, gebrek aan lichaamsbeweging of gewoon stress. Maar geen paniek: enkele kleine, eenvoudige tips volstaan om uw slanke lijn terug te krijgen:
Eet gezond! Een goede voedingshygiëne is het basisprincipe van een platte buik! Beperk uw vetverbruik (geef de voorkeur aan stomen of grillen).
Kauw uw eten langzaam: dat bevordert de werking van de spijsverteringssappen.
Drink zoveel mogelijk, minstens 1,5 liter per dag (water uiteraard, maar ook verse vruchten- of groentesappen). Drink wel niet tijdens de maaltijd.
Vermijd gashoudende dranken en kauwgom: ze doen de buik opzwellen, net als sommige eetwaren zoals bloemkool en andere koolgroenten, bonen, erwtjes, broccoli, uien, rauwe groenten enz.
Eet vezels, want die zijn onmisbaar voor een goede darmtransit.
Zorg ervoor dat u niet kwaad of gespannen bent als u aan tafel gaat: een dergelijke gemoedstoestand vermindert de afscheiding van spijsverteringssappen en ontregelt dus de spijsvertering, waardoor u een opgezwollen buik kunt krijgen. Neem uw maaltijden in een rustig vertrek, in geen geval voor televisie of terwijl u ondertussen iets anders doet. Ontspan: doe aan yoga of profiteer van de eerste zonnestralen om een relaxerende wandeling te maken.
Eet fruit buiten de maaltijden of 30 minuten voor u aan tafel gaat.
Vermijd tussendoortjes, zodat uw spijsverteringsstelsel kan rusten.
Gebruik niet te veel zout. Verkies kruiden en specerijen (look, anijs, basilicum, salie enz.).
Bestrooi uw salades met tarwekiemolie.
Verminder uw melkverbruik, want melk ligt vaak zwaar op de maag en veroorzaakt heel wat spijsverteringsstoornissen.
Ideaal is om naast deze eenvoudige voedingsregels ook af en toe aan lichaamsbeweging te doen (wandelen, zwemmen enz.). Profiteer van de zomer om een frisse neus te halen en een fysieke inspanning te leveren. En voor een veerkrachtige en gespierde buik zijn er geen geheimen: u moet uw buikspieren oefenen! Een paar minuutjes per dag zijn al voldoende.
Deze 11de sessie is weeral voorbijgevlogen. Wij hopen dat jullie er veel van opgestoken hebben en dat er enige kilootjes verdwenen zijn aan de hand van Tips, menu's en receptjes. Wij zouden jullie dan ook aanraden om onze volgende sessie : sessie12 te volgen. Wij starten op 13 september '10 , maar er kan altijd aangesloten worden gedurende de sessie. Natuurlijk is bij ons alles gratis. Bekijk vanaf de start onze nieuwe blog: blog.seniorennet.be/slankelijners_sessie12
Vul het inschrijvingsformulier in!
Het inschrijvingsformulier.
Om ingeschreven te worden bij de groep de Slankelijners,
kopieer je het inschrijvingsformulier, vul het in en stuur het door in
Ik hou mij er aan om elke zaterdag mijn afgevallen gewicht door te sturen.
Wij starten deze sessie op 13 september! er kan ook ingeschreven worden na 13 september.
De Slanke-lijners werken steeds met caloriearme menus en recepten.
Wij rekenen in streepjes, één streepje is 15 kcalorieën.
In de recepten geven wij telkens aan hoeveel calorieën en de daarmee overeenstemmende SL-streepjes een menu of een recept bevat.
De SL-methode werkt als volgt :
Bv :1 streepje is 15 KCAL
Bv : 60 kcal is 4 streepjes.
In onderstaande tabel zie je hoeveel SL- streepjes je mag hebben om tot een goed resultaat te komen. Afhankelijk van het gewicht, mag men een zeker aantal SL-streepjes verbruiken.
Ben je je vergeten te wegen op zaterdag doe het dan zeker zondag zodat de afvallijst kan op de groep gezet worden zoals voorzien op maandag!
Ben je tijdens het weekend niet thuis, doe het dan per uitzondering op vrijdag zodat je gewicht op de lijst kan gezet worden!
U kunt de afvallijst bekijken op maandag !
De Chat van de Slanke-lijners.
Chatuurtje, speciaal voor de Slanke Lijners.
Iedere werkdag kan u van 19.00 u tot 20.00 u terecht op de chatbox van de Slanke-lijners. Op die dagelijkse chat worden ervaringen, tips, recepten en ideeën uitgewisseld, maar je kunt er ook terecht als je het even minder goed ziet zitten, iets leuks hebt meegemaakt, of ervaringen wilt delenEnkele dagern per week is de chat begeleidt!
Heb je nog nooit gechat of heb je nog niet veel ervaring met een computer of tik je niet zo vlug op dat toetsenbord, geen probleem, zeg dit gewoon aan coleta of aan diane tijdens de chat.
Hoe geraak je nu op die chat?
Daarvoor ga je naar de openingspagina van SeniorenNet.
Op de balk bovenaan staat "chatbox", dit aanklikken.
Dan de Chatbox "slanke lijners" "klein" aanklikken. (als je grotere letters wil kan je "normaal" of "groot" aanklikken)
Het witte vakje aanklikken, en "verzenden".
Chatbox aanklikken, meestal is het chatbox type 1.
Voor de mac-gebruikers is het chatbox type 2.
Schuilnaam intikken (altijd dezelfde naam gebruiken = deze waarmee je ingeschreven bent bij de slankelijners) en dan aanklikken om de chat van de Slankelijners binnen te gaan.
Daar zie je dan in de kolom rechts van het tekstvlak welke andere leden er ook aanwezig zijn.
Als er al andere mensen zijn, kan je in het blokje met de vele kleurtjes rechtsonder een kleur kiezen voor jouw berichtjes, door gewoon even op een nog niet gebruikt kleurtje te klikken.
Dan komen jouw berichtjes in die kleur op het scherm, zodat het voor de anderen makkelijker is om de verschillende berichten te lezen.
Bovenaan in die rechtse kolom zie je ook namen staan met een @ voor, dat zijn de mensen die van op een afstand zorgen voor de goede orde op alle chats, en die opletten dat de chatters zich aan de regels houden.
Chatten op de senioren chatbox is een privilege en geen recht. Als chatter dien je je dan ook te houden aan een aantal belangrijke chatregels om de chat gezellig en prettig te houden zowel voor jezelf als voor de anderen. Ook is het verboden om merknamen of namen van andere clubs te vermelden. Geef ook nooit op de chat privégegevens door, wil je dit toch doen ga dan even in privéchat met die persoon.
Lukt het niet, heb je nog vragen of heb je een probleem op of met de chat, laat het ons dan a.u.b. zo vlug mogelijk weten aan: coleta@telenet.be, zodat we kunnen zien hoe we jullie best kunnen helpen.
Het chatteam wenst jullie een geslaagde sessie en zullen jullie daar heel graag bij helpen.