Ik ben François, en gebruik soms ook wel de schuilnaam De wandelende Pajot.
Ik ben een man en woon in Aalst (België) en mijn beroep is Gepensioneerde.
Ik ben geboren op 30/10/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Wandelen.
De wandelende Pajot
Belevenissen van een actieve wandelaar
27-01-2019
2019-01-27 Geraardsbergen
Club: PADSTAPPERS GERAARDSBERGEN VZW (3135)
25e Manneken-Pistochten - Priortrofee
Plaats: Geraardsbergen
Afstand: 15,9 Km
Weer: Zwaar bewolkt, af en toe regen (6°C)
Deelnemers: 1353
Pajotten: 27
♥♥♥♥
Vandaag nog eens in de Vlaamse Ardennen gaan wandelen. Nu in Geraardsbergen bij de Padstappers. Het regende lichtjes en als je dan bij de Padstappers gaat wandelen weet je wel wat je te wachten staat. Eenmaal we de oever van de Dender verlieten was het al direct door de slijk stappen. We gingen richting Onkerzele en stapten een stukje door de Gavers. De eerste rustpost was in Onkerzele. Van Onkerzele gingen we terug naar Geraardsbergen en stapten door het park naar de Abdij en de tweede rustpost. Hierna was het dan tijd om een stukje van de Muur te beklimmen. Halverwege sloegen we af en volgden de vesten en daarna de Dender tot in Overboelare.We keerden dan terug naar het centrum en passeerden voorbij het beeldje waarnaar de tocht genoemd is. Tenslotte was er nog gratis bedeling in het oud hospitaal. De drankjes werden aangeboden naast het fraaie Hooghuys orgel.
Na 500 m was er een eerste rustpost in de Braets molen. We kregen er koffie en een wafel. Ik wilde de 21 Km stappen maar omdat het eerste gedeelte alleen maar straten was heb ik besloten om het bij 14 Km te houden. Na de tweede rustpost was het wel aangenaam wandelen in het Nieuwenhovebos. We volgden een stuk de kronkelende Rivierbeek en stapten door mooie stukjes natuur. In de wijk Nieuwenhove was ook de rustpost. Na de een tweede passage in die rustpost stapten we door bosjes en velden terug naar de vertrekzaal.
In de vertrekzaal was het niet zo druk, misschien lag het wel aan de hoge consumptieprijzen. Iedere deelnemer mocht in het oven-museum (achter de vertrekzaal) gratis een geuteling gaan halen. Er waren drie lussen van ongeveer 6 Km. Twee met veldwegen en één verhard. Ik had besloten om de twee lussen met veldwegen te stappen. In beide lussen waren er een paar stukjes met veel slijk. De afdaling langs het Wederspad was zelfs gevaarlijk en er moest uitgeweken worden naar de nabijgelegen weide. Het was wel een natuurwandeling door een mooi stukje Vlaamse Ardennen. Rond Zegelsem komt men dan op een stukje van de Ronde van Vlaanderen (van vroeger) en die kasseien doen me daar steeds aan terug denken. De eerste lus die ik wandelde bracht me voorbij 't Geutelinkske en daar kan ik moeilijk voorbijstappen zonder een bezoekje te brengen. Daarna stapte ik dan naar Zegelsem, over de Pottenberg en de Leberg. Korte maar vrij steile bergen (heuvels). De tweede lus ging richting Neder-Brakel met zichten op Brakel (in de nevel), langs de watertoren en over een paar heuvels en veldwegen terug naar Elst.
Verkenning GR Erembodegem- Denderleeuw - Nieuwjaarswandeling
Plaats: Erembodegem
Afstand: 13,2 Km (2 X 6,6 Km)
Weer: zwaar tot licht bewolkt (-1°C - 2°C)
Wandeling van Erembodegem (Sportcomplex Schotte) naar Denderleeuw (Koketina) en terug. Mooie, korte wandeling door de Wellemeersen en langs de Dender. In de Wellemeersen lag er nog volop sneeuw en het was stappen door een idyllisch landschap. Vermoedelijk zal het maandag niet zo wit meer zijn!
Bekijk ook eens onderstaande link! Een beetje nostalgie.
Een wandeling door de velden en het Scheldeland. We stapten eerst door de akkers naar Schoonaarde. Hier was de rustpost. Het was er erg druk en het was zoeken naar een zitplaats. Voor de lus die hier moest gewandeld worden had de parcourmeester voor de Scheldedijk gekozen. Met het zonnig weer was dat zeker een goede keuze. Het riet langs de Schelde kleurde door de lage zon rood. Bij mijn tweede doortocht in de rustplaats was het er minder druk maar er was niets eetbaars meer te bekomen. De terugweg naar Gijzegem ging door rustige straten en wegjes.
Vandaag eens in Axel (NL) gaan wandelen. In de vertrekzaal liepen we al direct enkele bekenden tegen het lijf. De wandeling bestond uit drie delen van elk zo een 7 Km. We stapten eerst langs De Grote Kreek. Het bleke winterzonnetje en het bevroren gras gaf een speciale sfeer waardoor het aangenaam wandelen was. We stapten daarna door de bossen naar de watertoren en terug naar Axel waar er een rustpost was. Hier moesten we dan een lus wandelen. Die ging langs het voetbalveld en de bossen en kreken erachter. Daarna was het even door de straten van Axel stappen. Het laatst gedeelte bracht ons bij de overblijfselen van de Tachtigjarige Oorlog tussen Spanje en Nederland. We stapten door de polders en dijken terug naar de vertrekzaal.
Sint-Goriks-Oudenhove was het centrale punt van de wandeling en ik ben daar ook vertrokken. De algemene startplaats was in Strijpen. De GR-wandelaars weten al langer dat de streek rond Sint-Goriks-Oudenhove een paradijs voor wandelaars is. De wandeling ging door de Vlaamse Ardennen en we stapten voorbij vele mooie plekjes in wintertooi. Na de start ging het al dadelijk bergop en boven hadden we dan een zicht op Sint-Goriks-Oudenhove en omgeving. Daarna stapten we naar Roborst en voorbij de Bosmolen. Net voor we in Strijpen kwamen passeerden we weer "het referentiepunt". De alleenstaande populier (35 m hoog) boven op een heuvel en op het kruispunt van wandelwegen. De terugweg ging langs de rand van Zottegem en Erwetegem. Via enkele beklimmingen kwamen we dan terug in de vertrekzaal. Ik moest dan nog wel de lus van 7,7 Km wandelen. Die ging langs het Mijnwerkerspad naar Michelbeke. Daar waren er wat pijlen verdwenen maar na wat zoeken kwam ik terug op het goede pad. We volgden de Zwalmbeek en daar was het erg slijkerig. Ik was nog voor de donker terug in de zaal.
Als ik toekwam was het in de vertrekzaal al erg druk. Gelukkig is er geen inschrijfkaart meer die nog moet ingevuld en gedeponeerd worden. Het eerste gedeelte van de wandeling was het nog droog en was het dus genieten van de mooie stukjes bos en ook van de zeer laag overvliegende vliegtuigen. We stapten even over de Brusselse steenweg en door het Hellebos. De rustpost was in het mooie zaaltje van het sportcentrum van Berg. We moesten hier een lus van 8 km stappen maar helaas begon het toen te regenen. Eerst stapten we door het slijkerige Torfbroek met het mooie vennengebied aan de rand. Daarna kwamen we in de open vlakte en was het vechten tegen regen en wind. De terugweg naar de aankomst was wel wat rustiger en de regen was wat minder. We stapten dan door het centrum van Steenokkerzeel en langs het kasteel Ter Ham.
Het was een mooie, afwisselende wandeling maar het weer was de spelbreker.
Weer: Zwaar bewolkt - mistig, af en toe wat miezerig (6°C)
Deelnemers: 2621
Pajotten: 10
♥♥♥
Wandeling door de rand van de Vlaamse Ardennen. Nadat we uit het centrum van Kruishoutem geraakt waren kregen we mooie zichten op de Scheldevallei en de omliggende heuvels. Vanop de houten uitkijkpost konden we nog wat verder kijken. Spijtig dat het wat mistig was. Daarna stapten we door een lichtgolvend landschap naar de rustpost in Lozer. De terugweg ging eerst door een stukje bos en daarna door landbouwgebieden met uitgestrekte preivelden naar Kruishoutem. Hier stapten we dan nog langs het kasteel en met een ommetje rond het dorp ging het naar de aankomst.
Heb onderweg teveel gebabbeld en daarom maar weinig foto's genomen. Het was in de late namiddag ook al erg donker. Eerst stapten we langs het door de Pajotten bekend terrein rond Pamel. Daarna ging het door de velden richting Ninove. De rustpost was in Meerbeke. Na de rust stapten we naar het Neigembos. We gingen er niet helemaal door maar bleven aan de rand. Na Neigembos daalden we dan langzaam af naar Pamel en via een achterpoortje kwamen we in het Provinciaal proefcentrum voor Kleinfruit en in de vertrekzaal. Na lekkere spek met eieren (en wat vloeibaars)konden we voldaan huiswaarts keren.
De wandeling ging gedeeltelijk door Nederland. We stapten eerst door de dorpstraat van De Klinge en kwamen dan in het Nederlandse Clinge. Hierna wandelden we dan het eerste natuurgebied in. De Clingse bossen is een natuurgebied met vele putten gebruikt voor waterontginning. De eerste rustpost was terug op Belgisch grondgebied. Ze was niet ver van het oude treinstation van De Klinge. Het tweede gedeelte bracht ons dan in het tweede grote natuurgebied " Het Stropersbos". Dit is een vrij groot bos dat we helemaal doorkruisten. In Stekene was de tweede rustpost. We stapten dan terug een stukje door Nederland en nog een stuk door de Clingse bossen om zo de vertrekzaal te bereiken.
Na een paar honderd meter stappen waren we in het Provinciaal bos Hertberg. Het grootste gedeelte van de wandeling ging door dit bos. Het is een typisch bos van de Antwerpse Kempen met dennenbossen, lanen met eikenbomen en beuken. Af en toe was het er drassig en we stapten ook voorbij enkele vennen. De rustpost was ongeveer halverwege onder een kerktoren. De terugweg liet ons nog wat meer door de bossen kronkelen.
Weer: Bewolkt af en toe enige druppels regen (7°C)
Deelnemers: 1379
Pajotten: 4
♥♥♥♥
Het sportcentrum groeit ieder jaar en het was wel even zoeken om in de vertrouwde vertrekzaal te geraken. De wandeling was dit jaar wat anders opgebouwd. Er was een lus van 7 Km en een dubbele lus van 14 Km met rustpost in een café. Ik ben begonnen met de lus van 7 Km en die ging door het centrum van Ronse, langs de nieuwe wijken en langs de vergane glorie van de oude fabrieken. Het tweede gedeelte bracht ons even over de taalgrens en daarna gingen we door de velden naar Klijpe en de rustpost in een café. Het was er erg druk. Het laatste gedeelte was dan de echte verandering. We "mochten" de Hottondberg beklimmen. Het was niet langs de smalle boswegeltjes maar we kregen toch heel wat natuur en onverhard. Boven hadden we dan natuurlijk mooie zichten op Ronse en omgevingen. In de startzaal konden we dan nog genieten van een glaasje bubbels.
Club: W.S.J.V. NACHT VAN VLAANDEREN TORHOUT VZW (5100)
27e Katertocht
Plaats: Torhout
Afstand: 14,6 Km
Weer: Zwaar bewolkt, eerst wat gemiezer daarna droog (8°C)
Deelnemers: 1544
Pajotten: 2
♥♥♥
Ik ben het wandeljaar maar in Torhout begonnen. Uit ervaring weet ik wel dat het geen natuurparadijs is maar ik wilde eens rustig het jaar inwandelen. Onderweg heb ik van medewandelaars wat West-Vlaams geleerd en alhoewel het dus heel veel verhard en door de wijken wandelen was, was het toch eens wat anders om met streekbewoners te stappen. De rustpost was eigenlijk niet zo ver van het vertrek en na 4 km door Torhout gestapt te hebben waren we er. Die rustpost was in de kantine van de wandelclub. De lus die daar moest gestapt worden zorgde voor wat natuur. We stapten onder andere langs een oude trambedding. Na de rust stapten we dan door het centrum van Torhout en in de vertrekzaal kregen we nog een jenever en een boterlukke van Destrooper.
Weer: Eerst licht bewolkt en daarna zwaar bewokt en enige druppels regen (8°C -10°C)
Deelnemers: 1957
Pajotten: 1
♥♥♥♥♥
Het tegenovergestelde van de wandeling van gisteren. Het was een volledige natuurwandeling door de Limburgse bossen. Het enige minpuntje was dat door het grote succes (veel wandelaars) er in de rustpost weinig zitplaats was en dat er om 13u30 al geen eten meer was. De wandeling zelf was voldoende afwisselend, we stapten voornamelijk door dennenbossen maar ook door zandduinen en door smalle boswegjes. We mochten ook een stukje door het Militair Domein stappen. Naya ben ik echter niet tegen gekomen.
Club: WANDELCLUB AL KONTENT GROOT EVERGEM VZW (3304)
Meetjesland... maak het mee - Eindejaarstocht
Plaats: Sleidinge
Afstand: 11,8 Km
Weer: Zwaar bewolkt - nevelig (9°C)
Deelnemers: 1826
Pajotten: 5
♥♥♥
Vandaag wat calorieën gaan verbranden in Sleidinge. Ik heb vandaag nog eens ondervonden dat het begrip "mooie wandeling" niet voor iedereen hetzelfde is. Sommige wandelaars waren heel enthousiast over het parcours maar ik vond dat helemaal niet zo geweldig. Er waren nogal wat straten bij waar het gevaarlijk wandelen was. Geen voetpad en vrij veel verkeer. Eenmaal uit de dorpskern wandelden we wel door de velden rondom Sleidinge en Evergem.
Vandaag de derde wandeling in het kader van de Vierkunststedentrofee gewandeld. In tegenstelling met de twee vorige wandelingen was het hier geen echte stadswandeling. We stapten direct de Schelde over en in Leupegem was onze eerste rustpost. Na die rustpost doken we de Vlaamse Ardennen in. Tussen Leupegem en Etikshove wandelden we helemaal door de natuur met mooie zichten op de Vlaamse heuvels. In de verte zagen we de Koppenberg liggen maar die beklimmen was er nu niet bij. De terugweg ging langs de Ladeuze watermolen en door één van de mooiste stukjes van de Vlaamse Ardennen met zichten op de al verlichte stad. Via leupegem kwamen we dan terug in Oudenaarde. Er was een druppelstop in het park en op het einde stapten we over de versierde Grote Markt en stadhuis.
Na wat door de straten van Opwijk te hebben gestapt kwamen we aan de druppelstop. Traditioneel in een schuur konden we onze glühwein (of orangeade) degusteren. Dan was het nog even stappen tot de rustpost. Na de rust stapten we door de velden naar Nijverseel. Het was mooi wandelen door de natuur en ook heel wat onverhard. Bij de terugkeer in de rustpost was het daar zeer druk. Voor het laatste stuk gingen we naar Droeshout. Hier natuurlijk veel gekende wegjes. Misschien kwam het door het mooie wandelweer maar ik vond het best een aangename wandeling.
Wandeling dicht bij Leuven maar toch bijna helemaal in het groen. We stapten eerst door een wirwar van fiets- en wandelpaden door een strook naar het Missiehuis van Scheut. Het gebouw ligt boven op een heuvel en van daar boven hadden we al een mooi zicht op de omgeving. Daarna daalden we langs de rand van een bos af naar Beneden-Lo waar de rustpost was. Na de rust was het wel wat meer langs de straten stappen en het begon dan ook wat te miezeren. Er kwam dan wel eer lange beklimming en direct erna de afdaling. In Kessel-Lo stapten we tenslotte nog door het Park Michotte. Een klein maar ook weer heuvelachtig parkje.
Vandaag zijn we met onze wandelclub met de autobus naar Brugge gereden.
Het was warm (voor de tijd van het jaar) en mooi wandelweer. De startplaats was niet heel ver van die van mijn wandeling einde november. Hier lag wel meer de nadruk op de stad en minder de natuur. Natuurlijk waren er wel vele stukjes gelijklopend. Ik vond wel dat er in november meer een kerstsfeer was dan nu. Het was toen wel heel wat kouder. We stapten nu ook weer langs vele van de bekende plekjes van Brugge. De rustpost was in het Sint-Leocollege. Na de rust stapten we dan door het centrum en voorbij het Belfort. Het meest romantische stukje was langs het Minnewater, welk er in het donker op zijn mooist bijlag. Na het drinken van een Brugse Zot waren we na een uurtje rijden terug in Affligem. Het was weer een mooie uitstap.