Zeventien dagen lang verbleef Nicolas Sarkozy samen met zijn echtgenote Carla Bruni en hun dochtertje Giulia in een villa in de Zuid-Marokkaanse stad Marrakech. Ze logeerden er in een residentie die koning Mohammed VI ter beschikking had gesteld. Sarkozy verwerkte er zijn nederlaag door veel te sporten: joggen in het palmenbos en tennismatchen spelen in de koninklijke tennisclub van Marrakech.Zaterdag keerde het gezin terug naar Parijs en gisteren zou Sarkozy meteen aan het werk zijn gegaan in zijn privékantoren in de rue de Miromesnil in het hart van de hoofdstad. Het bureau ligt vlakbij het Elysée, de officiële residentie van zijn opvolger François Hollande, en enkele straten verwijderd van Sarkozy's advocatenkantoor.

Maar de fotografen die de wacht hielden aan het nieuwe kantoor, kregen de ex-president slechts in een flits te zien. Het gebouw beschikt immers over een ondergrondse parking die rechtstreeks toegang geeft tot het gebouw.Veel Fransen vragen zich af wat Sarkozy de komende tijd zal uitrichten. Na zijn verkiezingsnederlaag liet hij duidelijk verstaan dat een politieke carrière na het presidentschap geen optie was. Maar politieke commentatoren geloven Sarkozy niet. 'Een vakantie van amper zeventien dagen is te kort om van een louterende tocht door de woestijn te spreken', schrijft de commentator van Le Point.

'Hoe meer zijn medewerkers benadrukken dat Sarkozy afstand wil nemen, des te meer voeden ze de geruchten dat hij een comeback voorbereidt.' Sarkozy zelf zwijgt in alle talen. Enkele vrienden die hem bezochten in het vakantieoord waren loslippig en vertelden dat Sarko liever praatte over kunst, literatuur, cinema en vakantie. Telkens hij vragen kreeg over het verdere verloop van zijn carrière, antwoordde hij ontwijkend.Het gewezen staatshoofd omringt zich met een kleine ploeg medewerkers, onder wie Consuelo Remmert, de halfzus van Carla Bruni. Sarkozy zal onder meer buitenlandse prominenten ontvangen die om een onderhoud verzoeken.