Op zijn Klings Rammenats:
Mijn grootmoeder gebruikte die groente om hoestsiroop mee te maken... en dat deed ze als volgt:
ze sneed de rammenas zijn kop deraf...(loof) en holde die dan in de midden een gedeelte uit.
aan de onderkant sneed ze het puntje van de wortel weg.
Ze vulde aan de bovenkant de gemaakte holte met bruine meelsuiker ( met dat kinderkopke derop) en dan ging werd de rammenas in een recipïent geplaatst, want de suiker smolt en druppelde langs de punt aan de onderkant in een glas ( pils/of exportglas van toen) elke morgen, middag en voor het slapen gaan een soeplepel van het gesuikerde rammenassap... of het echt hielp.... weet ik niet , ik vond het in elk geval lekker !
Slaatje van rammenas met walnoten
Rammenas
Rammenas is een ronde of langwerpige wortel met een zwarte of bruinzwarte schil. Zijn opvallende peperachtig kruidige smaak is te danken aan de aanwezigheid van mosterdolie. Tijdens het verwerken wordt deze milder. Volgens botanici zou rammenas de eerste groente zijn die ooit werd geteeld. Daikon is de witte Japanse variant van rammenas. Je kunt de wortels raspen als bijgerecht of verwerken in salades, koken, stoven
Recept met Rammenas
1 rammenas van ongeveer 200 g
1 eetlepel walnoten, gehakt
4 eetlepels olijfolie, fijnste kwaliteit (extra vergine)
1 koffielepel balsamicoazijn
Versgemalen zwarte peper en zout
Schil de rammenas en snijd hem in ultrafijne stokjes (julienne). Meng er de walnoten, olijfolie en balsamico onder. Kruid met versgemalen peper en eventueel wat zout. Breng het slaatje over in een kommetje dat met een deksel kan gesloten worden
Met dank aan start to eat en flandria
|