Cursiefjes onder de kerktoren. Humoristisch, kritisch en soms cynisch.
28-10-2005
Toren roept haan 166 : recept
Een kooktip mag toch niet ontbreken in deze reeks. Niet dat wij wensen dat alle hanen in de kookpot belanden. Maar een "Coq au vin" valt toch niet te versmaden Neem een lekkere Bresse - kip. Snijd ze in stukken en laat deze 12 uur marineren in rode wijn. Een lekkere streekwijn volstaat. Als je er 's anderendaags aan begint bak je stukjes spek met olijfolie (bij voorkeur van eerste persing, als je die kunt verkrijgen). Voeg er de stukken kip bij en laat lichtjes bakken. Giet er nog een glaasje wijn bij. Ondertussen zijn de groenten klaar : wortel, ui, look en champignons, met de kruiden : laurier, thijm en peterselie. Alles wordt erbij gevoegd en daarna overgoten met het vocht van de marinade. Naar smaak zout en peper toevoegen en anderhalf uur laten sudderen. In de Dordogne eten ze dat met lookbrood. Dit recept heb ik genoteerd van de uitzending "Gentse Waterzooi". Ik heb mij echter eens laten verleiden met een reeks fiches met recepten. Daarin stond er een, dat met dit recept grotendeels overeenstemt en dat ik herhaaldelijk met succes heb uitgeprobeerd. Smakelijk eten! Doe het op de gezondheid van onze nog altijd niet geplaatste haan op de toren van Sint - Martinus.