Ik ben François, en gebruik soms ook wel de schuilnaam De wandelende Pajot.
Ik ben een man en woon in Aalst (België) en mijn beroep is Gepensioneerde.
Ik ben geboren op 30/10/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Wandelen.
Volgens mijn ervaring van vorige 4 daagsen van de IJzer is de wandeling van Poperinge de wandeling met het meeste onverharde parcours. Ik weet niet hoe het dit jaar met de andere wandelingen was maar het was zeker een mooie wandeling met veel afwisseling. Heb samen met Viviane en Marcel gewandeld.
Eenmaal de ring van Poperinge voorbij zaten we in de polders. We stapten voorbij enkele begraafplaatsen van de gesneuvelden uit de eerste wereldoorlog. Het ging dan naar het Couthof en de Lovie. Twee stukjes natuur waar het aangenaam om doorwandelen was. Het kasteel de Lovie was te bezichtigen. Het ging dan verder naar de Trappistenbrouwerij van Westvleteren. Hier was de centrale rustpost en het was er heel druk. We hebben wat verder onze lunch pauze gehouden. Het laatste gedeelte ging langs de Poperingsevaart. Van een vaart was niet veel meer te zien, het was eerder een beek maar wel een mooi stukje natuur. Op de markt in Poperinge was het ook heel druk en er was wel ambiance.
Ik ben aan de kerk in Wijnhuize vertrokken. Heb er eerst de lus naar Sint-Lievens-Esse gewandeld. Dit was wel het mooiste stukje van de wandeling. Van Wijnhuize ging het daarna langs Godveerdegem naar de eigenlijke vertrekzaal in Erwetegem. We stapten wel door de natuur maar voornamelijk over straten. Het laatste stuk van de terugweg was wel nog langs een onverharde weg.
Vandaag een thuiswedstrijd. Vertrek was aan de Sint-Annakring. Traditioneel gaan we van hier naar Erpe en dat was nu ook zo. We stapten door het natuurgebied Honegem, langs de watermolen en door Cottem molen en Molenmeersen. De terugweg ging terug langs Honegem. Er is geen GPS bestand van deze wandeling. Op het kaartje hebben we voornamelijk het natte- en het droge voetenpad bewandeld.
Het was dit jaar minder druk op de parking en ook minder druk in de vertrekzaal. Misschien dat het onstabiele weer van de laatste dagen hier wel wat mee te maken had. De 16 KM-stappers mochten eerst een lus van 4Km stappen. Aanvankelijk was het langs de straat maar uiteindelijk mochten we al eens kennismaken met de akkers en velden rondom de gemeente. Het tweede gedeelte bracht ons over het Zeekanaal Brussel-Schelde. We stapten er een tijdje naast en daarna gingen we langs vele veldwegeltjes door de velden rondom Kapelle-op-den-Bos. Hier geen uitgestrekte landerijen maar vele kleine groentekwekers. De tweede rustpost was in een café niet ver van het centrum. Na de rust stapten we nog wat verder door de velden en daarna keerden we terug naar de brug over het kanaal. We stapten dan nog door het centrum van het dorp.
Het vertrek was aan de parking van de zwembad van Liedekerke. De vallei van de Palitsebeek was een beetje de leidraad van de wandeling. We wandelden eerst langs smalle paadjes naar Ledeberg. Vandaar gingen we over een heuvel naar de visvijver "Molenhof". De terugweg ging langs de Pamelse Meersen en op het einde weer de vallei van de Palitsebeek. Het was een 100% natuurwandeling.
Weer: 's morgens zonnig, in de namiddag onweer (15°C 21°C)
Deelnemers: 25
Pajotten: 2
Vandaag was het de wandeling georganiseerd door Eugène en Juliana. Het was een wandeling door het Pajottenland op z'n mooist. Van aan de kerk in Gooik stapten we door velden, weiden en bosjes naar Leerbeek en verder naar Kester. Af en toe was er een heuvel en boven kregen we dan al een eerste maal uitzicht op het zomerse Pajottenland. Voorbij Kester kwamen we aan de Zuunbeek en die volgden we tot in Pepingen waar de rust in café "Het Dravershof" was. Een beetje na de rust in Pepingen ontwaarden we de eerste donderwolken. Het begon plots te regenen maar die eerste bui was maar een lichte verfrissing. Het werd nogal drukkend warm en de dreigende donderwolken boven de uitgestrekte velden zorgden voor schilderachtige zichten. In de omgeving van Gooik kregen we er nog kunstwerken bij geserveerd. Nog geen 200 meter voor het einde gingen de hemelsluizen dan helemaal open en moesten we nog even schuilen in het plaatselijke rusthuis.
Voor de echte stukken van de Ronde van Vlaanderen moest men ofwel de grootste afstanden stappen of zich met de shuttle naar de Oude Kwaremont laten voeren.
Dat lukte me niet maar ik wilde toch 18 Km stappen. Na het bezoek aan de cementcentrale heb ik toch maar besloten om het op 12 Km te houden.
Op de heenweg stapten we door het Liedspark met mooie vijver en kasteel. Daarna over de Scheldebrug vanwaar we een goed zicht hadden over het water en de stad. Langs de haven was het ook nog aangenaam wandelen. Na de rustpost zonder WC heb ik maar besloten om terug te keren. We stapten dan nog door het groene natuurgebied 't Sprei en langs de Meerspoort.
Weer: Zwaar bewolkt, af en toe een bui (20°C - 24°C)
Deelnemers: 1516
Pajotten: 8
♥♥♥♥
We wandelden vanuit de zaal Groenendal via de Sint-Elooikapel en een dode arm van Schelde naar het jaagpad langs de gekanaliseerde Schelde. Hier hadden we een mooi zicht op de rivier en op de meersen waar we daarna mochten doorstappen. Die meersen behoren tot het reservaat "De Putten", een wild stukje natuur met loslopende paarden. De rustpost was in Schelderode. Hier moest er een lus van 7 Km gewandeld worden. Helaas was deze minder mooi en was het voornamelijk langs de straten van Melsen marcheren. De terugweg was afwisselend en we stapten voorbij de mooi gerestaureerde Schelderodemolen en door het Kwenerbos.
Vandaag was er weinig belangstelling. De wandeling ging van Denderhoutem richting Ninove. Eerst stapten langs het voetbalveld door de velden naar Lebeke. Daarna kregen we een geaccidenteerd stukje bos te verwerken. We stapten tot bijna aan de steenbakkerij en keerden dan langs een holle weg en door het bos terug naar Denderhoutem.
DE GR VRIENDEN VAN AALST Verkenning GR wandeling naar Maasmechelen
Plaats: Eisden (Maasmechelen)
Afstand: 25,8 Km
Weer: Zonnig (20°C - 23°C)
Ik ben vandaag samen met Prosper en Guy onze GR wandeling va, 26 augustus naar Maasmechelen gaan verkennen. Buiten enkele kleine parcours aanpassingen is alles volgens planning verlopen. De heide stond nog niet in bloei maar ze stond wel klaar om open te bloeien tegen eind augustus. In bijlage zie je al een deeltje van wat je van de wandeling kan verwachten. Het is geen volledig vlak parcours want er zijn een paar zandduinen. De wandeling is afwisselend met bossen, heidevlakten en zichten op de weide omgeving. De rustpost is in 't Salamanderke.
23e Taalgrenswandeling Pajottenland - Promenade le long de la frontière Pajottenland-Roman Pais
Plaats: Bellingen
Afstand: 22,1 km
Weer: Bewolkt, zwoel (26°C)
Deelnemers: 1713
Pajotten: 25
♥♥♥♥♥
Gelukkig heeft onze voorzitter deze wandeling nog eens vooruitgeschoven. Het is al een tijdje geleden dat ik hier nog gewandeld heb maar zoals deze club de wandeling organiseert is het een belevenis. Vertrek vanuit een tent met de nodige drukte. Dan de wandeling zelf: Geen wandeling zoals we gewoon zijn! Zeker de helft van het parcours bestond uit private domeinen! Door velden met pas afgereden graan, door hectaren grote boomgaarden en door de Abdijhoeve Cantimpré van Bellingen. Regelmatig zichten op het in de zon badend Pajots landschap. Ook vele rustposten met frisse dranken en de voorraad broodjes altijd aanwezig.
Na de wandeling van gisteren door de Vlaamse Ardennen was deze wandeling door de Zuidoost rand van Het Pajottenland het sluitstuk van een prachtig wandelweekend.
Het vertrek was in de nieuwe zaal "De Doos" aan de Gavers in Onkerzele. We stapten eerst wat door de velden en verdwenen dan in het Raspaillebos. We kronkelden hier wat door en mochten zo de Bosberg beklimmen. Na de beklimming draaiden we terug het bos in en we kwamen al snel aan de centrale rustpost in Het Natuur en Milieu Educatief Centrum De Helix. In het hoofdgebouw was er een tentoonstelling van fauna en flora van de omgeving. De 22 Km-stappers vertrokken van hieruit voor een lange tocht door het stiltegebied van Nieuwenhove en Waarbeke. In Waarbeke was nog een rustpost. De lus werd terug gesloten via het Raspaillebos en De Helix. Het laatste stuk liet ons kennismaken met de overblijfselen van het kasteel van Onkerzele. Het was een pracht van een natuurwandeling.
Weer: Zwaar bewolkt, af en toe een bui. (17°C - 22°C)
Deelnemers: 865
Pajotten: 2
♥♥♥♥
Het was al een tijdje geleden dat ik nog eens in Kluisbergen ben gaan wandelen. De wandeling ging van Berchem naar Zulzeke en terug. De heenweg was vrij vlak en veelal over straten. Rond Zulzeke werd het wat heuvelachtiger en wat landelijker. De terugweg was dan een echt "Vlaamse Ardennen parcours". Stevige beklimmingen en mooie zichten op de omgeving. Helaas begon het op het einde van de wandeling te regenen.
Een wandeling door de Wellemeersen is altijd de moeite waard en Patrick had zijn best gedaan om alle verborgen wegjes in het parcours te brengen. We stapten stukjes langs het plankenpad en aan het sas van Denderleeuw keerden we langs de Dender terug naar Erembodegem. We bleven echter niet de rivier volgen maar weken regelmatig van de rechte lijn af. Het resultaat was een wat langere afstand maar iedereen was toch tevreden met de mooie natuurwandeling.